Copy

 

                   

Monthly Export Report  10



































Sep 2015 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 

 


Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για τις τρέχουσες εξελίξεις

Οι ελληνικές εξαγωγές το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2015

 


Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights
 

Έρευνα της ΕΚΤ  - Δυσκολότερος ο δανεισμός για τις ελληνικές  επιχειρήσεις



Αρνητική κατά 1,6% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

Σχόλιο Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκου Λουφάκη για τις τρέχουσες εξελίξεις


"Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για αισιοδοξία παρόλο που έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες με «πόνο και αίμα». Αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, συνέχιση των capital controls και άλλες επιβαρύνσεις που προβλέπονται για το άμεσο μέλλον, αύξηση της ανεργίας. Παρόλα αυτά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια Βουλή, η οποία στην συντριπτική της πλέον πλειοψηφία συμμερίζεται και υποστηρίζει, χωρίς επιφυλάξεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την παραμονή στο ευρώ, την υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Εφόσον τα παραπάνω προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς πλέον να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος, αυτή τη φορά, με δεδομένη την πολιτική σταθερότητα, είναι εφικτή η επαναφορά της χώρας μας στην ομαλότητα και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας που έχει πληγεί σημαντικά με επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση. Υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι, αν διασφαλισθούν τα παραπάνω, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε το πιεσμένο ελατήριο της οικονομίας να αναπηδήσει.
 
Η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την τελευταία μας ευκαιρία και να δράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της παραγωγής και της εξωστρέφειας. Την καλούμε να πάρει όσο το δυνατό πιο γρήγορα όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση, να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χαλαρώσουν τα capital controls που, παρά τις βελτιώσεις, συνεχίζουν να πλήττουν τις επιχειρήσεις, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση.
 
Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς είναι αυτές που δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες για την παραγωγή των προς εξαγωγή προϊόντων τους. Είναι αυτές που συναλλάσσονται με το εξωτερικό και πλήττονται περισσότερο και πρώτες από την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τις δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα και να δρομολογηθούν στοχευμένες ενέργειες και δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την ανάπτυξή τους."

 


   
 


Οι ελληνικές εξαγωγές το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2015


Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, οι ελληνικές εισπράξεις από εξαγωγές το επτάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 3%, ενώ η μείωση στις εισαγωγές ήταν ακόμα μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 10% (μετά τη μείωση κατά 32% μόνο τον Ιούλιο 2015).
 



 
 
 
Σε αντίθετη πορεία κινούνται οι αγορές της Ευρωζώνης, με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 5% και τις εισαγωγές αύξηση κατά 2%. Στο σύνολο των 19 κρατών – μελών, η Ελλάδα στις εξαγωγές καταγράφει το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών και τη μεγαλύτερη μείωση στις εισαγωγές.
 

 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  • Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο β΄τρίμηνο του 2015 κατά 1,5% σε ετήσια βάση και περισσότερο της προηγούμενης μέτρησης για 1,2%.
 
  • Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για τον Ιούλιο αυξήθηκε σε ποσό ρεκόρ στα €22,8 δις.
 
  • Η βιομηχανική παραγωγή στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούλιο κατά 0,4% και 0,8%, αντίστοιχα.
 
  • Η Τουρική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,8% στο β’ τρίμηνο του 2015, 0,3% πάνω από τις εκτιμήσεις, ενώ το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα $45 δις.
 
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές  παρουσίαστηκαν πιο αδύναμες από το αναμενόμενο.
 
  • Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, ενώ ο πληθωρισμός ανήλθε επίσης σε 0,2%.

 

Έρευνα της ΕΚΤ  - Δυσκολότερος ο δανεισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις

 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ (δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και πριν την εφαρμογή των Capital Controls), για το διάστημα Οκτώβριος 2014-Μάρτιος 2015, τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης αποτελούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, τη στιγμή που οι υπόλοιπες οικονομίες εμφανίζουν σταθερά σημάδια βελτίωσης ή σταθεροποίησης. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, με βάση τα οποία τόσο η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό όσο και η πορεία της κερδοφορίας και του τζίρου επιδεινώθηκαν περαιτέρω το διάστημα Οκτώβριος 2014 - Μάρτιος 2015, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές ΜμΕ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του τζίρου τους, που φθάνει το -18% έναντι -1% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα, ενώ η πτώση της κερδοφορίας φθάνει το -46%. Οι ελληνικές μικρομεσαίες αναφέρουν σε ποσοστό 34% την πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δίνοντας βαθμολογία 7 στην κλίμακα από το 1 μέχρι το 10. Αντίστοιχα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δε συνιστά ουσιαστικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αναφέρεται μόνο από το 11% των ερωτηθέντων, με πτωτική μάλιστα τάση από την προηγούμενη έρευνα.

Η Ελλάδα κατέγραψε στην ίδια έρευνα την υψηλότερη αύξηση στη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φθάνει το 28%, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια αυξήθηκε μόλις κατά 3%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μειώσει τη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια κατά 10%, καθώς καταφεύγουν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.



Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης από την πλευρά των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες για χρηματοδότηση, αλλά συνδέεται με τη μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης, που αυξήθηκε κατά 28% στη χώρα μας - έναντι 21% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα. Αντίστοιχα με την επιδείνωση της δυνατότητας πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, έχει αυξηθεί και το κενό χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τους όρους του τραπεζικού δανεισμού, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης, δηλώνουν ότι είναι δυσχερέστεροι. Το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20%, το μέσο δάνειο έχει μειωθεί σε ποσοστό 24%, ενώ η αξία των εγγυήσεων έχει μειωθεί, καθιστώντας εντέλει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε τακτική βάση, αξιολογεί τις συνθήκες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα αποτελέσματά της συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής που λαμβάνουν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να "τρέξει" ο επόμενος γύρος στο προσεχές διάστημα.


Βρείτε τη συνολική έρευνα της ΕΚΤ εδώ.
 

 


Αρνητική κατά 1,6% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

 

Tον Αύγουστο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,6%, από -1,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 710 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 607 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2015, ήταν αρνητική κατά 422 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 204 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι 0,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,4% τον Αύγουστο του 2015, από -1,1% τον Ιούλιο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 427 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 839 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 18,0% τον Αύγουστο του 2015, από 16,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 4 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 635 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Αύγουστο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 21 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 267 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 382 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο -3,1%.



   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr