Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 17 februari 2016
 

RUG begint nieuwe masteropleiding: Digital Humanities

Content van social media en audiovisuele media, sets met big data, digitale archieven, handschriftanalyse door computers: het geesteswetenschappelijk onderzoek verandert snel onder invloed van de digitale cultuur. De nieuwe vormen van onderzoek staan te boek als Digital Humanities. Het is zo veelbelovend en heeft zo’n grote impact dat de RUG in september met een masteropleiding Digital Humanities begint. Video »

 

Kwaliteit jeugdhulp groter door beter te communiceren

Jongeren met emotionele of gedragsproblemen hebben vaak andere communicatiebehoeften dan hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Margot Jager. Ouders staan vaak meer open om te praten met hulpverleners. Maar in een zorgtraject vinden beide partijen affectieve communicatie belangrijker dan gezamenlijke besluitvorming. Volgens Jager kan de kwaliteit van de zorg verbeteren wanneer hulpverleners hun communicatie hierop afstemmen. Zie ook de Unifocus-video Lees meer »

 

De evolutie van lichtontwerp in het hedendaagse theater

Onderzoeker en lichtontwerper Yaron Abulafia heeft onderzoek gedaan naar de evolutie van lichtontwerp tegen de achtergrond van ontwikkelingen in het hedendaagse theater. Abulafia concludeert dat in hedendaags theater zowel de mimetische mogelijkheden als het artistieke potentieel van het medium licht significant toegenomen zijn. Abulafia’s promotie is de eerste in de theaterwetenschappen waarin een uitgebreid raamwerk wordt gepresenteerd voor het analyseren en interpreteren van licht in het theater. Lees meer »

 

Contact met eigen kinderen belangrijk voor welzijn ouderen in aanleunwoningen

Voor ouderen in aanleunwoningen is het contact met hun eigen kinderen erg waardevol. Kinderen zijn belangrijk voor het welzijn van ouderen omdat ze emotionele en praktische hulp geven en gezelschap bieden. Promovendus Daniël Herbers concludeert dat bepaalde groepen ouderen profiteren van de sociale kansen en geboden bescherming in een aanleunwoning. Hij bepleit meer aandacht voor de rol van de partner en kinderen in het beleid om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Lees meer »

 

Longfonds en BN'ers dagen uit om onderzoek longreparatie te versnellen

Ronald de Boer, Giel Beelen, en vele andere bekende en onbekende Nederlanders dagen vanaf 16 februari iedereen uit om zo lang mogelijk de adem in te houden voor een doorbraak in longonderzoek. Dat is hard nodig, want elk jaar overlijden nu nog meer dan 6.000 mensen in ons land omdat hun longen niet meer werken. Met de actie wil het Longfonds mensen met gezonde longen laten ervaren hoe het voelt om naar adem te snakken en geld ophalen om baanbrekend onderzoek naar longreparatie door dr. Reinoud Gosens van de RUG te versnellen. Lees meer »

 

Machinepreservatie verbetert de kwaliteit van suboptimale donorlevers

Alle overheidsinspanningen ten spijt blijft het aantal mensen dat zich laat registreren als orgaandonor laag. Het is daarom van groot belang dat de wel beschikbare donororganen effectief kunnen worden gebruikt. Volgens UMCG-onderzoeker Andrie Westerkamp blijven suboptimale donorlevers beter behouden als de organen gedurende transport niet alleen op ijs worden bewaard, maar ook met behulp van een machine worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Lees meer »

 

Nieuwe streektaalfunctionaris Gronings

Bij het Bureau Groninger taal en Cultuur, een gezamenlijk initiatief van Provincie en Rijksuniversiteit Groningen, is per 1 april 2016 een nieuwe streektaalfunctionaris benoemd: drs. Ingeborg Nienhuis. Lees meer »

 

RUG en SNN onderzoeken innovatiekracht noordelijk bedrijfsleven

Hoogleraar Dries Faems benadert samen met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland 4.000 bedrijven om hun innovatiebeleid te onderzoeken. De resultaten worden in juni gepresenteerd tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Strategisch Innoveren’. Lees meer »

 
 

Uitgelicht

 

Subsidie Bernard Nijstad voor onderzoek naar creativiteit in organisaties

Is het beter om creatieve medewerkers vrijheid te geven, of worden ze juist creatief onder druk? Hoe werkt dit voor teams, en wat hebben organisaties uiteindelijk aan die creatieve ideeën? Nijstad heeft van NWO een Vici-beurs gekregen om dit te onderzoeken. Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten (30.000) en medewerkers (5238 fte) uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact