Copy
Nieuwsbrief Startup in Residence #1
23 februari 2016
View this email in your browser

Nieuwsbrief Startup in Residence
 

Beste lezers,

Graag geven wij jullie een update over het Startup in Residence Amsterdam (SIRA) programma, dat loopt van november 2015 - april 2016. Naast informatie en updates over de startups en aankomende evenementen, kunnen jullie hier ook de persoonlijke blogs van Minouche Cramer (Programma Manager SIRA) en Kim de Leeuw (Co-founder Startup Wander) lezen. Tevens vinden jullie onderaan een aantal foto's en een link naar de mentoren van het programma. Tot slot staan er een aantal links naar persberichten waar SIRA in vermeld wordt.

1. Het Programma
2. De Startups
3. Blogs: Minouche Cramer & Startup WanderLogo Startup in Residence
4. Save the Date!
5. Foto's
6. Mentoren
7. Persberichten

 
Video Startup in Residence
Het Programma

Startup in Residence is een pilot met een looptijd van vijf maanden, van november 2015 tot april 2016. In deze periode werken de startups op vrijwillige basis samen met de gemeente en de stad. De startups krijgen onder andere een intensief trainingsprogramma met begeleiding van professionele coaches en mentoren. De gemeente Amsterdam wil op een open manier samenwerken met (startende) bedrijven om goede ideeën te kunnen omzetten in oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.
 

Blogs: Minouche Cramer & Startup Wander


Win-Win: Startup in Residence
Door Minouche Cramer, Programma Manager Startup in Residence
 
Accelerator’, ‘Incubator’, ‘MVP’ en ‘Pivot’: startuptermen die voor een groot deel van de gemeente nog onbekend waren afgelopen november. ‘Gemeentesecretaris’, ‘clusters’, ‘MT’s’ en ‘aanbesteden’: (gemeente)termen die de zeven startups uit het Startup in Residence Programma nu in hun vocabulaire hebben. Hoe breng je twee zulke verschillende werelden bij elkaar, op een manier die voor beiden een positieve uitkomst heeft? Kunnen ze van elkaar leren en elkaar helpen groeien?
 
Lees meer


A startups journey
Door Kim van der Leeuw, Co-founder Startup Wander
 

Hi. We’re Wander. We build real things, not just apps. Devices that make your citytrip an adventure, free you from digital distraction and help you discover the hidden depths of a place. In this blog, I’ll take you through some of the unexpected twists, turns and new paths on our journey as a Startup-in-Residence in Amsterdam. Like many stories do, this tale starts with a beer, a park and a plan…
 
Lees meer
 

Save The Date!


29 februari: Startup in Residence is te gast bij Stadsleven Amsterdam in De Balie op 29 februari 2016. Ger (Baron) en Minouche (Cramer) van CTO zullen samen met drie deelnemende startups 'Wander', 'Buur' en 'City Makers', uitgebreid vertellen over hun ideeën en oplossingen voor de Amsterdamse stadsproblemen.
 
Begin april: Demodag (TBC). Op de demodag presenteren de startups van SIRA hun maatschappelijke oplossingen aan meerdere binnen- en buitenlandse gemeenten, investeerders, mentors en andere geïnteresseerden.
 
Foto's
Karin Selbach legt uit hoe de gemeente in elkaar steekt
Legal workshop door SOLV Advocaten
Kim van der Leeuw (Co-founder of Wander) pitcht voor de Franse pers
Haim Samuels (Gamatec) pitcht voor de Franse pers
Growth hacking workshop door Growth Tribe
Mentoren

Benieuwd naar onze mentoren? Neem een kijkje op onze website.
 

De Startups



Waar houden de startups zich mee bezig? Hieronder een overzicht.

&Thijs
&Thijs heeft een platform ontwikkeld waar jeugdzorg inzichtelijk is gemaakt voor ouders en waar ouders zelf in staat worden gesteld opzoek te gaan naar jeugdhulp. Het platform moet voor families het centrale punt worden om zaken rondom hulpverlening te kunnen regelen en inzien. &Thijs is momenteel in overleg met Hetty Vlug, Directeur Onderwijs, Jeugd en Zorg - en zal hopelijk op korte termijn een pilot draaien.
 
City Makers
City Makers helpt bij het in kaart brengen, registreren en afvoeren van fietswrakken. 
Op het moment bekijken verschillende afdelingen binnen de gemeente samenwerkingsmogelijkheden met City Makers. 
 
Wander
Amsterdam wil toeristen en Amsterdammers verwijzen en verspreiden over de stad. Wander ontwikkelt een 'device' waarmee mensen van de gebaande paden afgaan en nieuwe locaties ontdekken. Je gaat op ontdekkingstocht zonder het blauwe lijntje van Google Maps te volgen op je scherm. De gemeente is een samenwerkingscontract met de startup Wander aangegaan.

De groep van Startup in Residence 
De groep van Startup in Residence 
 
RecyQ
RecyQ wil het percentage gescheiden afval vergroten. Zij doen dit door te experimenteren en onderzoeken waar inwoners en bedrijven zich door laten motiveren. De gemeente is bezig met het opstellen van een samenwerkingscontract met RecyQ.

RecyQ heeft een Pop-up Store in Amsterdam Zuid Oost, adres Wisseloord 182. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen. 

Gamatec
Gamatec heeft een machine ontwikkeld die organisch afval omzet in energie en/of de bouwstof biochar. Deze houtskoolachtige stof kan CO2 opslaan. Gamatec is een clean tech startup. Momenteel zijn ze in gesprek met het AEB (Afval Energie Bedrijf).

Gamatec's producten zullen te zien zijn op de FabCity Campus op Kop van Java van 11 april - 25 juni.
 
Buur
Buur is een app die directe buren met elkaar verbindt. Bij Buur gaat het om veiligheid, zelfredzaamheid en participatie in een hyperlocale omgeving. Je kan een beroep op elkaar doen in nood, voor hulp en voor het oplossen van kwesties in de directe leefomgeving. Uniek aan Buur is de koppeling met de gemeente en de politie als inwoners er zelf niet uit komen.

Crowd Effect
Crowd Effect richt zich op een circulaire en afvalloze economie en ontwikkelt een platform waarbij de producten in je huis (denk aan wasmachines, planten, kunst en vloerkleden) niet meer van jezelf hoeven te zijn. 

Persberichten


Wij ontvangen graag feedback over deze nieuwsbrief. Voor ideeën en opmerkingen, benader Laura van den Boogert, Projectmedewerker Startup in Residence (E: l.boogert@amsterdam.nl)
Copyright © 2016 Startup in Residence, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list