Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 3 februari 2016
 

Exergame om balans ouderen te trainen (video)

Promovendus Mike van Diest ontwikkelde een game waarmee ouderen thuis hun balans kunnen verbeteren, om zo valpartijen te voorkomen. Met de game maken ouderen schaatsbewegingen voor de televisie. Een camera registreert dat en toont hun bewegingen in een virtuele schaatstocht op het scherm. Na zes weken oefenen blijkt de balans bij een deel van de ouderen daadwerkelijk verbeterd. De game wordt nu verder ontwikkeld en mogelijk op de markt gebracht. Bekijk de video »

 

Hersenonderzoek laat zien waardoor we voedsel lekker vinden

De voedingsindustrie gaat bij het ontwikkelen van nieuwe voedselproducten vaak uit van de gemiddelde mens. Om beter te kunnen voorspellen welke mensen welke producten lekker vinden, ontwikkelde promovendus Jelle Dalenberg een nieuwe methode. Hij stelde verder vast dat verschillen in smaakwaardering terug te vinden zijn in de emotiegebieden in de hersenen. Lees meer »

 

Impliciete opvattingen over intelligentie beïnvloeden het handelen van de leerkracht

Om instructie te kunnen geven die recht doet aan het potentieel van de leerling, is inzicht nodig in de wijze waarop leerkrachten omgaan met de uitkomsten van (intelligentie)tests. Uit het onderzoek van Marlous Tiekstra blijkt dat het handelen van de leerkracht wordt bepaald door impliciete opvattingen over intelligentie. Het is belangrijk dat in de opleiding van leerkrachten aandacht wordt besteed aan de invloed van deze opvattingen op het eigen handelen in de klas. Lees meer »

 

Unieke tweelingstudie naar bipolaire stoornis

Een unieke Nederlandse studie, uitgevoerd onder 240 tweelingen, laat zien welke genetische achtergronden een rol spelen bij het ontwikkelen van een bipolaire stoornis. Psychiater Ronald Vonk stelde onder meer vast dat er een verband lijkt te bestaan tussen tijdelijk onderpresteren op de middelbare school en genetische kwetsbaarheid voor een bipolaire stoornis. Lees meer »

 

Combinatie logopedie en muziektherapie werkt bij spraakapraxie

Spraakapraxie is een neurologische stoornis, die wordt veroorzaakt door problemen bij het aansturen van de spieren. Een behandelmethode waarbij logopedie en muziektherapie worden gecombineerd is Speech-Music Therapy for Aphasia (SMTA). In de klinische praktijk zijn positieve klinische observaties waargenomen, maar er was geen wetenschappelijk bewijs voor de evidentie van SMTA. Joost Hurkmans deed nader onderzoek naar de therapie. Lees meer »

 

Slimme systemen besparen energie

Faris Nizamić heeft een slim energiesysteem ontworpen en geïmplementeerd in een modern universiteitsgebouw: de Bernoulliborg. Uit zijn resultaten blijkt dat de behaalde energiebesparingen variëren van 9,5 procent voor het centraal aansturen van de slaapstand van computers, tot 80 procent voor het automatisch aansturen van verlichting. Bekijk ook de video: Spin-off bedrijf RUG bespaart energiekosten tot 35%Lees meer »

 

Nieuw platform wil big data inzetten voor antwoorden vluchtelingencrisis

Het Centrum voor Globalisation Studies van de RUG is een van de leden van het nieuwe  Refugee Futures Initiative (RFI). Het RFI is een project van vier Europese universiteiten dat expertise op het gebied van beleid, datawetenschap en gegevenstechnologie (gebruik van ‘big data’) combineert, om nieuwe hulpmiddelen te ontwikkelen die kunnen helpen in het vluchtelingenbeleid. Lees meer »

 
 

Uitgelicht

 

500.000 euro subsidie voor onderzoek naar Dode Zeerollen

Behoorden de schrijvers van de manuscripten tot verschillende tekstuele en religieuze gemeenschappen? Prof.dr. Mladen Popović en prof.dr. Eibert Tigchelaar (KU Leuven) ontvangen 500.000 euro subsidie om onderzoek te doen naar de Dode Zeerollen. Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten (30.000) en medewerkers (5238 fte) uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact