Copy
Jaaaa! Dit is onze eenjarige jubileumeditie! Zwaar geëmotioneerd sturen we jullie alweer onze twaalfde editie, gevuld met twee galerieën (dichtbij en nog dichterbij), moderne dans (want dat is ook kunst), computervirussen en zelfs een beetje naakt. Dank voor het elke keer weer lezen, de lezerstips en het tolereren van onze tomeloze slechte humor. <33

1. Dat waar je niet onder uit komt: Roni Horn in Museum De Pont, Tilburg

Een tentoonstelling in Nederland. Dichtbij en dus geen enkele reden om niet te gaan.


Roni Horn in De Pont

Is het ijs? Is het kunststof? Wat is hettt? In Museum De Pont in Tilburg staan een paar enorme cilinders van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn. Het licht klieft er dwars door heen, waardoor ze vederlicht lijken. Het tegenovergestelde is waar: 2000 kilo per stuk wegens ze. Kortom een prachtige desillusie.

 
Overigens zette onze Roni niet alleen maar haar glasbakken neer in De Pont. Er zijn ook foto’s, tekeningen en schilderijen van haar te zien, maar (sorry Roni) die cilinders zijn echt wel de beste. UND: Als je de trip naar De Pontje maakt, check ook zeker de expo met Kees de Goede’s cirkelobsessions.
 
Te zien t/m 29 mei

2. Grensoverschrijdend: Sleeping is like Death in Galerie Daniel Templon, Brussel

Kunst die ver weg is, maar wel heel tof. Een goede reden om reisplannen te smeden.

 
Sleeping is like death in Galerie Daniel Templon

In het Japanse paviljoen op de Biennale van Venetië zagen wij dit najaar prachtig werk van Chiharu Shiota. Een gigantisch web van rode touwen waar je onder door kan lopen. Best wel overweldigend, alsof je verzwolgen wordt door een rode zee.
 
In de Brusselse galerie Daniel Templon is nu nieuw werk van haar te zien. Sleeping is like death lijkt op de webben die wij in Venetië zagen, maar dan in het pikzwart. De horror edition dus. Niet voor arachnofoben of andere pussies. Best wel onprettig om naar te kijken, maar ook onheil is een gevoel dat af en toe lekker is om te voelen. En dat in terrorismestad numéro un. Cirkeltje rond. Voila.
 
Te zien t/m 20 februari

3. Dat waar je niet onder uit komt: Scapes in Kahmann Gallery, Amsterdam

Een tentoonstelling in Nederland. Dichtbij en dus geen enkele reden om niet te gaan.

 

Rogier Houwen, Picture of a pumpkin I, 2014.

Voor de Dagoberts onder jullie tippen we ook eens wat waar je tot aankoop over kan gaan. De supersensuelespetterende Scapes groepsexpo in de Kahmann Gallery. En ja, het is scape in de breedste zin van het woord: landscape, bodyscape, cityscape (escape?). Vooral veel fotografie waarbij je niet direct ziet wat er gefotografeerd is, zoals het werk dat je hierboven ziet van Rogier Houwen. Is het een naakte rug of pompoenporno? Voor ultimate wegdromings.

Te zien t/m 1 maart

4. Klikkunst: Computer Virus Catalog & Library of Babel

Voor luie mensen die vanaf de bank nieuwe kunst willen ontdekken. Omdat het internet zo groot is. Twee tips: Eentje van Ko, een andere van Kho.


Kho tipt Computer Virus Catalog:

Screenshot I Love You

Weet je nog die keer dat je MSN-inlog niet meer werkte vanwege het I Love You computer virus? Mooi kut. Computervirussen zijn maddefakkers. Maar wél mooi. Tenminste: in de Computer Virus Catalog tonen kunstenaars van over de hele wereld hoe de virussen er volgens hen uit te zien. En dat blijkt een stuk minder macaber dan je zou denken, van wollige worm (Cervivec virus) met tentakels tot een elegant gradientspektakel (Beda virus). Wil jij weten hoe het virus eruit ziet dat jouw Windows 98 platlegde? Check het hier

Ko tipt Library of Babel:


Screenshot Library of Babel

Weinig verhalen zijn zo mooi als De Bibliotheek van Babel. Hierin stelt de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges - #geniusalert - zich een eindeloze bibliotheek voor met ALLE mogelijke boeken. Alle boeken die ooit geschreven zijn en ooit geschreven kunnen worden. Zolang ze 410 bladzijden hebben, met elk 40 regels, waarvan elke regel uit 80 tekens bestaat. En geen enkel boek is gelijk.
 
Toen Borges het verhaal schreef in 1941 kon hij zich de onvoorstelbare mogelijkheden van Het Internet natuurlijk niet voorstellen. And that’s where de Amerikaan Jonathan Basile comes in. Hij maakte de bibliotheek na op het internet. Alle denkbare boeken op 1 website. En het is waanzinnig. Klikkerdeklik.
 
(Zo zie je bijvoorbeeld Borges’ prachtige mini-essay Argumentum Ornothilogicum in de Nederlandse vertaling hierrr opduiken.)
 

5. Ook dit is kunst (en vet): Somos

Een kunsttip die niet beeldende kunst is, maar bijvoorbeeld theater of muziek of film of misschien zelfs wel literatuur. Of gewoon mooi. 


Screenshot Rehearsal world premiere Marco Goecke

Wij houden heus niet alleen van beeldende kunst. We love ook dans. Maar dan wel moderne hé. En veel beter dan door het Nederlands Dans Theater wordt er in Nederland niet gedanst. In Somos (‘Wij zijn’) zie je vier stukken, van beide huischoreografen en twee associate choreografen (die aan het gezelschap zijn verbonden). Kortom: alles wat NDT te bieden heb. 
 
De choreo’s van de associates zijn knetternieuw, want wereldpremieres. En een van de stukken van huischoreografen León & Lightfoot is op muziek van master of minimal Philip Glass. Beloofd hoe dan ook een avond te worden met fantastische dans. Extra perfect voor de dans-instapper.
 
Te zien door heel Nederland t/m 10 maart

PS: We hebben een kleine ietwat gekleurde tip voor je. See All This is een nieuw kunsttijdschrift (direct het grootste van NL) met dito online platform en wij zijn hun gastcurator! Whoop Whoop. En het is ekt echt mooi, double whoop. Daarnaast ontwikkelde Kho met Hagens PR ook nog eens de lanceringscampagne, positionering en lancering. Triple whoop.
 
PPS: Nog een gekleurde tip. Iets waar Ko aan meewerkte. In Boijmans is nu de socialdesigntentoonstelling (3x woordwaarde) Design Column #12 ‘Spaceship Earth’ te zien. Design dat je anders naar de nieuwe duurzaamheid laat kijken. Gaaf spul. Te zien t/m 1 mei.

Copyright © 2016 Kunst kijken met Ko & Kho.