Copy
Bron voor inspiratie, legitimatie en verbinding
View this email in your browser
Onderwijs, tact en leiderschap

Vertrouwen en ontwikkeling

Als we willen werken aan onderwijsontwikkeling, dan is vertrouwen cruciaal. Niet alleen om het te krijgen van anderen, maar ook zelfvertrouwen hebben: weten waarvoor je staat en waarom je dat zo belangrijk vind. Een andere pijler voor ontwikkeling is een besef van gemeenschap: we ontwikkelen ons alleen in relatie. Beide aspecten moeten we voor onszelf ‘organiseren’. Daarvoor is het soms nodig weerstand te bieden aan wat er schijnbaar vanzelfsprekend op ons af komt.
In deze nieuwsbrief enkele artikelen van onszelf en van andere bronnen die daarbij houvast kunnen bieden.


Zoals altijd: veel inspiratie en leesplezier gewenst!
NIVOZ-Forum
Share
Tweet
Forward
Share
Pin
Read Later

Vertrouwen als (op)gave

‘We hebben met man en macht geprobeerd onze onzekerheden ongedaan te maken,’ schrijft Luc Stevens in een indringende beschouwing over vertrouwen. Daarmee hebben we het vertrouwen in onszelf bij anderen neergelegd, onder het mom van professionalisering. Dat komt als een boemerang terug: want waar zijn de waarden gebleven, van waaruit we willen leven? Het is van belang die opnieuw in het vizier te krijgen, want ‘het zijn onze innerlijke waarden die zekerheid bieden.'
Lees verder.

De school; een onaangepast instituut

Gert Biesta reflecteert op het belang van het boekPedagogiek: de plicht om weerstand te bieden.’ Dit boek van de beroemde Franse pedagoog Philippe Meirieu werd vertaald door Simon Verwer. Het biedt een aanvullende, praktisch georiënteerde visie op het begrip ‘subjectivering’ waar Gert Biesta zelf ook veel over schrijft en spreekt. Dit biedt houvast in het gesprek over persoonsvorming in het onderwijs.
Lees verder.

Vorming en sociale interactie                                       

Dat onderwijs niet geïsoleerd plaatsvindt, los van maatschappelijke ontwikkelingen, is iets dat Edith Hooge in haar lezing bij NIVOZ vorig najaar onderstreepte. Naar aanleiding van deze lezing verscheen dit artikel op het NIVOZ Forum. Het geeft houvast bij het begrijpen van de paradoxen die soms met onderwijsontwikkeling gepaard gaan. Zij laat bijvoorbeeld zien, hoe persoonlijke vorming van leerlingen altijd plaatsvindt in sociale interactie. Dat vraagt om voortdurende aandacht voor collectiviteit en gemeenschapszin in het onderwijs.
Lees verder.


Reflectie, twijfel en kwetsbaarheid onderdeel van het politieke proces

Jeroen den Uyl organiseerde een festival over ‘inclusieve politiek,’ omdat hij vond dat de politiek achterloopt bij andere sectoren. In de politiek heerst volgens hem een cultuur van afrekenen en vertrouwen, waardoor vernieuwing smoort in tegenstellingen. Een prikkelende gedachte, om met die bril ook naar het maatschappelijk debat over onderwijs te kijken.
Lees verder.


Een week zonder mobieltje op school

Correspondent Onderwijs – en leraar Nederlands – Johannes Visser deed een experiment met zijn klas: een week zonder mobieltje. Hij liet zijn leerlingen dagboekjes bijhouden en trok daaruit enkele lessen over motivatie, concentratie en discipline.
Lees verder.


‘Vergeet mij niet’

Alle ouders van de leerlingen op OBS 'De Verrekijker' in Katwijk zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. 'De Verrekijker' probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Gefilmd vanuit het perspectief van de leerlingen en hun leerkrachten maken de filmmakers duidelijk wat het betekent om een vluchtelingenkind in Nederland te zijn.
Bekijk de aflevering (82 min).

NIVOZ Agenda

Nieuw ontwikkelingstraject: Verdieping PT/PL 

Er is door NIVOZ een nieuw traject ontwikkeld, een vervolg op Pedagogische tact of Leiderschap. 

Wellicht was er ook bij jou vraag naar verdieping of continuïteit, bij jezelf of binnen het team waarmee je een eerder traject hebt gevolgd. 

Het Verdiepingstraject PT/PL draait om het aanvaarden en realiseren van een bredere en diepere verantwoordelijkheid om in onderwijspraktijk ‘het goede te doen’. In de ogen van de leerling, maar óók vanuit het bredere perspectief van de school waarvan je deel uitmaakt, van de samenleving en de wereld. Vanaf 4 oktober start er een open, individueel traject in Driebergen van zes (maandelijkse) bijeenkomsten. Lees meer over het traject op deze pagina.
Voor alle vragen over het verdiepingstraject PT/PL  kunt u contact zoeken met Suzanne Niemeijer, s.niemeijer@nivoz.nl of 06-24570832.
 

Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om als individueel docent mee te doen aan een open traject Pedagogische Tact. Misschien dat u collega’s of vrienden wilt vertellen wat het u heeft gebracht. We starten op 29 september, ook in Driebergen.

Op weg naar goed onderwijs?

De zeven onderwijsavonden in Driebergen bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk. Op woensdag 7 september trapt Gert Biesta de nieuwe serie af.
 
Naast vertrouwde gezichten als Gert Biesta en Geert Kelchtermans (29 september), dit jaar ook verrassende nieuwe gezichten, waaronder Sihame El Kaouakibi (woensdag 9 november). El Kaouakibi is een Belgische jongerenactiviste van Marokkaanse origine. Haar naam en faam verkreeg ze als oprichter en directeur van het stadsproject Let’s go urban. Ze komt voor in de lijst van ‘30 sterke vrouwen die de wereld veranderden’ volgens het Belgische blad Knack. Eind 2013 verscheen haar boek Believe: Waarom iedereen zegt, maar niemand echt gelooft dat jongeren de toekomst zijn. El Kaouakibi studeerde na de lerarenopleiding af als onderwijskundige aan de Vrije Universiteit Brussel.
 
U kunt nu kaarten bestellen, of lees hier meer informatie over de andere sprekers en data. 

Bestel nieuw  Magazine #4: Grenzen

Grenzen zijn binnen onderwijs en opvoeding een klassiek thema. Maar waar enerzijds een roep is om meer en hardere grenzen, voelen we anderzijds ook een verlegenheid bij het stellen van die grenzen. Waar komt dat ongemak vandaan en hoe gaan we ermee om?
Het vierde magazine van hetkind draagt het thema GRENZEN, en is te bestellen via deze link. Lees hier meer over de inhoud.

We zijn erg benieuwd wat je van deze NIVOZ Forum Nieuwsbrief vindt. We willen op deze manier wekelijks een selectie brengen van artikelen binnen en buiten NIVOZ, om onderwijsbetrokkenen te helpen hun onderwijspraktijk te legitimeren en onderbouwen. Heb je ook een ervaring die je wilt delen, of een tip voor een artikel, onderzoeksrapport of interessante website? We horen graag van je. Klik hieronder om je suggestie met ons te delen!
Deel je ervaring of inzicht
Share
Tweet
Forward
Share
Pin
Read Later
Copyright © 2016 NIVOZ, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp