Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 12 - schooljaar 2015-2016 - 21 januari 2016 
                            (de volgende Nieuwsbrief verschijnt op 4 februari)                                 
 
Agenda
22 januari 20.00 uur: voorstelling 12e klas kunstvak
25 januari start kwartaal 3 & periode 7 (nieuw rooster)
28 januari 20.00 uur: Open Avond MAVO-instroom
29 januari 20.00 uur: Open Avond HAVO/VWO-instroom
30 januari 10.00 uur: Open Dag
1 februari leerlingen en docenten vrij
in week 2 t/m 5 feb. voortgangstoets rekenen 9hv
3 februari laatste dag inschrijven herkansingen SE-week 2, 10m en 12hv
4 februari 20.00 uur ouderavond klas 10
5 februari inhalen toetsen SE-week 2, 10m en 12hv, op 8e en 9e uur
8 t/m 12 feb. SE-week 2 voor klas 9m, toetsweek voor 10hv (incl. voortgangstoets rekenen)
10 februari openlesjesmiddag groep 8/klas 6 vanaf 14.00 uur
10 februari dubbelkooruur op 3e en 4e uur voor klassen 10, 11, 12
10 februari herkansen toetsen SE-week 2, 10m en 12hv, op 7e en 8e uur
11 februari 20.00 uur: voorstelling klas 11v
15 t/m 19 feb.  MB: regulier lesprogramma
klas 9,10: stage
klas 11: SE-week 2 (incl. voortgangstoets rekenen) (gewijzigde datum)
klas 12: regulier lesprogramma
19 februari 20.00 uur: voorstelling klas 12CM
22-26 feb. alle klassen: GEEN REGULIERE LESSEN (periode- noch vak-):
MB: projectweek
klas 9, 10: stage
klas 11: duurzaamheidsweek
klas 12: mondelingenweek
25 februari 18.00-22.00 uur: stagepresentaties klas 9
29 feb.-4 maart     voorjaarsvakantie
7-9 maart     STUDIEDAGEN (leerlingen lesvrij); eerste lesdag na vakantie = 10 maart
9 maart 19.00-22.00 uur: stagepresentaties klas 10
7,8 april 20.00 uur: Bovenbouwkoorconcert in grote Bavo
De agenda op de website kan geraadpleegd worden voor overige activiteiten in dit schooljaar
 
 
 
De twee weken voor de krokusvakantie
De 7e en 8e klassen hebben van 15 tot en met 19 februari gewoon les volgens rooster. Zij 
hebben in de week van 22 tot met 26 februari een projectweek. 

Projectweek middenbouw
De projectweek van de middenbouw wordt dit jaar grotendeels verzorgd door een externe organisatie Stichting Global Education, die onder andere het spel Globaland heeft ontwikkeld. Met het project, waarbij groepjes leerlingen een land beheren, worden leerlingen bewuster gemaakt voor wat er leeft in de wereld, zoals de verschillen tussen arm en rijk en de milieuproblematiek.
Dit project duurt drie dagen en wordt vervolgd met een dag over microkredieten. Op vrijdagochtend wordt de week beëindigd met een markt, die om 11.30 begint. Hiervoor bent u ook van harte welkom! De opbrengsten van de markt zijn voor een microkredieten project in Tanzania. 
De markt wordt gehouden in de grote zaal en de kantine van de hoofdlocatie op de Engelandlaan. Alleen bij mooi weer zal het schoolplein van de dependance van de middenbouw worden gebruikt. Via uw zoon/dochter zult u die week daarvan op de hoogte worden gebracht.
Alle dagen (ma t/m vrij) duren van 8.25 uur tot 13.00 uur. De leerlingen zijn dus 's middags vrij.



De twee weken voor de krokusvakantie (van 15 tot en met  26 februari) zijn de 9e en 10e klassen op stage. De 9e doet een winkelstage, de 10e een sociale stage. 

Stageweken klas 9 en 10
Al vele jaren lopen alle 9e klassen een stage in een winkel. Ze leren daarbij hoe ze zelf een plek moeten zoeken, hoe de omgang met klanten is, de klant is immers koning, en maken kennis met zo veel mogelijk facetten van de onderneming. Ook dit jaar mogen de 9 mavo leerlingen kiezen voor een beroepsoriënterende stage. Een mooie gelegenheid om te ontdekken of hun idee over een later beroep overeenkomt met de werkelijkheid. De 9 havo en 9 vwo leerlingen lopen allemaal een winkelstage. Alle leerlingen uit de 9e klas moeten inmiddels een stageplek hebben geregeld. Als dit nog niet het geval is, wilt u uw kind hier dan bij begeleiden? 
 
Belangrijke datum: donderdag 25 februari 18 - 22 uur is de presentatieavond, de leerlingen vertellen allemaal iets over hun stage-ervaringen. 
 
De 10e klassen lopen stage in de zorgsector, de sociale stage. Zij maken dan kennis met mensen, die in min of meerdere mate afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Alle stages zijn in de zorgsector. Wij hebben contact met veel zorginstellingen (Hartekamp, Heliomare, SHDH, OnsTweedeThuis, Rafaelstichting, SEIN, GGZinGeest ,ZorgBalans, St.Jacob, ZorgContactGroep). Voor leerlingen uit de 10e klas zoeken wij als school een passende stageplek voor uw kind. In de stagelessen wordt met de leerlingen besproken wie waar zijn stage gaat lopen. 

Belangrijke datum: woensdag 9 maart  19 - 22 uur presentatieavond, de leerlingen vertellen over hun vaak indrukwekkende stage-ervaringen.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Miranda Collet of Kelly Simon op mailadres: stages@rscollege.nl 



De 11e klassen hebben van 15 tot en met 19 februari een SE-week en de week van 22 tot en met 26 februari krijgen zij een duurzaamheidsweek. 

Duurzaamheidsweek klas 11
Deze week vormt een oriëntatie op de verduurzaming waarmee al tal van mensen in onze samenleving (mondiaal, Nederland, Haarlem en mogelijk nog dichter bij huis) bezig zijn. Al deze mensen worden gedreven door één doel: de mensheid moet zuiniger zijn op de bronnen die de aarde biedt, de mens moet een nieuw economisch denken ontwikkelen en de mensen moeten in nieuwe relaties komen te staan tot elkaar.  Bewustzijn van de biosfeer en samenwerking met elkaar zijn belangrijke ingrediënten om een kanteling naar een duurzame samenleving te bewerkstelligen. Het besef dat de maatschappelijke omwentelingen van onderaf moeten komen, wint langzaamaan steeds meer terrein. In dat licht moet je deze week zien. 

Op woensdag 3 februari is er voor de leerlingen in klas 11 het 8e en 9e uur een kick-off van dit project. Tijdens de duurzaamheidsweek zijn er geen reguliere lessen. Wel zijn er verschillende sprekers van buiten de school en krijgen de leerlingen groepsopdrachten. Wie wil weten welk programma de leerlingen volgen, kan een kijkje nemen op www.rshduurzaamheid.nl.



De 12e klassen hebben van 15 tot en met 19 februari gewoon les volgens rooster. De week van 22 tot en met 26 februari is de mondelingenweek voor klas 12. Er zijn dan voor hen geen reguliere lessen. 
 
 
 
SE-week klas 11 verschoven
Hoewel planning heilig is, is toch besloten dat het nodig is de SE-week voor klas 11 een week naar achteren te verplaatsen. 
 
De 11e klassen hebben dus nu hun SE-week van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari (i.p.v. maandag 8 tot en met vrijdag 12 februari). Dit geldt NIET voor de klassen 9 mavo en 10 havo/vwo. 
 
 
 
Kunstexcursies 9e klassen
Op donderdag 28 januari gaan de leerlingen van klas 9m2 naar Amsterdam om het Rijks- en het Stedelijk Museum te bezoeken. 
Naar aanleiding van dit museumbezoek worden twee kunstbeschouwingen gemaakt die deel uitmaken van het examendossier KUA (kunst algemeen).
De andere 9m-klassen zullen later dit jaar op excursie gaan.
 
 
 
Examentraining door Lyceo
Ook dit jaar kunnen leerlingen weer korting krijgen (35%) als ze een examentraining bij Lyceo volgen. Die korting is te danken aan de samenwerking tussen onze school en Lyceo. 
Dit jaar doen we die trainingen echter niet meer bij ons op school. De reden daarvoor is dat we zoveel mogelijk vakken willen kunnen aanbieden, maar je minimaal vijf leerlingen voor een vak nodig hebt om een trainer naar onze school te kunnen halen. Met onze leerlingenaantallen halen we deze grens voor de meeste vakken simpelweg niet.

Lyceo heeft op verschillende plekken in Haarlem ruimte om leerlingen examentrainingen aan te bieden. Zo regelen ze met elke leerling een examentraining dicht bij huis met korting. Als leerlingen zich willen inschrijven voor een examentraining, dan kunnen ze van mij, door middel van een mailtje (mbakker@rscollege.nl) een kortingscode krijgen. 
 
 
 
Gebruik  lachgaspatronen (CO2/N20 patronen)
Bij dezen wil ik u attenderen op een nieuwe landelijke trend. Namelijk het gebruik van lachgas. Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter weldegelijk risico's als je te veel of te vaak neemt. Je kunt ook verslaafd raken.

In de Volkskrant van 9 januari 2016 was daarover een artikel te lezen: http://www.volkskrant.nl/leven/na-drankverbod-massaal-aan-het-lachgas~a4219575/

Na drankverbod massaal aan het lachgas
Trend
Nu drank verboden is onder de 18 hebben pubers iets anders ontdekt: lachgas. Reden tot zorg?
Door: Freya de Coster; Volkskrant: 9 januari 2016
 
Zoals u in het artikel kunt lezen zijn de patronen eenvoudig in de huishoudwinkels te verkrijgen en is het gebruik niet zonder risico’s.
Op de website http://drugsinfoteam.nl/ kun je meer informatie vinden over het gebruik. Hieronder alvast de risico’s benoemd.
  • Wanneer het lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen, kunnen je mond en luchtwegen bevriezen.
  • Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt.
  • Te veel lachgas en te weinig zuurstof kan leiden tot schade aan de hersenen.
  • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden.
  • Verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik.
Wij keuren het gebruik van die patronen af. Het behoort niet tot het dagelijks schoolleven. Bovendien kleven er allerlei risico's aan het gebruik van lachgas. Op school beschouwen we het als softdrugs en zullen we het als zodanig ook behandelen. De mentoren zullen dit onderwerp  bespreken met de klas en de komende tijd zullen we extra alert zijn op mogelijk gebruik tijdens pauzes en tussenuren.
We willen u als ouder vragen om met uw kind over deze trend te spreken, zodat het risico op gebruik beperkt blijft, of liever natuurlijk helemaal stopt. 

Alvast bedankt voor uw medewerking.
 
 
 
Ziekmeldingen
Om het geheugen even op te frissen: Ziekmeldingen voor midden- en bovenbouw kunt u ’s ochtends vóór 9.00 uur doorgeven op het speciale nummer voor ziekmeldingen (023) 5403417.

Spreekt u vervolgens duidelijk de naam van de leerling, de klas en de dag van de week van de ziekmelding in op het antwoordapparaat. 

U kunt ook het gewone nummer van de school bellen: (023) 5361378 en in het keuzemenu kiezen voor optie 5 (ziekmelden). Op deze manier kan uw melding vlot worden verwerkt en zijn de docenten snel op de hoogte van de afwezigheid van een leerling. Let op; wanneer uw kind langer dan 1 dag ziek is moet u uw kind iedere dag opnieuw ziekmelden, dit om onduidelijkheden te voorkomen.

Veel dank namens het receptieteam, Monique, Willeke en Miranda
 
 
 
Luizen
Bij leerlingen in verschillende klassen in midden- en bovenbouw zijn luizen aangetroffen. We vragen u daarom met klem uw zoon of dochter hierop te controleren en zo nodig te behandelen.
Behandeling is echt nodig: luizen gaan niet vanzelf weg! Integendeel; daarnaast zijn ze ook steeds moeilijker zichtbaar.
Via de volgende link vindt u meer informatie over hoofdluis en de juiste behandeling: http://landelijksteunpunthoofdluis.nl
 
 
 
Instrumentalisten voor Bovenbouwkoor Concert gezocht
Op 7 en 8 april aanstaande zullen alle bovenbouw leerlingen van het Rudolf Steiner College o.l.v. Maarten Bos,

de Krönungsmesse van Mozart uitvoeren in de BAVO kerk te Haarlem.

Heb je orkestervaring en wil je meespelen in het orkest, meld je dan bij mij aan:  mbesselink@rscollege.nl

Docenten, Leerlingen, ouders, familieleden en bekenden zijn allen van harte welkom. 

Wij zoeken:
Violen 1 en 2 (geen altviolen),
hobo 1e,2e
hoorn 1,2
trompet 1e,2e,
trombone 1e,2e,3e,
pauken,
celli,
contrabas
fagot,
orgel
 
Repetitie- en Concertdata: 
1. Op 2 april: tijd nnb.:                       orkest met alleen solisten
2. Op 6 april van 10:00- 12:00 uur: Voorgenerale koor en solisten op het Rudolf Steiner College,
                                                             Haarlem.
3. Op 7 april  14:00-16:00 uur:        Generale in de BAVO kerk, Haarlem
4. Op 7 april Aanvang 20:00 uur:   Concert
5. OP 8 april Aanvang 20:00 uur:   Concert

 
AANMELDEN: mail naar mbesselink@rscollege.nl
 
 
 
Oudercursus bovenbouw
Volgend jaar zal er géén bovenbouwcursus worden georganiseerd gezien de geringe belangstelling hiervoor. Wellicht uw laatste kans om deel te nemen. We zien uw komst met blijdschap tegemoet.
Hieronder het volledige programma.
 
2 februari - Inge Deutekom - ontwikkelingsfasen, Nederlands
            Waarom wordt Multatuli in klas 9 behandeld, waarom middeleeuwen en poëzie in
            klas 10; waarom worden ouders door hun eigen kinderen geïnterviewd, wat heeft het
            parzivalverhaal te maken met de elfdeklasser en wat komt er zoal aan de orde in de
            periode wereldliteratuur van klas 12? Op deze en andere vragen omtrent het leerplan
            Nederlands in de onze school krijgt u allemaal antwoord.
9 februari - Jan Paul ter Keurst – economie
           Spel en speltheorie in de economie! Economie is niets anders dan het keuzegedrag
            van mensen. Maar hoe worden die keuzes gemaakt en op welke wijze is spel en
            speltheorie daarbij behulpzaam om inzicht te verkrijgen in uw eigen keuzegedrag. Dit
            moet u zelf ervaren.
16 februari - Sander van Hesteren – biologie
           Welke 12 zintuigen onderscheiden we in de antroposofie? Zijn er ook alternatieven  voor Darwins
           evolutietheorie? En waarom behandelen we drie weken het skelet in klas 8?

23 februari - Jurriën Schiff- metaalbewerking
           Metaal...., als was in de handen!
15 maart - Kees Veenman - natuurkunde
           Hoe weerspiegelen zich de leeftijdsfasen van de 9e en de 11e klasser zich in de
           periodes natuurkunde over het energievraagstuk (klas 9) en licht en kleur (klas 11).
22 maart - Holden Lievestro - Frans
           Via een viertal praktische activiteiten -voor elk niveau Frans- wandelen we door de
           vrijeschoolse insteek van de Franse lessen in de bovenbouw.
29 maart - Paul Jan van der Knaap - toneel
            In de bovenbouw wordt het vak Toneel gebruikt om leerlingen 'uit hun
            schulp te laten kruipen', hen te helpen zelfvertrouwen te krijgen en
            oog te laten krijgen op zichzelf en de anderen. Tijdens de cursusavond
            kunnen de ouders meedoen met een introductieles Toneel waarbij naast
            inhoud ook plezier een belangrijke rol speelt.
 
Technische gegevens:
Kosten: € 35,= (deelnemen met een partner om en om o.i.d. is ook mogelijk)
Data: dinsdagavonden 2,9,16,23 februari en 15,22,29 maart. Het volgen van losse avonden
behoort niet tot de mogelijkheid.
Locatie: Engelandlaan
Tijd: 20.00 - ca. 22.00 uur
Opgave en voor eventuele vragen: oudercursus@rscollege.nl t.n.v. Frithjof de Zwart
 
 
 
Oudercursus houtbewerking voorjaar 2016
Regelmatig laten ouders blijken dat ze vroeger ook wel houtbewerking hadden willen krijgen. Ook dit schooljaar is het mogelijk die wens alsnog in vervulling te laten gaan.
 
Op dinsdagavonden staat mijn lokaal open voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen in de houtbewerking. Meubelmaken, Beeldhouwen, Vers hout, Leerplan Vrije School, enz.
 
Data:  dinsdagen  15, 22, 29 maart / 5, 12, 19 april / 10, 17, 24, 31 meiTijd: 19.30 – 21.30 uur, 10 weken, niet tijdens schoolvakanties
Locatie: Engelandlaan 2 Haarlem
Kosten:  € 100,= + materiaal afhankelijk van verbruik
Aanmelden en info: oudercursus@rscollege.nl  ovv:  " houtbewerking voorjaar 2016"  plaatsing op volgorde van binnenkomst, maximaal 12 personen.

Voor info over o.a. werkstukken uit de verschillende klassen kunt u een kijkje nemen op  http://houtmotief.nl/leerlingenwerk/index.html 
Tot ziens, Frithjof de Zwart
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp