Copy
Ett nyhetsbrev om trender, prylar, design, mode, kultur och allt annat. 2015-10-01
Ser mailet konstigt ut? Klicka här...
Sirap i Paris
Första helgen i september gick höstens största designmässa, Maison & Objet. Tjugoårsjubileum med tusen och åter tusen nya produkter. Mest fotade och spridda produkten måste nog vara den nya stolen från Hay av bröderna Bouroullec. Bilder, bilder, bilder. Och i slutet av september gick designfestivalen i London. Massa snack och utställningar. Mest omtalad måste utställningarna av Faye Toogood vara. Bilder, bilder, bilder. Det är enkelt att sparka in öppna dörrar och säga att vi har blivit alldeles för kändisfixerade i designvärlden. En nyhet är bara relevant om den är gjord av ett redan etablerat namn. En ytlig approach som kritiker som Hella Jongerius tagit upp i år. . Men jag skulle vilja vända på resonemanget. Vi lyfter just nu bara designer med ett EGET uttryck. Det är bra. Sen råkar de bli kändisar men de är unika i sitt fält. Bra.

 
Gallery closed– Gallery Shop now open
Det har hänt en del på galleriscenen i september. London har visat att galleriverksamhet inte är lönsamt. Libby Sellers har stängt liksom vårt svenska Gallery Pascale. Det finns så klart kritik från galleribranschen men kanske framför allt inom konstvärlden som här i New York. Är framtiden att gå samman med en stor kommersiell aktör för att på så sätt få lite strålglans? Ja, varför inte? Superstora vasmärket Serax har gått in med pengar och skapat Valerie Objects tillsammans med Antwerpenbaserade Valerie Traan. Stor lansering i Paris med produkter av Muller van Severen och i bagaget har man även en stor besticksatsning med bland annat Maarten Baas. Kanske läge för Åhlens att ta fram en kollektion med svenska Nau?

 
Fixit
Septembers mest intressanta designdiskussion var ändå i Tallinn med Londonbaserade Daniel Charny, mannen som stått bakom flera av de stora designutställningarna på Victoria & Albert Museum och Design Museum i London. Han lägger numera all sin tid och kraft på det kan kallar ”fixperts”. Företeelsen är inte ny. Chris Anderson som gav oss gratisekonomin och ”long-tail” skrev en bok om ämnet som totalsågades i Svenska Dagbladet 2013 . Men rörelsen är intressant. Här finns utrymme för hemma-fixare, proffs-fixare, geeks, nördar, hipsters och aktivister. Eller om man tar i ännu mer så finns här: makers, takers, stakers, fakers and shakers. Chris Anderson talar om en revolution där 3D-skrivaren är i centrum men det behöver inte vara tekniken som är drivkraften. Det är snarare viljan att påverka, vara delaktig och även resonera kring hur hållbart samhället ska vara. Det är faktiskt inte så himla långt från att se på den rörelsen vi sett växa upp kring stöd för flyktingsituationen. Helt plötsligt vill väldigt många vara delaktiga. Det är kärnan snarare än tekniken. Eller så får vi se… Detta kommer att växa. Helt klart. Och räkna med att massor av aktörer kommer göra manifest över hur man fixar saker på rätt sätt. Här är några regler. Och här. Och här.
 

Gratis.

Hur ska man förhålla sig till allt som är gratis? Jag vet inte, men man måste nog det påå nåt sätt. Det här nyhetsbrevet är gratis, liksom självklart musiken du lyssnar på via Spotify och mycket annat runt omkring oss. Häromveckan fick jag förmånen att sitta en hel dag med några av Sveriges skarpaste hjärnor för att diskutera hur ett elbolag ska hantera framtiden. Och efter en hel dags funderande kom vi fram till att elen, framför allt solcellsdriven el, borde vara gratis. Och det visar sig så klart att det redan finns elbolag som ger bort el vid vissa tillfällen. Gratis.  Det är faktiskt en intressant tanke. Det snackas om att bensinbolagen ska ge bort bilar gratis för att få oss att använda bensin. För att överleva framtiden så måste man kanske ge bort nåt gratis. För att ta betalt nån annanstans så klart. Vad ska du ge bort gratis i höst??

/Stefan

stefan.nilsson@trendstefan.se

PS. I oktober kommer jag och författaren Frida Arnqvist Engström att starta en samtalsserie om kreativitet, konsthantverk, kommersialism med mera. Fem formfrukostar under hösten. Håll ögonen öppna.
 
Mode och fotografi i symbios
När galleriet öppnade i maj visade vi en samling modebilder från Vogues arkiv. Mottagandet var överväldigande och vi möter i dag ett stort intresse från modeföretag som gärna vill samarbeta i olika projekt och event. Det speglar den stora efterfrågan på modefotografi. Just nu visar Fotografiska de holländska fotograferna Inez och Vinoodh som rör sig just i gränslandet mellan konst, mode och reklam.
 
Collageteknik är hett
Vi märker ett stort intresse för fotografer som använder collagetekniker, det vill säga att man sammanfogar en mängd olika bilder för att bygga bilden. En som är väldigt framgångsrik på det området är den belgiska konstnären Isabelle Menin. Hon blandar fotografier med inskannade växtdelar när hon skapar sina överdådiga blomstermotiv som närmast liknar gamla tiders oljemålningar.
 
Gatukonsten flyttar in
Det började för några år sedan. Graffitin fick tillträde till gallerierna, då ofta mer som konceptuella verk. Nu börjar konstformen hitta in i inredningen, bland annat i form av fotografier av graffiti som hos tyske Larry Yusts bilder från Berlin. Hotell Hilton Stockholm Slussen går ett steg längre – i de publika miljöerna har de regelbundna fotoutställningar, men även bakom kulisserna händer det saker. Just nu söker man graffitiartister som ska hjälpa till att utsmycka nödutgången.
 
Återanvänd konst
Konsumtion lyfts ofta som nödvändigt för tillväxten och välståndet i vårt samhälle, men samtidigt ökar medvetenheten om konsumtionens negativa effekter. Slit-och-släng är ute och vi är beredda att betala mer för kvalitet och för föremål som har ett bestående värde – eller rent av redan är pre-owned. Vi ser ofta verk sålda av LUMAS på andrahandsmarknaden, tex på auktionssajter som Lauritz.
 
Fotografi sätter färg på inredningen
Svenskt Tenns kuddar med Josef Franks färgsprakande textilmönster har länge synts i lägenhetsannonserna. Det är ingen slump. I en typisk skandinavisk inredningsstil, med en neutral färgbas, naturmaterial och stilrena möbler, får accessoarerna och konsten gärna vara färgglada. Här är ett exempel där Svenskt Tenns inredningsateljé har använt fotografi på ett intressant sätt,
 
Några saker för den fotointresserade att ha koll på: Svenske fotografen Dawid ställer ut på det prestigefulla galleriet Pace/MacGill i NY i höst . Och förstås Affordable Art Fair som också visar mycket bra fotografi:
 
 
Varje månad bjuds en person att trendspana lite utifrån sitt område. Konstintresset är stort i Sverige och på senare år har allt fler upptäckt fotografin som konstform. Sophie Tillquist är gallerichef på LUMAS, som öppnade i Stockholm i våras. Hon säljer fotografi av hög kvalitet i små signerade och numrerade serier, och vet vad som tilltalar den svenska publiken.

Om du vill komma i kontakt med Sophie så gör du det enklast på: sophie.tillquist@lumas.se
 
Glöm inte kolla in vad som händer på Designbloggarna 
  
Det nya svarta är ett nyhetsbrev från Trendstefan.

Om du känner någon som borde få detta nyhetsbrev, vänligen skicka kontaktuppgifter till info@trendstefan.se
Om du inte vill ha detta nyhetsbrev, vänligen meddela detta här: Klicka här.

Trendstefan
Luntmakargatan 93
Stockholm 113 51
Sweden

Add us to your address book