Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 13 - schooljaar 2015-2016 - 4 februari 2016 
                            (de volgende Nieuwsbrief verschijnt op 18 februari)                                 
 
Agenda
in week 2 t/m 5 feb. voortgangstoets rekenen 9hv
5 februari inhalen toetsen SE-week 2, 10m en 12hv, op 8e en 9e uur
8 t/m 12 feb. SE-week 2 voor klas 9m, toetsweek voor 10hv (incl. voortgangstoets rekenen)
10 februari openlesjesmiddag groep 8/klas 6 vanaf 14.00 uur
10 februari dubbelkooruur op 3e en 4e uur voor klassen 10, 11, 12
10 februari herkansen toetsen SE-week 2, 10m en 12hv, op 7e en 8e uur
11 februari 20.00 uur: voorstelling klas 11v
15 t/m 19 feb.  MB: regulier lesprogramma
klas 9,10: stage
klas 11: SE-week 2 (incl. voortgangstoets rekenen) (gewijzigde datum)
klas 12: regulier lesprogramma
19 februari 20.00 uur: voorstelling klas 12CM
22-26 feb. alle klassen: GEEN REGULIERE LESSEN (periode- noch vak-):
MB: projectweek
klas 9, 10: stage
klas 11: duurzaamheidsweek
klas 12: mondelingenweek
25 februari 18.00-22.00 uur: stagepresentaties klas 9
29 feb.-4 maart     voorjaarsvakantie
7-9 maart     STUDIEDAGEN (leerlingen lesvrij); eerste lesdag na vakantie = 10 maart
9 maart 19.00-22.00 uur: stagepresentaties klas 10
9 maart laatste dag aanvragen herkansingen SE-week 2, klassen 9m, 11hv en 10hv
10 maart 20.00-21.00 uur: ouderavond klas 11
10 maart start periode 8
11 maart schoolfeest
14 maart inhaalmoment SE-week 2, klassen 9m, 11hv en 10hv op 8e en 9e uur
16 maart herkansingen SE-week 2, klassen 9m, 11hv en 10hv op 7e en 8e uur
4 april (gewijzigde datum) start periode 9
7,8 april 20.00 uur: Bovenbouwkoorconcert in grote Bavo
De agenda op de website kan geraadpleegd worden voor overige activiteiten in dit schooljaar
 
 
 
Schoolfeest!
Op vrijdag 11 maart  is het jaarlijkse schoolfeest van het Rudolf Steiner College!
Het schoolfeest is voor alle leerlingen van de 7e t/m de 12e klas. Het thema dit jaar is Foute Fitness.
Zowel de leerlingen als de docenten zullen zich in een sportieve outfit steken om het tot een knalfeest te maken. De muziek wordt verzorgd door leerlingen die bij ons op school zitten. Wij kijken uit naar een fantastische avond!
Zie hier promofilmje: https://www.youtube.com/watch?v=6hKgSpYTtrE

Kaarten
Het feest is in de Lichtfabriek.
De toegang bedraagt 7,50 euro . De kaartverkoop is op donderdag 11 februari om 12 uur. Dat zal het enige moment zijn waarop de leerlingen hun kaartje voor het schoolfeest kunnen bemachtigen.

Consumpties
Tijdens het schoolfeest worden consumpties met ter plekke te verkrijgen muntjes afgerekend bij de bar.

Tijden
Het feest heeft een verschillende aanvangs- en sluitingstijd voor leerlingen van de midden- en bovenbouw, om te grote drukte bij de ingang te vermijden.
Voor middenbouwleerlingen is de aanvangstijd tussen 20.00 – 20.30 uur, voor leerlingen van de bovenbouw tussen 20.30 – 21.00 uur.
Het feest eindigt voor leerlingen van de middenbouw om 23.30 uur, voor leerlingen van de bovenbouw om 0.30 uur.
Na 21.30 uur is geen inloop meer toegestaan.

Bereikbaarheid
De Lichtfabriek is makkelijk bereikbaar met de auto en met de fiets (ook voor het brengen en ophalen van leerlingen). Het adres is: Minckelersweg 2, 2031 EM Haarlem.
Op de site van de Lichtfabriek (www.lichtfabriek.nl) is via de buttonknop Info de route te vinden.

Regels
Alle regels die normaal op school gelden, gelden ook voor het feest. Dus: alcohol, energydrank, drugs en roken zijn verboden, ook voor de oudste leerlingen. Introducés zijn niet toegestaan. De capaciteit van de zaal is beperkt. 

Groeten,
Nine Boor en Mareke McAlpine – feestcommissie 

 
 
 
 
De twee weken voor de krokusvakantie
De 7e en 8e klassen hebben van 15 tot en met 19 februari gewoon les volgens rooster. Zij 
hebben in de week van 22 tot met 26 februari een projectweek. 

Projectweek middenbouw
De projectweek van de middenbouw wordt dit jaar grotendeels verzorgd door een externe organisatie Stichting Global Education, die onder andere het spel Globaland heeft ontwikkeld. Met het project, waarbij groepjes leerlingen een land beheren, worden leerlingen bewuster gemaakt voor wat er leeft in de wereld, zoals de verschillen tussen arm en rijk en de milieuproblematiek.
Dit project duurt drie dagen en wordt vervolgd met een dag over microkredieten. Op vrijdagochtend wordt de week beëindigd met een markt, die om 11.30 begint. Hiervoor bent u ook van harte welkom! De opbrengsten van de markt zijn voor een microkredieten project in Tanzania. 
De markt wordt gehouden in de grote zaal en de kantine van de hoofdlocatie op de Engelandlaan. Alleen bij mooi weer zal het schoolplein van de dependance van de middenbouw worden gebruikt. Via uw zoon/dochter zult u die week daarvan op de hoogte worden gebracht.
Alle dagen (ma t/m vrij) duren van 8.25 uur tot 13.00 uur. De leerlingen zijn dus 's middags vrij.



De twee weken voor de krokusvakantie (van 15 tot en met  26 februari) zijn de 9e en 10e klassen op stage. De 9e doet een winkelstage, de 10e een sociale stage. 

Stageweken klas 9 en 10
Al vele jaren lopen alle 9e klassen een stage in een winkel. Ze leren daarbij hoe ze zelf een plek moeten zoeken, hoe de omgang met klanten is, de klant is immers koning, en maken kennis met zo veel mogelijk facetten van de onderneming. Ook dit jaar mogen de 9 mavo leerlingen kiezen voor een beroepsoriënterende stage. Een mooie gelegenheid om te ontdekken of hun idee over een later beroep overeenkomt met de werkelijkheid. De 9 havo en 9 vwo leerlingen lopen allemaal een winkelstage. Alle leerlingen uit de 9e klas moeten inmiddels een stageplek hebben geregeld. Als dit nog niet het geval is, wilt u uw kind hier dan bij begeleiden? 
 
Belangrijke datum: donderdag 25 februari 18 - 22 uur is de presentatieavond, de leerlingen vertellen allemaal iets over hun stage-ervaringen. 
 
De 10e klassen lopen stage in de zorgsector, de sociale stage. Zij maken dan kennis met mensen, die in min of meerdere mate afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Alle stages zijn in de zorgsector. Wij hebben contact met veel zorginstellingen (Hartekamp, Heliomare, SHDH, OnsTweedeThuis, Rafaelstichting, SEIN, GGZinGeest ,ZorgBalans, St.Jacob, ZorgContactGroep). Voor leerlingen uit de 10e klas zoeken wij als school een passende stageplek voor uw kind. In de stagelessen wordt met de leerlingen besproken wie waar zijn stage gaat lopen. 

Belangrijke datum: woensdag 9 maart  19 - 22 uur presentatieavond, de leerlingen vertellen over hun vaak indrukwekkende stage-ervaringen.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Miranda Collet of Kelly Simon op mailadres: stages@rscollege.nl 



De 11e klassen hebben van 15 tot en met 19 februari een SE-week en de week van 22 tot en met 26 februari krijgen zij een duurzaamheidsweek. 

Duurzaamheidsweek klas 11
Deze week vormt een oriëntatie op de verduurzaming waarmee al tal van mensen in onze samenleving (mondiaal, Nederland, Haarlem en mogelijk nog dichter bij huis) bezig zijn. Al deze mensen worden gedreven door één doel: de mensheid moet zuiniger zijn op de bronnen die de aarde biedt, de mens moet een nieuw economisch denken ontwikkelen en de mensen moeten in nieuwe relaties komen te staan tot elkaar.  Bewustzijn van de biosfeer en samenwerking met elkaar zijn belangrijke ingrediënten om een kanteling naar een duurzame samenleving te bewerkstelligen. Het besef dat de maatschappelijke omwentelingen van onderaf moeten komen, wint langzaamaan steeds meer terrein. In dat licht moet je deze week zien. 

Op woensdag 3 februari is er voor de leerlingen in klas 11 het 8e en 9e uur een kick-off van dit project. Tijdens de duurzaamheidsweek zijn er geen reguliere lessen. Wel zijn er verschillende sprekers van buiten de school en krijgen de leerlingen groepsopdrachten. Wie wil weten welk programma de leerlingen volgen, kan een kijkje nemen op www.rshduurzaamheid.nl.



De 12e klassen hebben van 15 tot en met 19 februari gewoon les volgens rooster. De week van 22 tot en met 26 februari is de mondelingenweek voor klas 12. Er zijn dan voor hen geen reguliere lessen. 
 
 
 
Herhaling: SE-week klas 11 verschoven
Hoewel planning heilig is, is toch besloten dat het nodig is de SE-week voor klas 11 een week naar achteren te verplaatsen. 
 
De 11e klassen hebben dus nu hun SE-week van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari (i.p.v. maandag 8 tot en met vrijdag 12 februari). Dit geldt NIET voor de klassen 9 mavo en 10 havo/vwo. 
 
 
 
Open lesmiddag
Woensdagmiddag 10 februari wordt van 14.00 uur tot 16.15 uur de open lesmiddag gehouden voor leerlingen van groep 8 die geïnteresseerd zijn in onze school. Deze middag wordt gehouden op de Engelandlaan. Voor deze open lessen zijn dus docenten en lokalen nodig. Daarom zullen er de nodige roosterwijzigingen zijn en is uitval onvermijdelijk. Dit wordt gecommuniceerd via de beamers binnen de school en via de site.
 
 
 
Huiswerk op magister
Wellicht heeft u het al gelezen in een eerdere Nieuwsbrief of gehoord via uw zoon/dochter: we starten een pilot ‘Huiswerk op magister’ in de klassen 7C, 7G en 8D. Niet in klas 7D! Die klas is eerder per abuis genoemd.
Magister is een administratie- en communicatiesysteem voor scholen. In de middenbouw wordt het systeem tot dusver alleen intern binnen de school gebruikt. Voor leerlingen in klas 7C, 7G en 8D krijgt magister door deze pilot vanaf 8 februari ook een andere functie.
Het zelfstandig worden van de leerling staat voor ons voorop. Wellicht dat het beter weten wat je moet doen, helpt om deze zelfstandigheid te verwerven. Dat is een overweging voor het houden van deze pilot.
De pilot loopt tot de zomervakantie; voor de meivakantie zal tussentijds worden geëvalueerd. Bij die evaluatie worden leerlingen, docenten en ouders van de betreffende klassen gevraagd naar hun ervaringen. Een samenvatting van de evaluatie zal te zijner tijd in deze nieuwsbrief verschijnen, waarna wordt besloten hoe we volgend jaar verder gaan met dit onderwerp.
 
 
 
Eindgesprekken
In de Vrije Schoolpedagogiek staat aandacht voor de uiterlijke en de innerlijke biografie van de leerling centraal. Met betrekking tot de uiterlijke biografie wordt de leerling uitgedaagd zijn (leer)vermogens optimaal te gebruiken. Dit culmineert uiteindelijk onder meer in een landelijk examen. Wat de innerlijke biografie betreft is er aandacht voor de klas als gemeenschap, “hoe leer ik omgaan met anderen?” en “hoe kan ik vanuit een innerlijke motivatie te werk gaan om me te ontwikkelen”. De innerlijke biografie culmineert onder meer in een eindwerkstuk, kunstreis en een eindgesprek.
 
Voor het eindgesprek kiest de leerling een docent om samen met hem/haar en de mentor diens schoolloopbaan nog eens langs te lopen. Zo kun je als leerling de innerlijke biografie die je hebt doorgemaakt nog eens bespreken, thema’s ontdekken die in jouw leven spelen en wellicht tot inzichten komen die ook in je leven na de middelbare school waardevol blijken. Je hebt als leerling zelf de regie in handen; als leerling bepaal je zelf welke zaken je verder wilt uitdiepen en welke zaken je onbesproken wilt laten. Bij dezen een oproep aan de twaalfde klas leerlingen om je in te schrijven voor een eindgesprek.
 
 
 
Examentraining door Lyceo
Ook dit jaar kunnen leerlingen weer korting krijgen (35%) als ze een examentraining bij Lyceo volgen. Die korting is te danken aan de samenwerking tussen onze school en Lyceo. 
Dit jaar doen we die trainingen echter niet meer bij ons op school. De reden daarvoor is dat we zoveel mogelijk vakken willen kunnen aanbieden, maar je minimaal vijf leerlingen voor een vak nodig hebt om een trainer naar onze school te kunnen halen. Met onze leerlingenaantallen halen we deze grens voor de meeste vakken simpelweg niet.

Lyceo heeft op verschillende plekken in Haarlem ruimte om leerlingen examentrainingen aan te bieden. Zo regelen ze met elke leerling een examentraining dicht bij huis met korting. Als leerlingen zich willen inschrijven voor een examentraining, dan kunnen ze van mij, door middel van een mailtje (mbakker@rscollege.nl) een kortingscode krijgen. 
 
 
 
Oudercursus houtbewerking voorjaar 2016
Regelmatig laten ouders blijken dat ze vroeger ook wel houtbewerking hadden willen krijgen. Ook dit schooljaar is het mogelijk die wens alsnog in vervulling te laten gaan.
 
Op dinsdagavonden staat mijn lokaal open voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen in de houtbewerking. Meubelmaken, Beeldhouwen, Vers hout, Leerplan Vrije School, enz.
 
Data:  dinsdagen  15, 22, 29 maart / 5, 12, 19 april / 10, 17, 24, 31 meiTijd: 19.30 – 21.30 uur, 10 weken, niet tijdens schoolvakanties
Locatie: Engelandlaan 2 Haarlem
Kosten:  € 100,= + materiaal afhankelijk van verbruik
Aanmelden en info: oudercursus@rscollege.nl  ovv:  " houtbewerking voorjaar 2016"  plaatsing op volgorde van binnenkomst, maximaal 12 personen.

Voor info over o.a. werkstukken uit de verschillende klassen kunt u een kijkje nemen op  http://houtmotief.nl/leerlingenwerk/index.html 

Tot ziens, Frithjof de Zwart
 
 
 
Preventief onderhoud Spaarneveer
Vanaf deze week wordt het Spaarneveer één keer per maand uit de vaart gehaald voor preventief onderhoud.
Het gaat om iedere 1e vrijdag van de maand, met uitzondering van de maand mei. Op deze dagen is het pontje van 10:00 uur tot 12:00 uur uit de vaart.
 
Op 18 juli vindt er periodiek onderhoud plaats. I.p.v. tussen 10:00 uur en 12:00 uur is het pontje de gehele dag uit de vaart.
 
Data Spaarneveer uit de vaart in 2016;
 
-              Vrijdag 5 februari tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 4 maart tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 1 april tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 29 april tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 3 juni tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Maandag 18 juli gehele dag uit de vaart voor periodiek
               onderhoud.
-              Vrijdag 5 augustus tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 2 september tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 7 oktober tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 4 november tussen 10:00 uur en 12:00 uur
-              Vrijdag 2 december tussen 10:00 uur en 12:00 uur
 
 
Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Guus Josée
Havenmeester | Gebiedsontwikkeling en Beheer | Gemeente Haarlem |Havendienst Haarlem | T: 0235310904| 
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp