Copy
Ga zonder stress op vakantie met deze 27 tips!

Bekijk deze e-mail online
richer

Ook zo toe aan vakantie? Nog even en velen gaan op reis. Om stress voor vertrek zoveel mogelijk te vermijden, vroeg ik mijn collega’s van PANGEA Travel om hun persoonlijke reistips te delen. Of de reis nu naar Azië, Afrika of een bestemming dichterbij huis gaat, hier zijn onze 27 praktische reistips! Goede reis en fijne vakantie gewenst!
Berry ter Horst
Directeur & trotse eigenaar

Ga direct naar de volgende artikelen: 
● voor vertrek ● op de luchthaven ● veilig op reis ● handig voor tijdens de reis ● leuk voor thuisfront ● beleef de lokale cultuur ● verantwoorde giften ● reis je zelf met kinderen ● Bhutaans geluk 
Voor vertrek:
Na het dichtritsen van je tas altijd het idee dat je iets vergeten bent? Werk met een checklist die je digitaal opslaat, zo kan je hem tijdens iedere vakantie updaten met spullen die je vergeten bent. Om je alvast op weg te helpen heeft Columbus magazine een handige en uitgebreide paklijst samengesteld.

Een sarong is overigens een ideaal accessoire om mee te nemen  op reis. Het kan voor diverse situaties van pas komen. Behalve als strandhanddoek of picknickkleed, kun je hem gebruiken als kussen, ter bedekking van je lichaam, of tijdens een tempel bezoek. Ook wanneer de zon te fel wordt, is dit ideaal om je (verbrande) schouders of nek mee te bedekken. Een Sarong weegt haast niks en kan dus makkelijk in je handbagage mee.
Spullen verzameld, maar hoe krijg ik al die bagage nu in die kleine tas/koffer?
In het volgende filmpje vind je ruimte besparende tips uit onverwachte hoek!
Op de luchthaven:
Laat je eenmaal dichtgezipte baggage extra opvallen op de bagageband door er iets opvallends aan te hangen. Bijvoorbeeld een sleutelhanger of natuurlijk zo’n opvallende PANGEA kofferriem, zo zie je op de bagageband meteen welke koffer van jou is en neem je niet per ongeluk de verkeerde koffer mee… of iemand anders die van jou...

Het boarden op het vliegveld kan in vele gevallen tegenwoordig heel eenvoudig met je smartphone. Hoe dit in zijn werk gaat is overzichtelijk in een schema van skyscanner verzameld.

Zit jij graag aan het raam in het vliegtuig? Of liever aan het gangpad? Check voor vertrek Seatguru. Hier vind je plattegronden van vliegtuigen per airline en eenvoudig zien wat de beste stoelen zijn.

Houd er echter wel rekening mee dat dit alles geen zin heeft als je vergeten bent tijdig je paspoort te checken op geldigheid. Voor sommige bestemmingen moet je paspoort nog minimaal een half jaar geldig zijn. Informatie over de geldigheid per land vind je op onze website en bij de reisbescheiden.
Veilig voorbereid op reis:
Mocht je tijdens je reis je tas verliezen, met al je belangrijke documenten en pasjes, is dat flink balen. Om het leed net iets dragelijker te maken is het slim om van al je belangrijke documenten een digitale kopie te bewaren, die kun je in 'de cloud' (b.v. iCloud, Onedrive of Google Drive), of via webmail opslaan. Zo kan je altijd bij je gegevens, ook al ben je je tas met smartphone verloren.

Zorg uiteraard wel voor een goede beveiliging van deze gegevens. Ken je de code van je creditcard niet uit je hoofd? Sla deze dan op in je telefoon door bijvoorbeeld het nummer van een fictief contactpersoon te laten eindigen op de laatste 4 cijfers van je pincode. Enkele apps die hiervoor nuttig zijn: KopieID en SOS op reis.
Handig voor tijdens de reis:
Twijfel of je je nieuwe aankoop wel mee terug naar huis mag nemen? Check even de Douane app. Vergeet ook niet om de instellingen van je bankpas te controleren en voor vertrek je bankpas op ‘pinnen buiten Europa’ te zetten.

Twijfel je überhaupt of je dat leuke tasje wil kopen, check dan even de XE currency app, dan weet je zo wat iets in euro’s kost en dat je niet teveel betaalt.

Over te veel betalen gesproken; om zeker te weten dat je in een grote stad niet alleen maar rondjes rijdt in de taxi is het soms best handig om even via de smartphone je locatie in de gaten te houden. Met Here Maps of Sygic kun je volledige kaarten voor vertrek downloaden en hoef je je niet druk te maken over datagebruik
Leuk voor het thuisfront en later:
Behalve als controle middel geeft de navigatie ook inzicht in de lokale afstanden. Vind je het leuk dit alles bij houden, dan kun je via polarsteps (iPhone), TripIt: Travel Organizer en Trip Journal jouw gehele reis bijhouden en met het thuisfront delen. Met Viber kan je ze ook nog gratis bellen als je met internet verbonden bent.
Beleef de lokale cultuur:
Het thuisfront op de hoogte houden is leuk, en kan een hele mooie herinnering voor later zijn, maar vergeet ook zeker niet van het moment te genieten en van de lokale cultuur.

Reis je met een privéchauffeur en wil je de lokale cultuur echt leren kennen? Vraag de chauffeur dan eens om een lokaal radiostation op te zetten. Zo ben je op de hoogte van de lokale hits. Wellicht zit er een leuk nummer bij en wordt dit liedje een muzikale herinnering aan jouw vakantie.
Maak je een selfdrive door Zuid-Afrika, dan is niets zo leuk als de radio afstemmen op een Zuid-Afrikaanse zender. Zelfs de presentator kan je dan verstaan en de reclames en het nieuws klinken grappig.

In het Afrikaans lukt het meestal nog wel om je enigszins uit te drukken of je kan met Engels goed terecht. Maar wat als je met de lokale bevolking totaal geen taal aanknopingspunten hebt? Bijvoorbeeld bij Chinees of Japans? In die gevallen is een ‘point it’ boekje ideaal.
Verantwoorde giften:
We horen vaak dat reizigers graag iets willen geven aan de kinderen van het gebied dat ze bezoeken, en we krijgen dan de vraag hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Dit is een lastige kwestie, want hoe kun je nu zorgen voor een presentje zonder dat je bedelgedrag in de hand werkt? Iedereen met kinderen weet dat je niet één kind iets kunt geven zonder alle kinderen iets te geven. En kinderen zijn overal ter wereld slim genoeg om bij de volgende bezoeker ook even te controleren of hij/zij misschien ook iets heeft meegenomen. Om te voorkomen dat je middenin een groepje kids staat, die allemaal om het hardst roepen om "Hello mister, one bonbon!" en je uiteindelijk toch nog sippe gezichtjes krijgt, is onze tip: deel nooit spullen uit op straat, direct aan de kinderen. Vraag de gids of chauffeur of er in de omgeving een schooltje of kinderhuis is, en maak je donatie aan de hoofdmeester/-juf zodat zij het eerlijk kunnen verdelen. Het beste is nog om eerst te informeren aan welke spullen er de meeste behoefte is (pennen, papier), om dat vervolgens lokaal te kopen: zo help je de kinderen én de lokale economie!

Als je dan toch graag iets 'leuks' wil geven aan de kinderen van een homestay of gastgezin waar je logeert, neem dan op reis een zakje ballonnen mee: kost niks, weegt niks, en zorgt voor urenlang speelplezier!
Reis je zelf met kinderen?
Soms ziet men er tegenop om met het gezin een verre reis te maken. Maar voor de ontwikkeling van de kinderen kan het juist heel bijzonder zijn. Kinderen worden zelfstandig en krijgen meer zelfvertrouwen, hebben een leuk verhaal bij thuiskomst, leren andere achtergronden kennen en ervaren nieuwe culturen wat ze open stelt voor de wereld om ons heen.

Uiteraard vraagt reizen met kinderen wel wat extra organisatorische inbreng zowel van de reisorganisatie als van de ouders.  Bij PANGEA  Travel letten we bij familiereizen op de volgende punten: We proberen de reisafstanden in het land van bestemming te beperken. Ook maken we het reistempo van het programma wat rustiger zodat er voldoende tijd overblijft om even bij te komen van alle indrukken. Indien mogelijk bieden we een zwembad bij de accommodatie aan, waar de kinderen kunnen ontspannen, en daarmee de ouders vaak ook.

Heb je jonge kinderen en plannen voor een reis met huurauto? Dan kan het prettig zijn om een badstoffen hoes te kopen voor het autostoeltje. Ideaal met warm weer, en mocht het geleverde stoeltje er een beetje shabby uitzien, dan voelt deze zo direct als nieuw!

Omdat reizen met kinderen toch een (leuk!) vak apart is, hebben we een document vol met praktische tips voor reizen met kinderen als PDF ter beschikking gesteld.     
Tot slot nog een bijzondere Bhutanese strategie om geluk af te dwingen:
In Bhutan hecht men sterk aan getallen en data; zo zijn er goede dagen en slechte dagen om dingen te ondernemen. Vooral voor grote gebeurtenissen, zoals het vertrekken op reis, wordt een datum geprikt die als gunstig wordt beschouwd. Als dat echter door belemmeringen uit de seculiere wereld niet lukt - zoals een luchtvaartmaatschappij die niet vliegt op die specifieke datum, of vliegtuigstoelen die al volgeboekt zijn - heeft men daar in Bhutan een trucje voor: als de dag vóór het eigenlijke vertrek wél gunstig is, pakt men die dag gewoon alle baggage alvast in, en trekt de deur achter zich dicht. Men rijdt een blokje om en keert dan stiekem weer terug naar huis. De tekenen zijn gefopt, en men kan met een gerust hart de volgende dag écht vertrekken!
www.pangeatravel.nl
Share
Tweet
Forward


Wilt u veranderen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw profiel bijwerken of uitschrijven van deze e-maillijst