Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 30 september 2015
 

Directeur Groninger Museum Andreas Blühm bijzonder hoogleraar Kunstgeschiedenis, musea en maatschappij

Andreas Blühm is aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar Kunstgeschiedenis, musea en maatschappij. Vanuit de nieuwe leerstoel gaat hij een belangrijke impuls geven aan de opleiding Kunstgeschiedenis en het masterprogramma Conservatorenopleiding Kunstgeschiedenis, dat nauw samenwerkt met musea. Daarnaast zal Blühm een verbindende schakel vormen tussen de wetenschap, het Groninger Museum en de cultureel-educatieve omgeving in bredere zin. Lees meer »

 

Nieuw centrum voor onderzoek aansprakelijkheid en schade

Maandag 5 oktober vindt aan de RUG de lancering plaats van het Gronings Centrum voor Aansprakelijkheid en Schade. Dit is een nieuw centrum voor onafhankelijk wetenschappelijk juridisch onderzoek op het gebied van aansprakelijkheid en schade in de ruimste zin van het woord (burgerlijk recht, bestuursrecht, strafrecht). De oprichting van het centrum wordt bekendgemaakt tijdens het negende Gronings Letselschadecongres, over de 'internationalisering' van de Nederlandse letselschadepraktijk. Lees meer »

 

Studiebeurzen van Tata Steel voor Topmaster Nanoscience

Tata Steel, een wereldspeler op het terrein van staalproductie, geeft jaarlijks twee studiebeurzen voor studenten aan de Topmaster opleiding Nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit masterprogramma van het onderzoeksinstituut Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) hoort bij de top van Nederland. De officiële overeenkomst werd gisteren ondertekend. Lees meer »

 

De paradox van de participatiemaatschappij

In de participatiemaatschappij staat het nemen van individuele verantwoordelijkheid voorop. Die nadruk is misplaatst zo lang we nog in een verdeelde maatschappij leven, stelt Frank Hindriks volgende week in zijn oratie. De kansen om een baan te krijgen en promotie te maken zijn bijvoorbeeld niet gelijk verdeeld tussen rijk en arm en tussen mannen en vrouwen. Hindriks: “Iemand die niet volledig participeert kan dan makkelijk weggezet worden als iemand die zijn of haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen”, vindt Hindriks. “Dat maakt het alleen nog maar moeilijker voor zo iemand om te participeren. Dit is de paradox van de participatiemaatschappij.” Lees meer »

 

Vijf eeuwen leven en werken in de pastorie

Naar aanleiding van 500 jaar Reformatie wordt 9 en 10 oktober een symposium gehouden over de protestantse pastorie in Noord-Nederland. De vaak monumentale ambtswoning van de predikant heeft een bijzondere rol gespeeld in de cultuurgeschiedenis. Ook is er aandacht voor de toekomst, die door de voortschrijdende ontkerkelijking in veel gevallen onzeker is geworden. Het vindt plaats in het kerkje van – nomen est omen – Leegkerk. Lees meer »

 

MOOC over energietransitie van start

Volgende week gaat de Massive Online Open Course (MOOC) over energietransitie van start. De gratis online cursus voorziet in een uniek perspectief op de energietransitie, door gebruik te maken van de grote verscheidenheid aan wetenschappelijke disciplines binnen de RUG. De cursus is zowel op studenten als op professionals gericht. Er zijn tot nu toe 2055 aanmeldingen. Bekijk hier de trailer: Lees meer »

 

Productieketen voor groene brandstof op een rij gezet

Het gebruik van plantaardige olie als brandstof, in pure vorm of na omzetting in biodiesel, is een mogelijke stap in de vergroening van onze brandstofvoorziening. Promovenda Erna Subroto onderzocht hoe dit soort oliewinning commercieel haalbaar kan worden, met als uitgangspunt de plant Jatropha curcas. Zij bestudeerde hiervoor alle processtappen zoals de opslag en het drogen van de zaden, verschillende technieken om de olie te isoleren, het zuiveren van de olie, en het voorkomen van oxidatie van het eindproduct. Haar resultaten zijn direct toepasbaar in de commerciële ontwikkeling van deze plantaardige olie. Lees meer »

 

Bart Brouwers benoemd tot hoogleraar Journalistiek

Bart Brouwers is bij de Faculteit der Letteren benoemd tot hoogleraar Journalistiek. Brouwers was onder meer hoofdredacteur van Dagblad De Limburger en Sp!ts en was hoofd business development voor de Telegraaf Media Groep. Brouwers: “Ik kijk ernaar uit om als hoogleraar de studenten niet alleen vanuit mijn ervaring maar ook vanuit modern journalistiek ondernemerschap te kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Daarbij gaat het vooral om het kweken van een journalistieke houding, het belang van specialisatie, ondernemerschap en de alles overheersende rol van het online speelveld.” Lees meer »

 

Depressies minder ernstig ingeschat door anderen

Mensen die zich voorstellen hoe het is om een lichamelijke aandoening te hebben, beoordelen deze aandoening vaak als ernstiger dan mensen die er daadwerkelijk mee te maken hebben. In haar promotieonderzoek ging Aikaterini Papageorgiou na hoe dit zit bij de beoordeling van psychische klachten: hierbij is het andersom. Met name mensen met een milde depressie waarderen deze negatiever dan mensen zonder depressie. Daarnaast stelt Papageorgiou vast dat depressies als een grotere belasting worden ervaren als deze samengaan met lichamelijke aandoeningen. Lees meer »

 

Opvoedingsondersteunende zorgprogramma's vergeleken

In de afgelopen tien jaar is er een grote toename geweest van opvoedingsondersteunende programma’s, waarvan het uit Australië overgewaaide Triple P het bekendst is. UMCG-onderzoeker Edwin Spijkers vergeleek dit programma met het reguliere aanbod. Er blijkt een verband te bestaan tussen wonen in achterstandsgebieden en opvoedstress. Ook zijn problemen van ouders (symptomen van angst, stress, depressie) van invloed op het gedrag van kinderen, deels via ouderlijke zorgen over het gedrag en de emotionele ontwikkeling van het kind. Lees meer »

 
 

Uitgelicht

 

Michel Vols vanavond in Zembla over de aanpak van burenruzies

De overheid is verplicht om bij ernstige vormen van burenoverlast op te treden. RUG-onderzoeker Michel Vols is vanavond een van de deskundigen in het tv-programma Zembla op NPO 2. Zie ook de Unifocusvideo »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten (30.000) en medewerkers (5238 fte) uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact