Copy
ΑΣΚΙ Newsletter # 1
View this email in your browser

ΑΣΚΙ Newsletter, Οκτώβριος 2015    #1


 

ΤΑ ΑΣΚΙ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, πάντα έτοιμος για την οργάνωση, τη μετάδοση και τη διάχυση της πληροφορίας· ζωντανός και ανανεούμενος. Ζωντανός, όχι μόνο γιατί από τη γένεσή του δεν περιορίστηκε στην τυπική αρχειακή διαχείριση, δηλαδή στην ταξινόμηση, καταγραφή και ευρετηρίαση των αρχειακών τεκμηρίων και στο σύνδρομό τους, την ανακοίνωση και την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά: αλλά γιατί προσπάθησε η εσωτερική τους λειτουργία, εδρασμένη στην αντίληψη για τα «ανοιχτά» αρχεία, να αποτυπώνεται σε μορφές δημοσιότητας, έντυπες και ηλεκτρονικές, που συνδράμουν την έρευνα και τη διάδοση της ιστορικής γνώσης.
Ωστόσο, τα ΑΣΚΙ δεν είναι αποκλειστικώς ένας χώρος τεκμηρίωσης, αν και η τεκμηρίωση και η ανακοίνωσή της αποτέλεσαν το λόγο της συγκρότησής τους: στο σκεπτικό του ιδρυτή και εμψυχωτή τους, του Φίλιππου Ηλιού, η τεκμηριωτική λειτουργία των ΑΣΚΙ θα έπρεπε να αποτελεί το βάθρο και την προϋπόθεση για τη μετάβαση απ’ αυτή στην ιστοριογραφία: το εφάρμοσε και συνέχισαν να το εφαρμόζουν οι συνεργάτες του με πολλούς και συγκλίνοντες τρόπους. Θα αναφερθούμε στους ενδεικτικότερους: το Αρχειοτάξιο και οι άλλες εκδόσεις των ΑΣΚΙ, οι επιστημονικές συναντήσεις που γίνονται στο χώρος του ή έξω απ’ αυτόν, οι εκθέσεις κ.ά.
Για όλα αυτά τα ΑΣΚΙ έκαναν τους ετήσιους απολογισμούς τους στο Αρχειοτάξιο και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Έκριναν, ωστόσο, ότι μια ηλεκτρονική, ενημέρωση, έχει γίνει πλέον απαραίτητη: σ’ αυτή θα καταγράφονται τα τρέχοντα και τα προγραμματιζόμενα, δηλαδή οι νέες προσκτήσεις, τα πεπραγμένα στο πεδίο των πολλαπλών εκδηλώσεων των Αρχείων μας, οι συναφείς προγραμματικοί τους προσανατολισμοί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Ηλεκτρονικό Δελτίο των ΑΣΚΙ θα ανταποκριθεί σε δύο απαιτήσεις: στην ενημέρωση των δραστηριοτήτων και των προγραμματισμών τους και στην απότιση φόρου τιμής σε όσους τα συνέδραμαν και συνεχίζουν να τα συνδράμουν.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter των ΑΣΚΙ, παρακαλούμε στείλτε mail στο aski@askiweb.gr

12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

6-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»

Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, προβολές ντοκιμαντέρ

Θεματική έκθεση βιβλίου από την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου

Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα κλειστά. Τρίτη 10:00-21:00, Τετάρτη - Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-15:00

 

Οργάνωση έκθεσης: Αρχείο ΕΡΤ (Βασίλης Αλεξόπουλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αμαλία Παππά), Μουσείο Μπενάκη (Τάσος Σακελλαρόπουλος), Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Βαγγέλης Καραμανωλάκης), Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο-ΜΙΕΤ (Δημήτρης Μπαχάρας), Πολεμικό Μουσείο

 

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. τον Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
 

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 10.00 - 11.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο

Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;

Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Η Ιστορία στο Κόκκινο επιθυμεί να συνομιλήσει για το χθες με σύγχρονους επιστήμονες και νέες οπτικές. Εστιασμένη κατά κύριο λόγο στον ταραγμένο 20ό αιώνα, την εποχή των άκρων και με αφορμή σημαντικές ιστορικές επετείους επιχειρεί να αναδείξει μια σειρά από άξονες που διέτρεξαν την πρόσφατη ελληνική ιστορία: από το κίνημα στο Γουδί έως και τη Μεταπολίτευση, από τη σταφιδική κρίση των αρχών του αιώνα έως το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΕΑΜ, από το δημοτικιστικό κίνημα στην καθιέρωση του μονοτονικού. Ο στόχος είναι να μιλήσουμε για το παρελθόν ξεφεύγοντας από στερεότυπες εικόνες και έτοιμα σχήματα, να επεξεργαστούμε το παρελθόν ώστε να κατανοήσουμε το σήμερα. Η διαδρομή αυτή θα γίνει με τη συνεργασία των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τόσο στην επιλογή των θεματικών και των συνομιλητών, όσο και με τη χρήση των μοναδικών αρχειακών και έντυπων συλλογών τους για τον 20ό αιώνα. 

Ακούστε τις εκπομπές των προηγούμενων κύκλων
3η εκπομπή του τρίτου κύκλου
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 10.00 - 11.00 το πρωί Στο Κόκκινο 105,5

 
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου: οι περιπέτειες της δεύτερης σημαντικότερης εθνικής επετείου της Ελλάδας
Συζητούν η Ελένη Κούκη και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος 

 

Νέες προσκτήσεις
 

Ιούλιος 2015

Ο Σπύρος Τσούγκος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ προκηρύξεις και φυλλάδια από διαδηλώσεις της περιόδου 2010-2014.

Ο Παναγιώτης Κόρπας κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα της Εταιρείας «Πειραϊκή Πατραϊκή» της δεκαετίας του 1980.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Ντίνος Παλαιστίδης, Αναστασία Πολίτη και το ΠΜΣ του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Ιούνιος 2015

Η Ολυμπία Σεργίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτογραφίες με σκίτσα και πίνακες από τις Φυλακές Κεφαλλονιάς.

Η Μαρία Ηλιού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αποκόμματα ημερήσιου τύπου με θέμα την ανώτατη εκπαίδευση και τις παιδαγωγικές σπουδές.

Ο Ευάγγελος Μαγκίρης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια της δεκαετίας του 1950.

Διαβάστε περισσότερα



 


Τα Εργαστήρια των ΑΣΚΙ

Χειμερινό εξάμηνο 2015-2016

Τριανταπέντε περίπου χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της «Αλλαγής» τον Οκτώβριο του 1981, η δεκαετία του ΄80 αποτελεί, αδιαμφισβήτητα μια κρίσιμη περίοδο για την κατανόηση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Η άνοδος για πρώτη φορά στη χώρα μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης σηματοδοτήθηκε ως τομή που τερμάτιζε το μετεμφυλιακό κράτος, αναδείκνυε νέα κοινωνικά στρώματα και αναιρούσε τον πολιτικό αποκλεισμό ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. 

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικοί περίπατοι

Περίπατος ενάντια στα βασανιστήρια

Στις 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στα Βασανιστήρια, τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, διοργάνωσαν περίπατο σε χώρους βασανιστηρίων της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της στρατιωτικής δικτατορίας. Σταθμοί του περιπάτου ήταν στην οδό Μπουμπουλίνας 18.

Διαβάστε περισσότερα


Πρώην βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας
Στις 7 Ιουνίου τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, διοργάνωσαν ιστορικό περίπατο αυτή τη φορά στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας. Με σημείο συνάντησης τον  Υδατόπυργο  της Εταιρείας Λιπασμάτων, περπατήσαμε πλάι στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια  της Δραπετσώνας.
Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογραφώντας την αθέατη εργασία

Στις 9 και 10 Ιουνίου 2015 τα Σουηδικά Αρχεία του Εργατικού Κινήματος (Labour Movements Archives and Library- ARBARK) διοργάνωσαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον workshop γύρω από την ιστορία των άτυπων μορφών εργασίας και τις μεθολοδολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη μελέτη τους (Researching the History of the Informal Sector Methodological Challenges and Opportunities).
Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της συνάντησης ανέδιεξε διαφορετικές πτυχές των μορφών άτυπης εργασίας και των μετασχηματισμών τους μέσα στο χρόνο, αλλά και την κοινή διαπίστωση οτι η εξάπλωση των νέων μορφών επισφάλειας καθιστά αναγκαίο έναν νέο προβληματισμό για τα όρια μεταξύ τυπικών και άτυπων μορφών, αλλά και για τις αρχειακές πολιτικές που θα εξυπηρετήσουν τη χαρτογράφηση του νέου πεδίου των εργασιακών σχέσεων. Εκπροσωπώντας τα ΑΣΚΙ ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος ανέδειξε τις συσχετίσεις μεταξύ μεταναστευτικής και άτυπης εργασίας, τις δραστηριότητες των ΑΣΚΙ γύρω από την ιστορία του εργατικού κινήματος, και τέλος την πρωτοβουλία των ΑΣΚΙ για τη συλλογή αρχείων, τεκμηρίων και υλικού που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές κοινότητες στην Ελλάδα από το 1991 έως το σήμερα.

Έλληνες στη Σουηδία
 

Τα ΑΣΚΙ και τα Σουηδικά Αρχεία του Εργατικού Κινήματος (Labour Movements Archives and Library- ARBARK) εγκαινιάζουν μια συνεργασία γύρω από τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής ιστορίας στη Σουηδία. Η συνεργασία περιλαμβάνει την αμοιβαία ενημέρωση των δύο οργανισμών για τις σχετικές αρχειακές τους διαθεσιμότητες, το σχεδιασμό ομάδων εργασίας και την προοπτική οργάνωσης ενός σχετικού workshop στην Αθήνα και στη Στοκχόλμη. Στο πλαίσιο αυτό τα ΑΣΚΙ επιθυμούν να ενισχύσουν τις συλλογές τους γύρω από την ελληνική μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη και καλούν τους φίλους και τις φίλες των ΑΣΚΙ να υποδείξουν σχετικές συλλογές και να συμβάλλουν με τις δικές τους ιστορίες και διαδρομές στη νέα αυτή ερευνητική πρωτοβουλία.

MiMake: ΑΣΚΙ και Horizon 2020

Τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν στην κατάρτιση και στην υποβολή της ερευνητικής πρότασης MiMakE: Migration and the Making of European Cultural Heritage υπό τον συντονισμό του International Institute of Social History του Αμστερνταμ. Η πρόταση, στην οποία συναντήθηκαν ερευνητικά και αρχειακά κέντρα από δέκα χώρες, αποσκοπεί στη χαρτογράφηση της μεταναστευτικής ιστορίας στη μεταπολεμική Ευρώπη και την ταυτόχρονη ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά των μεταναστευτικών διαδρομών στο χώρο και στο χρόνο. Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου αξιολόγησης της ερευνητικής δράσης Horizon2020  “Emergence and transmission of European cultural heritage and Europeanisation” αναμένονται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2015.


Νέα έκδοση: Κώστας Φιλίνης: ένας διανοούμενος της δράσης

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο  με τη συνεργασία των ΑΣΚΙ και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς ένα σημαντικό βιβλίο για την Αριστερά και την παρουσία της στη Μεταπολίτευση: Κώστας Φιλίνης ένας διανοούμενος της δράσης. Κείμενα θεωρίας και πολιτικής.


Πρόλογος: Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Εισαγωγή - επιμέλεια: Κατερίνα Λαμπρινού/Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Επίμετρο: Τάσος Τρίκκας

ISBN 978-960-310-379-0 ~ 320 σελ. + 8σέλιδο ~ τιμή: 20,00 ευρώ (χωρίς ΦΠA)

Copyright © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), All rights reserved.

Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list