Copy
Vis denne e-mail i din browser

Tager du ansvar for ALT for mange ting?

Lad mig fortælle dig en hemmelighed: Jeg er en superhelt. Jeg skal redde hele verden. Mig mod verdens undergang.
 
Eller… øhm… det er jeg måske ikke.

Men det skulle man tro, hvis man så på, hvordan jeg tidligere i mit liv har taget ansvar for selv den mindste lille ting. Uanset om det var en opgave, jeg var ansat til at løse.
 
Med andre ord: Jeg var overansvarlig. Og ved at bukke under.
 
Måske kender du det selv?

  • Er du ved at drukne i opgaver?
  • Er du tit irriteret på dine kollegaer eller ledelsen?
  • Står der en masse ting på din to do-liste, som egentlig ikke er dit bord?
Hvis du kan svare JA til et eller flere af ovenstående spørgsmål, så er du måske en af de mange, som tager ansvar for ALT for mange ting.
 

Det handler om at finde balancen

Lad mig med det samme understrege, at der ikke er noget i vejen med at tage ansvar.

Bestemt ikke.
 
Men hvis det udvikler sig til overansvarlighed, så kan det have negative konsekvenser, som kan forhindre dig i at skabe de resultater, du ønsker. Og som ultimativt kan stå i vejen for at du kan have liv, du drømmer om.
 
Så det handler (ligesom på så mange andre områder i livet) om at finde en god balance. En balance, hvor du tager ansvar, men uden at det tager overhånd.
 

Hvilke konsekvenser kan det have at være overansvarlig?

I mit tidligere job, følte jeg mig næsten altid på bagkant. Jeg havde en nærmeste uendeligt lang to do-liste. Jeg følte mig tit træt og tung. Ofte sad jeg med en følelse af magtesløs. Og jeg følte mig jævnligt alene og ude af sync med resten af firmaet.
 
Set i bakspejlet kan jeg se, at en MEGET stor del af disse mønstre skyldtes, at jeg tog ansvar for ALT for mange ting.
 
Min ansvarlighed og sans for detaljer gjorde mig rigtig god til mit arbejde. Det var egenskaber, der var værdsæt af min chef og mine kollegaer. Men de havde en række personlige og arbejdsmæssige omkostninger, som ikke var nødvendige for at udføre mit arbejde.
 
Faktisk må jeg erkende, at jeg nok i virkeligheden ville have kunnet udføre mit arbejde bedre og med større glæde, hvis jeg dengang havde været i stand til at moderere min overansvarlighed.
 
Ud over ovennævnte konsekvenser, så kan overansvarlighed føre til en lang række andre konsekvenser, som du måske genkender fra dig selv:
  • Du har en masse ting stående på din to do-liste som egentlig ikke hører til på dit bord, men du tager dem fordi ingen andre gør.
  • Du arbejder måske flere timer, end du behøver.
  • Du har svært ved at få dit arbejde ud af hovedet, når du holder fri, fordi du konstant tænker over, om du har overset noget.
  • Du kan opleve manglende tillid til at andre kan udføre deres opgaver, hvilket kan undergrave jeres samarbejde eller føre til ekstra arbejde for dig selv, fordi du dobbelttjekker andres arbejde.
  • Du går rundt med en knugende fornemmelse i maven.
  • Du føler dig tynget ned af arbejdet.
Så nu er mit spørgsmål til dig er: Har DU oplevet en eller flere af disse konsekvenser i dit eget liv? Eller har din eventuelle overansvarlighed ført til andre konsekvenser eller haft andre omkostninger for dig? Hvilke?
 
Tag evt. et minut eller to til at skrive dine svar ned, før du læser videre. Det kan godt være ubehageligt at se konsekvenserne og omkostningerne sort på hvidt. Men denne indsigt og dette ubehag er tit første skridt til at finde modet og motivationen til at begynde at ændre mønstret.
 
Bemærk i øvrigt: Du er ikke nødvendigvis overansvarlig, blot fordi du genkender nogle af tingene på listen. Der kan sagtens være andre ting end overansvarlighed på spil, men det er for omfattende at komme ind på i dag. Men mit gæt er, at du (hvis du skal helt ærlig, og det håber jeg du tør være) udmærket er klar over, om du har en tendens til at tage for meget ansvar, når du har læst så langt…
 

Hvad får du ud af det?

Vi gør aldrig noget uden at få noget ud af det.
 
Så prøv engang at overveje, hvad DU får ud af at tage for meget ansvar.
 
Giver det dig en stolthed? En glæde? Føler du dig betydningsfuld? Vigtig? Værdifuld? Uundværlig? Får du mulighed for at føle dig bedre end andre? Stiller det din indre perfektionist tilfreds? Er du bange for en dag ikke at have nok at lave? Eller…?
 
Tag evt. et par minutter til at skrive dine svar ned.
 

Hvad kan du så gøre?

Nedenfor har jeg samlet en række teknikker og strategier, som du kan bruge til at moderere din overansvarlighed. Uanset om du er klar til at tage et stort opgør eller blot et lille skridt, så kan du finde hjælp og inspiration nedenfor.
 
Men før du læser videre, så prøv at overveje: Hvis du selv skulle komme med et bud på, hvad du kan gøre, hvad ville det så være?
 
For tit er vores egne bud de bedste.
 
Men ellers kommer mine bud her:
  • Hvis du er rigtig modig, så sæt dig og SLET ALT som egentlig ikke hører til på dit bord. Afsæt en time (eller hvor lang tid, du nu skal bruge) og gå gennem din to do-liste og din mailboks og fjern alle de opgaver, som egentlig ikke er dine. Gennemgå så meget du kan nå på den afsatte tid og vent med at tage resten indtil du på et tidspunkt falder over dem.
  • Lav et reality-tjek. Kig gennem din to do-liste og markér alle opgaver, som du har udskudt i ugevis eller månedsvis. For hver af disse opgaver skal du overveje, om du realistisk set nogensinde får tid til at udføre den (især hvis den egentlig ikke hører til på dit bord). Ellers skal du slette den. Alternativt skal du – hvis den er vigtig for firmaet – overveje, om du kan uddelegere den, så den kan blive gjort.
  • Hvis du er perfektionist, så øv dig på at blive selektiv perfektionist. Beslut dig for, hvilke opgaver du skal udføre til perfektion og hvilke opgaver, der bare skal være ”gode nok”. Især for opgaver, som ikke hører til på dit bord til at starte med.
  • Lav en ”I told you so” liste. Nogle gange holder vi fast på opgaver, fordi vi ønsker at undgå en lurende katastrofe (uanset om risikoen er reel eller ej) eller fordi vi gerne vil bevise over for andre, at vi har ret og de tager fejl. I den situation kan det nogle gange hjælpe at lave en liste med overskriften ”I told you so”, hvor du kan parkere alle de ting, som du går og gruer for. Du skal ikke gøre andet end at skrive dem på listen. Og så give slip. Det er en super simpel teknik, men min egen erfaring er, at den kan gøre en stor forskel. Fordi det kommer ud af hovedet og ned på papir. Uden at du gør noget ved opgaven, så kan byrden fuldstændig ændre karakter, så den ikke længere plager dig.
  • Sig ”pyt”. Hvis du er god til at forestille dig skrækscenarier og ting, der kan gå galt, så øv dig evt. på at sige ”pyt”. Der vil altid være nogle ting, der ikke går som forventet. Der vil altid være nogle sløjfer, vi ikke får bundet. Og du kan ikke altid overkomme alle dine opgaver. Så øv dig i at sige ”pyt”. Især når det kommer til de mindre vigtige opgaver. Det kan give dig overskud og perspektiv og hjælpe dig med at fokusere på at få de vigtigste opgaver gjort ordentligt, uden at føle dig overvældet over alle de småting, du aldrig får tid til.
  • Giv slip. Træk vejret. Slap af. Og overvej, hvilke opgaver, du er parat til at give slip på og fjerne fra din liste. Hvad for nogle opgaver er du træt af at skyde foran dig? Hvad for nogle opgaver er helt klart ikke dine? Måske er du kun klar til at give slip på nogle få opgaver i dag. Men det er en start. Du kan altid gentage øvelsen senere.
 
For alle disse teknikker og strategier, kan du overveje evt. at spørge din chef om prioriteten på opgaverne og om du kan fjerne dem fra din liste.
 
Som overansvarlig vil du nemlig tit have tendens til at overvurdere vigtigheden af opgaver, og det er en af grundene til at de har tendens til at hobe sig op på din liste. Og nogle gange undlader vi bevidst at bede vores chef om at hjælpe os med at prioritere fordi vi ikke er klar til at give slip på evt. opgaver, som han/hun beder os om at glemme eller nedprioritere.
 
Men hvis du gerne vil opnå mere ro og have færre hængepartier, så er du nødt til at vælge dine kampe med omhu.
 

Har du svært ved at give slip?

Det er helt naturligt, hvis du føler lidt (eller meget) modstand, når du læser ovenstående forslag til, hvad du kan gøre anderledes. For der er jo en grund til, at du har taget disse opgaver på dig. Og det kan være rigtig svært at slippe dem, når først du har skrevet dem på din to do-liste.
 
Hvorfor er det så svært at slippe dem? Det kan fx være fordi du føler, at du svigter, hvis du gør det. Fordi du er bange for, at det vil vende negativt tilbage til dig. Fordi du tænker, at du ville kunne afværge de lurende katastrofer, hvis bare lige, du tid nok.
 
Hvis du har svært ved at give slip, så vil jeg bede dig overveje følgende spørgsmål:
  1. Gå tilbage og kig på din liste over konsekvenser og omkostninger (lav evt. din liste nu, hvis du ikke allerede har gjort det). Er du villig til at leve med disse konsekvenser og omkostninger på både lang og kort sigt? Eller er du villig til at strege blot nogle få af de ting, du har taget ansvar for, som egentlig ikke ligger på dit bord?
  2. Hvordan ville det føles at give slip? Hvordan ville det føles at have en kortere og mere realistisk to do-liste? Hvordan ville du have det, hvis du fik streget nogle af de ting, som egentlig ikke hører til på dit bord? Hvordan ville det være at give dine kerneopgaver mere fokus? Hvordan ville det være at holde fri med god samvittighed?
 

Afsluttende bemærkninger

Jeg håber, du har fundet inspiration og motivation til at tage fat på din overansvarlighed, hvis det er et tema i dit liv.
 
I så fald vil jeg ønske dig held og lykke med at afprøve ovenstående teknikker. For ansvarlighed er godt, men det må ikke blive på bekostning af dig selv.
 
Nogle gange vil du opleve, at det betyder, at nogle ting ikke bliver gjort eller at nogle bolde falder til jorden. Men det er helt OK. Det gør de uanset hvad. Du kan ikke redde alting, hvor gerne du end ville. Det er ikke dit ansvar.
 
Andre gange vil du til gengæld opleve, at andre omkring dig pludselig begynder at træde i karakter og tage nogle af tingene. Fordi du ikke længere tager dem. Fordi du ikke længere er den, der har den laveste tærskel. Og det kan på sigt hjælpe andre med at vokse, samtidig med at du er mindre presset. Det kan med andre ord udvikle sig til en win-win situation.
 
Rigtig god fornøjelse!
 
 
P.S.: Har jeg glemt noget? Føles dit liv som overansvarlig anderledes, end jeg hér beskriver? Eller har du tidligere haft tendens til at være overansvarlig, men fik ændret mønstret med andre teknikker, end jeg her har beskrevet? I så fald må du meget gerne sende mig en mail, for jeg er altid nysgerrig efter at lære mere…
 
P.P.S.: Jeg afholder en ny runde gratis webinars om hhv. overspringshandlinger og effektive mailvaner. Se datoer og læs mere på kimhornung.dk/webinars


Mange hilsner
Kim Hornung
Specialist i personlig effektivitet
www.kimhornung.dk

Share
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2015 Kim Hornung


Afmeld dig fra nyhedsbrevet    Ret din e-mailadresse