Copy
Innehåll 21 december 2015:
Gör en fängslande presentation - Två ord som gör dig mer framgångsrik - Företag till försäljning
 
View this email in your browser
Återigen har ett år gått till ända. Och så fort 2015 stack iväg! Turbulentare i politiken än någonsin, medan näringslivet haft det stabilare. Vad vi har gjort är gjort, det är bara att blicka framåt mot 2016.

God Jul & Gott Nytt År! 

Allan Mårtensson
Decembers visdomsord:

Rådfråga – Tveka inte att be seniora kolleger som varit i samma situation om råd. De kommer säkerligen med värdefull input som du kan använda 


Gör en fängslande presentation
Vänd din framsida mot publiken hela tiden. Det är grundläggande för att hålla intresset uppe. ”Det är du själv som är presentationen”, säger Nina Hjorth, expert på presentationsteknik. 

Mycket av förtroendet för det du säger kommer från kroppsspråket, kanske 70 procent, säger Nina Hjorth på Presentationsteknik.com. Därför är det så viktigt att inte vända ryggen mot publiken som så många gör när de visar PowerPoint-bilder. Det signalerar att bilden är intressantare än publiken.

– Använd en föredragshållarvy på datorn, så att du kan se samma bild på din skärm som den du visar publiken, är Nina Hjorths praktiska råd. Komplettera gärna med en fjärrkontroll. – Då kan du röra dig helt fritt i förhållande till datorn.

Ett annat av Nina Hjorths råd är att undvika laserpekare. De behövs bara om powerpoint-bilden är väldigt komplex och det ska den inte vara. – Dessutom ser man hur nervös du är på att pricken darrar.

Arbetsminnet sållar hela tiden i informationsströmmen. Är det här intressant och relevant nog att spara? 90 procent är bortglömt inom 30 sekunder, säger Nina Hjorth. Följaktligen behövs en del knep för att fånga och behålla publikens uppmärksamhet. Exempelvis att inte ha det för mörkt i lokalen, då kanske folk somnar.

Nina Hjorth råder dig att berätta för publiken före själva presentationen hur du tänker hantera frågor, till exempel att du tar dem på slutet.

– Det är viktigt att ha byggt en struktur, så att du hela tiden hittar tillbaka till den röda tråden. Särskilt om du har uppmanat folk att ställa frågor under tiden, säger Nina Hjorth.

Det finns fler hjälpmedel än powerpoint. Nina Hjorth brukar även använda whiteboard och det gamla, hederliga blädderblocket och växlar mellan de tre under en presentation. – Powerpoint är statiskt, de andra dynamiska.

Ett allmänt råd hon ger är att alltid dela ut dokumenteringen av presentationen först efteråt. Aldrig i förväg, då förlorar du åhörarnas intresse direkt, de blir helt upptagna av att bläddra. – Men ge dem gärna papper att anteckna på.

8 tips som förbättrar Powerpoint presentationen:

1. Ett budskap per bild. Vi kan bara tänka en medveten tanke i taget.

2. Separera tal och Powerpoint-bild. Vi kan inte lyssna och samtidigt läsa hela meningar på en bild, ens om innehållet är identiskt med det föredragaren säger. En bild med punkter är okej, men då med högst tre ord per punkt.

3. Signalfärg. Vi dras till signalfärgerna rött, gult, orange liksom till storlek, kontraster och rörelse. Låt det som är viktigast vara störst.

4. Högst sex objekt per bild. Där går gränsen för vår perception. Däremot är det helt okej med hur många Powerpoint-bilder som helst.

5. Rörliga bilder med måtta. Animationer ska användas på ett medvetet sätt, inga hoppande gubbar i bakgrunden som stjäl uppmärksamheten från dig som presentatör.

6. Relevanta illustrationer. De ska vara symboliska och förstärka budskapet. Lägg texten till bilden på bilden. Vi minns 30 procent bättre om vi inte måste flytta blicken. Färg är bättre för minnet än svartvita bilder.

7. Mörk bakgrund. Det är skönare för ögonen, ljus bakgrund tvingar dig att kisa.

8. Stå upp. Sittande presentation sänker uppmärksamheten.

(Ingenjorskarriar.se)
 

Två ord som gör dig mer framgångsrik

Att säga JA till alltför många möjligheter, alltför många projekt, eller till för många människor är ett säkert recept för misslyckande. Tänk om: Säg inga mer ”JA”, utan hellre ”Jättegärna” eller "NEJ".

Problemet är att när de flesta av oss säger ”nej” ... så förvandlas det ofta till ett ”ja”.
Kanske en vän vädjar till dig. Eller en leverantör ”tigger”. Eller en kund argumenterar och lirkar bort din beslutsamhet ”nej” blir kanske och kanske blir ”ja”.

Eller kanske du naggar på egen beslutsamhet tills du inte kan säga ”nej” ... till dig själv.

Så vad är det bästa sättet att säga ”nej” på? Det är enkelt: Sluta säga "kan inte" och börja säga "inte." Det fungerar, vetenskapen säger så.

Forskare genomförde en enkel studie: En grupp fick en enkel men frestande utmaning och skulle säga, med tanke på denna, att "jag kan inte göra det." Den andra gruppen blev tillsagd att säga, "jag gör det inte"
Vad hände?

• Gruppen som sa "jag kan inte", gav efter för frestelsen 61 % av tillfällena.
• Gruppen som sa "jag gör det inte", gav efter vid 36 % av tillfällena.
Ganska coolt, rätt? Det blir bättre.

Sedan gjorde forskarna en annan studie. Deltagarna fick sätta upp ett personligt mål för sin hälsa och friskvård. När deras motivation började tryta, så blev en grupp tillsagd att säga, "jag kan inte missa min träning." En annan grupp blev tillsagd att säga, "jag missar inte träningar."
Tio dagar senare fann de:

  • 1 av 10 i "jag kan inte missa" gruppen stod fast vid sitt mål.
  • 8 av 10 i "jag missar inte" gruppen stod fast vid sitt mål.
Det var inte bara så att ”jag kan inte” var mycket sämre än ”jag missar inte”, den var dessutom t.o.m. sämre än ingen strategi alls.

Varför? Enligt forskarna är ”jag missa inte” mer övertygande än ”jag kan inte"eftersom den förra är mera definitiv, mera upplevd övertygelse.

När vi säger, "jag kan inte", ger vi oss en utväg. Men när vi säger, "jag gör det inte" eller ”jag missar inte” så är vi starka. Vi är bestämda.

Vilket låter mest övertygande av nedanstående:
 
  • "Jag kan inte ge dig rabatt” eller ”Vi lämnar inga rabatter på våra produkter”
  • "Jag kan inte ta några genvägar i detta projekt" eller "Vi kompromissar inte med vår kvalitetsstandard”
  • "Jag kan inte missa min träning i dag" eller ”Jag missar inte träningar"

"Jag missar inte" vinner alltid, eftersom "jag inte" inte lämnar utrymme för argument, kompromiss eller diskussion - speciellt med dig själv.

Hur många gånger har du sagt, "jag kan inte", för att sedan sluta med att göra vad du sa att du inte kunde göra? En hel del gånger, eller hur?

Det beror på att andra människor hör "kan inte" och automatiskt tänker "Ok ... men under vilka omständigheter kan du göra det?"

När vi säger, "jag kan inte" till oss själva, så börjar vi omedelbart att tänka på sätt att komma runt det.
Men hur många gånger har du sagt, "Jag gör det inte", och senare gett efter för frestelsen eller tryck? Ganska få gånger, eller hur?

De flesta människor bestrider inte, "jag inte", eftersom "inte" låter som ett beslut: "Gör inte" låter som en fällande dom, den som ger inget utrymme för diskussion eller argument.

"Jag kan inte" låter för mjukt ftersom det är ett beslut som grundar sig på externa skäl.
"Jag gör inte" låter som en tegelvägg eftersom det kommer från djupt inom dig.

Exempel:
"Vi vill inte erbjuda rabatter." Kanske du inte vill lämna rabatter eftersom dina marginaler blir lägre och att konkurrera med pris är en dålig utväg. Istället för att säga, svagt och nästan urskuldande, "Jag är ledsen, men vi kan inte lämna lägre priser", säg bestämt och med övertygelse, "Vi ger inte rabatt".

Och sedan antingen tiga och vänta på ett svar eller prata om att du istället kan ge t.ex. bättre betalningsvillkor och delleveranser.

Använd "vi ger inte" till att visa vad som inte är förhandlingsbart ... och sedan flytta diskussion till vad du är villig att förhandla om.

"Jag har inte tid just nu." Säg den nye företagaren som inte frågar, "Kan du ge mig 10 minuter för att ge mig feedback på min idé?"

Du skulle älska att säga ja till alla men det är inte möjligt. Jag säger, "Jag är ledsen, men jag kan inte", omedelbart resulterar i, "Men jag lovar att det tar bara en minut, så här är vad vi har gjort ..." och du är instängd. Nu antingen måste du höra honom ut eller vara oförskämd. Hur som helst, du förlorar.

Istället säger jag, "Jag är ledsen, men jag har inte tid just nu. Ge mig ditt kort och eventuellt kan vi boka ett möte längre fram." Sedan kan du säga ja - om du bestämmer dig för det – men på dina villkor.

"Jag bryr mig inte vad andra tycker." För det mesta bör vi oroa oss för vad folk tänker – men inte om det står i vägen för det liv vi verkligen vill leva.

Säg alltså inte JA till för mycket, det går ut över dina egna mål och livssituation.

(Jeff Haden, linkedin.com/AM)
 



Företag till försäljning

Det är bra rörelse vad det gäller försäljningar av företag. Just nu har jag 13 företag inne för försäljning, i olika faser. Några har nyligen påbörjats, ett par är vi överens med köpare om och skall signera avtalet i januari. 

Är du intresserad av att förvärva något av företagen så bara hör av dig, likaså om du själv funderar på att sälja ditt företag.

Maskintillverkare
Både standard- och specialmaskiner, en hel del på export. Omsättning drygt 20 mkr.

Vattenrening 
Säljer och servar vattenreningsutrustning för dricksvatten. Omsättning ca 10 mkr.

Uthyrare av ljud-, ljus- och bildutrustning
Hyr ut teknik och personal till alla former av event. Omsättning ca 5 mkr

Kyl- & Värmeteknik
Utför både entreprenader och service inom kyl- & värmeteknik. Omsättning drygt 10 mkr.
Ventilationsföretag
Generalagent för ett nyskapande ventilationssystem, snabbväxande. Omsättning ca 10 mkr, nästa år 20 mkr.

Plastindustri
Tillverkar och bearbetar plastdetaljer, små och stora serier. Omsättning knappt 10 mkr

Ännu fler företag...
... och mera detaljer om de ovan beskrivna finner du på:

http://amforetag.se/salja-foretag/foretag-till-salu.aspx


 
Kontaktuppgifter:
allan.martensson@vdstodet.se
Mobil: 0705-46 94 94

www.amforetag.se
www.vdstodet.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp