Copy
Nieuwsbrief november 2015
Ook op Twitter
Dag<<naam>>,


Wat fijn dat er weer zoveel nieuwe inschrijvingen voor deze nieuwsbrief zijn. Super dat we onze bezigheden, het wel en wee van de kudde en de fotogenieke koeien met je kunnen delen. Deze nieuwsbrief hoeft geen monoloog te blijven. Bij vragen of reacties mail ons gerust. Vinden we leuk. 

We stonden in de afgelopen weken in verschillende bladen en nieuwsbrieven. We kregen daardoor mails van klanten die zich afvroegen of we de vraag naar grasgevoerd natuurvlees, antibioticavrije kip, rauwmelkse kaas en varkensvlees nog wel aan kunnen. Fijn dat deze zorgen met ons gedeeld worden, want dan kunnen we ze wegnemen. En een beetje vleiend zijn deze zorgen natuurlijk ook :).

Geen reden tot zorg. We zijn zelf boer, maar fungeren ook als platform waar ook andere boeren hun producten via kunnen verkopen. Natuurlijk alleen de boeren die hun dieren houden zoals we omschrijven op onze site. In geval van koeien grasgevoerd, bij alle dieren antibioticavrij, enzovoort.
Door deze samenwerkingen kunnen we aan de groter wordende vraag voldoen. En krijgen nog meer extensieve boeren een eerlijke prijs voor hun prachtige product.

Fijne bijkomstigheid van samenwerken is het kunnen uitwisselen van tips en ervaringen. Over het houden van de dieren, maar ook over andere zaken die verbeterd kunnen worden.

Een daarvan is de 'retour naar de boer sticker'. Een sticker waarmee je de isolatiezakken waar de bestellingen in verpakt worden, terug naar ons gestuurd kunnen worden. De verzendkosten zijn dan voor ons. Minder afval, beter voor het milieu. Hieronder lees je daar meer over.

Veel leesplezier en graag tot ziens op onze site of in het 'echt'.


Hartelijke groet van Jelwin en Ymkje


- Zaterdag 28 nov
- Vrijdag 4 dec
- Zaterdag 19 dec, inclusief proeverij
- Vrijdag 24 dec

Bezorgdagen:

Die kies je bij het bestellen zelf.

Bezorgen kan op een thuisadres, kantooradres of postNL afhaallocatie.

Door de isolatiezak en droogijs blijft de bestelling ijskoud totdat het in jouw vriezer zit.

Retour naar de boer sticker


Een bijwerking van veel duurzaam vlees bestellen is een verzameling isolatiezakken. Hoewel de zakken goed recyclebaar zijn bij het plastic afval, horen we toch dat veel mensen weggooien zonde vinden. Een of twee zakken passen misschien nog in je huishouden als koeltas of om je planten te beschermen tegen vorst. Maar daarna wordt het te gek.

Als je ons én het milieu wilt helpen kun je ze vanaf nu gratis terug sturen. Als de zakken heel, droog, schoon en vrij van tape zijn dan kunnen we ze hergebruiken. Doe dan bij je bestelling een 'retour naar de boer sticker' in je winkelwagentje en stuur ze per minimaal 2 zakken terug.

De verzendkosten zijn voor ons, het kost jou wat moeite, maar je helpt het milieu en ons ermee. En je komt van je verzameling zakken af :).

     

Hoe werkt het?

  • Stop de zakken – minimaal 2, schoon, droog en heel – in een doos waarmee je een bestelling hebt ontvangen. Er passen 3 of 4 zakken in onze dozen. Ze mochten ook in een vuilniszak verzonden worden, daar passen nog meer in.
  • Plak de retour-naar-de-boer-sticker op de doos. Deze kan over de sticker met je adres heen geplakt worden.
  • Lever de doos met de zakken binnen 7 dagen na ontvangst van de sticker in bij een postkantoor of PostNL afhaallocatie. Wacht niet langer dan 7 dagen, anders krijgen we van PostNL een verhoging van de verzendkosten.
  • Hier vind je alle postNL locaties.

Er komt een natte periode aan, het moment om de hooglanders van de Jiltdijksheide in Opende te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden. We vangen ze dan zo rustig mogelijk. Voor het vangen krijg je als hooglanderboer één kans. Als dat misgaat zijn de koeien zo slim om zich voorlopig niet weer te laten zien. Het hek sluiten is dus een heel spannend moment. Gelukt!

Vlees per post, soms gaat er iets mis


"Ja, Jelwin en Ymkje, wat doen jullie nu? We moeten er al aan wennen, vlees wat per post komt en dan vertellen dat het ook wel eens mis gaat?"

De verzendmethode werkt heel goed, maar overal waar gewerkt wordt komen foutjes voor. Zo was ons vorige week even ontgaan dat het woensdag een feestdag in België was.

Onze klant had hier ook niet bij stilgestaan en koos voor de feestdag als bezorgdag. Tja, dat ging natuurlijk niet. Onze eerste vraag is dan of er de daarop volgende dag iemand thuis is. Er zit namelijk voldoende droogijs in het pakket om het vlees drie dagen lang bevroren te houden. Helaas was er de dag na de feestdag niemand thuis. Ook de buren niet. In overleg met de klant hebben we ervoor gekozen de pakketbezorger instructie mee te geven dat het in de garage achtergelaten kon worden. De klant trof 's avonds na thuiskomt het pakket keurig en nog steeds diepgevroren in de garage aan.

Mocht zo'n oplossing onverhoopt niet lukken bij vertraging dan kunnen we het pakket retour naar ons laten sturen. We zorgen er dan voor dat je een nieuw pakket krijgt. Het risico van vertraging ligt dus bij ons en niet bij jou als klant.

De groene glazenmaker


De groene glazenmaker is een prachtige libelle die haar leefgebied in de Lettelberterpetten deelt met onze Schotse Hooglanders. Door het gebied loopt een brede tocht (sloot) waar veel krabbenscheer in groeit. Door deze waterplant kan de groene glazenmaker hier overleven. Het vrouwtje legt haar eitjes namelijk alleen op deze plant.
Krabbescheer groeit alleen in heel schoon water.

Het beheer van het gebied is erop gericht de krabbescheer te behouden. De hooglanders komen nieuwsgierig kijken.

Bedankt Rink Wiggers voor het delen van de foto's. Leuk om te zien dat begrazing en beheer van natuur hand in hand gaan. Meer hierover staat op onze website.

 

Zuurkoolstampot met speklap

Ingrediënten:
  • 500g bloemkool, in roosjes
  • 500g zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 500g speklappen
  • 500g zuurkool, uitgelekt
  • 2 tl tijm (gedroogd)
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
Bereiding:
  1. Combineer bloemkool en zoete aardappel in een pan met water en breng aan de kook.
  2. Kook de groenten in 10 minuten zacht en gaar.
  3. Begin in de tussentijd aan de speklappen: bak deze in een koekenpan in 15 minuten goudbruin en bijna krokant. Draai ze tijdens het bakken af en toe om, om verbranden te voorkomen. Bestrooi de speklappen na het bakken met peper en zout.
  4. Giet de gekookte groenten af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  5. Meng de uitgelekte zuurkool, tijm, mosterd en wat peper en zout door de puree.
  6. Serveer de zuurkoolstamp met de speklappen.

Recept van Marinka Bil van EetPaleo.nl

De speklappen vind je in het nieuwe varkensvleespakket. Vlees van de buitenvarkens van sAndershof.

ADRES

SchotseHooglanders.nl

Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende

E-MAIL

info@schotsehooglanders.nl


WEBSITE

schotsehooglanders.nl

Rekeningnummer: NL68RABO0120565854 t.n.v. SchotseHooglanders.nl te Opende
Kamer van Koophandel nummer: 54926386
Email Marketing Powered by Mailchimp
Je ontvangt deze nieuwsbrief als klant of omdat je in het verleden bent aangemeld.
Wilt je deze nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? 
Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!