Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 05-11-2015
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws
Tweets van @IVNGelderland
@IVN Gelderland Wat een prachtige dag voor ons Oogstfeest in de schaapskooi op de Loenermark. Thema: wie betaald de Gelderse natuur?

@scharrelkids Leuke paddenstoelactiviteiten en gratis zoekkaart paddenstoelen op http://ivn.nl/paddenstoelen 

@IVN Gelderland Op 5 nov organiseren we met @GelderseNMF een avond over social media voor groene vrijwilligersgroepen! Meer info via http://bit.ly/1FRtU1L 
 
@janssenstefanie Bruisend werkatelier met frisse ideeën; Gelderse NME centra bij @riamarkvoort en @IVNGelderland. Volop in beweging!

Interactieve workshop 'faciliterende gemeenteambtenaar' bij Voedselnetwerk bij @EetLokaal7aar met @provgelderland

‏@IVNGelderland Vanavond onze GroenDichterbij-kennis delen op de Arnhemse Landdag #GroenArnhem

@IVNGelderland Wow! De sneak preview van 'Holland, Natuur in de
Delta' in #Beuningen zat binnen enkele dagen vol! @HollanddeFilm http://www.gelderlander.nl/regio/wijchen-beuningen/beuningen/kinderen-gratis-naar-natuurfilm-in-beuningen-video-1.5179256 …
 

Spelen is pas echt fijn op een Gezond Schoolplein!

Donderdag 22 oktober was de feestelijke opening van het Gezond Schoolplein van Brede School de Dukendonck in Nijmegen. Lees meer.
 
Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. In heel Nederland worden 70 gezonde schoolpleinen gerealiseerd. IVN adviseert de scholen bij het organiseren van beheer en onderhoud en begeleidt docenten bij het verankeren van educatieve buitenactiviteiten in het bestaande lesprogramma.
 

Vrijdag 27 november: Conferentie Gezonde Schoolpleinen

IVN Gelderland organiseert op vrijdag 27 november, van 13:30 tot 17:30 uur, een conferentie over Gezonde Schoolpleinen, voor iedereen die aan de slag is, of wil, met een groene en gezonde schoolplein. De bijeenkomst vindt plaats op het ROC A12, Reehorsterweg 80 in Ede. Meld je hier aan voor de bijeenkomst. Deelname is gratis.

Voor wie ?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die bezig is met, of geïnteresseerd is in, het groener en gezonder maken van de schoolomgeving van het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs. Dus ben je bij een school  werkzaam, bijvoorbeeld als bestuurder, directeur, leerkracht of facilitair manager? Ben je als ouder, vrijwilliger of professional betrokken bij een groen en gezond schoolplein? Of wil je hierbij betrokken raken? Dan is deze bijeenkomst interessant  voor jou! Tijdens deze middag leer je hoe je, met kleine of grote stappen, een gezond  schoolplein kunt realiseren, gebruiken en behouden. Met inspirerende workshops, voorbeelden uit de praktijk en tips en trucs van andere scholen.
 
In het programma Gezonde Schoolpleinen werken IVN, Jantje Beton, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Centrum Gezond Leven en De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl (PO-raad, VO-raad en de MBO-raad) samen.
 
Meer weten over Gezonde Schoolpleinen? Neem contact op met IVN Gelderland, projectleiders Linda IJmker (voortgezet onderwijs en MBO) of Koen van Loon (primair onderwijs).

Inschrijving natuurgidsencursus gestart

Ben je enthousiast over de natuur in je omgeving, en wil je daar meer van weten en je samen met anderen actief inzetten? Dan is de IVN-Natuurgidsencursus misschien iets voor jou! In 2016 starten twee natuurgidsen cursussen in Gelderland:
 
  • Vanaf 5 januari wordt er een cursus georganiseerd door IVN Oost Achterhoek en IVN Noord Midden Achterhoek.De informatiebijeenkomst is op 7 november.
  • Op 13 januari begint IVN De Oude IJsselstreek met de Natuurgidsencursus 2016-2017. Kom naar de informatieavond op woensdag 25 november in Braamt.

Open dialoog gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en Gelderse  wethouders: "Toekomst voor kind en natuur in Gelderland"

Donderdag 10 september organiseerde IVN Gelderland op het Provinciehuis een dialoog tussen Gelderse milieu- en onderwijs wethouders, en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.
 
Wetenschapsjournalist Mark Mieras opende de bijeenkomst met lezing ‘ Beetje natuur, grote invloed’ over het effect van groen op het kinderbrein. Dit maakte veel indruk. Het thema kind en natuur raakt aan vele beleidsportefeuilles; onderwijs, (jeugd)zorg en openbare ruimte.
 
Na een korte update over natuur- en milieueducatie (NME) in Gelderland, volgde een gesprek over hoe wij kinderen zo effectief mogelijk weer in verbinding kunnen brengen met natuur in hun omgeving. Welke gemeentelijke ambities en educatieve instrumenten zijn daar voor nodig? En hoe kan de provincie daarin behulpzaam zijn?
 
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk concludeerde: ‘We beseffen dat er verantwoordelijkheden liggen op verschillende niveaus. Bij ouders om kinderen mee naar buiten te nemen en “vieze” kleren toe te staan. Bij school en BSO voor opname in curriculum, beleid en activiteitenaanbod. Bij de gemeente in het creëren van voorzieningen en het inzetten van sociale instrumenten als educatie, participatie en co-creatie. Bij de provincie in het waarborgen en vergroten van betrokkenheid en draagvlak voor natuurbeleid op korte en lange termijn.’
 
Een belangrijke conclusie was ook dat de feiten en cijfers omtrent de invloed van natuur op de (kinder)  hersenen veel breder bekend moet worden. IVN Gelderland gaat hier een vervolg aan geven. Wil je nu al meer  weten over kansen en mogelijkheden binnen je gemeente? Neem dan contact met ons op.
 
IVN Gelderland werkt met steun van de provincie Gelderland op verschillende manieren aan het organiseren, faciliteren en in stand houden van goede natuur- en milieueducatie. Neem voor meer informatie over NME contact op met IVN Projectleider Linda IJmker.

Terugblik congres 'Samen duurzaam leren en doen'

Op vrijdag 16 oktober organiseerde De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, het symposium ‘Samen duurzaam leren en doen’. Met ruim 150 deelnemers is gevierd dat De Bastei sinds dit jaar de Natuur en Milieu Educatie in Nijmegen coördineert. Extra feestelijk tintje was de officiële start van de bouw die ochtend van het nieuwe centrum aan de Waalkade.

Na een inspirerend verhaal van Marius Smit, oprichter van Plastic Whale, startten wethouder Harriët Tiemens en Gerard Mangnus, directeur van de Bastei, het symposium door het belang van NME te benadrukken.

Harriët Tiemens; “Met de komst van het nieuwe natuur en cultuurhistorische museum De Bastei mag Nijmegen zich rijk prijzen! Een vooruitstrevend museum waar natuur en milieu educatie weer op de kaart wordt gezet.”

Achterover leunen was er niet bij in het daaropvolgende interactieve workshopprogramma. Iedere deelnemer kon ter plekke meebouwen aan een aanbod & vraag tentoonstelling over duurzame initiatieven in Nijmegen. Vele verrassende ontmoetingen en kruisbestuivingen kwamen tot stand! Lees hier meer.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen en IVN Gelderland. Neem voor meer informatie over NME contact op met IVN Projectleider Linda IJmker.


Krachten gebundeld voor topervaring van jeugd in de natuur

Met de campagne ‘Gelderse Groene Jeugd’ bundelen IVN Gelderland en SLG lokale krachten door groepen met elkaar in contact te brengen die actief (willen) zijn met kinderen en jongeren in het landschap. Op het aanbod aan groene vrijwilligersgroepen om hen te ondersteunen bij het organiseren van activiteiten om meer jeugd en jongeren te betrekken, hebben we diverse enthousiaste reacties gekregen! Met het brede netwerk van IVN en SLG zijn we in staat geweest om al verschillende groepen met elkaar ‘te koppelen’. Zo gaan basisschoolleerlingen de beheergroep van Molen de Vlijt in Wapenveld helpen bij het onderhoud van de schapenwei en organiseert WoesteLand in de Velperwaarden een knotcamp voor jongeren tijdens de Natuurwerkdag. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, lees hier verder voor meer informatie over de Gelderse Groene Jeugd.
 
Neem voor meer informatie contact op met IVN projectleider Stefanie Janssen.
 

Terugblik op IVN Scharrelkids Inspiratiedag

Zaterdag 31 oktober verzamelden natuurgidsen, schoolgidsen, natuurouders en jeugdbegeleiders van IVN en andere lokale natuur- en milieugroepen zich in Deventer voor de IVN Scharrelkids Inspiratiedag. IVN Voorzitter Kees de Ruiter benadrukte in de opening  het belang van natuureducatie voor kinderen. De workshops tijdens de Inspiratiedag varieerden van heel praktisch - zoals geschikte werkvormen voor jongeren, en handvatten voor het betrekken van meer jeugd bij je vereniging -  tot brainstormen over nieuwe IVN projecten zoals Grijs, Groen & Gelukkig. Niet alleen gedurende de workshops maar ook tijdens de lunch in het herfstzonnetje werden volop ervaringen en goede ideeën uitgewisseld. Lees meer over IVN Scharrelkids.
 
Neem voor meer informatie contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk.


Werkateliers Kring Gelderse Bezoekerscentra

De Kring Gelderse Bezoekerscentra is een samenwerkingsverband van veertien Gelderse Bezoekerscentra. Jaarlijks komen zij tweemaal bijeen in werkateliers waarin zij onder andere kennis en ervaring uitwisselen, samenwerken, aan intervisie doen en aan competenties voor de toekomst werken. IVN Gelderland bereidt de inhoud van deze werkateliers voor, samen met trainer en coach Ria Markvoort van trainingsbureau 'Erve Vennekotte': centrum voor duurzaam leren & ontwikkelen. Ook dit jaar hebben er wederom twee succesvolle werkateliers met de Kring Gelderse Bezoekerscentra plaatsgevonden. Bezoekerscentra vinden het gelijkwaardige karakter van de bijeenkomst zeer prettig en hebben er persoonlijk baat bij dat er strategisch naar de eigen inhoud wordt gekeken.

We hebben het in 2015 onder andere over groene kernwaarden en bestuurlijke processen van bezoekerscentra gehad. Ook volgend jaar willen de bezoekerscentra de werkateliers graag voortzetten. Neem voor meer informatie over de Kring Gelderse Bezoekerscentra contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen.


IVN op kennis- en inspiratiedag gemeente Berkelland

Achterhoek Toerisme organiseert in samenwerking met Gemeente Berkelland op 12 november een inspiratiedag voor toeristisch– recreatieve bedrijven en aanverwante organisaties.

IVN Gelderland geeft hier een introductie op het project IVN Gastheerschap van het Landschap.
Gastheer van het Landschap is er op gericht recreatie-, horeca- en agrarisch ondernemers in de toeristische sector met een cursus te informeren over de bijzondere waarden van het gebied waarin zij ondernemen zodat zij trots zijn op de eigen leefomgeving en dit doorvertellen aan hun gasten. Tijdens het project leren de ondernemers elkaar en elkaars onderneming kennen en bouwen zij samen met de betrokken partners een duurzaam recreatienetwerk op van waaruit samengewerkt wordt aan gebiedspromotie en arrangementen. Neem voor meer informatie over Gastheer van het Landschap contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen.


Jongeren als adviseur in gebiedsontwikkeling bij Harderwijk

Binnenkort gaan de leerlingen van het Technasium in Harderwijk aan de slag als adviseur gebiedsontwikkeling voor Natuurmonumenten en Provincie Gelderland. De jongeren wordt gevraagd om een toekomstplan te maken voor het gebied tussen Harderwijk en Nunspeet. In natuurgebied Bloemkampen liggen natuuropgaven, maar ook kansen voor recreatie en wensen van inwoners worden onderzocht. Een pittige opgave, waar ook (veld)onderzoek bij komt kijken. Op 25 januari worden de plannen gepresenteerd aan Natuurmonumenten, Provincie Gelderland en gemeente Harderwijk. Er zal serieus  naar de adviezen en suggesties worden gekeken!

IVN Gelderland betrekt in dit Scholen voor Duurzaamheidproject de jongeren, Natuurmonumenten en Provincie Gelderland en natuurlijk inwoners, recreatieondernemers en andere geïnteresseerden bij de gebiedsontwikkeling. Neem voor meer informatie contact op met IVN projectleider Stefanie Janssen.


Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp