Copy
Lees deze e-mail in je browser

N i e u w s b r i e f
 
Januari 2016
Nieuwe expositie: Arnold van de Laar, kopie versus autonomie

Arnold van de Laar, De kruisdraging (1927)Kunstschilder Arnold van de Laar (Den Bosch 1886 – Vught 1974) was gedurende zijn leven bekend om zijn kopieën naar oude meesters en als restaurator van schilderijen. Van zijn vrije werk is echter nog nooit een tentoonstelling gehouden.

Zijn kleinzoon Michel van de Laar, ook restaurator, komt dit jaar met een kunstzinnig drieluik over zijn opa: naast een tentoonstelling in Museum Slager het boek Een duizendkunstenaar in Den Bosch. Arnold van de Laar en de Brabantse kunstwereld (1886-1974) en de kunstinstallatie Reflecties door Marijn Bax in het bewaard gebleven atelier.

In de tentoonstelling staan de indrukwekkende kopieën centraal die Arnold van de Laar schilderde naar werken van meesters zoals Jeroen Bosch en Rembrandt en Van Dijck. Een topstuk in de tentoonstelling vormt Van de Laars kopie naar De Kruisdraging van Jeroen Bosch. Onlangs werd bekend gemaakt dat het Jheronimus Bosch Research and Conservation Project dit werk heeft afgeschreven als echte Bosch en het dus ook niet te zien zal zijn op de grote Bosch tentoonstelling in het jubileumjaar. Maar dus wel in Museum Slager. De nieuwe expositie is te zien vanaf 21 februari 2016.

Arnold van de Laar, Boerderijtje in Hintham

De kopieën gaan in de tentoonstelling een verrassende confrontatie aan met Van de Laars vrije werk. Dit vrije werk, geschilderd in de stijl van de Haagse School, bestaat uit Bossche stadsgezichten, Brabantse landschappen, portretten en stillevens.

Meer informatie over de nieuwe tentoonstelling
Succesvolle expositie Le Mair verlengd t/m 14 februari

Cornelis le Mair, Zelfportret (1980) - Fotografie: Peter CoxVanwege de enorme belangstelling voor de expositie ‘Een leven in schilderijen’ met werk van Cornelis le Mair in Museum Slager te ’s-Hertogenbosch, is besloten deze te verlengen t/m zondag 14 februari 2016. Oorspronkelijk zou de expositie te bezoeken zijn t/m 17 januari, maar het museum wil graag iedereen voldoende gelegenheid geven om te genieten van de meesterlijke kunst van Le Mair.

Sinds de opening van de expositie op 20 september 2015 bezochten al vele bezoekers het museum. Ook de op meerdere dagen geplande rondleidingen door de kunstenaar trokken honderden belangstellenden. Een groot succes dus, waaruit duidelijk blijkt hoe prachtig en toegankelijk de kunst van Cornelis le Mair is.

Meer informatie over de expositie
Cornelis le Mair knipoogt naar Jeroen Bosch?

Cornelis le Mair, Het begrafenisorkest (1967) - Fotografie: Peter CoxDit jaar staat in het teken van de grote schilder Jeroen Bosch. Midden tussen alle kunst van Cornelis le Mair in onze huidige expositie ook dit verrassende schilderij getiteld Het begrafenisorkest (1967). Een knipoog naar Bosch? Le Mair vertelt:

“In de jaren vóór mijn kortstondige studies aan de kunstacademie, was ik gegrepen door een romantisch, vaak morbide surrealisme. Voorbeelden of modellen heb ik niet gebruikt voor deze complexe voorstelling. Dit genre ontgroeide ik snel toen ik ontdekte dat het maken van een ‘gewoon’ schilderij het moeilijkst is en daarom de grootste uitdaging betekent.”
Gezocht: vrijwilligers
Goed voornemen voor 2016? Word vrijwilliger bij ons museum! We zoeken bijvoorbeeld gastheren- en vrouwen, mensen die af en toe hand- en spandiensten willen verrichten, zich bezig willen houden met educatieve projecten of het archief. Meer informatie over mogelijkheden en aanmelden



Er zit muziek in ons museum
Tijdens November Music op zaterdag 8 november 2015 gaf harpiste Miriam Overlach intieme concerten in de sfeervolle 'huiskamer' van ons museum: "Ik speel tussen en met het publiek, stoel aan stoel of samen op een bank, vertel de ontstaansverhalen van de stukken en stuur op interactie aan."
Iets te vieren? Vier het in Museum Slager!

Dit vrolijke gezelschap heeft kort geleden geluncht in de 'directeurskamer' van ons museum! Het zijn archief-medewerkers van het BHIC (de Citadel) in Den Bosch, met als 3e van links Annemarie. Zij vierde een 40-jarig dienstjubileum en wilde dit graag doen door haar collega's mee te nemen voor mooie kunst en een heerlijke lunch. Onder hen een van de redactieleden van deze nieuwsbrief (1e van links) die zorgde voor de nodige uitleg bij de vaste collectie van de familie Slager en de werken van Cornelis le Mair.

Ook iets bijzonders te vieren en zoek je daarvoor een bijzondere locatie? Als lokaal Bosch museum willen we bedrijven en particulieren de gelegenheid bieden om in de mooie ambiance van ons museum diners, recepties en bijeenkomsten te organiseren. Een cateraar kan vanuit de nieuwe keuken alle gasten culinair in de watten leggen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op: museumslager@planet.nl

En Annemarie proficiat! Het was leuk om jou en je collega's in ons museum te mogen verwelkomen!
Presentatie nieuw boek over schilders en museum Slager

Op zondag 29 november 2015 werd onder grote belangstelling de tweede editie van het boek "Slager. Acht Bossche kunstenaars en een Museum" gepresenteerd. Vrijwilligster Marie-Antoinette Aarts, lid van de nieuwsbriefredactie, was bij de presentatie aanwezig.



De Stichting Bergé-Slager heeft het financieel mogelijk gemaakt om deze editie te realiseren. Deze stichting heeft als doel om het erfgoed van de familie Slager in stand te houden. De schrijfster van de eerste editie, mw. Nel van der Heyden–Rogier, is in samenwerking met mw. Veronica Dénis bereid gevonden om deze heruitgave te realiseren.

Mw. Else van Helmond, lid van de stichting, bood het eerste exemplaar aan, aan de heer Jan van der Eerden. Hij was ruim 35 jaar Hein Bergé’s trouwe compagnon en hij is onafgebroken lid geweest van het bestuur Van de Stichting P.M. Slager. Ook heeft hij zich enorm ingezet voor de promotie van Museum Slager. Dhr. Van der Eerden haalde in zijn dankwoord nog vele herinneringen op en gaf aan dat hij zeer benieuwd is naar de aanvullingen die in dit nieuwe werk zijn opgenomen.

Mw. Van Helmond bood ook een exemplaar aan het museum aan en wel in de persoon van dhr. Ed Wagemakers, voorzitter van het museumbestuur. Dit exemplaar vertegenwoordigt 1.000 boeken die door het museum verkocht mogen worden en waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het museum. Een geweldig cadeau.

Het nieuwe boek heeft een nieuw voorblad, een prachtig portret van P.M. Slager. In deze nieuwe editie is vanzelfsprekend ook aandacht voor de diverse tentoonstellingen die er in de afgelopen acht jaren zijn geweest en er is een aanvulling opgenomen over de collectie Tom Slager. Al met al weer een zeer lezenswaardig boek.
Het mooiste schilderij

Voor iedere nieuwsbrief vragen we iemand naar zijn of haar mooiste schilderij uit de museumcollectie. Dit keer de keuze van ons nieuwe hoofd museumcoördinator Philomea Ruiter.

Frans Slager, Kasteel Heeswijk“Dit prachtig, groot en indrukwekkend werk van Frans Slager is een schilderij waar ik altijd even bij stilsta. Dat Frans dé impressionist van de familie wordt genoemd, is aan dit schilderij van kasteel Heeswijk goed te zien. De eenzame vaarder en de opvallend oranje accenten doen zelfs een beetje denken aan Monets Zonsopkomst. Te zien aan dit werk, en vele andere werken uit het oeuvre van Frans Slager, zal Monet dan ook een groot voorbeeld voor hem zijn geweest.

Niet alleen de oranje accenten, maar ook de grillige vormen van de kale bomen en de lijnen die het kasteel vormgeven zijn getuigen van het plezier dat Frans leek te hebben met het schilderen. Door gebruik te maken van op het eerste gezicht misschien vreemde kleuren, zoals het oranje-roze in het water, gaat het werk leven. De techniek van het gebruik van vreemde kleuren, die alleen van heel dichtbij te aanschouwen zijn en die hij in bijna al zijn werken gebruikt, maken hem een van de mooiste schilders van de familie.

Deze tijdloze sfeerimpressie verbeeldt het prachtig verstilde moment dat plaatsvindt tijdens zonsondergang, en is hier voor altijd vastgelegd. Frans Slager heeft die ene winterse namiddag perfect gevangen op het schildersdoek.”

De keuze van Philomea is nu te zien in ons museum!
Oude favorieten nieuw op zaal
Enkele zalen zijn heringericht, waarmee vanuit ons depot enkele veelgevraagde juweeltjes weer te zien zijn, zoals dit lieve portret van vrouw en dochter van de schilder, Piet Slager. Komende tijd zullen we de vaste opstelling verder vernieuwen. Dus al even niet geweest? Kom weer eens langs!



Museum Slager: méér dan museum
Ons museum neemt een actieve plaats in op de Bossche culturele kalender. Honderden mensen bezochten ons prachtige pand tijdens Open Monumen-tendag, genoten van performance art tijdens de Kunstnacht of namen deel aan een stadswandeling door het Den Bosch van de Tweede Gouden Eeuw.
Goed bekeken: de directeurskamer

In deze rubriek belichten we steeds een stukje geschiedenis of architectuur van ons bijzondere gebouw. Dit keer over de directeurskamer.



Toen in 1903 het nieuwe kantoor van de Maatschappij van Brandverzekering voor het Koninkrijk der Nederlanden klaar was, kreeg de directeur als kantoor de achterste kamer aan de voorgevel. Dat is nu de blauwe kamer. Directeur was op dat moment Jhr. Petrus Josephus Johannes Sophia Maria van der Does de Willebois (1843-1937).

DirecteurskamerZijn vader, Johannes Willebois, was in 1838 een van de oprichters van de brandverzekeringsmaatschappij  geweest. De vader van Johannes, Pierre Willebois, was arts in het Franse leger en moest tijdens de Franse revolutie vanwege zijn koningsgezindheid uitwijken naar Brabant. Daar trouwde hij met Adriana Cornelia Maria van der Does. Zij kregen twee zonen, Pieter en de eerder genoemde Johannes. Pieter en Johannes hebben later hun achternaam laten wijzigen in Van der Does de Willebois en werden in 1877 door Koning Willem III in de adelstand verheven. De Van der Does de Willebois waren een aanzienlijke familie, die onder andere volksvertegenwoordigers, een minister, een commissaris van de Koning en belangrijke wetenschappers heeft voortgebracht.

Zo was Petrus, behalve directeur van de brandverzekeringsmaatschappij ook burgemeester van ’s-Hertogenbosch en lid van de Eerste Kamer. Een andere functie van Petrus was voorzitter van de Koninklijke school voor nuttige -en beeldende kunsten. In deze hoedanigheid heeft hij P.M. Slager zeker gekend. In 1895 heeft Piet Slager een groepsportret gemaakt van de voorzitter met de leraren van de Koninklijke school. Hierop staan zowel P.M. Slager als Petrus van der Does de Willebois afgebeeld. Helaas is het origineel verloren gegaan en is er alleen nog een foto van de tekening van bewaard gebleven.
Logo Storioni FestivalStorioni Festival komt naar Museum Slager!
Op dinsdag 26 januari doet kamermuziekfestival Storioni tijdens een wandelconcert ook Museum Slager aan. Al wandelend door de historische binnenstad van Den Bosch gaat u op zoek naar kamermuzikale juweeltjes op onverwachte locaties.
Meer informatie en kaartverkoop
Deze nieuwsbrief wordt ongeveer drie keer per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar museumslager@gmail.com.

Copyright © 2016 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp