Copy
Nieuwsbrief van Jules Isaac Stichting
Bekijk deze e-mail in uw browser

Nieuwsbrief oktober 2015

Inhoud van deze nieuwsbrief:

Waarom zoveel aandacht voor Mark Kinzer? 


Logo Jules Isaac StichtingWe kunnen ons voorstellen dat sommige lezers van deze nieuwsbrief zich afvragen waarom de Jules Isaac Stichting zoveel aandacht vraagt voor een Amerikaanse Messiasbelijdende Joodse theoloog die naar Nederland komt. Hij mag dan één van de meest toonaangevende Messiaans Joodse theologen van het moment zijn, maar wie in Nederland heeft ooit eerder van de man gehoord? En waarom zou de nog jonge beweging van Messiaans Jodendom nu eigenlijk echt iets te bieden hebben op onze al rijk gevulde Nederlandse theologische tafel? Om even in de beeldspraak te blijven: moet Messiasbelijdende Joodse theologie gezien worden als hoogstens een nieuwerwets smaakmakertje in ons klassieke theologische hoofdgerecht? Of is het een ingrediënt dat eigenlijk niet gemist kan worden?

Waarom denken wij dat Messiaans Joodse theologie een noodzakelijke en wezenlijke bijdrage zou kunnen leveren aan christelijk Nederland? Sterker nog, waarom zijn we van mening dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen? Daar hebben we een paar goede redenen voor. Ik noem ze in het kader van deze nieuwsbrief noodzakelijkerwijs heel beknopt.

De kraamkamer van de vervangingstheologie


Het Nieuwe Testament is van begin tot eind een door en door Joods geschrift. Het is geschreven door Joden in een Joodse context. Helaas is het zo dat de vroege kerk al in de tweede eeuw heel weinig voeling meer had met het jodendom. De toonaangevende kerkvaders van die tijd waren allemaal niet-Joden. Gevolg was dat het Joodse Nieuwe Testament, door niet-Joodse ogen gelezen, vaak onvoldoende begrepen werd. 
Pijnlijk wordt dat duidelijk wanneer men de moeite neemt de vele anti-Joodse geschriften van de kerkvaders eens in te kijken. Die staan stijf van de karikaturen en van het consequent en bijna uitsluitend negatief duiden van de rol van de Joden in de heilsgeschiedenis. De zogenaamde 'adversus judaeos' ('tegen de Joden') literatuur van de vroege kerk is bepaald niet iets om vrolijk van te worden. Het is de kraamkamer van de vervangingstheologie. Eindresultaat van dit alles was dat het christendom al heel vroeg de band met het jodendom, waaruit het nota bene voortgekomen was, heeft doorgesneden. Dat heeft heel veel negatieve gevolgen gehad.

Jezus in de Joodse context  


Hier komen de Messiasbelijdende Joodse theologen anno 2015 in beeld. Zij kunnen ons, heiden-christenen, als weinig anderen behulpzaam zijn bij het opnieuw zicht krijgen op de Joodse context van het Nieuwe Testament. En op de joodse wortels van ons geloof. En dat kan alleen maar leiden tot een beter en rijker verstaan van de Schrift. 

Messiasbelijdende Joden belijden niet alleen Jezus als Messias, ze belijden ook Israël als het uitverkoren volk van God. Vervangingsdenken aanhangen is voor Messiasbelijdende Joden als vloeken in de kerk. De idee dat de kerk de plaats van Israël zou hebben ingenomen is in hun ogen onverenigbaar met de Schriftgegevens. Messiaans Joodse denkers als Kinzer, en in zijn keilzog een groeiende schare van jongere Messiaans Joodse theologen, kunnen ons behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van een bijbels verantwoord alternatief voor het oude vervangingsdenken dat helaas nog steeds zoveel christelijke prediking aankleeft.

Drie dagen lezingen door Mark Kinzer


Mark Kinzer kan ons als weinig anderen introduceren in de voor velen nog onbekende wereld van het Messiaanse jodendom. Wat ons betreft een goede reden om flink op de trom te slaan en aandacht te vragen voor deze bijzondere theoloog en broeder die met beide voeten tegelijk stevig in de kerk en in het jodendom staat. Een bruggenbouwer die nieuwe perspectieven voor ons opent. Perspectieven waar we als kerk in de crisis dringend behoefte aan hebben.

Er zijn in één week maar liefst drie gelegenheden om naar Mark Kinzer te komen luisteren.
  • Maandag 9 november geeft Mark Kinzer twee lezingen en een workshop op de themadag van de Jules Isaac Stichting in de Poortkerk in Veenendaal. Voor informatie over deze dag en opgave kunt u terecht op www.julesisaacstichting.orgOpgave kan tot uiterlijk 2 november.
     
  • Woensdag 11 november zal hij spreken op de studiedag voor predikanten en voorgangers en overige belangstellenden in het Israël Centrum in Nijkerk. Voor informatie en opgave over deze studiedag kunt u terecht op www.christenenvoorisrael.nl.
     
  • Vrijdag 13 november geeft Mark Kinzer drie gastcolleges aan het Baptisten Seminarium in Amsterdam. Voor informatie en bijwonen van deze gastcolleges kunt u terecht op www.baptisten.nl.
Direct aanmelden voor themadag
Copyright © 2015 Jules Isaac Stichting, Alle rechten voorbehouden.


uitschrijven van mailinglijst    lijstvoorkeuren bijwerken 

Email Marketing Powered by Mailchimp