Copy
In deze nieuwsbrief
Universitaire nascholingen GTC en LTC
Een aantal vakdidactische bronnen GTC en LTC
View this email in your browser

Quamlibet Info - Vakdidactische nieuwsbrief GTC en LTC


Beste abonnee van Quamlibet Info,
In deze tweede aflevering van Quamlibet Info, een vakdidactische nieuwsbrief voor GTC en LTC, zetten we twee dingen op een rij: universitaire nascholingen in dit schooljaar en een aantal vakdidactische bronnen GTC en LTC.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich in de afgelopen drie jaar geregistreerd hebt op de site Quamlibet.nl. Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, kunt u zich via de link onderaan deze mail afmelden.

Met vriendelijke groeten,
Suzanne Adema
Share
Tweet
Forward
Universitaire nascholingen en lezingreeksen GTC en LTC
De inhoudelijke organisatie van de VCN-Nazomerconferentie afgelopen september was dit jaar in handen van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast de Nazomerconferentie organiseren de universiteiten nog andere nascholingen voor docenten GTC en LTC. U vindt diverse nascholingen hieronder, gerangschikt op datum.
 
Forum Antiquum, Universiteit Leiden
8 oktober en andere donderdagmiddagen
Forum Antiquum is de lezingenreeks van de opleiding GLTC in Leiden. Lezingen vinden tijdens het semester om de week plaats, altijd op donderdag om 16.00 uur (klokke). Elk semester nodigt de opleiding een aantal sprekers uit het binnen- en buitenland uit, zowel bekende experts als ook veelbelovende jongere wetenschappers. Klik hier voor meer informatie.

VU-Nascholingsdag Klassieke Talen, Griffioen in Amstelveen
13 november
Lezingen over de examenpensa en keuze uit workshops over actuele vakdidactische onderwerpen.
Sprekers: Mathieu de Bakker en Mark Heerink.
Workshops door o.a. Jan van den Boom, Hanneke Leliveld, Petra Buffing, Mijntje Wiegers-Prinsen, Alexander Smarius, Kokkie van Oeveren. Klik voor meer informatie en aanmelden.


Cicerodag, Allard Pierson Museum in Amsterdam
27 november 2016
Een lezingendag over de Pro Sexto Roscio Amerino van Cicero in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


LTC: Epigrafie in context, Vrije Universiteit Amsterdam
12 en 28 januari 2016
Deze cursus van twee dagdelen traint docenten klassieke talen en andere excursiebegeleiders (met examen Latijn) in het zelfstandig lezen en begrijpen van Latijnse graf- en wij-inscripties, met oog voor de context. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 

Augustinus, Vrije Universiteit Amsterdam
13 en 27 januari 2016
In deze cursus maken deelnemers maken kennis met de leefwereld van Augustinus en is er ruimte voor het ontwerpen van toetsen en verwerkingsopdrachten op basis van bijbehorend lesmateriaal.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.



Dag van Taal, Kunsten & Cultuur, Rijksuniversiteit Groningen
22 januari 2016
Jaarlijks terugkerende studiedag voor de vakken Nederlands, klassieke - en moderne vreemde talen en CKV. In lezingen en workshops gaan sprekers in op de (laatste) wetenschappelijke ontwikkelingen in de vakgebieden en schenken ruim aandacht aan toepassingen in de praktijk. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


Mythes van Minos: archeologie en verhalen op Kreta, Universiteit van Amsterdam
12 februari 2016
In deze cursus staat de relatie centraal tussen de mythologie en de praktijk en de interpretaties in de archeologie van Kreta. 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.



Interdisciplinaire poëzieprojecten Klassieke talen en Nederlands, Vrije Universiteit Amsterdam
8 en 24 maart 2016
In twee dagdelen worden docenten klassieke talen en Nederlands begeleid bij het ontwikkelen van interdisciplinair lesmateriaal aan de hand van het leven en werk van Ida Gerhardt. 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.







Perspectieven op de vertelling in de Aeneis, Universiteit van Amsterdam
18 maart 2016
Deze Mastercourse exploreert in hoeverre de complexe vertelstructuur en de rol van de verteller en vertellers in de Aeneis bij de thematiek van de Aeneis kunnen worden betrokken: kortom, in hoeverre literaire vorm overlapt met (politieke) inhoud. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


Verhaalstructuur en tekstbegrip: tekstanalyse in de bovenbouw, Vrije Universiteit Amsterdam
5 april 21 april 2016
Deze cursus is voor docenten Klassieke Talen die met aandacht voor de vorm en functie van Griekse en Latijnse verhalen het tekstbegrip van hun leerlingen willen vergroten. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Bronnen voor vakdidactische kennis GTC en LTC

Het verschijnen van het vakdidactische themanummer van Lampas (48.3) is een mooie aanleiding voor een overzicht van een aantal vakdidactische bronnen voor docenten GTC en LTC. 
 

Tijdschriften

 
  • Der Altsprachliche Unterricht
    Duitstalig, papieren tijdschrift waarvan de afleveringen ofwel vakinhoudelijke of vakdidactische thema’s vanuit de lespraktijk behandelen. Recente nummers behandelen bijvoorbeeld tekstontsluiting, interpretatie en vertalen, maar hebben ook onderwerpen als archeologie, Plinius of Bellum Iustum. 
     
  • Teaching Classical Languages
    Een Engelstalig peer-reviewed online tijdschrift met bijdragen vanuit het Amerikaanse en soms ook Engelse voortgezet en universitair onderwijs.

     
  • The Journal of classics teaching
    Een Engelstalig peer-reviewed online tijdschrift met bijdragen over Latijn, Grieks en Oude Geschiedenis in het Engelse primair, voortgezet en universitair onderwijs. 
 
Boeken
Sommige van onderstaande boeken zijn raadpleegbaar op internet, bijvoorbeeld via Google books.
  • Distler, Paul F. (2000) Teach the Latin, I Pray You. Nashville.
    Engelstalig handboek Latijn. Uit de inleiding: “Since language is a means of communication, the ultimate goal in the teaching of Latin is comprehension.”
  • Gruber-Miller, J. (2006) When Dead Tongues Speak. Teaching Beginning Greek and Latin. Oxford
    Een bundel met bijdragen over uiteenlopende onderwerpen (cognitieve stijlen, peer teaching, maar ook gender). Theoretische overzichten worden in elke bijdrage gecombineerd met praktische handreikingen. Zie ook de recensie van Stephen Trzaskoma.
  • Keip, M. (2014) Interaktive Fachdidaktik Latein. Göttingen
    Een Duitstalig handboek vakdidactiek met onderwerpen als vocabulaireverwerving, grammatica, interpretatie maar ook het plannen van lessen, differentiatie en motivatie.
  • LaFleur, R. (2001) Latin for the 21st century. Illinois
    Uit de recensie van Barbara Weiden Boyd: the book offers offers a series of snapshots of the status and conditions of Latin education today in the United States. .. The subtitle “From Concept to Classroom” is in fact very accurate, since the book begins with a number of essays that take on some rather big philosophical questions for teachers of Latin, especially the utility argument, but then quickly moves into a descriptive mode, with a practical, hands-on orientation.
  • Lister, B. (2008) International Perspectives on the Teaching of Latin. Cambridge
    Een congresbundel met bijdragen uit verschillende landen over uiteenlopende onderwerpen als de plaats van Latijn in de moderne curricula, methodieken voor Latijn voor beginners, ICT en de promotie van de Latijnse taal en cultuur in de toekomst. Zie ook de recensie van Andrea Balbo
  • Morwood. J. (2003) The teaching of Classics. Cambridge University Press.
    Verschillende bijdragen over de historische context en de rol van klassieke talen in het curriculum, praktijkvoorbeelden uit het primair, voortgezet en universitair onderwijs en klassieken buiten het curriculum (waaronder bijvoorbeeld een bijdrage over musea).
Mocht u aanvullingen voor dit overzicht weten, dan kunt u deze mailen naar info@quamlibet.nl. We werken momenteel aan een thematische vakdidactische bibliografie voor GTC en LTC en uw aanvullingen zijn daarom zeer welkom.

Quamlibet Info – vakdidactische nieuwsbrief GTC en LTC

Quamlibet Info verschijnt ongeveer vijf keer per jaar en houdt u op de hoogte van nieuw lesmateriaal op Quamlibet.nl en relevante publicaties en ontwikkelingen in vakdidactisch onderzoek naar de vakken GTC en LTC in binnen- en buitenland.

De nieuwsbrief wordt samengesteld door Suzanne Adema, als onderdeel van het project Meesterschap in de Vakdidactiek GTC en LTC. Dit project is een initiatief van zeven Nederlandse universiteiten en is bedoeld om een impuls te geven aan het vakdidactisch onderzoek in de Geesteswetenschappen.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Quamlibet, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp