Copy
Nieuwsbrief Evolva nr. 9 | 25 Januari 2016

Leerwerkplek nieuwe stijl Daelzicht: hoe gaat het?

Op de afdeling Tulpenhof 11/12 van Daelzicht werken veel meer leerlingen (bbl’ers) en stagiaires (bol’ers) dan gebruikelijk op een afdeling. Om precies te zijn: het team van elf medewerkers is aangevuld met drie leerlingen die deel uitmaken van de formatie en dan zijn er zijn ook nog vier stagiaires. Waarom deze leerwerkplek nieuwe stijl?
Alex Rietjens is projectleider Leerwerkplek: “Omdat wij denken dat jongeren een heel mooie bijdrage kunnen leveren aan het veranderproces van zorgen voor naar zorgen dat. Leerlingen en stagiaires werden ingewerkt en namen bijna automatisch de manier van werken over van de professionals. Daardoor bleef alles bij het oude. Onze insteek nu is dat de ervaren werknemers net zoveel van de stagiaires en leerlingen kunnen leren dan andersom. Beide partijen moeten daar natuurlijk wel voor open staan, dus daar kies je je mensen dan ook op uit.” Elke donderdag is een docent van Gilde Opleidingen op de werkplek aanwezig, samen met een coördinator van de Daelzicht Academie. Er wordt intensief samengewerkt. Marc Kranen, de teamleider van Tulpenhof: “De mix van studenten en ervaren medewerkers zorgt voor een frisse kijk op ingeslepen patronen en structuren. We werken al jaren met een supportvisie. We roepen: de cliënt staat centraal. Maar waarom dan het regeltje dat die cliënt bijvoorbeeld alleen op vrijdag- of zaterdagavond een glaasje wijn mag drinken? Waarom mag dat niet op, bijvoorbeeld, dinsdag? Door anders te kijken en te denken fris je van binnenuit je organisatie op.”
 
Voor het inwerken, het opzetten van de virtuele leeromgeving en het wennen aan elkaar en de nieuwe situatie is ruim de tijd genomen. Nu, drie maanden na de start, begin je de voordelen te merken. Dat je met vier stagiaires acht paar extra handjes hebt, is een wezenlijk voordeel van de leerwerkplek. De inwerkperiode is prima verlopen, maar nu al evalueren vinden beide heren gewaagd. Marc: “Een dergelijk project is ontzettend leuk om te doen. Maar het is één groot dynamisch leerproces. Je komt steeds nieuwe uitdagingen tegen. Zo zit de leer- en stagetijd er eind juli voor zeven mensen tegelijk op! Gefaseerd afvloeien en instromen zou een oplossing zijn.” Maar hoe doe je dat als het nieuwe leerjaar van de opleiding toch gewoon in september begint? Alex en Marc: “Dat bedoelen we dus.”

Voorproefje evaluatie pilots SGL: “Ja, maar…”

De officiële evaluatie van de twee pilots met werkplekleren binnen SGL volgt binnenkort. Maar desgevraagd wil Marcel Janssen (intern projectleider Evolva bij SGL) alvast een tipje van de sluier oplichten.
“Als je als team meer zelf moet regelen en oplossen, dan moet je ook de ruimte en de tijd krijgen - en nemen! - om zaken op te pakken en met elkaar in gesprek te gaan. En je moet je thema’s goed kiezen. Beide teams gaven onmiddellijk aan dat het vooraf gekozen thema voor hen niet echt relevant en interessant was. Praten over iets abstracts als ‘de zorg van morgen’ dat werkt niet. De zorg van vandaag is wat telt. Dat was les 1: laat het team zelf het thema bepalen. Samen oplossingen bedenken voor praktische, actuele zaken, waar de cliënt en de medewerker meteen iets van merkt, meteen kan toepassen. Daar wil men als team juist heel graag aan werken.”
 
“Les 2: het werken in de virtuele leeromgeving (VLC) bleek een flinke drempel. Onze mensen spenderen hun tijd en energie liever aan hun cliënten dan aan ‘weer een nieuw systeem onder de knie krijgen’. Men wil graag kennis delen en met elkaar communiceren, maar dan liever persoonlijk - bij de koffie, in de wandelgangen, op het werkoverleg -, of in een bestaand systeem waar je toch al mee werkt, op een Facebookachtige manier of via bijvoorbeeld WhatsApp. Ook het uitwisselen van ervaringen met andere organisaties wordt als een kans gezien. Maar dan wel over concrete zaken alsjeblieft. Wat je leert, moet je op je eigen werkplek, bij je eigen cliënten kunnen gebruiken.”
 
“Samengevat: Ja, het leren op de werkplek/werkplekleren, informeel leren en teamleren is positief ontvangen en past bij de nieuwe manier van werken. Maar dan wel graag relevante thema’s en een praktische manier van werken. Een interessante opmerking in dit verband, die ik meerdere keren heb gehoord: ‘Als we de tijd hadden, zouden we elkaar graag meer willen ontmoeten en op die manier de kennis delen.’ Mijn eerste vraag bij evaluatie met Daelzicht en Pergamijn zal zijn: herkennen jullie deze evaluatie? Ik ben erg benieuwd.”

Hackathon Werkplekleren 3.0: “Moe maar zeer voldaan”

Half december vond in Sittard de Hackathon Werkplekleren 3.0 plaats. Deelnemer Peter Hannen, beleidsmedewerker HR bij Daelzicht, deelt zijn ervaringen: “Het woord hackathon lijkt niet voor niets op het woord marathon: het is behoorlijk vermoeiend om in je vrije weekend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat intensief samen te werken. Maar als je met leuke en geïnspireerde mensen nieuwe inzichten en oplossingen kunt bedenken rondom Werkplekleren 3.0, dan is de voldoening bij de finish groot.”
 

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 december kwamen zo’n twintig deelnemers in Sittard bij elkaar voor een intensief weekend. Studenten van Fontys Hogeschool en Maastricht University dachten samen met medewerkers van alle deelnemende organisaties in kleine, gemixte groepjes na over de ‘waarde’ van Werkplekleren 3.0. “Al brainstormend had ons groepje al snel een lange lijst met waardes bedacht. Inclusief een aantal verrassende waardes die ik alleen nooit had kunnen bedenken, maar die wel degelijk relevant zijn. Elk groepje koos een andere invalshoek waardoor de verzamelde waardes heel divers zijn. Met al die nieuwe inzichten denk ik dat deze Hackathon Evolva zeker een stap verder zal helpen bij het doorontwikkelen van Werkplekleren 3.0.”
 
Materiële waarde
“Een voorbeeld van een belangrijke waarde is de verwachting dat Werkplekleren 3.0 de tevredenheid van medewerkers en cliënten zal vergroten. Maar hoe vertaal je die waarde in geld of tijd? Dat is niet gelukt en dat vond ik zelf wel jammer want voor investeerders of subsidieverstrekkers is dat belangrijke informatie. Hopelijk lukt het in het vervolgtraject om ook die materiële waarde van Werkplekleren 3.0 goed op papier te krijgen.”
 
Frisse kijk
“Deze werkvorm is mij goed bevallen: het is interessant om samen met professionals van andere organisatie en met studenten op een vernieuwende manier na te denken over een complex onderwerp. Studenten kijken met een frissere blik, minder vanuit de bestaande structuren. Dat werkte aanstekelijk. Bij een volgende hackathon zou ik persoonlijk wel kiezen voor een iets andere planning. In het weekend zo lang en zo intensief nadenken over complexe vraagstukken is best een hele kluif. Dus nadat we onze lijst met waardes gepresenteerd hadden, waren we blij dat we de eindstreep hadden gehaald. Moe, maar absoluut zeer voldaan.”
 
Meer verhalen van deelnemers aan de Hackathon Werkplekleren 3.0 in de volgende nieuwsbrief!

Ken je iemand die ook de Evolva Nieuwsbrief wil ontvangen?

Elke zes weken sturen we deze Nieuwsbrief Evolva Werkplekleren 3.0 naar iedereen die zich via de website heeft aangemeld of op de een of andere manier ervaring aan het opdoen is met werkplekleren. Als je deze nieuwsbrief ontvangt, hoef je je dus niet meer aan te melden. Maar misschien ken je wel iemand die ook alles wil weten over Evolva. Stuur de nieuwsbrief dan eens vrijblijvend door. Hoe groter het netwerk hoe beter. 
Aanmelden
Copyright © 2016 Evolva werkplekleren 3.0, Alle rechten voorbehouden

Onze contact gegevens:
Evolva werkplekleren 3.0
Heerbaan 17, 6097 AV, Heel     Voeg ons toe aan je adresboek

Nieuwsbrief afmelden   Wijzig je voorkeuren.