Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 13 januari 2016
 

Een huis delen: hoe houd je het leuk? (video)

Steeds vaker kiezen mensen van uiteenlopende leeftijden ervoor om woonruimte te delen, bijvoorbeeld in studentenhuizen, woongroepen of een anti-kraakpand. Het leven in een woongroep heeft voor- en nadelen; hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft? Marc Pauly van het Kenniscentrum Filosofie ontwikkelde een handleiding voor wonen in een woongroep. Lees meer »

 

Verbeterde strategieën verhogen kwaliteitsbehoud donororganen

Voor het slagen van een transplantatie is het van groot belang dat de kwaliteit van het donororgaan behouden blijft. UMCG-onderzoeker Maxi Hottenrott beschrijft in haar proefschrift verschillende succesvolle strategieën voor kwaliteitsbehoud van donororganen. De achteruitgang van de kwaliteit van een orgaan kan worden beperkt door een strikt protocol voor donorbeheer en door voorbehandeling van donororganen. Lees meer »

 

Hoe selecteer je medische studenten met de meeste kans op een succesvolle studie?

Sabine Guntern richtte haar promotieonderzoek op de toelatingsprocedure voor medische studies. Voor universiteiten is het van belang om alleen de studenten met de beste kansen om de studie succesvol af te ronden te selecteren. Guntern onderzocht daarvoor de persoonlijkheidskenmerken, beroepsinteresses en studieverwachtingen van degenen die zich hebben aangemeld voor medische studies en de invloed daarvan op de studieprestaties voorafgaand aan het klinische gedeelte van de opleidingen. Lees meer »

 

Lokale Groninger elite belangrijk bij proces staatsvorming

De lokale Groninger elite speelde een belangrijke rol in het proces van staatsvorming. In de 17e eeuw was er in de stad een grote maatschappelijke betrokkenheid, die tot uitdrukking kwam in een hoge mate van participatie in organisaties. Familieverhoudingen speelden hierbij een minder grote rol dan op basis van literatuur werd verondersteld, concludeert promovenda Marike Peterzon. Lees meer »

 

Terechte vrees voor negatieve effecten van klantcontact via social media

Door sociale media hebben klanten en bedrijven vaak ook buiten een aankoop om een directie relatie. Voorbeelden van zulk niet-transactioneel klantgedrag zijn klanten die meedenken op het gebied van nieuwe productontwikkeling en consumenten die aanbevelingen doen aan andere consumenten, via reviews. Sander Beckers toont aan dat veel managers terecht bevreesd zijn voor de negatieve effecten van niet-transactioneel klantgedrag. Het leidt bijvoorbeeld tot een daling van de aandelenkoers. Lees meer »

 

Meer licht onder de microscoop

Onderzoekers van de RUG hebben een betere manier ontwikkeld om fluorescerende labels te gebruiken bij microscopisch onderzoek. Door een beschermende ‘fotostabilisator’ te koppelen aan de fluorescerende verbinding (de fluorofoor) blijft deze veel langer licht uitzenden. De resultaten zijn 11 januari gepubliceerd in Nature Communications. Lees meer »

 

Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs NWO

Drie pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan met een Rubicon-beurs van NWO twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. NWO geeft startende wetenschappers zo de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen. Lees meer »

 

Ouderen zijn vermogend, maar spreken spaargeld nauwelijks aan

Ouderen zijn gemiddeld gezien vermogend, maar spreken hun spaargeld nauwelijks aan. Zelfs niet op zeer hoge leeftijd of wanneer zij in slechte gezondheid aan het einde van hun leven verkeren. Raun van Ooijen onderzocht de financiële positie van ouderen. Hij bespreekt een aantal beleidsopties om het ouderen makkelijker te maken hun vermogen in te zetten voor zorguitgaven. Er blijkt veel ruimte te zijn om het vermogen van ouderen efficiënter in te zetten. Lees meer

 
 

Agenda

14-16 januari

Expositie ReCharge, over energietransitie, op SummerLAbb/EuroSonic

19 januari

Oratie prof.mr.dr. W.N. Ferdinandusse: Steeds minder vrijblijvend: internationale samenwerking in strafzaken
 

21 januari

Spraakmakende Boekenlezing: Twee wegen – Per Petterson

 
Meer evenementen »
 

Uitgelicht

 

Mislukt experiment eindigt in Nature

Drie trips naar Groenland leverden alleen teleurstelling op. Maar een paar jaar later bleken de gegevens van een mislukte veldproef op de ijskap ineens zeer nuttig. Klimaatonderzoeker Harro Meijer van het Centrum voor Isotopenonderzoek van de RUG leverde daarmee een bijdrage aan een studie die op 4 januari in Nature Climate Change verscheen. Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten (30.000) en medewerkers (5238 fte) uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact