Copy
 
 




Februar 2016
 
Rigtig godt avls-år til alle!
 
Så er vi kommet i gang igen.
 
Generalforsamling
Generalforsamlingen er vel overstået. William Flügge, Rune Svendsen og Helene Soelberg blev genvalgt. Det er vi glade for, så vi kan fortsætte det arbejde, som vi har planlagt.
 
Stambogsreglementet
Avlskomiteens forslag til et nyt stambogsreglement blev ikke vedtaget. Det har vi selvfølgelig taget til efterretning, og vi vil i begyndelsen af 2016 arbejde videre med et nyt forslag. Vi vil lave en ændring i forhold til, hvordan vi fremlægger det på generalforsamlingen. Næste gang vil vi sætte de enkelte punkter til afstemning. På den måde bliver det klarere hvad foreningens medlemmer ønsker, og hvad de ikke ønsker. Mere om stambogsreglementet i næste nyhedsbrev.
 
Kåringerne
Der ligger en stor opgave forude med vores kåringer. Der skal tænkes nye tanker i forhold til økonomien, men vi ønsker at gøre det uden at gå på kompromis med kvaliteten. Vi vil bruge forskellige udvalgte som sparringspartner til denne opgave.
 
Som I kan se i kåringskalenderen har vi valgt at lægge årets kåringer i Herning og Odense. Vi vil dog fortsat arbejde på, at finde faciliteter på Sjælland, så vi igen kan afholde en kåring der.
 
DI-Avl og DI-Sport har indgået en aftale om at slå DM Sport, Gædingakeppni og Kåring 4 sammen. Dette er hovedsagelig en aftale på baggrund af økonomi, men også så vi kan få lidt mere erfaring med at holde sport og kåring sammen i fremtiden.
 
Avlskomiteen har besluttet, at der ikke udstedes kåringscertifikater under selve kåringen. Kåringscertifikater kan rekvireres efterfølgende. Baggrunden er, at vi bruger mange mandtimer på det under kåringen og der er mange certifikater, der slet ikke bliver hentet.
 
Priserne i 2016 på kåringerne vil være følgende:
Hingste 2.350 kr.
Hopper, vallakker og ungheste. 2.100 kr.
Administrationsgebyr/genfremstillingsgebyr 350 kr.
Udskrivning og tilsendelse af kåringscertifikat 150 kr. (bestilling via SPORTI)
 
Kåringsdatoer 2016.
Kåring 1:        28. april – 1. maj i Herning
Kåring 2:        19.-22. maj i Herning
Kåring 3:        10.-12. juni i Odense (dato ændret)
Kåring 4:        14.-16. juli i Herning (sammen med DM sport og Gæðingakeppni)
 
Året i øvrigt:
Ud over disse spændende opgaver skal vi også arbejde med følgende:
  • Årshjul for 2016
  • Avlermøder
  • Fremvisermøde
  • Dommermøde forår 2016
  • Målekursus forår 2016
  • Arbejds-/rollefordeling i komiteen 2016
  • Pokaler og kriterier for at få ærespræmie samt 2 nye ærespræmier
  • Nyhedsbreve
  • Kåringer - økonomi, bemanding, gebyrer, baner, sponsorer osv.
  • Fælles arrangement med sporten
  • Eventuel etablering af et Kåringsudvalg
  
Ny EU pasforordning pr. 1. januar 2016
Endnu engang er der kommet nye regler og krav fra EU og dermed den danske fødevaremyndighed, som vores hesteejere, avlere og ryttere skal forholde sig til. Den nye pasforordning er gældende fra 1. januar 2016. For nærmere information om den nye forordning, så henviser vi til stambogskontoret, som administrerer den danske lovgivning på området http://stambogskontor.islandshest.dk/
 
Nogle af ændringer er:
  • Alle EU-lande skal have en central database, hvori alle heste skal stå i med ID nummer mv.
  • Alle heste, der befinder sig i et andet land end det land, hvori passet er udstedt, i over 90 dage, skal registreres i den centrale database i det nye land. Det er ejerens ansvar at sikre dette. Alle importerede heste skal derfor stå i den danske database.
  • Føllet skal have hestepas senest 12 måneder gammel, eller tidligere hvis den forlader sin moderhoppe.  
  • Døde heste skal anmeldes døde ved indsendelse af hestepas og ejer certifikat til stambogskontoret. Som noget nyt kan passet annulleres og sendes tilbage til ejer, hvis det ønskes. Det sker via SPORTI og koster 100 kr. inklusive kuvert og porto.
FEIF- konferencen
I forbindelse med FEIF konferencen i Haarlem i Holland, blev der valgt en ny formand for FEIF’s avlskomite, nemlig Inge Kringeland fra Norge. Han er godt kendt i Danmark, og han har gennem årerne vist flere af sine egne heste til kåringer i Danmark. Det blev også et flot farvel og stor tak for en fantastisk indsats til Marlise Grimm, som har siddet 8 år på posten.

Til avlermødet blev det besluttet, at for at opnå ”Ærespræmie for afkom” for både hingste og hopper, og for at få beskrivelsen af afkom i WorldFengur (WF) skal man opfylde de nuværende islandske krav. Det er første skridt mod harmonisering af kåringssystemerne i mellem alle FEIF medlemslandene. Det forhindrer ikke de enkelte lande i at ære og hædre egne gode avlsheste, og Avlskomiteen ligger derfor op til debat om hvilke nationale retningslinjer, der skal være for hædring af gode avlsheste i Danmark.

DNA udtaget af heste som ikke er chippet, vil ikke længere bliver lagt ind i WF. Hvis chippen ikke kan findes ved udtagning af DNA, så skal hesten re-chippes, og der skal tages ny DNA prøve, før DNA kan lægges ind i WF. Dette princip kommer også til at gælde til kåringerne i Danmark.

Avlermøder
Vi vil i 2016 indkalde til et avlermøde i DK Vest og et i DK Øst. Her lægger vi op til debat og spændende foredrag.
 
Har du noget på hjertet.....!!
.....hører vi gerne fra dig. Det kan være alt lige fra en rigtig god ide til en forespørgsel eller måske bare en snak om dine oplevelser. Du kan skrive til avlskomite@islandshest.dk
 
 
Med hilsen fra
Avlskomiteen!