Copy
View this email in your browser

Doelmatigheid en kosteneffectiviteit in de Topklinische GGz

Decision Tool Eetstoornissen gevalideerd: versie 0.9 vers van de pers

De door experts, TOPGGz en iMTA ontwikkelde decision tool Eetstoornissen voor 18+, versie 0.9 is net vers van de pers en staat klaar om in gebruik genomen en ook doorontwikkeld te worden.
Deze decision tool is ontwikkeld om op een eenvoudige en evidence based werkwijze tijdens de intake in de specialistische ggz onderscheid te kunnen maken tussen patiënten van 18 jaar of ouder met problematiek die geïndiceerd zijn voor specialistische ggz en patiënten met complexe en of zeldzame problematiek die geïndiceerd zijn voor hoogspecialistische/topklinische ggz.

Voor een toelichting en instructie: lees meer
Voor de decision tool Eetstoornissen 0.9: klik hier voor de pdf en de digitale versie

Decision Tool Persoonlijkheidsstoornissen: nu een half jaar in gebruik

Eind maart verscheen de decision tool Persoonlijkheidsstoornissen 1.0.
Een aantal instellingen/afdelingen werken er mee en de eerste tips c.q. opmerkingen in het kader van doorontwikkeling (voor een volgende versie) komen binnen in de mailbox van TOPGGz.
In de vorige nieuwsbrief is hier al bij stil gestaan.

Lees hier de toelichting en instructie
Voor de decision tool Persoonlijkheidsstoornissen 1.0: klik hier voor de pdf en de digitale versie

Implementatie van de decision tools
Eric van Furth en Ellen Willemsen aan het woord

Ter gelegenheid van de lancering van deze allereerste versies van de decision tools vroegen wij aan twee van de pioniers, Eric van Furth en Ellen Willemsen, wat zij belangrijk vinden voor een succesvolle implementatie en vervolg:
“Allereerst is het goed om te beseffen dat de decision tools zijn ontwikkeld met een brede groep van professionals/experts en dat we ze nu- na een uitgebreide validatiefase- pas openbaar maken en voor professionals beschikbaar stellen. Een brede toepassing ervan zal ons leren of de decision tools ook echt bruikbaar en behulpzaam zijn voor de professionals die indiceren. Bovendien willen we weten of het afkappunt voor doorverwijzing niet alleen een juiste methodologische uitkomst is, maar ook in de praktijk onderscheidend werkt voor doorverwijzing naar de specialistische of hoogspecialistische ggz.
Daarnaast gaan we ervan uit, dat de decision tools door professionele intakers worden gebruikt, en in een adviesgesprek met de patiënt en in een MDO worden ingebracht, onder verantwoordelijkheid van de hoofdbehandelaar."
 
Eric: “De NAE (Nederlandse Academie voor Eetstoornissen)
zal op haar website aandacht besteden aan de verdere implementatie. Op de NAE dag in november 2015 willen we hier ook uitgebreid bij stil staan.
Bovendien wil de NAE toetsen of dit instrument ook bruikbaar is voor verwijzers, met name huisartsen en de basisggz. Alle afdelingen/instellingen die aangesloten zijn bij de NAE willen we vragen om hun eigen verwijzers per omgaande te laten reageren op de bruikbaarheid en behulpzaamheid van de decision tool voor hun praktijk, op het moment dat ze een patiënt hebben verwezen. Daarnaast willen we uiteraard een decision tool ontwikkelen die geschikt is om Jeugd (8-18) op een juiste wijze en tijdig te kunnen indiceren voor hoogspecialistische ggz.

Ellen: “We zijn erg blij met de grote betrokkenheid van alle experts in dit project. Ook leden van PePs, de psychiater expert groep zijn in dit proces betrokken. Graag willen we met behulp van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen en de afdeling Psychotherapie van de NVvP, alsmede met de werkgroep Zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen aan de doorontwikkeling werken. Uiteraard ook met het doel om de decision tool in te bouwen in de Zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen.

Vervolg onderzoek

Jan van Busschbach en Leona Hakkaart aan het woord

Jan en Leona: “De resultaten van het project en beschrijving van de methode zullen worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Het project geeft ook aanleiding tot nader onderzoek. Momenteel worden voor twee andere diagnosegroepen (depressie en angststoornissenen) decision tools ontwikkeld. Daarnaast is er veel interesse vanuit andere diagnosegroepen voor de ontwikkeling van vergelijkbare tools. Van belang is daarom te onderzoeken voor welke diagnoses de ontwikkeling van een decision tool de hoogste prioriteit zou moeten krijgen. Daarnaast is er behoefte aan kennis over implementatie van de decision tools en over de generieke (transdiagnostische) kenmerken die leiden tot verwijzing naar de hoogspecialische ggz. Verder willen we onderzoeken op welk moment in het zorgtraject de inzet van de decision tools optimaal is en of de decision tools ook toepasbaar zijn in andere echelons van de zorg. Eveneens is de doelmatigheid van hoogspecialistische zorg een belangrijk onderzoeksthema.

Innovatiefonds Zorgverzekeraars over de Decision Tools
Tessa van der Valk aan het woord

In 2012 gaf  het bestuur van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars buiten de jaarthema’s om prioriteit aan het project van TOPGGz en iMTA. Er werd groot belang aan het project gehecht omdat  de ontwikkeling van decision tools ertoe bijdraagt dat patiënten eerder op de juiste plaats in de GGZ terecht komen. En eerder de juiste zorg ontvangen betekent een grotere kans op een goed behandelresultaat en een betere kwaliteit van leven voor de patiënten. Dat laatste is precies waar het Innovatiefonds Zorgverzekeraars zich op richt. Bovendien maakt het gebruik van de tools het mogelijk de topklinische functies van de GGZ beter te benutten. Juist die patiënten die deze specialistische zorg zo hard nodig hebben kunnen deze zorg dan ook tijdig krijgen.
De uitdaging is nu om te zorgen dat steeds meer zorgverleners de tools ook gaan gebruiken. Gelet op het enthousiasme dat er in het veld is hebben we er alle vertrouwen in dat dat zal lukken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de decision tools kunt u contact opnemen met Annemieke Schoemaker-Beugeling (033-4450678).
GE-iMTA/iBMG
J-gebouw - Campus Woudestein
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
010 - 408 1169
research@bmg.eur.nl



 
TOPGGz
Postbus 1198
3800 BD Amersfoort

033-4450678
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Twitter
Twitter
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft opgegeven voor deze nieuwbrief.
 
Copyright © 2015 Stichting Topklinische GGz, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp