Copy

Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

Rudolf Steiner College - logo
nieuwsbrief 14 - schooljaar 2015-2016 - 18 februari 2016 
                            (de volgende Nieuwsbrief verschijnt op 17 maart)                                 
 
Agenda
19 februari 20.00 uur: voorstelling klas 12CM
22-26 feb. alle klassen: GEEN REGULIERE LESSEN (periode- noch vak-):
MB: projectweek
klas 9, 10: stage
klas 11: duurzaamheidsweek
klas 12: mondelingenweek
25 februari 18.00-22.00 uur: stagepresentaties klas 9
29 feb.-4 maart     Krokusvakantie
7-9 maart     STUDIEDAGEN (leerlingen lesvrij); eerste lesdag na vakantie = 10 maart
9 maart 19.00-22.00 uur: stagepresentaties klas 10
9 maart laatste dag aanvragen herkansingen SE-week 2, klassen 9m, 11hv en 10hv
15 maart (gewijzigde datum) 20.00-21.00 uur: ouderavond klas 11
10 maart start periode 8
11 maart schoolfeest
14 maart inhaalmoment SE-week 2, klassen 9m, 11hv en 10hv op 8e en 9e uur
16 maart herkansingen SE-week 2, klassen 9m, 11hv en 10hv op 7e en 8e uur
17 maart 20.00 uur: ouderavond klas 9
18 maart Artisexcursie keuzevakkers biologie klassen 10hv
21-24 maart SE-week 3 voor eindexamenklassen (10m, 12hv)
23 maart dubbelkooruur BB-koor
25 maart Goede Vrijdag: lesvrij
28 maart Tweede Paasdag: lesvrij
1 april Artisexcursie keuzevakkers biologie klassen 9m
4 april (gewijzigde datum) start periode 9
7,8 april 20.00 uur: Bovenbouwkoorconcert in grote Bavo
De agenda op de website kan geraadpleegd worden voor overige activiteiten in dit schooljaar
 
 
 
Toneeluitvoering klas 12CM
Wij, de 12e klas Cultuur en Maatschappij presenteren vrijdag 19 februari ons eigen samengestelde toneelstuk van de gelijknamige film: One flew over the cuckoo's nest.

Een ontroerend verhaal over vriendschap in een Amerikaanse psychiatrische inrichting en de relatie van normale en abnormale mensen en hoe hier mee om wordt gegaan. Het verhaal speelt zich af in de vorige eeuw en geeft een humoristische, dramatische blik op het dagelijks leven van een psychiatrische inrichting.

Voor ons, de 12e klas is dit ons afscheid van de middelbare school op het gebied van theater. Daarom zouden wij het leuk vinden als u komt, om ons voor nog een laatste keer op het podium te kunnen zien schitteren.

Wanneer? vrijdag 19 februari

Hoe laat? 20:00

Tot vrijdag!

 
                       
   
 
 
Herdenkingsconcert Bevrijdingspop met leerlingen Rudolf Steiner College
Kort na de 2 minuten stilte op 4 mei 2016 gaat op het hoofdpodium van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout het Herdenkingsconcert van start.
Sue the Night treedt hier op samen met het Kennemer Jeugd Orkest, net als het speciaal hiervoor samengesteld koor van leerlingen van het Rudolf Steiner College.
 
Vrijheid is nooit vanzelfsprekend
Het Herdenkingsconcert vindt plaats aan de vooravond van Bevrijdingspop. In een theatersetting met circa 5.000 stoelen wordt een concert georganiseerd
waarbij pop en klassieke muziek elkaar raken. Het concert is ingetogener dan Bevrijdingspop zelf, dat een dag later op dezelfde locatie losbarst.
Katrien Nicolaas van Bevrijdingspop over het Herdenkingsconcert: “De reden dat Stichting Bevrijdingspop het Herdenkingsconcert nu voor de achtste keer
organiseert is een heldere: vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Dat moet je vieren, maar ook op andere manieren beleven en herdenken. Zeker dit jaar, nu
vrijheid met de vluchtelingenproblematiek meer dan ooit in het geding is.”
 
Aanmelden bij de muziekdocent
Leerlingen die willen meedoen aan het koor van het Herdenkingsconcert kunnen zich opgeven bij hun muziekdocent. NB: 4 mei valt in de vakantie,
houd bij het aanmelden s.v.p. rekening met eventuele reisplannen. Het is een geweldige ervaring om aan zo’n groot evenement mee te werken. Daarnaast
krijgen de deelnemende leerlingen een backstagebandje voor 4 en 5 mei en een aantal consumptiemunten, te besteden in het gastengebied.
In klassen 9, 10, 11 en 12 worden tijdens de muzieklessen de nummers ingestudeerd die het Rudolf Steiner College tijdens het concert uitvoert. Op vrijdag
15 april en op woensdag 4 mei zelf wordt er nog een repetitie gehouden met dit leerlingenkoor.
 
Informatie Herdenkingsconcert
Voor ouders, verzorgers en anderen die het optreden willen bezoeken: het Herdenkingsconcert start om 20.15 uur, aansluitend aan de 2 minuten stilte op De Dreef. Het concert duurt circa een uur en de toegang is gratis.

Meer informatie: zie bevrijdingspop.nl
 
 
 
Bijzondere samenwerking in de Green Canteen
De kantines op de Engelandlaan en de Belgiëlaan worden beheerd door mensen met een beperking onder begeleiding van een vrijwilliger en een coördinator. De werkzaamheden worden zo ingericht dat iedere werknemer een eigen aandeel heeft in de werkzaamheden.

Aan het begin van het schooljaar werd het op de Belgiëlaan zo druk in de kantine, dat we de leiding van de school een verzoek om hulp hebben gedaan. Inmiddels hebben wij deze hulp gekregen in de vorm van leerlingen die ons in de grote pauze komen ondersteunen.

De samenwerking tussen leerlingen en deze doelgroep is heel bijzonder omdat de gemiddelde leeftijd van de leerlingen 13 jaar is en dat alle leerlingen die ons tot nu toe hebben geholpen de mensen met een beperking zo weten te ondersteunen dat ze niet het werk overnemen, maar juist inspringen waar nodig. Zo helpen ze Celine (een blinde vrouw) bij het afrekenen. Celine neemt het geld aan maar als het erg druk is, heeft zij hulp nodig bij het geld teruggeven. Ook helpen de leerlingen bijvoorbeeld Mayam het overzicht te bewaren wanneer de stroom verzoeken om tosti’s heel groot wordt.

De medewerkers willen langs deze weg graag hun dank uitspreken aan alle leerlingen die zijn komen helpen.
 
 
 
Weekendcursus mandenvlechten met wilg
In klas 8A wordt jaarlijks één week mandenvlechten gegeven. Naast de docent en de mentor is er voor die week altijd behoefte aan enkele vrijwilligers die hierbij een dag willen assisteren. Om kennis te maken met het ambacht, of uw kennis uit te breiden (en nog los van de vraag of u ook beschikbaar wenst te zijn voor een helpende hand t.z.t. in de periode van 8A) organiseren we een mandenvlechtweekend. 

Op zaterdag een eerste mandje maken en de basisvaardigheden leren, op zondag een grotere mand met naar wens meer variatie. 

Technische gegevens:

Docent: Frithjof de Zwart

Datum: 28 en 29 mei

Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Locatie: Tuinbouwbedrijf  en schooltuin Vrij Waterland,  Noordschalkwijkerweg 127 

Kosten: € 130,=  incl. materiaal, koffie, thee en beide dagen een biologische lunch

Informatie en opgave: oudercursus@rscollege.nl  
 
 
 
Oudercursus houtbewerking voorjaar 2016
Regelmatig laten ouders blijken dat ze vroeger ook wel houtbewerking hadden willen krijgen. Ook dit schooljaar is het mogelijk die wens alsnog in vervulling te laten gaan.
 
Op dinsdagavonden staat mijn lokaal open voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen in de houtbewerking. Meubelmaken, Beeldhouwen, Vers hout, Leerplan Vrije School, enz.
 
Data:  dinsdagen  15, 22, 29 maart / 5, 12, 19 april / 10, 17, 24, 31 mei
Tijd: 19.30 – 21.30 uur, 10 weken, niet tijdens schoolvakanties
Locatie: Engelandlaan 2 Haarlem
Kosten:  € 100,= + materiaal afhankelijk van verbruik
Aanmelden en info: oudercursus@rscollege.nl  ovv:  " houtbewerking voorjaar 2016"  
plaatsing op volgorde van binnenkomst, maximaal 12 personen.

Voor info over o.a. werkstukken uit de verschillende klassen kunt u een kijkje nemen op  http://houtmotief.nl/leerlingenwerk/index.html 

Tot ziens, Frithjof de Zwart
 
 
 
De laatste week voor de Krokusvakantie
Projectweek middenbouw
De 7e en 8e klassen hebben in de week van 22 tot met 26 februari een projectweek. Deze projectweek wordt dit jaar grotendeels verzorgd door een externe organisatie Stichting Global Education, die onder andere het spel Globaland heeft ontwikkeld. Met het project, waarbij groepjes leerlingen een land beheren, worden leerlingen bewuster gemaakt voor wat er leeft in de wereld, zoals de verschillen tussen arm en rijk en de milieuproblematiek.
Dit project duurt drie dagen en wordt vervolgd met een dag over microkredieten. Op vrijdagochtend wordt de week beëindigd met een markt, die om 11.30 begint. Hiervoor bent u ook van harte welkom! De opbrengsten van de markt zijn voor een microkredieten project in Tanzania. 
De markt wordt gehouden in de grote zaal en de kantine van de hoofdlocatie op de Engelandlaan. Alleen bij mooi weer zal het schoolplein van de dependance van de middenbouw worden gebruikt. Via uw zoon/dochter zult u die week daarvan op de hoogte worden gebracht.
Alle dagen (ma t/m vrij) duren van 8.25 uur tot 13.00 uur. De leerlingen zijn dus 's middags vrij.




Stageweken klas 9 en 10
De twee weken voor de krokusvakantie (van 15 tot en met  26 februari) zijn de 9e en 10e klassen op stage. De 9e doet een winkelstage, de 10e een sociale stage. 

Al vele
jaren lopen alle 9e klassen een stage in een winkel. Ze leren daarbij hoe ze zelf een plek moeten zoeken, hoe de omgang met klanten is, de klant is immers koning, en maken kennis met zo veel mogelijk facetten van de onderneming. Ook dit jaar mogen de 9 mavo leerlingen kiezen voor een beroepsoriënterende stage. Een mooie gelegenheid om te ontdekken of hun idee over een later beroep overeenkomt met de werkelijkheid. De 9 havo en 9 vwo leerlingen lopen allemaal een winkelstage. Alle leerlingen uit de 9e klas moeten inmiddels een stageplek hebben geregeld. Als dit nog niet het geval is, wilt u uw kind hier dan bij begeleiden? 
 
Belangrijke datum: donderdag 25 februari 18 - 22 uur is de presentatieavond, de leerlingen vertellen allemaal iets over hun stage-ervaringen. 
 
De 10e klassen lopen stage in de zorgsector, de sociale stage. Zij maken dan kennis met mensen, die in min of meerdere mate afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Alle stages zijn in de zorgsector. Wij hebben contact met veel zorginstellingen (Hartekamp, Heliomare, SHDH, OnsTweedeThuis, Rafaelstichting, SEIN, GGZinGeest ,ZorgBalans, St.Jacob, ZorgContactGroep). Voor leerlingen uit de 10e klas zoeken wij als school een passende stageplek voor uw kind. In de stagelessen wordt met de leerlingen besproken wie waar zijn stage gaat lopen. 

Belangrijke datum: woensdag 9 maart  19 - 22 uur presentatieavond, de leerlingen vertellen over hun vaak indrukwekkende stage-ervaringen.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Miranda Collet of Kelly Simon op mailadres: stages@rscollege.nl 
 

Duurzaamheidsweek klas 11
De 11e klassen hebben van 22 tot en met 26 februari een duurzaamheidsweek. Deze week vormt een oriëntatie op de verduurzaming waarmee al tal van mensen in onze samenleving (mondiaal, Nederland, Haarlem en mogelijk nog dichter bij huis) bezig zijn. Al deze mensen worden gedreven door één doel: de mensheid moet zuiniger zijn op de bronnen die de aarde biedt, de mens moet een nieuw economisch denken ontwikkelen en de mensen moeten in nieuwe relaties komen te staan tot elkaar.  Bewustzijn van de biosfeer en samenwerking met elkaar zijn belangrijke ingrediënten om een kanteling naar een duurzame samenleving te bewerkstelligen. Het besef dat de maatschappelijke omwentelingen van onderaf moeten komen, wint langzaamaan steeds meer terrein. In dat licht moet je deze week zien. 

Op woensdag 3 februari is er voor de leerlingen in klas 11 het 8e en 9e uur een kick-off van dit project. Tijdens de duurzaamheidsweek zijn er geen reguliere lessen. Wel zijn er verschillende sprekers van buiten de school en krijgen de leerlingen groepsopdrachten. Wie wil weten welk programma de leerlingen volgen, kan een kijkje nemen op www.rshduurzaamheid.nl.


De 12e klassen hebben van 22 tot en met 26 februari hun mondelingenweek. Er zijn dan voor hen geen reguliere lessen. 
 
 
 
Schoolfeest!
Op vrijdag 11 maart  is het jaarlijkse schoolfeest van het Rudolf Steiner College!
Het schoolfeest is voor alle leerlingen van de 7e t/m de 12e klas. Het thema dit jaar is Foute Fitness.
Zowel de leerlingen als de docenten zullen zich in een sportieve outfit steken om het tot een knalfeest te maken. De muziek wordt verzorgd door leerlingen die bij ons op school zitten. Wij kijken uit naar een fantastische avond!
Zie hier promofilmje: https://www.youtube.com/watch?v=6hKgSpYTtrE

Kaarten
Het feest is in de Lichtfabriek.
De toegang bedraagt 7,50 euro . Er volgt nog een kaartverkoop: houd het mededelingenbord op school in de gaten!

Consumpties
Tijdens het schoolfeest worden consumpties met ter plekke te verkrijgen muntjes afgerekend bij de bar.

Tijden
Het feest heeft een verschillende aanvangs- en sluitingstijd voor leerlingen van de midden- en bovenbouw, om te grote drukte bij de ingang te vermijden.
Voor middenbouwleerlingen is de aanvangstijd tussen 20.00 – 20.30 uur, voor leerlingen van de bovenbouw tussen 20.30 – 21.00 uur.
Het feest eindigt voor leerlingen van de middenbouw om 23.30 uur, voor leerlingen van de bovenbouw om 0.30 uur.
Na 21.30 uur is geen inloop meer toegestaan.

Bereikbaarheid
De Lichtfabriek is makkelijk bereikbaar met de auto en met de fiets (ook voor het brengen en ophalen van leerlingen). Het adres is: Minckelersweg 2, 2031 EM Haarlem.
Op de site van de Lichtfabriek (www.lichtfabriek.nl) is via de buttonknop Info de route te vinden.

Regels
Alle regels die normaal op school gelden, gelden ook voor het feest. Dus: alcohol, energydrank, drugs en roken zijn verboden, ook voor de oudste leerlingen. Introducés zijn niet toegestaan. De capaciteit van de zaal is beperkt. 

Groeten,
Nine Boor en Mareke McAlpine – feestcommissie 

 
 
 
 
deze nieuwsbrief is een uitgave van rudolf steiner college, engelandlaan 2, 2034 na haarlem
Telefoon   023 536 13 78         Website   www.rscollege.nl
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp