Copy
Bekijk de nieuwsbrief online indien deze niet goed wordt weergegeven.
 
Gymnasium Beekvliet
Nieuwsbrief 6, februari 2016
 
 
 
 
 
Voor ons gevoel is de kerstvakantie pas net voorbij, maar de carnaval staat alweer voor de deur. Dat betekent dat onze medewerkers en leerlingen weer kunnen genieten van een week vrijaf. We wensen iedereen een heel fijne vakantie!

De afgelopen maand is er weer veel gebeurd waarvan we in deze nieuwsmail verslag doen: de Open Dag werd goed bezocht, de projectweek van klas 4 was een succes, vijf leerlingen haalden de tweede ronde van de wiskundeolympiade en tien leerlingen gingen naar de THIMUN. Daarnaast staat er komende weken weer veel te gebeuren: leerlingen kunnen audities doen voor de muziekavond, de zesdeklassers presenteren hun profielwerkstuk en er is een belangrijke ouderavond over studiekeuze voor de ouders van klas 4 en 5, waarvoor ook de leerlingen van klas 5 van harte zijn uitgenodigd. U leest het allemaal in deze nieuwsmail.

Naar boven
 
 
 
Op zondag 24 januari hielden we onze jaarlijkse Open Dag. Wat was er weer een grote opkomst! De voorlichtingsmomenten en minilesjes zaten helemaal vol! Maar liefst 460 gezinnen bezochten onze school!

Niet alleen onze medewerkers zetten hun beste beentje voor: we zijn er enorm trots op, dat zo veel leerlingen van Beekvliet bereid waren om op hun vrije dag te komen helpen als ontvangstcomité, parkeerwacht (en dat in het slechte weer!), voorlichters van de fietsroutes en helpers bij de minilessen en de speurtocht over Herakles.

Achtstegroepers, hebben jullie de Open Dag bezocht? Dan staan jullie misschien wel in ons fotoalbum! Heb je de Open Dag gemist, of wil je toch nog een keertje op Beekvliet komen kijken? Dan hebben we goed nieuws voor je: we organiseren nog een Snuffelmiddag op Beekvliet! Dit is een middag waarop je enkele lessen kunt volgen om nog een keer de sfeer van onze school te proeven. De eerste was op 3 februari, maar aan de tweede kun je nog steeds deelnemen: op 17 februari ben je welkom! Schrijf je in via dit formulier

Beekvliet heeft overigens de jarenlange traditie dat de huidige brugklassen voor de bezoekers van de Open Dag cake bakken. De klas met de meeste cakes werd een grote slagroomtaart in het vooruitzicht gesteld. Vol enthousiasme gingen onze brugklassers (of... hun ouders?) de keuken in om allerlei variëteiten aan lekkers te bakken: cakes met appel, speculaaskruiden, of chocola, boerencake, marmercake en zelfs roze, blauwe en groene cakes! Grote winnaar was klas 1C van mevr. Kaufmann met maar liefst 36 cakes! Fantastisch! Inmiddels heeft 1C kunnen smikkelen van hun prijs waarop de klassenfoto was gezet; het stukje met je eigen afbeelding smaakte natuurlijk het allerlekkerst! Hierbij willen we alle bakkers - jong en oud! - bedanken voor hun bijdrage!
Op dinsdag 16 februari gaan de leerlingen van de zesde klas hun profielwerkstuk presenteren. Na de middagpauze bouwen zij hun standje op en bereiden zij hun presentatie voor. Die dinsdag zal tijdens het 7e uur de vijfde klas de presentatie bezoeken om inspiratie op te doen voor hun eigen profielwerkstuk waaraan deze leerlingen binnenkort moeten gaan beginnen. 

’s Avonds presenteren de zesdeklassers hun onderzoeksresultaten voor docenten, ouders, familie en verdere belangstellenden. De avond begint om 19.00 uur en iedereen is van harte welkom. Er zitten prachtige werkstukken bij, zelfs met onderzoek in het buitenland, waarover we al eerder in de nieuwsmail van december 2015 hebben bericht. Komt dat zien!

Naar boven


 
Vorige week hebben negentien van onze leerlingen deelgenomen aan de eerste ronde van de wiskundeolympiade. Vijf van hen hebben dat zo goed gedaan dat zij zich hebben geplaatst voor de tweede ronde. Bjorn Johannesson (klas 5) en Joep van Keulen (klas 4) deden dat met een perfecte score van 36 punten. Casper Mornout (klas 5), Anton van der Struijk (klas 5) en Jesper Kapteijns (klas 3) scoorden respectievelijk 32, 31 en 29 punten en plaatsten zich daarmee ook voor de volgende ronde. Voor allemaal een fraai resultaat!

Succes bij de tweede ronde, heren!

Naar boven
 
 
//

Van 24 tot 29 januari zijn tien leerlingen uit de bovenbouw naar Den Haag afgereisd om deel te nemen aan de The Hague International Model United Nations (THIMUN).

De THIMUN is een prestigieus internationaal rollenspel waaraan 3500 leerlingen van over de hele wereld deelnemen en een week lang de Verenigde Naties naspelen. Het spel wordt al jaren uiterst professioneel gespeeld en laat de leerlingen oefenen met het schrijven van resoluties, lobbyen, onderhandelen en speechen: kortom, de leerlingen raken bekwaam in politiek bedrijven. Alle activiteiten vonden plaats in het Engels, waaraan de leerlingen in formele kleding dienden deel te nemen. Wederom reisde een actieve en gezellige delegatie van Beekvliet af naar Den Haag, waar onze leerlingen zich dit jaar moesten verdiepen in de belangen van Niger om die in het simulatiespel goed te kunnen behartigen. Onze thimun'ers hebben hard gewerkt, veel geleerd, veel lol gehad, en vooral veel contacten gelegd met leeftijdsgenoten uit alle delen van de wereld. 



Naar boven



 
In de week van 7 t/m 14 januari werkten de vierdeklassers de hele week aan een project. 

De leerlingen met een natuurprofiel hielden zich de hele week bezig met de module Sportanalyse, waarbij ze de vraag onderzochten of er een verband bestaat tussen hun conditie en hun vermogen bij lichamelijke prestaties, die zij leverden op een fiets- of roeiapparaat, crosstrainer of stepper. Via de Harvard Step Test konden de leerlingen erachter komen hoe het gesteld was met hun conditie; vervolgens deden ze metingen ten aanzien van de verhouding CO2-zuurstof om vervolgens na te kunnen gaan welke soort verbranding in hun lichaam had plaatsgevonden: verbranding van koolhydraten of vetten. Alle bevindingen legden ze vast in een verslag. 

De leerlingen met een maatschappijprofiel hielden zich tijdens de projectweek bezig met het schrijven van een boek over Russische invloeden in het conflict in Syrië. Het project had een multidisciplinair karakter: naast werkcolleges bij filosofie, economie, aardrijkskunde, maatschappijleer en geschiedenis volgden de leerlingen ook een dag college aan de Universiteit van Amsterdam. Voor het schrijven van het boek werden de leerlingen opgedeeld in verschillende redacties, waaronder een geografische, filosofische, historische, en economische redactie, die elk verantwoordelijk waren voor het schrijven van een compleet hoofdstuk: daarvoor moesten ze binnen hun 'eigen vakgebied' onderzoek doen en de resultaten daarvan verwerken in een essay, waardoor de leerlingen zich niet alleen verdiepten in allerlei factoren die spelen in de oorlog in Syrië, maar tegelijkertijd ook werkten aan hun academische vaardigheden die ze in de bovenbouw nodig zullen hebben. De eindredactie had de regie over welke essay's uiteindelijk voldeden om opgenomen te worden in het boek. De mediaredactie zorgde tot slot voor alle visuele ondersteuning in foto en film. Alle leerlingen die aan het boek hebben meegewerkt, krijgen binnen afzienbare tijd een gedrukt exemplaar mee naar huis. 

Naar boven


 
Het Honoursprogramma van de zelfstandige gymnasia biedt gemotiveerde, getalenteerde leerlingen in de bovenbouw een aanvulling op het standaard lesprogramma, waarin zij worden uitgedaagd te excelleren. Tijdens dit programma in klas 4, 5 en 6 kunnen leerlingen aan zelfgekozen projecten werken, met als doel om op acht competenties vastgestelde niveaus te bereiken. Wat zij doen en presteren wordt begeleid op school, maar uiteindelijk beoordeeld door externe examinatoren en beloond met een certificaat bij het diploma.

Op vrijdag 22 januari hebben tien leerlingen (klas 4, 5 en 6) deelgenomen aan een conferentie voor honoursleerlingen uit het hele land. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium. De leerlingen konden die dag een aantal lezingen bijwonen. De neuroloog Barend van Kooten sprak over de vraag ‘Kan het brein multitasken?’.  Dr. Marieke Roskes van de Universiteit van Utrecht hield een lezing met als titel ‘Creatief Denken: wat is dat? Waarom zou je het willen? En hoe doe je het?’. De leerlingen lieten zich die dag ook door elkaar inspireren, omdat de leerlingen aan elkaar lieten zien wat ze tot nu toe gedaan hadden in het honoursprogramma. Daarnaast kregen ze een toelichting op het examenproces, zodat ze een goed beeld hebben van wat er bij het afsluitende examen van hen door de examinatoren wordt verwacht. 

Naar boven
 
 



 
Onder de nieuwe titel 'Onwijs!' vindt in het voorjaar weer de jaarlijkse muziekavond plaats. Sinds de vorige editie is het karakter van deze avond "unplugged", hetgeen betekent dat de muziek zoveel mogelijk akoestisch ten gehore wordt gebracht, met slechts een paar microfoons om het geluid te versterken.

Ben je muzikaal en vind je het leuk om op te treden? Geef je dan op voor de audities, die in week 9 zullen plaatsvinden. Je kunt meedoen met een soloact maar natuurlijk ook met een groep, en alle muziekgenres zijn welkom. De enige voorwaarde: het moet akoestisch zijn.

Wil je auditeren? Stuur uiterlijk 22 februari een berichtje naar mw. Jansen (via Magister of per e-mail: s.jansen@gymnasiumbeekvliet.nl), waarin je de volgende zaken vermeldt: 
- naam/namen van de muzikant(en); 
- instrument(en);
- de titel van het muziekstuk.

Bij de auditie speel je (een deel van) het stuk dat je ook op de muziekavond wilt opvoeren. Dat hoeft nog niet helemaal perfect te zijn; tussen de audities en de muziekavond heb je tijd om het te vervolmaken.

Naar boven
 
 
 
De weken tussen de proefwerkweek en het uitreiken van rapport zijn thuis vaak spannende tijden. Om te voorkomen dat leerlingen zich druk maken over de prestaties in die weken sluiten we het cijfergedeelte van Magister voor leerlingen en hun ouders. U kunt vanaf de start van de proefwerkweek tot en met het uitreiken van de rapporten de cijfers dus niet inzien: dat betekent dat tussen 2 en 30 maart het cijfergedeelte van Magister niet toegankelijk is. Andere functies van Magister, zoals de studiewijzers en de agenda, kunnen wel geraadpleegd worden.

Naar boven


 
Op vrijdag 22 januari hebben de leerlingen van klas 4 een bezoek gebracht aan de Radboud Try-out, georganiseerd door de Radboud Universiteit in Nijmegen. De dag was bedoeld om een beter inzicht te krijgen in hun profielkeuze en om zich alvast te oriënteren op een vervolgstudie. De leerlingen kregen informatie over studeren aan de universiteit, volgden een hoorcollege en kregen in groepen een rondleiding over de campus. Het was voor de leerlingen een zeer nuttige dag.

Naar boven
 
 
 

Het decanaat wil graag de volgende onderwerpen onder de aandacht brengen:
1. Agenda voor de komende maanden
2.Thema-avond ‘Voorbereiding op de studiekeuze’ voor ouders en leerlingen klas 5 en ouders klas 4
3. Voorlopige keuze klas 3 en 4
4. Oriëntatie op vervolgopleidingen


1) Activiteitenagenda decanaat 
Dinsdag 23 februari 19.30 uur: Thema-ouderavond voor ouders klas 4 en 5 en leerlingen klas 5.
Vrijdag 26 februari : Deadline voorlopige stroomkeuze klas 3 en voorlopige profielkeuze klas 4
Vrijdag 15 april: Deadline definitieve stroomkeuze klas 3 en definitieve profielkeuze klas 4
Dinsdag 19 april: Beroepenavond op Gymnasium Bernrode voor leerlingen klas 4, 5, 6 en hun ouders.


2. Thema-avond ‘Voorbereiding op de studiekeuze’ voor ouders van klas 4 en 5 en leerlingen van klas 5
Wegens het succes van de afgelopen twee jaar organiseren we, samen met de ouderraad, op dinsdagavond 23 februari nogmaals de thema-avond over het studiekeuzeproces, speciaal voor de ouders van de leerlingen van klas 4 en 5. Omdat veel ouders aangaven dat ze de gegeven informatie eveneens erg zinvol vinden voor hun kinderen, nodigen we ook de leerlingen van klas 5 van harte uit om deze avond bij te wonen. 

Veel leerlingen waarderen de ondersteuning door hun ouders tijdens de studiekeuzefase en in het eerste jaar van de universiteit of hogeschool. Als ouder doe je dat natuurlijk graag, maar hoe kun je als ouder je kind het beste ondersteunen bij de studiekeuze? 

Hermien Miltenburg van Wageningen University geeft een presentatie waarin ze de ervaringen van ouders, docenten en studieadviseurs die betrokken zijn bij het Hoger Onderwijs met u deelt. Er zijn ook studenten aanwezig die vanuit hun eigen ervaring spreken over de do’s en don’ts van het studiekeuzeproces, hetgeen vorige jaren als zeer waardevol werd beoordeeld.
Zie ook de aparte uitnodiging voor deze ouderavond elders in deze nieuwsmail.




3. Voorlopige keuze klas 3 en 4
Uiterlijk 26 februari maken de leerlingen van klas 3 en klas 4 hun voorlopige keuze voor respectievelijk stroom en profiel. De voorlopige keuzeformulieren dienen via Keuzeweb te worden ingevuld en geprint en vervolgens ondertekend worden ingeleverd bij de conciërge. Bij het tweede rapport wordt een advies door de docenten gegeven en is er mogelijkheid om bij de tienminutengesprekken (april) overleg te hebben. De definitieve keuze moet vóór 15 april gemaakt zijn.
Voor vragen kunt u uiteraard altijd terecht bij het decanaat: decaan@gymnasiumbeekvliet.nl


4. Oriëntatie op vervolgopleidingen 
De komende maanden zijn er weer overal open dagen. Op de homepage van het decanaat staan in het blok rechtsonder (Pagina’s van de decaan -> Info open dagen) enkele links naar opendagenkalenders. Een andere manier van oriënteren is gebruik maken van de mogelijkheid om via digitaal proefstuderen kennis te maken met een opleiding. Een overzicht hiervan is te vinden bij Pagina’s van de decaan -> proefstuderen. Veel opleidingen bieden ook zgn. Masterclasses aan: één- of 2-daagse kennismakingsprogramma's. Kijk daarvoor op de sites van universiteiten voor het volledige aanbod.

Belangrijk om te weten:
voor klas 6:

* Aanmelden moet in klas 6 voor iedereen plaatsvinden voor 1 mei; (voor een aantal opleidingen met decentrale selectie is de deadline al gepasseerd). Een voorlopige lijst van opleidingen met decentrale selectie en loting is te vinden op de site van het decanaat onder Downloads -> Loten en decentrale selectie.
* Alle vervolgopleidingen nodigen de aanstaande studenten vervolgens uit voor een matchingsactiviteit (ook wel ‘studiekeuzecheck’); deelname daaraan is verplicht. Het advies dat daaruit voortvloeit is niet bindend – mits je je netjes voor 1 mei had aangemeld -, maar bedoeld om tot een nog betere afweging van je studiekeuze te komen.

voor klas 5:
* Voor vijfdeklassers is het goed om tijdig te onderzoeken welke selectiecriteria vervolgopleidingen met een decentrale selectie/numerus fixus hanteren: vaak is o.a. het overgangsrapport van klas 5 naar klas 6 een van de zaken waar men naar kijkt. Het kan dus van belang zijn om een goed eindrapport te hebben aan het einde van klas 5!
* Bezoek de komende maanden (maart en april) dus zeker open dagen, zodat je eind dit schooljaar een redelijk beeld hebt van je studiekeuze!. 


Mechelien Peters Rit, Patrick van Aarle
Decanen Beekvliet
 

Naar boven


 
8-12 feb Voorjaarsvakantie
16 feb Presentatieavond profielwerkstukken (aanvang: 19.00 uur)
17 feb                 Snuffelmiddag-2 (14.00-16.00 uur)
28 feb -
4 mrt 
ISLI-conferentie
29-feb -
10 mrt
Schoolexamens klas 6
2 mrt Klas 5 les tot 13.00 uur
Cambridge-examens klas 3
Magister gesloten tot 30 maart
3-10 mrt Proefwerkweek klas 5
3 mrt Leerlingen klas 1 t/m 4 les tot 13.00 uur
4-10 mrt Proefwerkweek klas 1 t/m 4
5 mrt Cambridge-examens klas 3 (extern)
7 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (19.00-21.00 uur)
8 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (19.00-21.00 uur)
9 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (15.00-16.00 uur)
11 mrt Correctiedag: leerlingen vrij
12-16 mrt Uitweek klas 5
17 mrt        Kangoeroewedstrijd wiskunde
24-30 mrt 40-minutenrooster
24 mrt Vergadering klas 1
25 mrt       Goede vrijdag: leerlingen vrij
Vergadering klas 2-3
28 mrt Tweede Paasdag: vrij
29 mrt Uitreiken rapporten klas 1-3
Vergadering klas 4
30 mrt Uitreiken rapporten klas 4
Vergadering klas 5
Magister open
31 mrt Uitreiken rapporten klas 5

Naar boven

 

 
 
 
U krijgt deze nieuwsmail, omdat u ouder/verzorger bent van één of meer leerlingen van Gymnasium Beekvliet, of omdat u zich eerder als belangstellende voor onze nieuwsmail heeft aangemeld. Wilt u zich uitschrijven, stuurt u dan een e-mail naar nieuwsmail@gymnasiumbeekvliet.nl. NB: Ouders/verzorgers kunnen zich niet afmelden voor de nieuwsmail. |
© 2016 Gymnasium Beekvliet