Copy
Informatie en advies voor kerkeigenaren

Kerk succesvol behouden voor de dorpsgemeenschap?

Om het kerkgebouw in ons midden te houden is participatie van mensen en organisaties buiten de kerk noodzakelijk. Dit hoeft niet te betekenen dat het kerkgebouw niet meer voor de eredienst kan worden gebruikt. Er zijn veel initiatieven waarbij het een goed met het ander samen gaat.
´Buitenstaanders´ brengen nieuwe ideeën en nieuwe energie mee.
De ervaringen met de Jacobuskerk in Rolde en de stichting Behoud Rolder kerk is een mooi voorbeeld. Lees meer
 






In 5 stappen zicht op toekomst van kerkgebouw

Jacobuskerk Rolde
Op de komende regionale thema-avonden reiken we een stappenplan voor herbestemming van kerkgebouwen in de vorm van een brochure aan u uit. Dit is een hulpmiddel voor kerkbestuurders bij de exploitatie van het kerkgebouw. Adviseurs presenteren het stappenplan, leggen het uit en beantwoorden uw vragen erover. Het praktijkverhaal van de kerklocatie zal u inspireren. Bovendien bieden wij u de gelegenheid om in gesprek te gaan met ons en met collega kerkbestuurders in uw eigen omgeving. We zijn op 16 februari in Zwaag, 17 februari in Rolde, 1 maart in Weert en 3 maart in Oosterhout. Mis het niet, meld u gelijk even aan. 

 

Leegstandvraagstuk allereerst pastoraal vraagstuk

Hans Meertens, adviseur bij Kerkelijk Waardebeheer, benadert leegstand van kerken niet in eerste instantie als een vastgoedvraagstuk. Primair moet volgens hem naar de pastorale behoeften van de geloofsgemeenschap gekeken worden. “Die behoeften bepalen welke gebouwen men nodig heeft en op basis daarvan probeer je binnen de geloofsgemeenschap draagvlak te vinden voor noodzakelijke aanpassingen van de gebouwenportefeuille, waaronder - eventuele - sluiting van kerken”, Lees meer. 
 

 

Kerk in Herfte toch niet aan eredienst onttrokken

Het kerkgebouw blijft in gebruik. Echter, tot ieders verassing door het continueren van de huidige praktijk, met behoud van de eredienst. Het voornemen om dit kerkgebouw aan de eredienst te ontrekken is ingetrokken. Voor alle betrokkenen was dit een verrassing. De redenen waarom het bisdom zo heeft besloten zijn niet bekend. Wellicht dat de aangetoonde vitaliteit van de plaatselijke gemeenschap en de concretisering van plannen in een businessplan van doorslaggevende betekenis zijn geweest. Lees meer
 

 

Ervaringen delen voor kerkbesturen in Overijssel

Op donderdag 17 maart a.s. vindt in het Dominicanenklooster te Zwolle een symposium plaats onder de titel: ‘Kerk als baken in de buurt’: in gesprek over een nieuwe rol voor kerkbesturen. Dit symposium wordt georganiseerd door Het Oversticht, begint om 18.30 en eindigt om 21.45 uur. Het Oversticht heeft zich samen met stichtingen KCWO, Promo en Kerkelijk Waardebeheer ingezet voor het project ‘Kerkgebouw als baken in de buurt’ Op het symposium worden de uitkomsten van de drie trajecten gepresenteerd. Lees meer 
 

 

 

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen dan kunt u zich via onderstaande link hiervoor afmelden.
Copyright © 2015
Kerkelijk Waardebeheer
Alle rechten voorbehouden.
Nieuwsbrief:  Afmelden | Gegevens wijzigen  |  Aanmelden