Copy
Innehåll 30 januari 2016:
Tre grunder för motivation - Svenskarna och internet 2015 - De pratar om dig på fritiden
 
View this email in your browser
VDstödet informerar kommer fr.o.m. februari att gå in i en ny era. Det blir ett generellt utskick, så ni slipper se min nuna varje månad... Innehållet blir förändrat, vi räknar med till det bättre. Jag planerar dock att ge ut ett mera personligt nyhetsbrev till mina egna kontakter en gång i kvartalet, med lite annan tyngdpunkt.

Allan Mårtensson
Januaris visdomsord:
Vässa EQ:et – Tre egenskaper gör dig till en bättre beslutsfattare: EQ - förmåga att hantera osäkerhet - förmåga att väga fakta mot känsla. Din EQ (emotionella intelligens) kan du träna genom ha koll på hur du mår på insidan. Om du är kunnig på ditt område - lita på din magkänsla. 


3 grunder för motivation på jobbet
Förmåner och högre lön är alltid uppskattat. Men den riktiga motivationen på jobbet kommer från helt andra områden. Det finns tre viktiga förutsättningar att ge för den som vill försäkra sig om motiverade och produktiva medarbetare, skriver Stanfordforskaren Emma Seppälä på Harvard Business Review.
 

1. Inspiration. Ju mer man känner att det finns en mening med jobbet, desto mer kreativ och flexibel blir man.

Oavsett vad företaget håller på med och vad inställningen är till de egna arbetsuppgifterna kan man bli motiverad av att företagskulturen är god.

Företaget kanske stödjer angelägna projekt utanför själva verksamheten. Rättvisa och osjälviska ledare är också en inspirationskälla.

Medarbetare som känner att chefen håller på dem i vått och torrt är lojalare, mer samarbetsvilliga och produktiva, enligt forskning som Emma Seppäla hänvisar till.

2. Vänlighet. Eftersom vi är sociala varelser behöver vi kamratskap och bekräftelse även på jobbet.

 

Att visa omtanke och respekt är mer effektivt än ilska för den ledare som vill att medarbetarna ska vara motiverade och produktiva.

Bara en så enkel sak som att fråga hur det står till och verkligen lyssna på svaret är verksamt.

3. Egenvård. Friskvårdsbidrag och gratis gymkort i all ära.

Men förutsättningen är att företagskulturen är uppmuntrande och tillåtande, så att man verkligen har möjlighet att träna och ta pauser för att minska stressen och öka välbefinnandet.

Ledaren själv bör föregå med gott exempel.

(Ingenjörskarriär)
 


Svenskarna och internet 2015

År 2015 är det 93 procent av befolkningen som har tillgång till internet och 91 procent som använder internet. I åldern 8-55 år är det över 95 procent som använder internet. Den dagliga användningen av internet ökar även i alla åldersgrupper.

92 procent har en dator, 59 procent har en surfplatta och 97 procent av befolkningen har en mobiltelefon. I genomsnitt använder vi internet totalt 21 timmar i veckan, varav drygt 8 timmar spenderas på internet i mobilen.

De flesta barnfamiljer (87 %) har flera datorer, smartmobiler och surfplattor. 67 procent av 2-åringarna använder internet och 32 procent gör det dagligen.
Redan när de är 2 år är det en tredjedel av de som använder internet som någon gång skapar eget innehåll på internet.

Majoriteten är smartmobilanvändare
77 procent av befolkningen har en smartmobil och 76 procent använder internet i mobilen, 62 procent gör det dagligen.

När det gäller överföring av pengar har Swish fått ett stort genomslag. 32 procent av befolkningen använder nu Swish och 44 procent av smartmobilanvändarna swishar.

Sociala medier fortsätter växa
Besökarna på sociala nätverk har ökat från 53 procent av internetanvändarna år 2010 till 77 procent år 2015.

70 procent av internetanvändarna använder Facebook och nästan hälften gör det dagligen. Instagram har ökat i popularitet och används idag av 40 procent av internetanvändarna, 2014 var motsvarande siffra 28 procent.

22 procent använder Twitter och det är lika många som använder LinkedIn.

Filmtittandet på nätet har exploderat
Nu är det 70 procent av internetanvändarna som tittar på film och video på nätet, 2014 var det 52 procent som tittade.

Det är 77 procent som lyssnar på musik på internet 2015. 42 procent lyssnar på en radiostation på internet, 30 procent lyssnar på poddradio.

Traditionella medier starka trots konkurrens
Medietiden på internet ökar men den är ändå väldigt mycket lägre än tiden som läggs på traditionella medier.

76 procent läser dagstidningar på internet, men andelen har varit lika hög i flera år. 15 procent läser e-böcker vilket är en liten ökning, men ännu kan vi inte tala om något genombrott för e-boken.

Koll på domäner och bredband
93 procent av Sveriges befolkning har internet hemma. Det är lika vanligt att ha ADSL som fiber (29 %). 2 procent har enbart bredband via mobiltelefonen. och 9 procent av dem som har internet hemma vet inte vilken sort det är.

Den genomsnittliga hastigheten för bredband i Sverige (mätt med Bredbandskollens webbtjänst) var 41 Mbit/s under 2014. Det är dubbelt så högt som 2012 när det var 20 Mbit/s.

Den genomsnittliga surfhastigheten för att ta emot data i mobilen (mätt med Bredbandskollens mobilapp) var 17 Mbit/s i början av 2015. Tre år tidigare (2012) var den 4 Mbit/s.

(Internetstiftelsen/AM)
 



De pratar om dig på fritiden...

Ett vanligt samtalsämne på fritiden är: Chefer. Så vad säger medarbetarna om chefer då?

Hur många gånger har du stött på någon som sagt: "Jag har en sådan fantastiskt bra chef"? Inte tillräckligt ofta kanske?

Oftast är det snarare chefens tillkortakomman-den som avhandlas. Därmed inte sagt att alla chefer är dåliga ledare, men det verkar ändå finnas några gemensamma faktorer hos chefer som medarbetare stör sig på.

Beteenden som det kan vara värt som chef att ta sig en funderare på.

3 vanliga misstag chefer gör:

1. Utgår från sig själv.
Förhoppningsvis har du inte anställt kloner av dig själv utan har istället medarbetare som kompletterar dig både vad det gäller kompetens och personlighet.

Istället för att utgå från dig själv bör du alltså utgå från den enskilde medarbetaren.

Det arbetssätt som inte fungerar för dig kanske fungerar för någon annan och vice versa
 
2. Detaljstyr och pekar med hela handen
Tiden då chefen var experten är sedan länge förbi. När chefen inte tar hänsyn till att det är medarbetarna som är experterna, leder det till frustrerade medarbetare som känner sig överkörda och att deras kompetens och prestationer inte värderas av företaget.

Våga lita på att medarbetarna har kunskap och kompetens för att klara av jobbet. Chefens uppgift är inte att vara expert utan att ge medarbetarna bättre förutsättningar för att göra jobbet.

3. Pratar mer än han lyssnar
De finns överallt i alla grupper, de där som älskar att höra sin egen röst. Som chef är det viktigt, om man har de tendenserna, att verkligen anstränga sig för att lyssna på vad medarbetarna har att säga.

Annars finns risken att de slutar komma med sina tankar och idéer till dig. Tänk då vad många bra idéer och lösningar du och företaget missar.

(DokuMera)
Kontaktuppgifter:
allan.martensson@vdstodet.se
Mobil: 0705-46 94 94

www.amforetag.se
www.vdstodet.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp