Copy
Ett nyhetsbrev om trender, prylar, design, mode, kultur och allt annat. 2015-11-26
Ser mailet konstigt ut? Klicka här...
Snabb-shopping
Hjulen snurrar fortare och fortare. Ny produkter lanseras och diskuteras. I USA pågår Black Friday med massor av utförsäljningar inför jul. Fortare, fortare. Det finns en underbyggd längta till att hoppa av det här stressiga beteendet. I slutet av november genomförs nästintill osynliga Buy Nothing Day parallellt med Black Friday. Och det finns en rörelse som vill hoppa av rea-hysterin. Som outdoor-kedjan REI som helt enkelt håller stängt på Black Friday. Samtidigt för all personal ledigt en dag för att vara med familjen utomhus. Ett värde som passar varumärket. Och motreaktionen mot det här snabba systemet märktes även när man i London gav utmärkelsen Årets Designer till brittiska Alessandro Michele på Gucci, och VDn Marco Bizzari går ut och säger ”Micheles kläder är så bra att vi aldrig kommer rea ut dem”. Kanske är det så att anti-konsumtionen nu tar en vändning mot anti-rea? Årets mellandagsrea är säkert ohotad – men 2016?? Hoppas på bättre och långsammare konsumtion.


 
Randen
Vad är det med alla dessa ränder? Kanske är det en motreaktion mot det suddiga, marmoraktiga?? Oavsett varför så ser jag massor av ränder var jag än åker just nu. Rakt, men ändå med utrymme för personlighet. Som i Carina Seth Anderssons textilier för Marimekko. I helgen var jag i Chicago och hittade Unison som också gjorde coola ränder. Society6  gör också randiga textilier. Och kanske ska vi räkna in de här modulsystemen av Sebastian Bergne som en del av detta? Och när jag går igenom höstens bilder så tycker jag ändå att bland höstens mest spännande installationer så dyker Patternity upp med sin installation på London Design Festival.
 
 
Årsslut
Året närmar sig slutet och det är dags att titta på materialet för 2016. Ingen trend börjar 1 januari och slutar 31 december men det är absolut dags att finslipa materialet som jag ska arbeta med framöver. Den 11 januari börjar uppenbarligen mina trender i och med Stora Trenddagen. Och vad händer då? Ja det blir fem trender som jag känner är viktiga. Tråkigast är slutklämmen på den industriella trenden och roligast är den futuristiska, experimentella astrotrenden. Och så kommer vi få se skitmycket nytt, konstigt, lokalt och underbart i Makers&Fixers-trenden. Mina fem trender för 2016 är:
Santa Fè
En symmetrisk och geometrisk trend med mycket färg. Gula toner och mintigt blått tillsammans med trä och naturfärgat skinn. Hantverk och kaktus.
Hedonism
Eller som vi säger på ren svenska “porrtrenden”. Miljöer med tunga draperier, fransar, sammet, låga möbler. En motreaktion om hälsotrenden där vi skulle avstå allt – nu vill vi njuta. Self-expression. Massor av rött.
Maskinellt
Sista varvet på industritrenden, kanske. Grått, beige med vissa varma inslag som t.ex. i metaller och ockra. Starkt intresse för att göra egna saker, t.ex. egna högtalarset.
Astro
Framtidens trend, och den ljusaste av alla trender. Science fiction i vitt och transparens. Nya material, nya metoder. Inspiration från rymdskepp och filmer om liv på Mars. Nyckelformgivare att referera till är Joris Laarman som gjort ny konstruktion på en stol. Herbarium. Framtidsmat, framtidsodlande, framtidsteknik.
Makers&Fixers
Den svåraste men också den mest relevanta av de fem trenderna. En miljöfokuserad trend. En antikonsumtionstrend. En anti-trend-trend. Motreaktion på alla “måsten” och en längtan efter att få vara delaktig och göra något viktigt. Återbruksgallerian i Eskilstuna men också vara delaktig i produktion. Engagemang och involverandet är nyckel. I denna anti-trend-trend kommer vi få se massor av ”förbjudna” färgkrockar som t.ex. rosa och rött eller gult och brunt.
 
 

November är snart slut och julen står för dörren. För andra året i rad har jag fått klä den stora granen på Arlanda och nästan alla klapparna är klara. HUI missade 2015 års riktiga julklapp, dvs välgörenhet, men de räknar kanske inte som jag… November är alltid årets lugnaste månad för mig. Lugnt och rofyllt. Hemmakvällar med varmt om fötterna. Då hinner jag fundera på hur jag ska göra med mina välgörenhetsklappar. Kanske donera lite pengar till Isabellestipendiet? Vi får se. Den 2 december får min stipendiat Thomas Lissert genomföra mitt stipendium till Beckmans. Jag väljer en student som får 10000 kronor och en utställning. Vernissage nästa vecka. 2015 är det alltså Lissert som får pengarna och han gör en utställning om återbruk och upcycling. Ser ut att bli bra. I alla fall bättre än en robotdammsugare.

/Stefan

stefan.nilsson@trendstefan.se

Idag släpps biljetterna till Stora Trenddagen 2016. Kom och lyssna. Det blir en timme med lite inspiration och så. Gå in på www.storatrenddagen2016.se och boka.

 

Som inredningsarkitekt på TENGBOM har jag framförallt koncentrerat mig på sex trender som berör rummet och shoppingupplevelsen. Men jag har också reflekterat över en megatrend som återkommer i alla sammanhang. Kunden styr och är kräsnare än någonsin. Därför gäller det att erbjuda ett mervärde, annars väljer konsumenten ett annat alternativ.

1.    Tech med up, Scotty!

Denna referens till Star Trek handlar om att framtiden redan är här. Tekniken har blivit ofrånkomlig för alla, globalt. Den har blivit en förlängning av oss själva tack vare den smarta mobilens massiva genomslag. En vanlig smart phone är idag mer kraftfull än 90-talets superdatorer och vi använder den till all konsumtion vi gör: inspireras, söka, hitta, jämföra, handla, avundas, skryta, betala och sälja vidare. I mitt seminarium ger jag exempel på hur den fysiska butiken kan samverka med den telefon-bärande människan på ett sätt som skapar merförsäljning, som till exempel i klädbutiken Hointer i Seattle: https://www.facebook.com/Hointer .

2.    Buying the lifestyle

När det både är billigare och mer effektivt att näthandla, varför då gå till en butik? För att få en helhetsupplevelse, så klart! Dricka kaffe, fixa håret, boosta självförtroendet, engagera sig i miljön, bli rakad med barberarkniv, få tips och råd eller bli mer bildad, ta Club Monacos flaggskepp i New York som exempel:  http://nypost.com/2014/08/20/club-monaco-flagship-becomes-the-ultimate-lifestyle-destination . Det finns butiker som erbjuder några eller alla av dessa aktiviteter på samma ställe. Och när du ändå är där kan du ju passa på att köpa en tröja också.

3.    The power of wow

Idag räcker det inte med en butik där man handlar. Butiken man besöker ska helst ha en wow-faktor också. Vi lever i en bilddriven värld och om man kan ta en selfie där man hjälper till att tillverka glass cyklandes på en specialbyggd cykel i en cool butikslokal (http://www.peddlerscreamery.com ), ja då är det ju den glassbutiken man väljer, eller hur?

4.    Pop it up

Pop up-fenomenet är förstås inget nytt men det håller på att bli ett kraftfullt verktyg för att nå ut med tjänster, varor och -inte minst- varumärken. I seminariet visar jag exempel på pop-up butiker som inte bara fokuserar på att kränga varor utan också blir rullande reklampelare, inspirationskällor, testlabb, informationsdiskar och mötesplatser där handlaren får möjlighet att nå nya kundsegment som till exempel First World Problem Store (http://firstworldproblempills.aidsfonds.nl ) i Holland, en välgörenhetsorganisation som fick större genomslag tack vare den temporära butiken.

 5.    They did it their way

Det nya skjortmärket Mtailor erbjuder kunden en app som skannar kroppens olika mått för att sen anpassa skjorta till kunden proportioner (https://www.mtailor.com) och på Apples hemsida kan man sedan länge plocka ihop precis de datorkomponenter som passar en bäst. Anpassningen av varor erbjuder handlaren ett attraktivt verktyg för att skilja sig från konkurrenterna och erbjuda ett mervärde. Så hur gör fysiska butiker för att hänga med i denna trend? Ja, en järnhandel kan till exempel erbjuda att 3D-printa en kopia på ditt antika dörrhandtag (och omöjliga-att-få-tag-på-fler) så att du kan få rätt stuk på alla dörrar i huset, se http://osh3ddesign.com.

6.    URL goes IRL

       Mina exempel på webbutiker som öppnar fysiska butiker efter några år är från hela världen men det händer även i Sverige med Lyko i spetsen. Så varför väljer man att öppna dyra fysiska butiker när nätförsäljningen går som tåget? Handlare vet att kunder idag är mindre och mindre lojala och att erbjuda dem en omedelbar och underbar shoppingupplevelse i en fysisk butik är ett sätt att knyta dem närmare sig. Då gäller det förstås att samtidigt erbjuda något mer än bara varor och produkter. Birchbox (www.birchbox.com ) som säljer prenumerationer på skönhetsprodukter erbjuder inte bara krämer och parfym i butiken utan också sminkning och lektioner i hårstyling.

 

 

Varje månad bjuds en person att trendspana lite utifrån sitt område.

I november har jag bjudit in inredningsarkitekten Nadia Tolstoy att resonera kring hur hon ser på retail. Vad händer inom butiksvärlden framöver? Nadia sitter till vardags på arkitektbyrån Tengboms och om man vill ha tag på henne så gör man det enklast via epost på: Nadia.Tolstoy@tengbom.se

 
Glöm inte kolla in vad som händer på Designbloggarna 
  
Det nya svarta är ett nyhetsbrev från Trendstefan.

Om du känner någon som borde få detta nyhetsbrev, vänligen skicka kontaktuppgifter till info@trendstefan.se
Om du inte vill ha detta nyhetsbrev, vänligen meddela detta här: Klicka här.

Trendstefan
Luntmakargatan 93
Stockholm 113 51
Sweden

Add us to your address book