Copy
Bron voor inspiratie, legitimatie en verbinding
View this email in your browser
Onderwijs, tact en leiderschap

Een zinvol gesprek over onderwijs

Woensdag 29 juni kwamen zo’n 30 mensen uit allerlei sectoren van het onderwijs bij NIVOZ bijeen, om een dialoog over goed onderwijs te voeren. De bijeenkomst was ingegeven door de constatering dat het maatschappelijk gesprek soms uitgaat van schijnbare tegenstellingen en daardoor onnodig scherp is. Uit de positieve reacties van de deelnemers op de bijeenkomst blijkt, naar ons idee, hoe belangrijk het is om onze eigen veronderstellingen tijdelijk te ‘parkeren’ en een open, goed gefundeerd gesprek over onderwijs te hebben. Er staat te veel op het spel om die tijd en moeite niet te nemen.
Ook vanuit andere hoeken worden initiatieven genomen voor een meer genuanceerd, beter gefundeerd gesprek over onderwijs. In deze Nieuwsbrief een aantal links die hierbij kunnen helpen.

Dit is de laatste Nieuwsbrief voor de zomervakantie. Vanaf eind augustus kun je de volgende editie verwachten. We zijn wel heel benieuwd wat je tot nu toe van de Nieuwsbrief vindt! Onderaan vind je daarom een link naar een kleine enquête. Het invullen kost slechts een paar minuten en je mening helpt ons enorm! Onder de volledig ingevulde evaluaties verloten we 3 boeken!

Bedankt voor het trouwe lezen van de Nieuwsbrief, zoals altijd: veel inspiratie en leesplezier en natuurlijk een goede zomer gewenst!


Redactie NIVOZ-Forum
Share
Tweet
Forward
Share
Pin
Read Later

Leiderschap in onderwijs: from value to action (deel 2)

Het vraagt moed om, zoals we in de inleiding formuleerden, je eigen veronderstellingen te ‘parkeren’ en een open gesprek aan te gaan. Deze moed kun je zien als een vorm van leiderschap. In het tweede deel van hun beschouwing over leiderschap gaan Luc Stevens en Hartger Wassink in op een fundamentele voorwaarde voor goed leiderschap in onderwijs: het beschouwen van de leerling (en de leraar) als subject. Alleen door de ander als gelijkwaardig mens te accepteren, kunnen we ruimte bieden voor nieuwe ideeën en initiatieven.

De school: een onaangepast instituut

Als we het gesprek over onderwijs een goed fundament willen geven, dan is het onvermijdelijk om ook het pedagogisch perspectief te nemen. De laatste jaren leidt de onderwijspedagogiek helaas een kwijnend bestaan. In een beschouwing naar aanleiding van de boekvertaling ‘Pedagogiek: de plicht om weerstand te bieden’ gaat Gert Biesta in op wat de (nieuwe) waarde van pedagogiek is, in (onder andere) het gesprek over goed onderwijs.
Lees verder

Over de fundamenten van goed onderwijs

Eerder al, in 2010 om precies te zijn, pleitte Luc Stevens in de oratie die hij hield aan de Open Universiteit, voor het doorbreken van het ‘subject/object’-denken in het onderwijs. Het gaat erom, de leerling actief te laten participeren in het onderwijs, zodat product en proces niet langer van elkaar zijn losgekoppeld; en ook het proces zelf van centrale betekenis wordt. 
Lees verder

Dick van der Wateren: Onderwijs2032: de broodnodige nuance

Dick van der Wateren is een gepassioneerd leraar, die zich zeer betrokken voelt bij onderwijsontwikkeling. Met lede ogen ziet hij aan, hoe #Onderwijs2032, bedoeld als brede dialoog over de uitgangspunten van een nieuw curriculum, verzandt in een ongenuanceerde uitwisseling van voor- en tegenargumenten. Op zijn persoonlijke weblog doet hij een goed gefundeerde poging de nuance weer terug te brengen.
Lees verder


De #Onderwijsvraag: waarom 10-minuten gesprekken?

Operation Education, de onderwijsbeweging van Claire Boonstra, beoogt met het project ‘de Onderwijsvraag’, door simpele vragen te stellen ons bewust te maken van allerlei zaken die we vanzelfsprekend vinden in het onderwijs. Die simpele vragen brengen het gesprek als vanzelf tot de kern: waarom, en belangrijker: waartoe doen we onderwijs op deze manier? De afgelopen week stond de vraag naar het waarom van 10-minuten gesprekken centraal. Kijk op de site naar eerdere, en toekomstige afleveringen. 
Lees verder
Onderwijsavond Joop Berding en Wouter Pols in Driebergen: Over gezag van leraren

Onderwijsavond: Joop Berding & Wouter Pols over het gezag van leraren

Joop Berding en Wouter Pols sloten de reeks Onderwijsavonden van het huidige schooljaar af in Driebergen op woensdag 15 juni 2016 met een analyse over het gezag van leraren.
Het startpunt is een citaat van Hannah Arendt: ‘De kwalificatie van de leraar bestaat erin dat hij de wereld kent en anderen daarover kan onderrichten, maar zijn gezag berust op het feit dat hij verantwoordelijkheid voor die wereld opneemt.
Berding & Pols zijn onder meer docenten en onderzoekers bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. In de verantwoording van hun laatste publicaties – Ik ben ook een mens & In de wereld komen - neemt Arendt een belangrijke plaats in.

Dit is een beeldregistratie van de gehele lezing (60 minuten).

NIVOZ Agenda

Nieuw seizoen PT/PL trajecten, incl. vervolgtraject PT/PL 

NIVOZ ontwikkelde een nieuw traject, als vervolg op Pedagogische tact of Leiderschap.

Het Verdiepingstraject PT/PL draait om het aanvaarden en realiseren van een bredere en diepere verantwoordelijkheid om in onderwijspraktijk ‘het goede te doen’. In de ogen van de leerling, maar óók vanuit het bredere perspectief van de school waarvan je deel uitmaakt, van de samenleving en de wereld.
Vanaf 4 oktober 2016 start er een open, individueel traject in Driebergen van zes (maandelijkse) bijeenkomsten. Lees meer over het traject op deze pagina.
Voor alle vragen over het verdiepingstraject PT/PL  neemt u contact op met Suzanne Niemeijer, s.niemeijer@nivoz.nl / 06-24570832.
 

Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om als individueel docent mee te doen aan een open traject Pedagogische Tact. We starten op 29 september 2016, ook in Driebergen.

Nieuw seizoen onderwijsavonden: op weg naar goed onderwijs!

De acht onderwijsavonden in Driebergen bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk. Op woensdag 7 september 2016 trapt Gert Biesta de nieuwe serie af.
 
Naast vertrouwde gezichten als Gert Biesta en Geert Kelchtermans (29 september), dit jaar ook verrassende nieuwe gezichten, waaronder Sihame El Kaouakibi (woensdag 9 november). El Kaouakibi is een Belgische jongerenactiviste van Marokkaanse origine. Haar naam en faam verkreeg ze als oprichter en directeur van het stadsproject Let’s go urban. Ze komt voor in de lijst van ‘30 sterke vrouwen die de wereld veranderden’ volgens het Belgische blad Knack. Eind 2013 verscheen haar boek Believe: Waarom iedereen zegt, maar niemand echt gelooft dat jongeren de toekomst zijn. El Kaouakibi studeerde na de lerarenopleiding af als onderwijskundige aan de Vrije Universiteit Brussel.
 
U kunt nu kaarten bestellen, of lees hier meer informatie over de andere sprekers en data.

Bestel nog voor de vakantie: Magazine #4: Grenzen

Grenzen zijn binnen onderwijs en opvoeding een klassiek thema. Maar waar enerzijds een roep is om meer en hardere grenzen, voelen we anderzijds ook een verlegenheid bij het stellen van die grenzen. Waar komt dat ongemak vandaan en hoe gaan we ermee om?
Het vierde magazine van hetkind draagt het thema GRENZEN, en is te bestellen via deze link.
Lees hier meer over de inhoud.

Evaluatie

Na bijna drie maanden zo goed als wekelijks een NIVOZ-forum Nieuwsbrief, is het tijd voor een evaluatie. De zomerperiode komt er ook aan, wat betekent een korte zomerstop; tijd voor bezinning, reflectie en oriëntatie.
Graag vernemen we middels drie open vragen hoe de Nieuwsbrief wordt beoordeeld en welke verbeteringen we erin kunnen aanbrengen. De keuze voor open vragen is ingegeven om meer inzicht te krijgen in hoe de nieuwsbrief wordt ervaren. Wees dus niet zuinig met antwoorden :-)

Onder de (volledig ingevulde) inzendingen verloten we drie boeken: 'Ik ben ook een mens' (Joop Berding, 2016), 'Pedagogiek: de plicht om weerstand te bieden' (Philippe Meirieu, 2016), en 'Het leren voorbij' (Gert Biesta, 2016). Aan het einde kun je aangeven naar welke titel je voorkeur uitgaat indien je wordt uitgeloot.

   

Vul hier de evaluatie in

Share
Tweet
Forward
Share
Pin
Read Later
Copyright © 2016 NIVOZ, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp