Copy
Verslag werkgeversbijeenkomst donderdag 19 november
Zo helpen nieuwe ICT-oplossingen je sneller op weg
Meer dan 500 kilometer file, waarvan in de provincie Overijssel maar liefst 86 kilometer; de ochtendspits van vorige week dinsdag was een van de drukste van dit jaar. Slimme ICT-oplossingen helpen je dit voortaan te vermijden, voorspellen en voorkomen. Caspar de Jonge, Victor Wollaert, Henk Schmidt en Nico van Beugen vertelden wat er allemaal speelt op dit gebied. Benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is als markt en overheid samenwerken? Lees dan snel verder. De eerste resultaten van deze samenwerking zijn namelijk al te gebruiken. ICT biedt kansen voor werkgevers, werknemers en leveranciers.
De wondere wereld van ITS: Advies op maat, voor en tijdens het reizen
Allereerst introduceerde Caspar de Jonge, Landelijk Programmamanager Beter Benutten, ons in de wondere wereld van Intelligente Transport Systemen  (ITS). De telecom-, IT-, en automobielindustrie hebben samen veel invloed op de richting en snelheid van ITS-ontwikkelingen. “De bumperklever van vandaag is zomaar de intelligente gebruiker van morgen”, zo stelde De Jonge. Met het verzamelen van zo veel mogelijk data zorgen de dertien Beter Benutten regio’s samen voor een geheel nieuwe wijze van transporteren, vervoeren en onderweg zijn. Zowel de reis als de bestuurder wordt steeds meer geautomatiseerd. “We kunnen er met elkaar voor zorgen dat werkgevers, en daarmee werknemers, online informatie opvragen en vervolgens daar hun agenda aan koppelen”, aldus De Jonge. Op onze website lees je welke informatie De Jonge bedoelt. 
 
Over uit Zweden: dorpsbewoners gaan samen reizen
Victor Wollaert van Samobiel vertelde hoe de leefbaarheid en voorzieningen onder druk staan in de kleinere dorpen. Zo moeten de inwoners steeds verder reizen voor alles. In Zweden is daarvoor een succesvolle oplossing bedacht, die door Wollaert naar Nederland gehaald is. Samobiel is een website waarop dorpsgenoten elkaar kunnen vinden. Het draait om elkaar helpen en samen met je dorpsgenoten naar de plaats van bestemming rijden. Wederom een initiatief dat laat zien hoe mobilisten bottom-up samen in staat zijn om eigen, lokale oplossingen te vinden voor individuele reisvraagstukken. Dit kan ook binnen jouw bedrijf of tussen bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein plaatsvinden. Hoe Samobiel precies werkt, lees je op onze website.
 
Vooruitstrevende oplossingen: hoe krijg je de forens op de fiets?
Ook de volgende presentatie – van Henk Schmidt – ging gedeeltelijk over prikkels. Hoe beweeg je de forensen bij de Belastingdienst tot slimmer reizen? De Belastingdienst vond daar als een van de grootste werkgevers vooruitstrevende oplossingen voor. Vermijden, Verminderen, Verleiden en Vergroenen, dat zijn de vier V’s van de Belastingdienst als het op vervoersbeleid aankomt. Binnen deze pijlers horen verschillende maatregelen, zoals thuiswerken en videoconferentie. “Ook het uurtje thuiswerken om de spits te vermijden hoort daarbij”, vertelde Schmidt ons. Om de forensen te verleiden tot andere reiskeuzes, krijgen zij een gratis mobiliteitskaart en een hoge fietsvergoeding aangeboden. Een gloednieuwe app moet forensen voortaan helpen bij het maken van andere reiskeuzes. De app berekent namelijk de  besparingen in harde euro’s voor de werknemer. Alternatieve reiskeuzes blijken veel voordeliger, voor zowel werkgever als werknemer. Lees meer hierover op onze website. 
 
Reizigers realtime informeren: Deventer neemt trekkersrol in
Waar Caspar de Jonge op landelijk niveau inzicht gaf in de vele ITS-mogelijkheden, vertelde Nico van Beugen van de gemeente Deventer hoe zijn gemeente en de regio daar invulling aan geeft. “Wij als overheid leveren data en informeren de markt welke route ze moeten nemen”, vertelde Van Beugen ons. Reizigers willen graag weten waarom en hoe lang ze stil staan. Daarnaast worden ze graag geïnformeerd over alternatieve routes. Het zou dom zijn allemaal dezelfde weg te nemen als dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Van Beugen gaf ons inzicht in de werking van het klassieke verkeersmanagementsysteem, en in dat van de toekomst. “De gemeente Deventer speelt graag een trekkersrol in de implementatie van nieuwe ontwikkelingen.” Op onze website lees je de plannen van Deventer voor 2016.
 
Hou 10 maart 2016 vrij voor de volgende werkgeversbijeenkomst!
Zet je die alvast in je agenda?

Het onderwerp van deze bijeenkomst:
De invoering van nieuwe mobiliteitsbeleidsimpulsen, zoals nieuwe leaseconcepten, carsharing, fietsstimulatie, en gedragsbeïnvloeding.

Lees hier het volledige verslag van de afgelopen werkgeversbijeenkomst.
Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven onder regie van regio Stedendriehoek