Copy
U ontvangt deze nieuwsbrief om te ervaren wat Windkracht voor u kan betekenen
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier. Geen interesse meer in onze nieuwsbrief? Klik hier
Nieuwsbrief
Windkracht 19
OrganisatieOntwikkelingWind
Wind, in alles dat beweegt Nummer 19 - Februari 2016
Agenda workshops en opleidingen
7 april
Windopleiding Nederland Maatwerk 
Maximaal 6 deelnemers.
Meer informatie
12 april
Workshop "Bodyscan van het coach-paard"
met Jannemarie Frowijn. 
Maximaal 12 deelnemers.
Meer informatie
21 april
Workshop "Windspiratie" Open workshop met paarden
Bennekom.
Maximaal 16 deelnemers.
Meer informatie
20 mei
Workshop "Scheppende kracht van de Amazone"
Workshop met het Kambo medicijn. Deelname onder voorbehoud. 
Meer informatie
7 juni
Windopleiding
"De Update"

Maximaal 6 deelnemers.
Meer informatie
31 augustus
Opleiding "Systemisch teamcoachen met paarden"
Meer informatie
8 september
Windopleiding 2016-2 
Maximaal 8 deelnemers.
Meer informatie
27 oktober
Workshop "Bodyscan van het coach-paard" met Jannemarie Frowijn. 
Maximaal 12 deelnemers. Locatie Veeningen.
Meer informatie
Geef een ander ook Windkracht!
Is deze nieuws-brief interessant voor een naaste in uw omgeving? Klik hier om door te sturen.
Artikel in
"The knowing field"

 

In juni 2015 schreef Ruud Knaapen een artikel in het internationale vakblad voor opstellers "The knowing field". Dit artikel verscheen naar aanleiding van een workshop die Ruud Knaapen en Muriël Daal verzorgden voor de Intensive in Bernried.


 

Nieuw! Toe aan een update?


"De update" is bedoeld voor alle ex-studenten aan de Windopleiding, die langer dan 3 jaar geleden, de Windopleiding hebben gevolgd. Heb je behoefte aan inspiratie en samen leren met collega's? Dan is een update wellicht iets voor jou. Het uitgangspunt van "De update" is vooral oefenen en verdiepen rond de volgende thema's: 

  • Creëren van het Veld; 
  • Werken met Systeemdruk;
  • Plegen van Interventies;
  • Werken met de kudde.

De update bestaat uit 6 dagdelen en wij werken idealiter met maximaal 6 deelnemers.


Eerste groep Wind-studenten naar Brazilie



Naar aanleiding van positieve ervaringen in 2015, waarin een Nederlandse studente een deel van de opleiding in Brazilië volgde, hebben wij besloten dit mogelijk te maken voor alle Nederlandse en Vlaamse ex-studenten van de Windopleiding. We starten eerst met een pilot. Tijdens deze pilot zullen, in februari 2016, vier ex-studenten van de Windopleiding, een driedaagse seminar in Curitiba bijwonen.

Interesse? Neem contact met ons op. 
Ervaar de kracht van de Amazone

Kambo is een krachtig geneesmiddel dat geproduceerd wordt door een boomkikker uit de Amazone; de Phyllomedusa bicolor. Sommige indianenstammen in de Amazone gebruiken de Kambo al eeuwenlang als remedie tegen ziektes. Via kleine, in de huid gebrande, gaten wordt het slijm van de boomkikker in de bloedcirculatie gebracht. Hierna doet het slijm zijn werking  door het hele lichaam. Volgens de overlevering van deze indianenstammen versterkt behandeling hiermee het menselijke immuunsysteem. Het wordt daarom ook wel "vaccin de sapo" genoemd; het vaccin van de kikker. In samenwerking met Judith Beer kun je dit jaar de kracht van Kambo ervaren in een workshop in Veeningen.


Verdiepingsopleiding "Systemisch teamcoachen met paarden"
 


In september 2016, start er weer een verdiepingsopleiding voor ervaren paardencoaches die interesse hebben in systemisch teamcoachen met paarden. Ervaringsleren is in deze hands-on opleiding de rode draad. Dat creëren we doordat de deelnemersgroep tevens fungeert als leerteam. Hierdoor worden de deelnemers uitgedaagd om te schakelen tussen drie verschillende posities: als deelnemer, teamlid en teamcoach. Deze verdiepingsopleiding wordt verzorgd door Wind Organisatieontwikkeling in samenwerking met Nicolle Themmen

De  verdiepingsopleiding bestaat uit 10 dagdelen en wij werken idealiter met maximaal 12 deelnemers.

Nieuw: Internationale Opleiding Systemisch paardencoachen



In 2017 start de eerste "Internationale Opleiding Systemisch Paardencoachen". Deze opleiding is de internationale versie van de Windopleiding. De deelnemers  zijn, naast Nederland, afkomstig uit verschillende landen. Dit biedt een unieke mogelijkheid om in een internationale setting kennis uit te wisselen en samen te oefenen. De voertaal is Engels. De opleiding bestaat uit 3 seminars van steeds drie aaneengesloten dagen. De internationale opleiding wordt in 2017 gegeven in Nederland.  
Deze internationale opleiding bestaat uit 24 dagdelen. We werken idealiter met maximaal 15 deelnemers.  

 
Op zoek naar een lokatie voor (Paarden)coachen?

Onze lokatie met de Wind-kudde is te huur voor kleine groepen. Ben je op zoek naar een authentieke plek met ervaren "coach-paarden" dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze paarden staan op een gebied van 1.5 hectare dat direct verbonden is met de paardenbak. Vermeldenswaard is dat de 27 jarige leidmerrie (Kalyanne) van deze kudde, de merrie is waar paardencoaching in Nederland mee begonnen is. 
 
Klik op de afbeelding voor een sfeer impressie.


 
 
Coachen met paarden groeit en bloeit. Alle kanten op, in en buiten Nederland. Op de weg terug van Brazilië deze zomer wisten we dat onze basisopleiding zijn bestemming bereikt heeft, namelijk: systemisch coachen met paarden in de wereld zetten. Letterlijk. Bij het erkennen daarvan wisten we ook direct wat ons nu te doen staat. Daar gaat deze nieuwsbrief over.

Veel plezier bij het lezen.
Ruud Knaapen & Muriël Daal
Nieuwe opzet Windopleiding;
feedforward
LEREN VANUIT bestemming

Leren deed je van het verleden en vooral van je fouten. Feedback noemen we dat. Bestemmend leren gaat over het verleden én over de toekomst. Bestemmend leren gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de mogelijke fouten die je nog gaat maken. Kun je leren van de toekomst? Wij denken van wel! Waarschijnlijk net zo veel als van het verleden. Als we "in tune" zijn met onze bestemming voelt dat als "Wind-mee". Feedforward zou je dat kunnen noemen.

Het gevoelig worden voor wat roept vanuit de toekomst en onderscheiden voor wat roept vanuit het verleden. Soms moeten we daarvoor even omdraaien, omkijken zonder nostalgie maar met een heldere blik die erkent; zo was het, ik geef me over aan wat zich wil ontvouwen als mijn toekomst en die van mijn kinderen of van mijn bedrijf. Kortom leren en leven in tune met je bestemming.

(Met dank aan Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder, voor jullie inspiratie)

Nieuwe opzet van onze opleidingen
In tune zijn met onze bestemming vraagt om een vernieuwde opzet van de Wind-opleiding. Kijkend naar het verleden zijn de Wind-opleidingen voor veel ex-deelnemers een impuls geweest om, ieder op eigen wijze, bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het werkveld coaching met paarden. Ons vernieuwd opleidingsaanbod zal vooral gericht zijn op verdere verdieping van systemische paardencoaching in relatief kleine groepen. Ervaren paardencoaches en therapeuten zijn daarom de belangrijkste doelgroep.

Teamcoachen met paarden
Teamcoachen met paarden
klik op foto voor afspelen
Bovenstaand filmpje geeft een aantal aspecten van teamcoachen met paarden prachtig weer.

Voor het paard gaat het team als eenheid voor op de individuele leden. Net als in de kudde. Het is een instinctief principe dat het overleven van de groep en haar individuen dient. Letterlijk van levensbelang voor het paard. Een ander belangrijk principe is helderheid. Helderheid over wie op welke plek functioneert. Wanneer in een team of organisatie deze principes in de knel zijn gekomen registreert het paard dat onmiddellijk. Het team en het paard zijn op dat moment in de sessie namelijk ook een kudde. In de regel zie je dat het paard zich in eerste instantie verbindt met de delen van het team of organisatie die op één of andere manier los zijn komen te staan van het geheel. Het gedrag van het paard zou je kunnen zien als een "early warning signal" voor de kuddekracht als geheel. Het paard laat het team, soms letterlijk stilstaan bij deze instinctieve principes. 

Interesse in teamcoachen met paarden? 
Systemisch leiderschap
"The river never runs back" - ursula Franke -
Organisatie willen veranderen en ondanks zorgvuldig opgestelde businessplannen, betrokken en competente medewerkers, mislukken sommige veranderingen. Steeds lijken sommige organisaties terug te vallen in een oud patroon, onzichtbare weerstand, stroperig overleg, miscommunicatie, angst voor eigen initiatief en medewerkers die niet hun volle potentieel benutten. Er is dan grote kans dat diep ingesleten patronen zijn ontwikkeld die structurele voortgang vaak onbewust belemmeren. Ergens weten managers dat er gewoon iets anders moet gebeuren en dat een nieuwe organisatiestructuur of een extra "heisessie" geen soelaas biedt.
 
Verhalen uit het veld
Zielsruimte in drievoud

‘Misschien moet je buigen voor jouw moeder’, zegt de begeleider tegen de cliënt. Het paard staat in de hoek langs de afscheidingslijn, ongeveer recht tegenover de cliënt, die aan de andere kant staat. Er is een impuls bij het paard om naar de cliënt toe te gaan en tegelijkertijd ook twijfel. Het maakt een aanzet tot een stap en gaat weer terug. Dat herhaalt zich. De begeleider staat in de buurt van de afscheidingslijn aan de kant van het paard. De cliënt volgt het voorstel van de begeleider, maar de twijfel bij het paard blijft.

Als coach van de begeleider begeef ik me op enige afstand van de sessie om goed waar te kunnen nemen wat er gebeurt. Het ziet eruit alsof er op een of andere manier toestemming nodig is. Als ik zelf een deelnemer vraag om te buigen voor iets of iemand buig ik innerlijk altijd even mee om te ervaren wat het effect van deze beweging zou kunnen zijn.

Ik besluit dit voor te leggen aan de begeleider en vraag hem een experiment te doen: ‘Hoe zou het zijn als je omdraait en zelf ook buigt voor deze persoon in jouw systeem, al was het innerlijk?’ Het blijft even stil, ook hier twijfel, maar dan draait de begeleider om en maakt een langzame maar besliste buiging. Ik volg innerlijk de beweging van de begeleider en zie in de achtergrond het paard oversteken naar de cliënt.

 
Overpeinzing: einde van persoonlijke thema's
In service of life
Bert Hellinger deed dit jaar een opmerkelijke uitspraak op een congres. Hij zei dat het isoleren van persoonlijke thema's gelijk staat aan het uitsluiten van de wereld. De volgende gedachte schoot toen door mij heen. "Zou het zo kunnen zijn dat thema's uit een groter geheel zich in ons als persoon manifesteren en niet zozeer persoonlijk zijn". En hoe zou het zijn als we dat zouden erkennen? Niet vanuit de intentie een betere wereld te maken maar vanuit een diep toestaan dat de wereld mij mag hebben en zich in mij als mens als geheel manifesteert. Hoe verandert dat mijn verhouding met de wereld? En met het persoonlijk thema?

Het lijkt alsof het veld waartoe een thema behoort een beweging en een richting heeft. Oplossen is dan niet meer iets in jou in orde maken of repareren; maar heeft eerder de kwaliteit van "het door je heen laten oplossen in een groter veld". In de regel is dat een beweging naar voren in service of life. 
 
Wind Organisatie Ontwikkeling | Fort 5 7924 RA Veeningen
Secretariaat 06-24134437 | www.wind.nu