Nyhetsbrev mars 2016 med nya BRC Lagring & Distribution, ny BRC-modul, EKO-märkningsskolan och skärpning av krav för importerade produkter.


Nyhetsbrev mars 2016

(Valiguard 2016:2)

Nu duggar det tätt mellan nyhetsbreven… BRC har nämligen släppt information om den nya versionen av sin standard för lagring och distribution, och parallellt med det publicerat en ny frivillig modul av BRC Food; Meat supply chain. Dessutom har vi varit på kalibreringsmöte med myndigheterna och KRAV för våra ekologiska standarder. Puh!

Ny version av BRC Lagring & Distribution

BRC arbetar för fullt med sin tredje utgåva av BRC lagring och distribution (BRC S&D v.3). Ett utkast publicerades i januari, och enligt span från vår revisor Jan Klingspor ligger fokus på grundorsaksanalys vid allvarliga avvikelser, rutiner för godkännande av leverantörer, översyn av riskbedömningar, hygien i lastutrymmen, lastens säkerhet vid transport, temperaturmätning i lastutrymmen för att säkerställa produkttemperatur inom specifikationerna, regler för hantering av överskottsprodukter, åtgärder vid skadedjursangrepp, regler för frisläppande av produkt. Liknande krav återkommer även i grossistmodulen, och i modulen för kontrakterade tjänster ställs ökade krav vid tilldelning av förpackningsmaterial, märkningskontroll och on-line vision system för att säkerställa rätt förpackning och märkning. 

Ytterligare en frivillig BRC-modul – Meat Supply Chain

I spåren av hästköttsskandalen och annat fusk med köttråvara har BRC nyligen publicerat en ny frivillig modul för Meat Supply Chain (köttleverantörkedjor). Precis som för övriga frivilliga moduler för Traded Goods och Food for Animal Feed läggs denna modul på befintlig BRC Food certifiering. Revisionen genomförs i samband med BRC Food, som ett tillägg omfattande 2-4 timmar beroende på typ av råvaror och antal leverantörer. Revisionsresultatet graderas enbart som godkänd/inte godkänd, och förutsatt att man blir godkänd inkluderas detta på BRC Food certifikatet. 

I stora drag kräver modulen Meat Supply Chain att anläggningen kan spåra alla köttbaserade råvaror hela vägen till slakteriet, har ett effektivt system för leverantörgodkännande vad gäller köttråvara, märkning och förpackningar är korrekt utformade, åtgärder har vidtagits för att förhindra korskontaminering mellan djurslag, att det finns ett riskbaserat provtagningsprogram för att säkerställa att köttråvaran kommer från det djurslag det uppges komma från, samt extra personalutbildning. 

Om ditt företag vill inkludera en eller flera frivilliga moduler i BRC Food-certifieringen – kontakta oss i god tid före revisionen eftersom tillägget påverkar revisionstiden och revisorns övriga förberedelser inför revisionen.

IFS Food – oanmälda revisioner

IFS har nyligen lanserat ett nytt protokoll för oannonserade revisioner, som från och med 1 oktober 2016 ersätter det nuvarande systemet ”IFS unannounced Food Checks”. Företag som önskar certifiering enligt IFS kommer från och med detta datum att få välja mellan annonserade (announced), föranmälda revisioner  och oannonserade (unannounced) revisioner som genomförs oanmälda, någon gång under perioden 16 veckor före till 2 veckor efter ”audit due date” (anges på certifikatet). Hela IFS Food protokollet för oannonserade revisioner finns att ladda ner från IFS hemsida. Den engelska versionen finns här.

Lilla EKO-märkningsskolan:
Angivande av ursprung under EU-loggan

Om EU:s logotyp för ekologisk produktion används ska det under logotypen finnas uppgift om produktionsplats för de jordbruksråvaror som produkten består av (EG 834/2007 Art. 24.1c). Uppgiften om produktionsplats ska anges som EU-jordbruk (alla jordbruksråvaror producerade inom EU), Icke-EU-jordbruk (alla jordbruksråvaror producerade utanför EU) eller EU/Icke-EU-jordbruk (jordbruksråvarorna kommer från både EU- och icke-EU-länder) och man kan bortse från ingredienser som totalt sett utgör mindre än 2% av mängden i vikt av jordbruksråvaror. Uppgiften om produktionsplats får ersättas eller kompletteras med ett land om alla jordbruksprodukter av vilka produkten består har producerats i det landet. På förekommen anledning vill vi förtydliga att undantaget om att man kan bortse från små mängder <2% INTE gäller om ett specifikt land anges. Om man vill skriva ”Sverige” under EU-loggan måste således ALLA ingående ingredienser vara producerade inom landets gränser. 

Vad gäller EU:s ekologiska logotyp finns det en utmärkt grafisk manual för hur denna logga ska utformas, vilka färger den ska ha och vilken information som ska finnas i anslutning till den och hur informationen ska placeras. Du hittar manualen på svenska här: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/documents/logo/user_manual_logo_sv.pdf. Länk finns även från livsmedelsverkets hemsida och självklart från Valiguards egen hemsida.

KRAV:s krav för importerade produkter skärps

Med jämna mellanrum ser KRAV över sina regler. Nu har turen kommit till produkter som importeras från länder utanför EU, eller förs in i Sverige från andra EU-länder. Enligt det förslag som nyligen varit ute på remiss införs nya regler för socialt ansvar vid import och införsel, med en rad nya krav som måste uppfyllas av alla leverantörer och underleverantörer som inte är certifierade enligt ett av KRAV erkänt system för socialt ansvarstagande (t.ex. Fair Trade). Dessa nya regler syftar till att säkerställa sociala rättigheter och rimlig levnadsstandard för all anlitad arbetskraft. Det finns även förslag på regler för att möjliggöra KRAV-certifiering i länder utanför EU, samt ytterligare tilläggskrav för importerade och införda animalieprodukter.

Vi söker nya medarbetare!

Tack vare ökad efterfrågan på våra certifieringstjänster har vi behov av nya revisorer. Du som redan är BRC-/FSSC-revisor eller har bred erfarenhet av kvalitetsarbete inom livsmedelsindustrin, tycker om att resa, talar och skriver minst ett skandinaviskt språk samt engelska flytande och tror att ett arbete som revisor för SAI Global skulle vara någonting för dig – hör av dig till oss (enklast via e-post; foodsafety.sc@saiglobal.com) med CV och personligt brev, så kontaktar vi dig för en diskussion om hur du skulle kunna passa in i vår verksamhet.



Copyright © 2016 Valiguard AB, All rights reserved.

 


Email Marketing Powered by Mailchimp