Copy
Nieuwsbrief voor schoolleiders
Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.
Uitschrijven | Pas je profiel aan

VERHOOGD DREIGINGSNIVEAU

Extra waakzaamheid op school

Als gevolg van de aanslagen in Parijs, geldt in heel België het verhoogde dreigingsniveau 3. Naast versterkte patrouilles vanuit de lokale politie, is het belangrijk dat we met zijn allen extra waakzaam zijn. Er zijn geen indicaties dat scholen geviseerd worden, maar op plaatsen waar veel mensen samen komen, is inderdaad extra waakzaamheid geboden. Deze 5 aandachtspunten zetten jou en je team verder op weg.


Denk vooruit

Heb je een noodplan met voorzorgsmaatregelen op school? Dit is het moment om het uit de schuif te halen en het samen met je preventie-adviseur, je leraren en ander personeel te overlopen en eventueel bij te sturen. Raadpleeg zo nodig het Canvas Noodplanning, een verzameling van aandachtsfiches om een concreet noodplan op te stellen.


Wees waakzaam

Neem discreet extra waakzaamheidsmaatregelen. Observeer indien nodig in- en uitgang van de school en wees alert voor personen die niet thuishoren op school. Sluit de schoolpoort ook af zodra de schooldag is gestart en zorg dat niet iedereen zomaar kan binnenlopen. Vermoed je dat een leerling radicaliseert? Lees hier hoe je de signalen kan herkennen en ontdek welke personen en instanties je kunnen helpen.


Werk samen met de politie

Met vragen en zorgen kan je terecht bij je aanspreekpunt bij de politie. Sinds 1 september 2006 moet elke politiezone zo’n aanspreekpunt hebben. Ook als je grote evenementen organiseert, neem je best contact op met de politie over extra veiligheidsmaatregelen. Meer info vind je in de omzendbrief. Weet je niet wie je aanspreekpunt is? Neem contact op met de lokale politie.


Praat met de leerlingen

Kinderen en jongeren kijken dezer dagen ook naar het nieuws, lezen kranten en zitten op de sociale media. De beelden van Parijs, berichten over de verhoogde terreurdreiging, soldaten zien opduiken op openbare plaatsen als stations, kan hen ongerust maken en vragen oproepen. Het advies blijft om daarover met hen in gesprek te gaan, op hun maat. Lees de praattips voor leerlingen basisonderwijs en leerlingen secundair.


Vragen?

Sowieso kan je terecht bij:
- GO!:
 sarina.simenon@g-o.be
- KOV: chris.wyns@katholiekonderwijs.vlaanderen
- OVSG: frie.vancamp@ovsg.be
POV: hilde.menten@pov.be
- OKO: johan.royeaerd@telenet.be

Ook het Meldpunt Radicalisering beantwoordt jouw vragen. Je bereikt het via deradicalisering.onderwijs@vlaanderen.be. Daarnaast is er het Netwerk Tegendiscours. Dat stelt vanuit de Vlaamse overheid islamexperten ter beschikking van scholen. Leraren, CLB-medewerkers, time-outprojectbegeleiders kunnen er een beroep op doen via hetzelfde mailadres. Je vindt ook meer duiding in de Klasse-reeks ‘Crisismanagement’ en in het dossier ‘Radicalisering’.
 

Volg Klasse op Facebook
Volg Klasse op Twitter
Volg Klasse op YouTube

Raadpleeg alle informatie op de website


Je ontvangt informatie over:

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.

Ons postadres:
Schooldirect
Koning Albert II Laan 15
Brussel 1210
Belgium

Voeg Schooldirect toe aan uw adresboek