Copy
Bekijk de nieuwsbrief online indien deze niet goed wordt weergegeven.
 
Gymnasium Beekvliet
Nieuwsbrief 5, januari 2016
 
 
 
 
 
Dankbaar kijken we terug op 200 jaar Beekvliet en vol vertrouwen zien wij uit naar dit nieuwe jaar. 
Leerlingen en medewerkers van Gymnasium Beekvliet wensen u een voorspoedig 2016.
- Carla Faassen, rector

Naar boven
 
 
 
De jaarlijkse kerstviering vormde de afsluiting van een bijzonder jaar, waarin het 200-jarig bestaan van de school uitgebreid werd gevierd.

Voor het eerst werd het toneelstuk tijdens de kerstviering volledig door leerlingen uit klas 6 vormgegeven. In een door henzelf geschreven toneelstuk streden goed en kwaad (of: God en de duivel) om de ziel van Theo, die het leven niet meer zag zitten. Het stuk vertoonde gelijkenissen met de oude Faustlegende en het kerstverhaal, maar verwees ook naar de actualiteit met bijvoorbeeld 'de drie wijze vluchtelingen uit het oosten' die op zoek naar 'AZC De Ster' terecht kwamen bij Theo en zijn vrouw, die zojuist moeder was geworden van een buitenechtelijk kind. "EN DRIE KEER RADEN WIE DAT KIND HEEFT VERWEKT!!!" wreef God de duivel onder haar neus. Het publiek keek geboeid naar het goede acteerwerk en klapte tot slot mee op het slotlied 'Imagine' van John Lennon.

Vervolgens overhandigde rector Carla Faassen een cheque van € 16.500,- aan Henk van der Leen van de stichting Edukans, de stichting die zich inzet voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het prachtige bedrag werd grotendeels bijeengebracht door de sponsortriatlon in de jubileumweek (€ 14.200,-). Overige bijdragen werden geleverd door bezoekers van de reünie. Ook de traditionele kerstactie, bestaande uit de verkoop van versnaperingen die waren gebakken of gekocht door de medewerkers van Beekvliet kwam ten goede aan Edukans. Namens Edukans bedankte dhr. Van der Leen de leerlingen die dit bedrag bij elkaar gezwommen, gefietst of gerend hadden en vertelde dat er elders op de wereld leerlingen zijn die niet uitkijken naar kerstvakantie, uit angst om na deze vakantie niet meer naar school te mogen. Het geld komt dan ook goed terecht: het zal eraan bijdragen dat deze kinderen in de toekomst onderwijs kunnen blijven volgen. Met wat lekkers in de hand fietsten de leerlingen van Beekvliet aan het eind van de ochtend hun kerstvakantie tegemoet.

Een tweede kerstactie willen we niet onvermeld laten: in de week voorafgaand aan de vakantie hebben de leerlingen van klas 1C en 1D bij Frans gewerkt aan een prachtige kerstkaartenactie: ze schreven in het Frans zelfgemaakte kerstkaarten naar kinderen die in het ziekenhuis in Lille verblijven. De berichtjes van onze leerlingen aan hun leeftijdsgenootjes waren ontroerend en hartverwarmend! Vraiment magnifique!!
Maandag 11 januari: 
08.30-10.10 uur    Frans
11.20-13.00 uur    Biologie

Dinsdag 12 januari:
08.30-11.30 uur    Nederlands
13.30-15.10 uur    Economie

Woensdag 13 januari:
08.30-11.00 uur    Natuurkunde
13.30-15.10 uur    Aardrijkskunde

Donderdag 14 januari:
08.30-10.10 uur    Engels
11.20-13.00 uur    Filosofie

Vrijdag 15 januari
08.30-11.00 uur    Wiskunde B
08.30-10.30 uur    Wiskunde A
13.30-15.10 uur    Duits

Maandag 18 januari:
13.30-14.30 uur    Luistervaardigheid Duits (tijdens de les)
Alle lessen gaan door

Dinsdag 19 januari:
08.30-09.30 uur    Luistervaardigheid Engels    6A, 6B en leerlingen die recht hebben op extra tijd 
09.45-10.45 uur    Luistervaardigheid Engels    6C en 6D
Lessen tot 11.00 uur vervallen

Woensdag 20 januari:    
08.30-09.30 uur    Luistervaardigheid Frans (tijdens de les)
Alle lessen gaan door

Dinsdagavond 16 februari: 
19.00 uur                Presentatie-avond profielwerkstukken
Een van de onderdelen van het examendossier is het profielwerkstuk. Dat is een soort bekroning van al hetgeen de leerling heeft geleerd aan kennis en vaardigheden binnen het gekozen profiel. Elk duo presenteert het werkstuk aan de ouders en andere belangstellenden op 16 februari 2016; dit is tevens de einddatum voor het inleveren van het profielwerkstuk.

Naar boven


 
 
Het is de taak van de onderwijsinspectie om de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs te bewaken en te bevorderen. Dat doet ze onder andere door het visiteren van onderwijsinstellingen. Met de resultaten van deze onderzoeken laat de inspectie zien wat er goed gaat, maar brengt ze ook verbeterpunten onder de aandacht. 

In de eerste week na de kerstvakantie was het de beurt aan Gymnasium Beekvliet om de inspectie te ontvangen. Donderdag 7 en vrijdag 8 januari kwamen twee inspecteurs een kijkje nemen op onze school. Ze volgden beiden wat lessen in zowel de onder- als bovenbouw en spraken daarnaast met enkele mentoren, vakdocenten en leerlingen, met de zorgcoördinator, de MR en de schoolleiding. In het afsluitende gesprek was de inspectie positief in haar voorlopige oordeel. De inspectie was lovend over zowel de kwaliteit van het onderwijs als de betrokkenheid van onze medewerkers en onze leerlingen bij de school, en was zeer tevreden over de vakkennis van de docenten en de actieve houding van de leerlingen in de lessen. Met dit voorlopige oordeel zijn we natuurlijk erg content. Over circa twee maanden ontvangen we het definitieve inspectierapport.

Naar boven


 
Samen met drie partnerscholen uit het Schotse Edinburgh, het Zweedse Huskvarna en het Duitse Schwanewede neemt Beekvliet dit en komend schooljaar deel aan het Erasmus + Programme van de Europese Unie (voorheen Comenius Project). Het project met de naam "The Employment Guarantee: A European Challenge" bestaat uit vier bijeenkomsten in twee schooljaren, elk gehouden op één van de partnerscholen. Het doel van het project, dat gefinacierd wordt vanuit de Europese Unie, is om middelbare scholieren uit Europa te laten ontdekken wat de mogelijkheden zijn om later een vervolgopleiding of werkplek over de grens te vinden. Daartoe bezoeken ze tijdens het project bedrijven en universiteiten in elk van de vier deelnemende landen. Bij elk van de bezochte instellingen staat de vraag centraal wat de instellingen van buitenlandse studenten of werknemers aan capaciteiten en vaardigheden precies verwachten, wat men allemaal moet doen en regelen voordat men in het buitenland een aanstelling kan krijgen en wat de (loopbaan)mogelijkheden zijn. 

De partnerscholen vaardigen per bijeenkomst steeds tien leerlingen af, waardoor aan elke bijeenkomst steeds veertig leerlingen deelnemen. Bij elke bijeenkomst worden zij verdeeld in vijf groepen met steeds twee leerlingen per land. Elke groep krijgt een universiteit of bedrijf toegewezen om aan een onderzoek te onderwerpen, zodat er in elk land vijf instellingen onder de loep worden genomen. Voorafgaand aan het bezoek hebben alle deelnemende leerlingen thuis al de nodige voorbereidingen gedaan. Ter plekke is er tijd om met de groep de voorbereiding aan te scherpen, de instelling te bezoeken en de gevonden resultaten uit te werken in een mooie presentatievorm. Na de vier bijeenkomsten (in maart 2017 zal de laatste in Edinburgh zijn) worden alle resultaten uitgewisseld en stelt elke deelnemende school in het voorjaar van 2017 een informatiemarkt samen waarbij de leerlingen alle in totaal twintig bezochte instellingen presenteren aan leerlingen van de eigen school en scholen uit de regio, ouders en andere belangstellenden. 
 
Op dinsdag 8 december vertrokken namens Beekvliet Koert Aardema, Maarten Bolscher, Vincent van Eijk, Emma Essink, Puck Groote Schaarsberg, Maaike Jansen Venneboer, Michiel van Lier, Madieke van Oosterhout, Hella van Stokkom en Ganderd Verhoeven uit klas 4 naar Schwanewede, een plaatsje in de buurt van Bremen, voor de eerste van de vier bijeenkomsten. De lokale pers in Duitsland besteedde al aandacht aan het project in een mooi artikel. Ganderd vertelt hoe hij het project heeft beleefd:

"Na onze lange, vermoeiende treinreis van maar liefst zes uur kwamen wij eindelijk aan bij het station waar alle gastgezinnen ons hartelijk verwelkomden. Natuurlijk waren wij, ondanks de vermoeidheid van de reis, opgewonden over hoe ons verblijf in de aankomende week zou zijn. We moesten de dag van aankomst nog wel even wennen aan de nieuwe omgeving waarin we waren beland. Na een goede nachtrust begon ons programma om 9.30 uur met een tour door de school. Na deze rondleiding volgde onder andere een gezellige lunch, een “European Ginger Bread House”-contest en een avond Kegeln (Duits bowlen). Op deze eerste dag leerden we elkaar goed kennen en begonnen er al internationale vriendschappen te ontstaan. Op de tweede dag bereidden wij ons bezoek aan het door ons gekozen bedrijf voor, dat we dezelfde dag al bezochten. Later die avond hadden we een kookevenement met de vier verschillende landen waarbij ieder land een gerecht moest maken wat typisch was voor dat land. De dag erop was de zogenaamde “verwerkingsdag”, waarop iedere groep de informatie die zij de vorige dag bij het bedrijf hadden opgestoken, inclusief alle foto’s die gemaakt waren, moesten verwerken, om hierover die dag een presentatie te geven voor alle leden die die dag aanwezig waren in Duitsland. De erop volgende dagen hadden we veel vrije tijd: we bezochten de kerstmarkt in Bremen, en kregen een Kohltour. Op de laatste avond was er natuurlijk een afscheidsfeest!" 

Tien andere Beekvlieters zullen in februari afreizen naar de partnerschool in Zweden. Beekvliet zal voor de vier partnerscholen de derde bijeenkomst organiseren in november 2016 en de laatste bijeenkomst zal omstreeks maart 2017 plaatsvinden in Edinburgh.

Naar boven


 
Maandag 7 december gingen onze leerlingen van het Econasium naar De Nederlandsche Bank (DNB) te Amsterdam. Ze maakten tijdens de excursie kennis met de taken en de werkwijze van DNB. Floris van Lier (5D) blikt terug op wat hij beschouwt als "het leukste Econasiumuitstapje tot nu toe!"

"Op maandag 7 december zijn wij met deze klas naar De Nederlandsche Bank geweest. DNB heeft een aantal taken waaronder het op peil houden van de inflatie (zorgen voor prijsstabiliteit), zorgen dat mensen kunnen betalen wanneer ze dat willen en het houden van toezicht om ervoor te zorgen dat financiële instellingen genoeg geld hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. We kregen een rondleiding door het bezoekerscentrum aan de hand van verschillende spellen. Deze spellen hadden allemaal te maken met de taken van DNB. Wij stonden als het ware in de schoenen van DNB en moesten de belangrijke beslissingen nemen die zijdagelijks moeten nemen. Met de spellen kon je dan punten verdienen en degene met de meeste punten kreeg dan een prijs. We moesten bijvoorbeeld op verschillende momenten waarop er iets mis was in de economie bepalen wat de beste beslissing was om de inflatie op peil te houden, door bijvoorbeeld de rente te verhogen of te verlagen. Op deze manier zijn we dus de hele middag op een leuke manier met de economie bezig geweest. 

Ik vond dit het leukste uitstapje van het Econasium tot nu toe. Het was namelijk heel interessant om te zien hoe alles werkt in zo’n grote overheidsinstelling."

Naar boven


 

Op zondag 24 januari 2016 van 13.00-16.00 uur is iedereen van harte welkom op onze Open Dag! Elk jaar presenteren we onze school aan de hand van een klassieke held: dit jaar kunnen alle kinderen met een beetje hulp van Herakles alles wat wij te bieden hebben, ontdekken. Er is van alles te zien en vooral ook te doen voor alle kinderen, maar ook voor alle ouders. Er wordt veel informatie gegeven, men kan een kijkje nemen bij verschillende lessen of zelf een lesje volgen en natuurlijk meedoen aan de speurtocht over de werken van Herakles. De allerkleinsten kunnen terecht in onze kinderopvang: zo heeft iedereen de mogelijkheid rustig de school te verkennen. 

Bij de Open Dag kunnen we veel helpende handen van leerlingen gebruiken. Ben je op 24 januari beschikbaar om te helpen tijdens de Open Dag, meld je dan bij mevr. Van Dijk of je mentor. Na afloop eten we met alle vrijwilligers een lekker broodje in de aula.

Naar boven



 
De uitslag van de Beverwedstrijd is bekend, althans voor de beste 50% van de leerlingen; de uitslag van de anderen wordt vanuit de organisatie niet gepubliceerd. Uit de resultaten blijkt dat de meesten van onze leerlingen tot deze 50 procent behoren, en dat is leuk. Vier Beekvlieters hebben zich geplaatst voor de finale, die op een zaterdag in februari gehouden wordt. Deze vier zijn Willem van Aken (brugklas), Joep van Keulen en Kevin Sun (klas 4) en Max Michiels (klas 6). Van harte gefeliciteerd met de finaleplaats en veel succes in februari!
Van zaterdag 19 december t/m donderdag 24 december gingen achtenveertig derdeklassers op skikamp in Oostenrijk. Ira Verhoeven, Cas van Heesch en Fleur Caris uit 3B schreven onderstaand verslag.

"Zaterdag 19 december was het eindelijk zo ver, en vertrok de bus richting Oostenrijk! De busreis was erg lang, het duurde zo’n veertien uur. Toen we de volgende dag aankwamen, mochten we heel even naar de kamer om ons klaar te maken om een hele dag te gaan skiën. Met de bus gingen we naar de piste. Daar werden alle skispullen uitgeladen en werden de groepen verdeeld. Er was een beginnersgroep en een groep voor gevorderden. Beide groepen werden begeleid door de skileraren van Huski, Bram, Jan, Wiebine, Misjel en Jelmer, en natuurlijk door onze eigen leraren mevr. Peters Rit, dhr. Mellema, dhr. Vrijhoeven en dhr. Leering. Zij hebben ons superveel geleerd aan de hand van leuke oefeningen. Er lag bijna geen sneeuw; de pistes waren daarom bespoten met nepsneeuw. Ondanks dat er vooral nepsneeuw lag, was het echt heel leuk om te skiën! Iedereen heeft veel geleerd! 

We stonden elke dag om 7.30 uur op om te ontbijten en daarna gingen we met de bus naar de piste. In de ochtend was de sneeuw namelijk het beste, dus daarom we moesten al zo vroeg op. Dan skieden we tot ongeveer 12.30 uur en hadden we op de piste een lunchpauze van ongeveer een uur. Op de berg kon je trouwens goed eten! Na de lunch gingen we weer skiën tot 15.45 uur. Daarna hadden we even tijd om onszelf om te kleden en te douchen en om 18.00 uur gingen we dan avondeten. De eerste dag na het avondeten hadden we geen programma omdat iedereen erg moe was van de busreis maar op maandag en dinsdag deden we met teams leuke activiteiten. Op maandag hadden we een spelletjesavond. We werden in groepen verdeeld en moesten tegen elkaar strijden. We deden wie is het?, memory, hints, ezelen, jenga en we moesten van één woord zoveel mogelijk andere woorden maken. Het was een heel gezellige avond! Dinsdagavond werden we weer opgedeeld in groepjes en werd er een quiz gehouden, moesten we zo veel mogelijk schoenveters aan elkaar knopen en moesten we een limerick schrijven die je op moest voeren terwijl dhr. Mellema gitaar speelde. Ook deze avond was weer supergezellig! Ook werd elke avond na het avondeten de muts van de dag uitgereikt. Er werden eerst mensen genomineerd die die dag een grappige of domme actie meegemaakt hadden en daaruit werd één winnaar uitgekozen. Die moest dan de volgende dag de hele dag skiën met een oranje haaienmuts op zijn/haar helm.


We hebben een heel leuke en gezellige week gehad en we hebben ook veel nieuwe mensen leren kennen. Het was een super skikamp, een week om nooit te vergeten!"


Meer foto's terugkijken? Kijk dan op de website

Naar boven
 
 



 
De data van de Rome- en Griekenlandreis van 2017 zijn bekend: de organisatie van beide reizen laat weten dat de huidige derdeklassers en hun ouders 8 t/m 13 april 2017 alvast in hun agenda kunnen zetten. Meer informatie over de klassieke reizen volgt wanneer deze leerlingen in klas 4 zitten.

Naar boven
 
 
 
Op 17 december vertrokken de vierdeklassers op excursie! Wie Duits volgde, ging naar Essen; wie Frans in zijn pakket had, naar Lille. 

De leerlingen met Frans maakten een speurtocht door 'vieux Lille', het oude centrum, en ze zijn druk bezig geweest met het interviewen van mensen op straat. Deze Franstalige interviews hadden de leerlingen in de week voor de excursie tijdens de lessen Frans voorbereid. Ook bezochten de vierdeklassers in groepjes een bezienswaardigheid in de stad die ze na de excursie moesten uitwerken in een verslag. De leerlingen hadden nog even vrije tijd om rond te struinen, ergens lekker te eten en de Franse sfeer op te snuiven. Lille was gehuld in kerstsferen en was daarom prachtig versierd. 
 

De vierdeklassers met Duits gingen diezelfde dag naar Essen. Hella van Stokkom uit 4C vertelt wat deze groep die dag heeft gedaan.

"Gezellig met z’n allen kletsend in de bus gingen wij naar Essen. Een aantal van ons was een beetje jaloers op de klasgenoten die naar Lille mochten, maar die jaloersheid bleek onterecht! In Essen bezochten we twee musea, het Ruhr Museum en het Red Dot Design Museum. Hier kregen we uitgebreide rondleidingen door Duitse gidsen. In het Ruhr Museum werd veel verteld over de mijnen die daar vroeger gebruikt waren; in het Red Dot Design Museum hebben we verschillende designs gezien van alles wat je maar kunt bedenken: douches, haarborstels, camera’s en zelfs een helikopter! Na dit bezoek gingen we naar het deel van de reis waar iedereen natuurlijk het meest naar uitkeek, de vrije tijd. We kregen in Essen even tijd om bijvoorbeeld in het gigantische winkelcentrum rond te kijken of om de gezellige kerstmarkt te bezoeken. Velen hebben hier gebruik van gemaakt om even te shoppen terwijl ze de ‘over the top’ kerstdecoratie bewonderden die in het winkelcentrum te zien was. Sommigen hebben nog erg genoten van het lekkere Duitse eten: in Essen darf man das Essen nicht vergessen! Na deze mooie kans om iets van Essen te zien, verzamelden we ons bij de bus en gingen weer op weg naar huis. Onze reis was dus helemaal geslaagd!"



Naar boven
 
 
 

Het decanaat wil graag de volgende onderwerpen onder de aandacht brengen:
1. Agenda voor de komende maanden
2. Voorlichtingsavond stroom- en profielkeuze voor ouders klas 3
3. Bezoek klas 4 aan Radboud Universiteit Nijmegen
4. Studievoorlichting op Sint-Janslyceum
5. Thema-avond ‘Voorbereiding op de studiekeuze’
6. Keuzevoorlichting klas 3
7. Oriëntatie op vervolgopleidingen
8. Erasmus MC Junior Medschool


1) Activiteitenagenda decanaat 
Vrijdag 22 januari: Bezoek klas 4 aan Radboud Universiteit Nijmegen (Radboud Try-out Day);
Dinsdag 26 januari: Voorlichtingsavond stroom- en profielkeuze voor ouders klas 3;
Woensdag 3 februari: Studievoorlichting op Sint-Janslyceum voor ouders en leerlingen klas 5 en 6;
Dinsdag 23 februari: Thema-ouderavond voor ouders klas 4 en 5 en leerlingen klas 5.

2) Voorlichtingsavond voor ouders klas 3
Op dinsdag 26 januari vindt om 19.30 uur in de aula van Beekvliet een voorlichtingsavond plaats voor de ouders van de leerlingen van klas 3. Vanuit het decanaat zullen de keuzemogelijkheden m.b.t. stroom- en profielkeuze voor de leerlingen bij de overgang van klas 3 naar klas 4 worden besproken. De leerlingen krijgen binnenkort een boekje met bijbehorend informatiemateriaal mee naar huis. Na afloop van deze informatieronde is er nog gelegenheid om per klas met de mentor te spreken. 

3. Bezoek klas 4 aan Radboud Universiteit Nijmegen
De leerlingen van klas 4 zijn nu volop bezig met hun profielkeuzeproces. In dat kader gaan zij op vrijdag 22 januari met de bus (vertrek 9.20 uur) naar de Radboud Universiteit Nijmegen om daar de Radboud Try-Out Day te bezoeken. Er wordt een programma aangeboden, M- en N-stroom specifiek, waarbij informatie wordt gegeven over studeren aan de universiteit in het algemeen, de leerlingen een college volgen en rondgeleid worden op de campus van de RU.
 
4) Studievoorlichting op het Sint-Janslyceum
Op woensdag 3 februari is de jaarlijkse studievoorlichtingsavond op het Sint-Janslyceum, waarbij zeer veel hogescholen en universiteiten met een groot aantal opleidingen vertegenwoordigd zijn. Een zeer nuttige avond voor leerlingen en ouders van klas 5 en 6! De avond begint om 19.00 uur en er zijn vier voorlichtingsronden. Alle leerlingen van klas 5 ontvangen enkele dagen van te voren het programmaboekje. Zodra het programma beschikbaar is, is het ook in te zien op www.beekvliet.dedecaan.net onder Downloads. De meeste opleidingen hebben één of twee voorlichtingsrondes, zodat de leerlingen vooraf thuis hun programma kunnen bepalen. We raden bezoek aan deze avond van harte aan! Het is raadzaam op tijd te komen, parkeren in de buurt is vrijwel onmogelijk vanwege de drukte!

 

5. Thema-avond ‘Voorbereiding op de studiekeuze’ voor ouders van klas 4 en 5 en leerlingen van klas 5
Wegens het succes van de afgelopen twee jaar organiseren we, samen met de ouderraad, op dinsdagavond 23 februari nogmaals de thema-avond over het studiekeuzeproces, speciaal voor de ouders van de leerlingen van klas 4 en 5. Omdat veel ouders aangaven dat ze de gegeven informatie eveneens erg zinvol vinden voor hun kinderen, nodigen we ook de leerlingen van klas 5 van harte uit om deze avond bij te wonen. 

Veel leerlingen waarderen de ondersteuning door hun ouders tijdens de studiekeuzefase en in het eerste jaar van de universiteit of hogeschool. Als ouder doe je dat natuurlijk graag, maar hoe kun je als ouder je kind het beste ondersteunen bij de studiekeuze? 

Hermien Miltenburg van Wageningen University geeft een presentatie waarin ze de ervaringen van ouders, docenten en studieadviseurs die betrokken zijn bij het Hoger Onderwijs met u deelt. Er zijn ook studenten aanwezig die vanuit hun eigen ervaring spreken over de do’s en don’ts van het studiekeuzeproces, hetgeen vorige jaren als zeer waardevol werd beoordeeld.

De ouders van de leerlingen van klas 4 en 5 ontvangen binnenkort nog een uitnodiging voor deze avond namens de ouderraad.

6) Keuzevoorlichting op klas 3
De leerlingen van klas 3 zitten midden in de voorlichtingsfase van hun keuzeproces. Ze zijn op de site van het decanaat bezig met opdrachten die helpen bij het ontdekken van interesses en keuzemogelijkheden. Onder leiding van hun mentor maken ze een interessetest die ze informatie geeft over interesse voor diverse sectoren. Gastsprekers uit het bedrijfsleven (een zelfstandig ondernemer en diverse medewerkers met verschillende achtergrond van ons partnerbedrijf Royal HaskoningDHV) laten de mogelijkheden van het beroepenveld zien. Na de voorlopige keuze (februari), advies van de docenten (bij tweede rapport) en evt. overleg bij de tienminutengesprekken (april) maken de leerlingen medio april hun definitieve keuze. Voor vragen kunt u uiteraard altijd terecht bij het decanaat: decaan@gymnasiumbeekvliet.nl.

7) Oriëntatie op vervolgopleidingen 
Aanmelding vervolgonderwijs en aanvraag studiefinanciering (klas 6)
De leerlingen van klas 6 kunnen zich inmiddels aanmelden voor een vervolgopleiding. Ons dringende advies is om dat nu al te doen. Vervolgens kan ook meteen de studiefinanciering aangevraagd worden. Ook leerlingen die nog twijfelen over hun keuze kunnen alvast hun gegevens en een opleiding invullen. Een eventuele wijziging van opleiding is later dan zo doorgevoerd. 

Op de homepage van het decanaat in het blok rechtsonder (Pagina’s van de decaan -> Aanmelden HBO/WO) is een beschrijving te vinden van de wijze van aanmelding met links naar de belangrijke instanties!

De komende maanden zijn er weer overal open dagen. Op de homepage van het decanaat staan in het blok rechtsonder (Pagina’s van de decaan -> Info open dagen) enkele links naar opendagenkalenders. Een andere manier van oriënteren is gebruik maken van de mogelijkheid om via digitaal proefstuderen kennis te maken met een opleiding. Een overzicht hiervan is te vinden bij Pagina’s van de decaan -> proefstuderen. Veel opleidingen bieden ook zgn. Masterclasses aan: één- of 2-daagse kennismakingsprogramma's. Kijk daarvoor op de sites van universiteiten voor het volledige aanbod.

Belangrijk om te weten:
voor klas 6:

* aanmelden moet in klas 6 voor iedereen plaatsvinden voor 1 mei; voor een aantal opleidingen met decentrale selectie is 15 januari de deadline! Een voorlopige lijst van opleidingen met decentrale selectie en loting is te vinden op de site van het decanaat onder Downloads -> Loten en decentrale selectie.
* alle vervolgopleidingen nodigen de aanstaande studenten vervolgens uit voor een matchingsactiviteit (ook wel ‘studiekeuzecheck’); deelname daaraan is verplicht. Het advies dat daaruit voortvloeit is niet bindend – mits je je netjes voor 1 mei had aangemeld -, maar bedoeld om tot een nog betere afweging van je studiekeuze te komen.

voor klas 5:
* voor vijfdeklassers is het goed om tijdig te onderzoeken welke selectiecriteria vervolgopleidingen met een decentrale selectie/numerus fixus hanteren: vaak is o.a. het overgangsrapport van klas 5 naar klas 6 een van de zaken waar men naar kijkt. Het kan dus van belang zijn om een goed eindrapport te hebben aan het einde van klas 5!

Al met al een aantal zaken waardoor het belangrijk is om vroegtijdig te starten met de oriëntatie op een vervolgopleiding. 

8) Erasmus MC, Junior Med School
Dit is een programma bedoeld voor excellente leerlingen uit klas 4 die een grote interesse hebben in geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek. Het Erasmus MC (Medisch Centrum) in Rotterdam biedt jaarlijks aan ca. 20 talentvolle leerlingen de gelegenheid om te studeren aan de “Junior Med School”. Als dit programma met succes gevolgd is, word je direct toegelaten tot de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC. Geïnteresseerden kunnen zich tot 12 februari per mail aanmelden bij P. van Aarle. Als school mogen we twee leerlingen voordragen voor de selectie. Enkele jaren geleden hebben twee leerlingen uit klas 6 het programma succesvol afgesloten. Meer informatie is te vinden op http://www.erasmusmc.nl/desideriusschool/juniormedschool.
NB: Op dit moment staat de informatie van vorig jaar nog op de site; ook de brochure is nog van vorig jaar. Inhoudelijk klopt de informatie. Wij moeten de informatie over het programma voor komend jaar nog binnenkrijgen, maar wilden het toch alvast in deze nieuwsmail vermelden i.v.m. de genoemde deadline.


Mechelien Peters Rit, Patrick van Aarle
Decanen Beekvliet

Naar boven



 

De ouderraad wil alle leerlingen en ouders, docenten en medewerkers een goed, gelukkig maar vooral gezond 2016 toewensen.

Daarnaast bedanken we alle ouders voor het invullen van de enquête en de suggestief n.a.v. de ouderavonden klas 2 & 3.


Naar boven
 
 
7-14 jan Projectweek klas 4
11 jan Start verbreding klas 1
11-20 jan                      Schoolexamenweek
klas 6
22 jan 4-vwo-dag Radboud Universiteit
24 jan Open Dag (13.00-16.00 uur)
24-29 jan THIMUN
26 jan Informatieavond ouders klas 3
(aanvang: 19.30  uur)
3 feb Snuffelmiddag-1 (14.00-16.00 uur)
Studievoorlichting klas 5 Sint-Janslyceum
8-12 feb Voorjaarsvakantie
16 feb Presentatieavond profielwerkstukken (aanvang: 19.00 uur)
17 feb Snuffelmiddag-2 (14.00-16.00 uur)
28 feb -
4 mrt
ISLI-conferentie
29 feb -
10 mrt
Schoolexamens klas 6
2 mrt Klas 5 les tot 13.00 uur
Cambridge-examens klas 3
Magister gesloten
3-10 mrt Proefwerkweek klas 5
3 mrt Leerlingen klas 1 t/m 4 les tot 13.00 uur
4-10 mrt Proefwerkweek klas 1 t/m 4
5 mrt Cambridge-examens klas 3 (extern)
7 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (19.00-21.00 uur)
8 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (19.00-21.00 uur)
9 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (15.00-16.00 uur)
11 mrt Correctiedag: leerlingen vrij

Naar boven

 

 
 
 
U krijgt deze nieuwsmail, omdat u ouder/verzorger bent van één of meer leerlingen van Gymnasium Beekvliet, of omdat u zich eerder als belangstellende voor onze nieuwsmail heeft aangemeld. Wilt u zich uitschrijven, stuurt u dan een e-mail naar nieuwsmail@gymnasiumbeekvliet.nl. NB: Ouders/verzorgers kunnen zich niet afmelden voor de nieuwsmail. |
© 2016 Gymnasium Beekvliet