Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 21 oktober 2015
 

Video: Betere geluidsomgeving kan probleemgedrag beperken

Probleemgedrag bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen kan verminderen door hun geluidsomgeving te verbeteren, concludeert Kirsten van den Bosch in haar promotieonderzoek. Zij ontwikkelde hiervoor een app die begeleiders in zorginstellingen kunnen gebruiken. Unifocus »

 

Mag slachtoffer de strafmaat bepalen?

Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel dat beoogt het spreekrecht van slachtoffers te verruimen zodat zij ook kunnen aangeven welke straf zij vinden dat aan de verdachte moet worden opgelegd. Gevreesd wordt dat straffen daarmee worden opgedreven tot disproportionele hoogte. Jeroen ten Voorde, bijzonder hoogleraar Strafrechtfilosofie, zoekt in zijn oratie op 27 oktober naar een antwoord op de vraag of de verklaring van het slachtoffer leidend moet zijn bij het bepalen van de straf. Lees meer »

 

Wetenschap & technieklessen leiden tot beter redeneren in de onderbouw

Om wetenschap & techniekvaardigheden te stimuleren leidt Video Feedback Coaching voor leerkrachten ertoe dat de leerkracht in de onderbouw meer tot nadenken stimulerende vragen gaat stellen. Als leerkrachten met deze methode meer vragen gaan stellen laten hun leerlingen een hoger niveau van redeneren zien in hun uitingen en blijven dat doen, ook zonder directe stimulans door de leerkracht. Leerkrachten voelen zich beter toegerust voor en hebben meer plezier in het geven van wetenschap & technieklessen als gevolg van Video Feedback Coaching. Dit concludeert Annemie Wetzels in haar proefschrift. Lees meer »

 

Financiering voor biografie Drentse zeeheld en een nieuw datacentrum

Drie onderzoeksprojecten van de Faculteit der Letteren ontvangen een subsidie uit het NWO-programma Alfa Meerwaarde: Graaf Lodewijk van Heiden: de enige zeeheld van Drenthe in dienst van de Russische tsaar; Amerigo: Tracing Atlantic Connections by Making Digital Heritage in Groningen; Nieuw datacentrum voor vredesopbouw door energiesamenwerking. Lees meer »

 

De toets der kritiek. Het reformatorisch voortgezet onderwijs en de onderwijsvernieuwingen

De onderwijsvernieuwingen tussen 1970 en 2005 gingen uit van optimistisch denken over de mogelijkheden van het kind, van zelfontplooiing, solidariteit en emancipatie. De reformatorische identiteit wordt echter voor een deel bepaald door de zondigheid van de mens en de noodzaak van wedergeboorte. De achtergronden van de onderwijsvernieuwingen zouden onvermijdelijk hebben moeten conflicteren met de beginselen uit de Bijbel en de belijdenisgeschriften, die als toets der kritiek functioneerden. De acceptatie van de vernieuwingen door reformatorische scholen lag daarom minder in de lijn der verwachtingen dan van het niet-reformatorisch onderwijs. Richard Toes concludeert in zijn proefschrift echter dat de verschillen niet groot waren en dat er zelfs pogingen werden gedaan om de zo contrasterende identiteiten juist met elkaar te verbinden. Lees meer »

 

Experts niet onfeilbaar bij risicobeoordeling

Van alle medicijnen en medische apparaten die in Europa op de markt worden gebracht, wordt van tevoren onderzocht wat de risico’s zijn. Of de hiertoe geraadpleegde experts deze risico’s objectief kunnen beoordelen, trekt promovenda Andrea Beyer in twijfel. Lees meer »

 

Congres: Mantelzorgers, patiënten en professionals: een dream team?!

Steeds meer patiënten krijgen niet alleen zorg van medische professionals, maar ook van mantelzorgers. Dat vraagt om nauwkeurige onderlinge afstemming. Hoe gaat het in de praktijk met deze 'zorgteams'? Wat voor problemen en oplossingen zijn er? Expertise Centrum Healthwise van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde houdt hierover haar jaarcongres op vrijdag 30 oktober. Lees meer »

 
 

Promoties

 
 

Agenda

26 oktober:

Studium Generale | Crowd Psychology and Crowd Safety: from Disaster to Prevention

27 oktober:

Studium Generale | Sneller Beter Sterker - De teloorgang van het topvoetbal

29 oktober:

Studium Generale | Kenniscafé Groningen: Leren door samenwerken

 
Meer evenementen »
 

Uitgelicht

 

Een betere thermometer voor het verleden

RUG-hoogleraar Harro Meijer ging in 2007 voor het eerst naar Groenland om daar sneeuw te maken. Een dun laagje kunstmatige sneeuw bovenop de enorme ijskap zou hem kunnen helpen de thermometer te ijken waarmee de temperatuur op Groenland tot vele duizenden jaren terug is te meten. De resultaten van dit onderzoeksproject zijn nu gepubliceerd. Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten (30.000) en medewerkers (5238 fte) uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact