Copy
In deze update van Groen doet goed leest u over alle actuele ontwikkelingen omtrent Groen doet goed in de provincie Utrecht.
Problemen met het lezen van deze update? Bekijk dan de online versie.
Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen Utrechtse gemeenten en alle terreinbeherende organisaties in Utrecht, en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. Samen zorgen we ervoor dat kinderen tussen 4 en 12 in de grote steden de natuur binnen en buiten de stad vaker gaan beleven.
 

Inhoud van deze update

update #4

Het einde van 2015 is in zicht en daarmee nadert ook het einde van de voorbereidingsfase van Groen doet goed. In 2016 kunnen we officieel van start. In de gemeente Utrecht hebben de eerste kinderen al kunnen genieten van een natuuractiviteit. Je leest het verslag van de dag in deze nieuwsbrief. Ook Houten en Nieuwegein geven een update van hun programma. Verder lees je hoe wethouder Geerdes zich inzet voor Groen doet goed in zijn gemeente Houten, en wat hem aantrekt in dit programma. Annemarieke Holland stelt zich voor als lokale trekker in Zeist. Ook vind je inspirerende onderzoeken en ideeën op het snijvlak van educatie en natuur.

We wensen iedereen mooie Kerstdagen. Graag tot volgend jaar!

Stuur de nieuwsbrief ook vooral door naar andere betrokkenen van Groen doet goed. Ze kunnen zich aanmelden via deze link.

INTERVIEW Wethouder Herman Geerdes in Houten


U hebt zelf kinderen. Wat is de leukste natuurervaring die u met hen hebt beleefd?

Alles wat met voedsel te maken heeft vind ik erg leuk. Mijn kinderen zijn nog jong, 3 en 4 jaar. Ik kom zelf uit het buitengebied, de Kromme Rijnstreek. Ik kon als jongetje zo een boerderij oplopen. Boeren werken in dit gebied nu samen aan een oogstfeest. Landbouwbedrijven, van akker tot tuinbouw, laten zien hoe zij werken. De kinderen zien bijvoorbeeld hoe koeien gemolken worden en waar melk vandaan komt. Dat vinden ze erg leuk. Ik probeer het dan ook regelmatig te doen.
 

Wat is er nodig om elk kind in Houten zo’n natuurervaring te laten beleven?

Wat nodig is, is om meer kenbaar te maken dat er veel activiteiten zijn binnen het stedelijk gebied en in de groenzones. In Houten hebben kinderen veel toegang tot natuur. Anders dan in Utrecht, waar kinderen zijn die nooit buiten de stad komen. Toch hoor ik vaak dat mensen uit Houten zich verbazen dat er dichtbij Houten zo veel en mooi groen is.

Een mooi voorbeeld is het project Boerderij in de kijker. Waar basisschoolkinderen boerenbedrijven bezoeken. We zijn als gemeente steeds actief bezig om steeds meer van dit soort plekjes te creëren. Daarnaast maken we mensen bewust van wat er is aan mooi. Dat doe je door daar de slimme verbindingen te leggen, zoals tussen natuur en sport. We vertellen ouders en kinderen dat je in onze regio gratis kunt bewegen: namelijk in de mooie groenstroken.
"Kinderdagverblijven zouden elke dag met kinderen naar buiten moeten."

Herman Geerdes, wethouder Natuur & landschap

Wat is nog een uitdaging om Groen doet goed in Houten tot een succes te maken?

Overzicht blijven houden. Je ziet vaak allerlei initiatieven ontstaan. Daardoor wordt het ondoorzichtig. Wat hoort nu waarbij en wat niet? Onder een duidelijk label als Groen doet goed worden uiteenlopende initiatieven bekender. En kunnen die benodigde en logische verbindingen makkelijker worden gelegd. Denk aan partners als kinderdagverblijven. Zij zouden elke dag met kinderen naar buiten moeten. Ook scholen, sportverenigingen, ouders. Daarvoor moet natuur en de daar georganiseerde activiteiten goed toegankelijk worden gemaakt.
 

U heeft Groen doet goed in Houten op 2 september officieel afgetrapt. Wat viel u op?

De partners hebben veel leuke ideeën om met het groen in en om Houten aan de gang te gaan. Belangrijk is dat goede verbindingen tussen al deze ideeën worden gemaakt. Deze samenwerking kan leiden tot veel activiteiten buiten. Juist vanaf verschillende disciplines. Om bij het onderwerp te blijven: pak het laaghangend fruit waardoor je snel successen kan behalen.
 

Groen doet goed-trekker Koen Helling gaat nu met partners aan de slag om de plannen uit te voeren. Kunt u als wethouder nog persoonlijk bijdragen aan het project?

Ja zeker. Mijn portefeuille biedt veel mogelijkheden om juist die verbindingen te leggen. Naast Natuur en landschap, vallen ook Leefstijl en Economie onder mijn verantwoordelijkheid. Dus ik kan het project JOGG (Jongeren op gezond Gewicht) koppelen aan bedrijven die groen bezig zijn. Dagelijks kom ik dit soort kansen tegen.

Trekkers brainstormen over gezamenlijk uitstraling


Op donderdag 10 december kwamen alle trekkers weer bij elkaar. De bijeenkomst stond in het teken van de herkenbaarheid en gezamenlijke uitstraling van Groen doet goed Utrecht.

Teuni Verploegh van IVN en Petra de Koning van De Stad Uit (gemeente Rotterdam) presenteerden succesvolle voorbeelden uit Zuid-Holland, waar Groen doet goed al langer loopt. Teuni liet de verschillende communicatie-uitingen van Groen doet goed Zuid-Holland zien en legde uit dat het goed is om een gezamenlijke uitstraling te ontwikkelen richting stakeholders en nieuwe financiers. Petra vertelde over de communicatie van Groen doet goed Rotterdam. Daar is gekozen voor de naam ‘De Stad Uit’ en een kleurrijke huisstijl. 

De trekkers van Groen doet goed Utrecht gaan werken aan een gezamenlijke strategie met ruimte voor lokale invulling.

 

Utrecht start Maatjesproject


Woensdag 9 december, een stralende winterdag, was de aftrap van het maatjesproject van Doenja en Natuurwijs in de gemeente Utrecht. Omdat de maatjes, een student gekoppeld aan een jongen of meisje uit Kanaleneiland, elkaar nog niet goed kenden waren er eerst kennismakingsspelletjes in park Transwijk. Daarna was het tijd voor meer actie en natuurbeleving.

Het spel 'ratten en raven' en het geblinddoekt onderzoeken van een boom die je later zonder blinddoek weer terug moest vinden, waren favoriet. Ter afsluiting bakten de jongeren samen een broodje boven het vuur. Een ervaring rijker ging iedereen weer naar huis.

Het maatjesproject koppelt kinderen van 9 t/m 12 jaar ongeveer een schooljaar lang aan een student of vrijwilliger. Wekelijks ondernemen zij samen een activiteit gericht op de talenten en interesses van het kind. Lees meer op www.doenjadienstverlening.nl.
 


Update Houten: 'boomhutten en smulbosjes' 

Houten is één van de Groen doet goed gemeentes die eind 2015 kon profiteren van extra budget van de provincie om de eerste projecten uit te voeren. De gemeente is direct aan de slag gegaan en hebben verschillende projecten gerealiseerd. 
 
In bosgebied Nieuw Wulven is een frame geplaatst voor een hut die kinderen met takken zelf af kunnen bouwen. Daarnaast is een grote dode beuk gekapt en hergebruikt door deze in de buurt van een school als klimobject neer te leggen. In Houten-Zuid is een 'smulbosje' geplant met o.a. hazelnoot, tamme kastanje, walnoot, beuk en diverse fruitbomen (peer, appel, pruim). De bomen hebben een wat grotere maat dan gebruikelijk is voor een bosplantsoen. Zo kan er op deze plek in de toekomst hopelijk snel gespeeld en gesmuld worden.

Groen doet goed trainers zijn er klaar voor in Nieuwegein


Dertien deelnemers uit zes gemeenten van de provincie Utrecht hebben 14 en 15 december de Train de Trainer opleiding van Natuursprong gevolgd in het Natuurkwartier van Nieuwegein. 
De deelnemers zijn nu klaar om vrijwilligers op te leiden die sport- en spelactiviteiten gaan begeleiden in de natuur in het kader van Groen doet Goed.



Het komende jaar gaat het Natuurkwartier Nieuwegein in samenwerking met Sport ID 8 tot 12 vrijwilligers opgeleiden tot spelbegeleider om activiteiten in de natuur te begeleiden. In 2016 staan 36 sport- en spelmiddagen in de natuur op het programma. Per keer kunnen 20 tot 30 kinderen deelnemen. In het begin worden de spelbegeleiders nog intensief begeleid door de train de trainers. Gedurende het jaar voeren de spelbegeleiders de activiteiten zelfstandig uitvoeren en geven de train de trainers ondersteuning en advies.

De train de trainer bijeenkomst is de eerste Groen doet goed activiteit van het programma om kinderen en hun ouders de natuur te laten beleven. Dit voorjaar is kinderen in Nieuwegein gevraagd waar zij warm voor lopen, wat ze missen in het groen op dit moment. Zij maakten de mooiste creaties van hun ‘droompark’. Op basis van de aangedragen ideeën ontwikkelde de gemeente Nieuwegein, samen met het Natuurkwartier, diverse partners en inwoners een leuk Groen doet goed programma rond de thema’s ‘beleef je groen’, ‘beweeg je groen’ en ‘proef je groen’.

Zeist | Trekker Uitgelicht

Annemarieke Holland, Adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie


In elke Groen doet goed gemeente staat een medewerker aan de lat om, samen met lokale partners, een groen aanbod te ontwikkelen voor hun jonge inwoners. Annemarieke Holland heeft deze trekkersfunctie in de gemeente Zeist. Een kennismaking.
"Struinen door bossen, velden en langs uiterwaarden; me verwonderen over de bomen, de dieren en de kleuren die ik tegenkom; het hoort al m’n hele leven bij me. Ik zou niet zonder kunnen.

Wat het project Groen doet goed voor mij zo aantrekkelijk maakt is de samenwerking met hele nieuwe organisaties, zoals Sportservice Zeist en het centrum voor Jeugd en Gezin. Fijn om samen een steentje te gaan bijdragen om kinderen meer van natuur te laten genieten.

In Zeist gaan we met Groen doet goed van start in de wijk Vollenhove en de Verzetswijk en sluiten daarbij aan bij het daar al lopende project Wijk Gezonder, een project om overgewicht bij kinderen van 4-12 jaar te verminderen. Ik heb er zin in!"

Oproep aan partners: bestel 'naar buiten' Donald Ducks

In Zuid-Holland is in oktober de 'Naar buiten' Donald Duck uitgegeven, een samenwerking tussen gemeenten, Groen doet goed en Donald Duck Weekblad. Meer dan 100.000 Zuid-Hollandse kinderen kregen een exemplaar van deze speciale Donald Duck. We hebben nog 3.000 Donald Duck’s over voor kinderen in de provincie Utrecht. Lokale trekkers en terreinbeherende organisaties die de weekbladen willen gebruiken om meer kinderen de natuur in te trekken, kunnen voor 12 januari een mail sturen naar v.boers@ivn.nl.

Conferentie Zuid-Holland: nog 4 jaar Groen doet goed

In november presenteerde IVN samen met alle partners de resultaten van Groen doet goed. In totaal zijn er 30.000 kinderen en 11.000 ouders bereikt. Tijdens de conferentie vierden we onze successen en spraken de provincie Zuid-Holland en alle partners de ambitie uit om nog 4 jaar door te gaan met Groen doet goed. Een ambtenaar van de provincie Zuid-Holland verwoordde het mooi: ‘In 2020 verlaat geen kind de basisschool meer zonder een unieke Groen doet goed-natuurbeleving!’ . Zie de infographic voor de tussentijdse resultaten.
 
Ook met de streekvervoerders in Zuid-Holland worden in 2016 deals gesloten. Samen met hen zorgen we voor een betere bereikbaarheid en zichtbaarheid van het groen. Bekijk in deze infographic de afspraken per gemeente.

Leerlingen planten Kleine Wildernis in Zaandam

Op 7 december vlogen de graspollen je om de oren aan de rand van het Darwinpark in Zaandam. Leerlingen groep 7 van OBS De Gouw en Vrije School Zaanstreek hielpen bij de aanleg van de eerste Kleine Wildernis van Europa. Dit bos volgt de revolutionaire bosbouwmethode van Indiër Shubhendu Sharma. Deze Kleine Wildernissen zijn 30 keer dichter begroeid en 100 keer biodiverser dan traditionele boomplantages, en groeien 10 keer zo snel. De leerlingen hebben het bos – dicht bij hun school – geadopteerd en een naam gegeven: het Groene Woud. Ook de komende jaren helpen leerlingen in het onderhoud van het bos en monitoren of het écht zo snel groeit.
 
Het NOS Jeugdjournaal deed verslag van de aanleg van het bos. Kijk de uitzending hier terug (vanaf 7:11). 

Onderzoek De Stad Uit - Lekker Fit


Suzanne Maas deed in opdracht van Stichting Lekker Groen een onderzoek naar de mogelijkheden om de aansluiting tussen De Stad Uit en basisscholen in Rotterdam te verbeteren. De conclusies zijn wellicht ook interessant voor andere gemeenten.

Zo beveelt Maas aan:
- Veel scholen met allochtone leerlingen hebben een ouderkamer, waar ouders bijeen kunnen komen. Maak daar gebruik van, het is de meest directe manier om ouders te bereiken.
- Vervoer is voor zowel ouders als scholen een struikelblok. Fietsen is voor veel scholen geen optie, omdat veel kinderen geen fiets hebben of niet (goed genoeg) kunnen fietsen. 
- Een koppeling van de excursie aan het onderwijsprogramma is voor veel scholen een pluspunt.

Het gehele onderzoek vind je hier.

AGENDA  Uitvoeringsfase


11 februari 

10.00 – 12.30 uur Trekkersbijeenkomst

12 mei 

10.00 – 12.30 uur Trekkersbijeenkomst

16 september 

10.00 – 12.30 uur Trekkersbijeenkomst

11 november 

10.00 – 12.30 uur Trekkersbijeenkomst

Groendoetgoedutrecht.com


Benieuwd wat er gebeurt in de zes Utrechtse gemeenten die met Groen doet goed aan de slag gaan?

Bekijk de website www.groendoetgoedutrecht.com
Website Z-H
Website Z-H
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Je ontvangt deze update omdat je interesse hebt getoond in Groen doet goed. Krijg je de update doorgestuurd? Je kan je hier rechtstreeks aanmelden. Geen interesse meer? Dan kan je je hier afmelden
Neem voor vragen contact op met Daan Bleichrodt, projectleider Groen doet goed (d.bleichrodt@ivn.nl). 

Email Marketing Powered by Mailchimp