Copy
Deze nieuwsbrief geeft informatie over duurzame energie voor en door burgers in Lansingerland. Het burgerproject 'Lansingerwind' is een initiatief van burgercoöperatie De Windvogel en project A15.
Lees de nieuwsbrief hier online

Nieuwsbrief Lansingerwind december 2015

Stapje voor stapje wordt ons initiatief concreter en meer van onszelf. Drie inwoners van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn naar aanleiding van de bijeenkomst op 25 november bij elkaar gaan zitten om eens te kijken wat dat nu inhoudt, een burgerinitiatief oprichten. En hoe doe je dat, een windmolen bouwen? En wat is een cooperatie eigenlijk? En waarom is het interessant om hiervoor te gaan?

Het antwoord is eenvoudig: Lansingerland wordt duurzamer, de stroom kun je zelf gebruiken en de opbrengsten blijven in de gemeente zelf, en kunnen ingezet worden als vliegwiel voor nieuwe duurzame projecten.

Dat hebben we dan ook verteld op het Duurzaamheidscafé van de gemeenteraad op 10 december. Bovendien dat we dit samen met de gemeente willen vormgeven.

De volgende stap is meer enthousiastelingen, potentiële bestuursleden, steunbetuigers en windvrienden te vinden. Word ook windvriend in Lansingerland en steun ons initiatief! Stuur een mail naar lansingerwind@gmail.com of like onze Facebook pagina.

Lees meer over burgerinitiatief Lansingerwind op de website.

Share
Tweet
Forward to Friend
Share
'Je eigen windmolen in Lansingerland?' Verslag van 25 november
Afgelopen woensdagavond 25 november vond in De Rank te Bleiswijk een bijeenkomst plaats die de inwoners van Lansingerland activeerde om aan de slag te gaan met windenergie. Dit leverde een drietal enthousiastelingen op die samen met De Windvogel het burgerinitiatief ‘Lansingerwind’ gaan starten om zo eigen windmolens voor de gemeenschap te bouwen. Al eerder dit jaar hebben zo’n 30 leden van De Windvogel en Milieudefensie zich als sympathisant van het burgerinitiatief gemeld.

Doe je ook mee? We zoeken nog meer bestuursleden om ons team te versterken.
Mail naar lansingerwind@gmail.com.

Lees hier het verslag van 25 november.
Opening zonnepark Pelgrimshoeve
Intussen zitten de buren van Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DeZo) ook niet stil... Zij hebben zaterdag 12 december de opening van hun eerste duurzame project: een zonnepark op de Pelgrimshoeve. Om 16:00 opende wethouder Robin Paalvast het eerste zonnepark van de Zoetermeerse burgers. Margriet van der Mark, bestuurslid van DEZo, is zo trots als een pauw en zegt; ”Dit is iets om trots op te zijn! Ruim een jaarlang hebben een paar inwoners van Zoetermeer zich vrijwillig ingezet om dit mogelijk te maken”.

 

Duurzaamheidscafé Lansingerland 10 dec
 

Op 10 december presenteerde het burgerinitiatief zich tijdens het eerste Duurzaamheidscafé van Lansingerland. Namens het initiatief waren Joop Snijders, Armand Kortekaas, Menno van der Woude en Lex Arkesteijn aanwezig. In 2015 is door het college van de gemeente het programma duurzaam realistisch gestart dat duurzame initiatieven wil stimuleren en ondersteunen.

Het café is opgezet door de politieke partijen in Lansingerland met als doel om van de inwoners te horen welke ideeën leven om onze gemeente te verduurzamen. Het kan zijn dat u zelf iets wil doen, of dat u ideeën heeft wat de gemeente zelf zou kunnen doen. Het kunnen natuurlijk ook initiatieven van buiten zijn waarvan u denkt: “dat moeten we in Lansingerland ook doen” !

 

Een windenergie-initiatief opzetten, hoe doe ik dat?
 

Hoe krijg je de handen op elkaar voor windenergie? Project A15 zocht het uit en schreef deze brochure: Voor de wind. 'Overheden moeten burgerparticipatie centraal stellen bij windplannen. Het is heel belangrijk dat bewoners en vooral de direct omwonenden vanaf het begin worden betrokken wanneer er plannen zijn voor een windproject. Natuurlijk zal niet iedereen staan juichen, maar als er een gesprek plaatsvindt vóórdat alles al vast ligt, zal de discussie veel genuanceerder worden gevoerd.'
“Wie gaat aan de slag met het communicatieplan?”
Petra Faber schreef handige communicatietips die elk wind-initiatief moet weten.
“Wie gaat aan de slag met het communicatieplan?”, is één van de eerste vragen die al gauw opkomt bij het starten van een windcoöperatie. Communicatie is de spil voor het creëren van draagvlak voor windenergie. Als communicatieadviseur van Project A15 heb ik diverse communicatieplannen van windinitiatieven onder ogen gehad met de vraag: “Wil jij hier eens naar kijken?”. Wat opviel was dat al deze plannen uitblonken in degelijkheid: lijvige rapporten met uitgebreid ingevulde doelgroepmatrixen, boodschappen zorgvuldig geformuleerd voor alle mogelijk denkbare stakeholders. Precies volgens het boekje. De praktijk is echter weerbarstig. Want wie gaat al deze plannen uitvoeren? Vooral in het begin leunt een windcoöperatie sterk op vrijwilligers. Hun schaarse uren gaan op aan overleg: met elkaar, met de gemeente, projectontwikkelaars etc.

Wat is de Windvogel?

De Windvogel is een coöperatieve vereniging van mensen die gezamenlijk duurzame (wind)energie produceren. We hebben meer dan 3300 leden. Momenteel bezitten wij samen vijf windmolens en twee zonnevelden. De opgewekte stroom kunnen we zelf gebruiken. Lees meer en Word ook lid van De Windvogel.
Copyright © 2015 De Windvogel, All rights reserved.

Kantoor: Herculesplein 5 Utrecht, 030-3200702
Postadres: Postbus 2183, 2800 BH Gouda
info@windvogel.nl, www.windvogel.nl


uitschrijven    update nieuwsbriefinstellingen