Copy

Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

 
Nieuwsbrief voor agrarische leden van WLD 7 oktober 2015
 
Workshops speciaal voor leden!
Wilt u meer weten over bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur en over de Kringloopwijzer?
Drie gratis workshops speciaal voor de WLD leden, meld u nu aan!
 
Dinsdagavond 13 oktober 20.00 tot 22.00 uur: 'Bodemvruchtbaarheid, een zaak van logisch denken' (locatie volgt)
 
Gezondere bodem geeft gezondere melk en gezondere veestapel. De vruchtbaarheid van de bodem is daarom van groot belang. Tijdens een prikkelende workshop neemt Theo Mulder van Mulder Agro u mee in het kringloop-denken en maakt u bewust hoe belangrijk de vruchtbaarheid van de bodem is. Er worden praktische handvatten gegeven om de bodem te verbeteren, o.a. door drijfmest te fermenteren, laten rijpen in plaats van rotten; kortom zorgen voor betere mestkwaliteit. Zijn missie is ‘Boerderijen; apotheken van de toekomst, van Pharmacie naar FARMacie’.
 
Dinsdagmiddag 20 oktober 13.30 uur tot 16.00 uur: ‘Bodemsignalen, leer kijken naar de grond’ Oudelandsdijkje 1, 1486 PD West Graftdijk
 
Bodemstructuur, beworteling, bodemleven en waterhuishouding, daar gaat landbouwkundige Coen ter Berg het deze middag op het agrarisch bedrijf van J.J. Jantjes over hebben. Tijdens deze praktische workshop leert u uw eigen grond beter kennen, krijgt u meer inzicht in bodemvorming, bodemprocessen en passende maatregelen. Wat zijn de  mogelijkheden om hier eenvoudig verbetering in te brengen? En kan een graslandbeluchter daaraan bijdragen? We gaan in het land de bodemstructuur nader bestuderen en ook bekijken of na twee seizoenen gebruik van de graslandbeluchter het effect op te bodem te bemerken is. (Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen).
 
Dinsdagmiddag 8 december 12.00 tot 15:30 uur: ‘De kringloop in praktijk en papier’ (locatie volgt)
 
Waar tot een aantal jaren terug nog slechts een handvol mensen ooit van de kringloopwijzer had gehoord zijn nu de geluiden dat het verplicht wordt. ‘Naast’ kringloopwijzer krijgen we te maken met fosfaatrechten en klaagt een naburig natuurgebied over een mol ammoniak teveel?! Belangrijk om te weten is wat de stand van zaken is betreft wetgeving en welke uitwerking dit heeft op uw bedrijf. Maar vooral welke consequenties de dagelijkse gang van zaken heeft op de papieren kringloop! Naast een update rond de laatste stand van zaken m.b.t. fosfaat, kringloopwijzer, etc. wordt ook specifiek in gegaan op het thema erfafspoeling. De nut en noodzaak maar vooral hoe hier praktisch mee om te gaan. Deze interessante workshop wordt gegeven door Erik Smale van Boerenverstand.
 
Aanmelden voor deze workshops kan per email: info@waterlandendijken.nl of per telefoon: 0299-437463, graag even uw naam, lidnummer, telefoonnummer en/of email adres bij de aanmelding vermelden.
 
     
 
Doorlopend SNL en deelname aan het ANLb
Alle mensen die doorlopend SNL hebben, en mee gaan doen met het nieuwe stelsel, hebben 6 augustus j.l een brief gekregen van Water, Land & Dijken (WLD) waarin een verzoek om voortijdig de SNL deelname te beëindigen .

U bent deelnemer van het Subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel agrarisch (SNLA) en u heeft een contract wat doorloopt na 1 januari 2016. U heeft aangegeven mee te doen met het stelsel Agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) welke van start gaat op 1 januari 2016.

U dient hiervoor voor 1 november a.s. uw SNL voortijdig te beëindigen. In de brief van 6 augustus staat uitgelegd hoe u dat moet doen. Graag een kopie van de bevestiging van de beëindiging doorsturen naar WLD.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Martine Bijman of Susette Luger
 
     
 
Algemene ledenvergadering maandag 26 oktober a.s.
Op maandag 26 oktober is de Algemene ledenvergadering in De Rijper Eilanden. Tijdens het tweede deel van de avond, wil het bestuur met u de invoering van de fosfaatrechten bespreken. De inzet is een actieve discussie met een aantal Kamerleden van de verschillende Tweede Kamerfracties. Alle leden krijgen per post de uitnodiging voor deze avond.
 
     
 
Beheer op zomerganzen mogelijk is tot 1 november
Er gelden geen SAN pakketten (ganzenopvangcontracten) meer sinds oktober 2014, binnen de begrenzing van de Ganzenfoerageergebieden. De begrenzing van deze gebieden zelf geldt echter nog wel. De beperkingen die daarbinnen gelden ook (geen verjaging of afschot). Zo is dit ook aangegeven in het Natuurbeheerplan en in het ganzenbeleid van Provincie NH. De ontheffingen voor afschot van zomerganzen gelden van 1 april tot 1 november. Ook voor foerageergebieden. De begrenzing is niet aangepast, maar de periode van geldigheid wel. Met het invoeren van het provinciale ganzenakkoord is afgesproken dat er beheer op zomerganzen mogelijk is tot 1 november.
Zo is dit ook in de ontheffing van de Fauna beheereenheid (FBE) verwerkt.
 
     
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Water, Land & Dijken, Slenkstraat 70, 1441 MS Purmerend
Telefoon 0299-437 463         Website www.waterlandendijken.nl         Facebook volg ons op Facebook
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp