Copy
Bekijk de nieuwsbrief online indien deze niet goed wordt weergegeven.
 
Gymnasium Beekvliet
Nieuwsbrief 7, maart 2016
 
 
 
 
 
De dagen worden weer langer, de magnolia in het binnentuintje staat in knop en de narcissen staan op het punt zich te openen. We merken het op Beekvliet duidelijk: de lente is in aantocht! De eerste tekenen van het voorjaar gaan dit jaar gepaard met het afsluiten van periode 2 en de komst van de muziekavond, dit jaar onder de titel 'ONWIJS!'. Daarnaast kijken we verwachtingsvol uit naar de aanmeldingen van nieuwe leerlingen later deze maand. In deze nieuwsbrief blikken we ook terug, bijvoorbeeld op het bezoek aan de tentoonstelling over Jeroen Bosch, de verbredingsexcursie naar de rechtbank in Den Bosch en de meerdaagse excursie naar Zweden. Februari kende bovendien mooie sportieve prestaties en de eerste geslaagden voor WiDaF in Nederland kregen vorige maand hun certificaat! Kortom, voor u ligt weer een goedgevulde nieuwsmail!


Naar boven
 
 
 
Maandag 29 februari is voor klas 6 de laatste schoolexamenperiode van start gegaan; de helft van deze periode is inmiddels achter de rug. Donderdag 3 maart begon klas 5 aan de schoolexamens en toetsen, en een dag later startte de proefwerkweek voor klas 1 t/m 4. De toetsperiode loopt voor alle klassen door t/m donderdag 10 maart. Vrijdag 11 maart zijn alle leerlingen vrij om onze docenten de kans te geven de gemaakte toetsen in alle rust te corrigeren. Het toetsrooster van alle klassen vindt u op onze website. 

Vanaf het begin van de proefwerkweek tot en met de laatste dag van deze vergaderingen blijft het cijfergedeelte van Magister voor leerlingen en ouders gesloten; u kunt dan geen cijfers inzien. Op 30 maart gaat deze functie in Magister weer open. Andere functies van Magister, zoals de agenda en e-mail, blijven in de tussentijd wel toegankelijk.

Meteen na de proefwerkperiode start het derde en laatste trimester. Van 24 t/m 30 maart vinden de rapportvergaderingen plaats en is er een 40-minutenrooster. De rapporten worden die week uitgereikt; u kunt in de jaaragenda zien wanneer uw kind het rapport mee naar huis krijgt. Naar aanleiding van het rapport heeft u de mogelijkheid kort enkele docenten te spreken. Deze gelegenheden zijn op maandagmiddag 11 april en dinsdagavond 12 april. 
Let op: u dient zich voor dit ouderspreekuur via Magister in te schrijven. Op de website vindt u een handleiding met stap voor stap uitleg over hoe u zich moet inschrijven. U kunt zich voor het ouderspreekuur overigens pas aanmelden zodra u daarvan nader bericht hebt ontvangen.


Naar boven


 
Volgende week verwachten we weer veel nieuwe leerlingen en hun ouders. De aanmeldingen vinden plaats op maandag- en dinsdagavond 7 en 8 maart van 19.00 uur tot 21.00 uur, en woensdagmiddag 9 maart tussen 15.00 uur en 16.00 uur. Daarnaast hebben we op woensdagmiddag 16 maart tussen 15.00 en 16.00 uur een extra aanmeldingsmoment ingepland voor leerlingen die elders zijn uitgeloot. Ouders van achtstegroepers kunnen vooraf thuis een digitaal aanmeldingsformulier invullen; ondertekening van dat formulier vindt plaats op school.

Alle informatie over de aanmeldingen, de toelatingseisen en het traject na de aanmelding is te vinden op onze website.


Naar boven


 
Tot aan de meivakantie staan er verschillende excursies gepland naar Het Noordbrabants Museum waar de grote overzichtstentoonstelling van Jeroen Bosch wordt gehouden. De eerste en tweede klassen en de leerlingen met een M-profiel en de leerlingen van klas 5 en 6 die het vak kunst volgen, fietsen naar het museum in Den Bosch, waar ze gedurende een uur langs de meesterwerken van Bosch worden rondgeleid. Uiteraard is er in de kunstlessen al aandacht besteed aan de schilderijen, zodat de leerlingen al enige voorkennis hebben bij wat ze zien. 


De eerste groep leerlingen, de brugklassers en één tweede klas, heeft de tentoonstelling inmiddels bezocht, samen met hun minimentoren en enkele begeleidende docenten. Floris van den Hanenberg en Noor van Zandbeek uit 1B zijn enthousiast. "Ik vond de drieluiken erg gaaf," vertelt Floris. "Dat waren net stripverhalen!" "En ik de vier schilderijen over de hemel en de hel. Die waren zo mooi en knap geschilderd!" vult Noor aan. Ook de rare wezens die overal op de schilderijen staan spreken hen aan: "Die waren ontzettend grappig om te zien!" Ze zijn ook onder de indruk van hoeveel er wel niet in de schilderijen te ontdekken valt. Noor: "De schilder heeft allemaal geheime tekens in de schilderijen gestopt, zoals uilen en kruizen. Dat waren een soort geheime boodschappen! En het was ook wel bizar dat er op een schilderij mensen werden overschilderd toen het een andere eigenaar kreeg." De twee vonden het een leuke en interessante excursie. "Als je van schilderijen houdt, moet je echt gaan kijken!" adviseert Floris.

In april gaan de andere groepen naar de tentoonstelling over Jeroen Bosch.


Naar boven


 
Op 18 februari hebben we in de personeelskamer de eerste leerlingen die geslaagd zijn voor WiDaF in het zonnetje gezet. WiDaF staat voor Wirtschaft Deutsch als Fremdsprache en richt zich op het verwerven van de Duitse taal met de nadruk op handel en economie. Mevr. van Wersch, onze collega Duits, is in Nederland voorlopig nog de enige docente die dit programma mag aanbieden.
De zesdeklassers hebben het programma afgerond op C1-niveau, en Laurien Broeders  - op de foto ontvangt zij haar certificaat uit handen van de rector - had zelfs het hoogste C2-niveau weten te bereiken!

We zijn natuurlijk hartstikke trots op deze eerste lichting! Uit handen van de rector ontvingen de leerlingen in het bijzijn van het aanwezige personeel hun certificaat. 


Naar boven


 
Beekvliet wint de Cambridge Cricket Cup!
Op uitnodiging van cricketvereniging MOP uit Vught hebben we vrijdag 19 februari met vier teams deelgenomen aan de Cambridge Cup. Voorafgaand aan dit toernooi hebben de leerlingen op drie vrijdagmiddagen een training gehad van professionele crickettrainers. De in Nederland relatief onbekende sport bleek na een goede uitleg over de spelregels en techniek een heel leuk en uitdagend spel te zijn.

Het toernooi werd gespeeld in de Martinihal in Vught. Het Maurickcollege had twee teams op de been gebracht, waardoor het een ‘battle’ werd tussen Beekvliet en Maurick. Er werd zeer enthousiast en sportief gespeeld. Nayla Groenendijk speelt zelf cricket en heeft met haar ervaring veel andere leerlingen op sleeptouw genomen.

De teams werden aan het begin van de dag ingedeeld bij een land en na de poule wedstrijden was de finale bekend. Deze bleek te gaan tussen Engeland en Australië, beide teams van Beekvliet. In het cricket is dit een zeer beladen wedstrijd met een enorme historie en wordt de ‘The Ashes’ genoemd. Er was iemand van de cricketbond aanwezig om de prestaties van de leerlingen te aanschouwen. Deze man vertelde boeiende anekdotes over de historie van cricket en de wedstrijden tussen Engeland en Australië. Team Australië won voor Beekvliet de finale en de mooie trofee staat inmiddels in onze prijzenkast!

Olympic Moves: twee Beekvlietse badmintonteams naar de finale!
Om meer middelbare scholieren samen (meer) te laten sporten is er ‘Olympic Moves’ . Olympic Moves is de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het is een jaarlijkse competitie tussen scholen uit het voortgezet onderwijs, waarbij scholieren elkaar op school, regionaal en daarna nationaal uitdagen om het kampioenschap voor scholen. Via selectieprocedures op school en meer dan 75 regionale finales komen jaarlijks leerlingen van 300 scholen - dit is bijna de helft van alle middelbare scholen in Nederland -  in beweging dankzij Olympic Moves.

Na een voorselectiedag op Beekvliet gingen woensdag 24 februari vier teams naar de regionale voorronde van het badmintontoernooi van Olympic Moves. In de sporthal van Heeswijk-Dinther hebben deze teams alles gegeven om zich te kwalificeren voor de landelijke kampioenschappen in Amsterdam. Beekvliet heeft zich van haar beste kant laten zien. Niet alleen was het spelniveau hoog, maar er is ook zeer sportief gespeeld, er werd prima samengewerkt en teams hebben elkaar voortdurend aangemoedigd en van tips voorzien. Uiteindelijk hebben de twee teams in de categorie ‘klas 1 en 2’ zich overtuigend geplaatst voor de landelijke finale. Bij een van onze teams in de categorie ‘klas 3 en 4’ kwam het op de laatste wedstrijd aan. Het Fioretticollege uit Veghel was duidelijk een maatje te groot. Tijdens deze wedstrijd bleek echter dat dit team zich niet had gehouden aan de voorschriften voor de opstelling. Momenteel wachten we de beslissing van de organisatie af of Beekvliet zich alsnog heeft geplaatst voor de finale. Het tweede team in de categorie ‘klas 3 en 4’ had een zware loting en trof te sterke teams in de poule. Met veel inzet werd de laatste wedstrijd gewonnen. Een knappe prestatie! Trots kijken we terug op deze leuke en sportieve dag in Heeswijk-Dinther!


Naar boven


 

Van 22 t/m 28 februari bezocht een groep van tien vierdeklassers (Shadi Asiabi-Eshghi, Paulette Buiting, Teun van Ekeren, Emmy Fontijne, Klaas Gosens, Isa van Lieshout, Koen Stassen, Pieter Verhagen, Lisa Vrensen en Joost Wijffels) in het kader van het Erasmus+-project "The Employment Guarantee: a European Challenge" onze partnerschool Sanda Gymnasiet in Huskvarna/Jönköping, Zweden. 

Het Erasmus+-project is een door de EU gesponsord project voor middelbare scholieren uit Europese landen. Wij hebben een samenwerking met de genoemde Zweedse school en een school uit Duitsland (Schwanewede, bij Bremen) en uit Schotland (Edinburgh) en met deze scholen hebben we bovengenoemd project opgezet over de mogelijkheden van internationale vervolgopleidingen en internationale beroepsmogelijkheden, zodat leerlingen met betrekking tot hun toekomst verder denken dan binnen de eigen landsgrenzen.

De reis had als centraal thema het bezoeken van de firma’s IKEA, Saab, Husqvarna en Mönksjö en de Jönköping University. Nadat ze zich thuis en in Zweden intensief hierop hadden voorbereid, werden de leerlingen door deze organisaties ontvangen, kregen ze een rondleiding en presentaties en hadden ze de kans om al hun vragen te stellen. Naast het feit dat ze veel leerden over allerlei aspecten van deze internationale instellingen kregen ze ook in de gaten dat veel meer bij zo’n organisatie komt kijken dan ze dachten. Na de bezoeken werd er door alle leerlingen hard gewerkt aan het maken van brochure en een website voor elk bedrijf of universiteit, nadat ze de fijne kneepjes daarvan hadden geleerd tijdens een workshop over hoe je deze op een mooie en effectieve manier kon maken.

Onze leerlingen verbleven in de gezinnen van de Zweedse deelnemers, die hun best deden om ervoor te zorgen dat onze leerlingen iets konden opsnuiven van de Zweedse gebruiken en cultuur. Ook waren er diverse activiteiten, zoals een opwindende ijshockeywedstrijd van het plaatselijke team HV71, een rondleiding door Jönköping, een bezoek aan de plaats waar ooit de eerste lucifers werden gemaakt, Boda Borg (waar diverse uitdagende opdrachten moesten worden uitgevoerd) en een prachtig slotfeest om het bezoek op een fantastische manier af te ronden.


Al met al was het een zeer leerzame en leuke reis, vol activiteiten die de internationale blik van de leerlingen vergrootten (iets waar Beekvliet al vele jaren voor staat) en een mooie opmaat voor de bijeenkomst, die in november van dit jaar in Nederland zal plaatsvinden!


Naar boven



 
Op 15 februari nam een groep verbreders uit klas 2 en 3 deel aan een gastles over rechtspraak in Nederland. Tijdens deze gastles kwamen de leerlingen veel te weten over rechtspraak in Nederland, discussieerden zij over strafmaat en speelden zij een rechtszaak na, compleet met toga's (zie foto).

Deze week bracht de groep een bezoek aan de rechtbank in Den Bosch, waar de leerlingen aanwezig waren bij drie rechtszaken die door de politierechter behandeld werden. De zaken waren zeer divers van aard: van het in bezit hebben van behoorlijke hoeveelheden cocaïne en heroïne, tot ongewenst vreemdeling zijn in Nederland en mishandeling. De leerlingen vonden het interessant om te zien hoe het er in de rechtbank aan toe gaat. Bij de politierechter is het zo dat zowel de officier van justitie als de advocaat van de verdachte (en indien aanwezig ook de verdachte zelf) meerdere malen aan het woord komen. Daarna doet de rechter direct uitspraak. De leerlingen hadden het geluk dat de rechter die ze troffen veel aandacht had voor hen: ze legde veel uit over de gang van zaken en leerlingen mochten tussen de zittingen door vragen aan haar stellen. Het was een erg geslaagde en interessante middag.


Naar boven


 
 
Afgelopen week hebben zes leerlingen van Beekvliet deelgenomen aan een meerdaagse conferentie op het International Student Leadership Institute (ISLI) in Oberwesel, Duitsland. Het was de tweede keer dat Beekvliet leerlingen afvaardigde naar dit instituut. Op het ISLI wordt jaarlijks een conferentie gehouden met als doel jonge leiders op te leiden en te inspireren. Omdat het van oorsprong een Amerikaans initiatief is, bestaat de helft van de deelnemers uit Europeanen en de andere helft uit Amerikanen. Deze laatste groep woont echter wel in Europa en gaat naar internationale scholen omdat hun ouders werken op Amerikaanse legerbases verspreid over Europa. Gedurende de week in Oberwesel leren de leerlingen over verschillende aspecten van leiderschap zoals onderhandelen, het nut van belonen, het zoeken van consensus, etc.


Naar boven
 
 
 
Donderdag 31 maart, is het zover: de eerste editie van 'ONWIJS!' (voorheen muziekavond). Leerlingen laten deze avond zien wat ze voor muzikaal talent in huis hebben. De veelal akoestische optredens variëren van klassiek tot pop en van solo tot band. De aula wordt, net als vorig jaar, omgetoverd tot een muziekcafé!

Kaartjes kosten 3 euro per stuk, inclusief een consumptie. De kaartjes kunnen aan de deur worden gekocht en in een aantal grote pauzes (houd de aankondigingen op de prikborden in de gaten wanneer de voorverkoop plaatsvindt!). Het programma begint om 19.30 uur, de zaal gaat een kwartier eerder open. Wees op tijd, want dit wil je niet missen!


Naar boven


 
Negentien van onze leerlingen hebben deelgenomen aan de eerste ronde van de wiskundeolympiade. Vijf van hen hebben dat zo goed gedaan dat zij zich hebben geplaatst voor de tweede ronde. Björn Johannesson (klas 5) en Joep van Keulen (klas 4) deden dat met een perfecte score van 36 punten. Casper Mornout (klas 5), Anton van der Struijk (klas 5) en Jesper Kapteijns (klas 3) scoorden resp. 32, 31 en 29 punten en plaatsten zich daarmee ook voor de volgende ronde. Voor allemaal een fraai resultaat.


Naar boven
 
 
 

Het decanaat brengt graag de volgende onderwerpen onder uw aandacht: 
1.    Beroepenavond 19 april (klas 4, 5 en 6)
2.    Oriëntatie op vervolgopleidingen


1.    Beroepenavond 19 april (klas 4, 5 en 6)
Op dinsdagavond 19 april vindt de jaarlijkse beroepenavond plaats. We doen dit in samenwerking met enkele andere scholen uit de omgeving. Beroepsbeoefenaars vertellen over hun werk en de weg ernaartoe; ook de vaardigheden die aankomende studenten voor een bepaald beroep nodig hebben komen aan bod. Dit is een goede aanvulling op de oriëntatie op vervolgopleidingen, omdat veel leerlingen willen weten wat het beroep is dat bij een bepaalde opleiding hoort. 

Dit jaar vindt de voorlichting plaats op Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. Helaas voor de leerlingen uit klas 4 valt de avond dit jaar toevallig samen met de Rome- en Griekenlandreis. Leerlingen uit klas 5 en 6 (en de leerlingen uit klas 4 die niet meegaan naar Rome/Griekenland) wordt van harte aanbevolen om deze avond te bezoeken; ouders zijn ook van harte welkom.

Voor deze avond is - in tegenstelling tot de eerdere voorlichtingsavonden – aanmelding vooraf verplicht, omdat Bernrode tijdig een indeling wil maken voor deze avond. Inschrijven kan door het formulier (dat leerlingen en ouders via mail hebben ontvangen) in te vullen en uiterlijk 8 maart in te leveren bij de conciërge of ingevuld terug te mailen aan P. van Aarle (via Magister).

We hopen zeer veel leerlingen en hun ouders op 19 april op de beroepenavond te mogen verwelkomen. Vergeet niet in te schrijven voor 8 maart!
Adres: Gymnasium Bernrode, Abdijstraat 36, 5473 AG Heeswijk- Dinther


2.    Oriëntatie op vervolgopleidingen
Er zijn veel open dagen in maart en april, dus neem de gelegenheid te baat om open dagen te gaan bezoeken! De volgende ronde van open dagen is daarna pas weer in oktober, nu dus tijd om nog iets in te plannen. Op de site van het decanaat (beekvliet.dedecaan.net) staan in het blok rechtsonder (Pagina’s van de decaan) bij ‘Info open dagen’ een aantal links naar opendagenkalenders. We hopen dat veel leerlingen, met name uit klas 5, (samen met hun ouders) komende maanden een belangrijke vervolgstap zetten in hun zoektocht naar de juiste vervolgopleiding.

Patrick van Aarle en Mechelien Peters Rit
Decanen Gymnasium Beekvliet


Naar boven



 

Op 23 februari heeft er een goed bezochte thema avond plaatsgevonden voor ouders van klas 4 en leerlingen en ouders klas 5, "Studiekeuze? Dat doe je samen!” Afgelopen week hebben we via magister onder de ouders van leerlingen van klas 4 en 5 enquête verspreid om deze avond te kunnen evalueren. Voor de organisatie belangrijk om te horen hoe u deze thema avond heeft ervaren. Wij stellen het enorm op prijs, wanneer u even de moeite neemt deze evaluatie in te vullen. Onze hartelijke dank daarvoor.

Namens de ouderraad,
Marion Mulders.



Naar boven
 
 
29 feb -
10 mrt
Schoolexamens klas 6
2 mrt Klas 5 les tot 13.00 uur
Cambridge-examens klas 3
Magister gesloten tot 30 maart
3-10 mrt Proefwerkweek klas 5
3 mrt Leerlingen klas 1 t/m 4 les tot 13.00 uur
4-10 mrt Proefwerkweek klas 1 t/m 4
5 mrt Cambridge-examens klas 3 (extern)
7 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (19.00-21.00 uur)
8 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (19.00-21.00 uur)
9 mrt Aanmelding nieuwe leerlingen (15.00-16.00 uur)
11 mrt Correctiedag: leerlingen vrij
12-16 mrt Uitweek klas 5
17 mrt Kangoeroewedstrijd wiskunde
24-30 mrt 40-minutenrooster
24 mrt Vergadering klas 1
25 mrt       Goede vrijdag: leerlingen vrij
Vergadering klas 2-3
28 mrt Tweede Paasdag: vrij
29 mrt Uitreiken rapporten klas 1-3
Vergadering klas 4
30 mrt Uitreiken rapporten klas 4
Vergadering klas 5
Magister open
31 mrt Uitreiken rapporten klas 5
5 apr       Informatieavond Rome/Griekenland klas 4 (19.30 uur)
6-7 apr Herkansingen klas 6
11 apr Ouderspreekuur (middag)
12 apr Ouderspreekuur (avond)
14 apr Brugklastoneel
16-21
apr     
Romereis klas 4
Griekenlandreis klas 4
18-20
apr
Dompeldagen klas 6
20 apr Exameninstructie en -foto klas 6
21 apr Laatste schooldag (LSD) klas 6
25 apr-
6 mei
Meivakantie


Naar boven

 

 
 
 
U krijgt deze nieuwsmail, omdat u ouder/verzorger bent van één of meer leerlingen van Gymnasium Beekvliet, of omdat u zich eerder als belangstellende voor onze nieuwsmail heeft aangemeld. Wilt u zich uitschrijven, stuurt u dan een e-mail naar nieuwsmail@gymnasiumbeekvliet.nl. NB: Ouders/verzorgers kunnen zich niet afmelden voor de nieuwsmail. |
© 2016 Gymnasium Beekvliet