Sprog & Leg viden, materialer og gode råd
...til dig, der brænder for børns sprog, leg og læring
Læs nyhedsbrevet i en browser

Nyhedsbrev - Marts 2015


Der er forår og spil i luften hos os ... og en ny mulighed for at lege yoga ind i børns hverdag.

Nu har vi endelig taget hul på foråret, i hvert fald hvis vi kigger i kalenderen. Vi begynder at glæde os til at komme udenfor, men mange dage indbyder alligevel stadig til hygge indenfor... med en leg, en bog eller måske et spil. 

I dette nummer kan du læse mere om, hvad der gør netop spil til en fantastisk aktivitet for børns læring og sproglige udvikling. Du får også 8 tips til, hvordan du kan lege med sprog med forårsfornemmelser. Og du kan tilmelde dig workshop i Aarhus om yogaleg

Men nu vil vi lade dig komme til sagen ...
Rigtig god læselyst!

Spil mig glad ... og fuld af sprog

af Anne Lindhard

Mine børns farfar har et motto – ét ud af mange skal det siges – men dette kommer prompte, hver gang lejligheden byder sig: ”Spil mig glad”. Og når vi besøger farmor og farfar, så spilles der … især kort, men også ludo, vendespil, billedlotteri og mange andre. Da ungerne var helt små, kunne farfar blive blødsøden og finde på at holde lidt igen, så de fik lov at opleve vinderens triumf … men nu må farfar være oppe på dupperne for ikke at få bank. 
 
Spil er en fantastisk måde at være sammen på for både børn og voksne – og børn skal ikke være særligt gamle, før de selv kommer slæbende med kort og æsker til alle, der gider være med. Måske mærker de, at vi voksne ofte selv bliver grebet af stemningen og virkelig er tilstede, når vi spiller spil. Det bedste er, at helt uden skjulte motiver, så er spil en fantastisk læringsaktivitet, ikke mindst for sproget.

Et vendespil i stof med plastiklommer giver mulighed
for utallige variationer, der kan tilpasses både temaer og historier. Brikkerne er skønne at røre ved, holdbare og lette at vende for
små fingre.


Det er ikke mindst hukommelsen, der får et boost, når vi spiller spil. Og hukommelse er en vigtig forudsætning for at kunne tilegne sig sprog. Men udover hukommelsen kommer stort set alle de sproglige områder, vi arbejder med, når vi vil stimulere børns sprogtilegnelse, også i spil:
  • Ordforråd: De redskaber (brikker, terninger, stik, mm.), handlinger (vinde, tabe, slå, osv..) og illustrationer (på plade og brikker), der indgår i spil, giver masser af nye ord i forrådet. Som voksne kan vi gentage og sætte ord på alt, hvad vi ser og gør, mens vi spiller.
  • Sætningsopbygning: Når vi formulerer sætninger, der beskriver spillet og dets gang, hører børn, hvordan sproget hænger sammen, på en naturlig måde. Vi kan med fordel variere beskrivelserne og fx udskifte ord som dreng/pige/cykel/hus med han/hun/den/det, så de personlige stedord kommer i spil.    
  • Sprogforståelse: Spil sætter mange ord på handlinger, og derved får børnene en bedre forståelse for, hvordan ord og omverden hænger sammen. 
  • Sproglig bevidsthed: Vi kan gennem spil øge børns bevidsthed om, at sprog bl.a. består af ord/symboler (tal, bogstaver) og sproglige handlinger (forklare, fortælle, beskrive, ...).
  • Kommunikation: Spil er en social aktivitet, der inviterer os til at snakke sammen og være sammen om et fælles tredje.
  • Opmærksomhed: At spille spil styrker børns opmærksomhed og fokus, fordi det kræver, at man følger med i spillets gang.
  • Turtagning: Når vi skiftes til at slå, lærer børn at tage og vente på deres tur. Det er en vigtig kompetence i sprog/samtale.
  • Hukommelse: De fleste spil appellerer til, at du kan huske både reglerne og det, der skete sidste runde eller for sidste spiller. Det styrker børns hukommelse og fokus.
  • Talforståelse: I spil tæller vi prikker på en terning, antal vundne stik, felter vi skal hoppe, omgange til vores egen tur, mm. Det giver børn forståelse for, hvad tal er og gør.  
  • Skriftsprog: Når vi viser børn, at vi læser reglerne op, får de oplevelsen af, at skrift har indflydelse på den sammenhæng, de indgår i. Vi kan også lade skriften (tal, bogstaver, ord) indgå i spillet som naturligt supplement til billeder og tale. 
Mange dagtilbud arbejder ud fra læreplanstemaerne, og I skal ikke snydes for lidt inspiration til, hvordan I kan inddrage spil i læreplanerne. Sproget er vi kommet omkring herover, så her kommer:  
  • Krop og bevægelse: Børn træner finmotorik, når de slår med terninger og flytter brikker. Nogle spil kan endda handle om kroppen eller inddrage bevægelse.
  • Personlige kompetencer: Børn øver sig i at vinde og tabe - og lærer de følelser, der følger med, bedre at kende.
  • Sociale kompetencer: At indgå i et spil er en direkte øvelse i at indgå i en krævende social sammenhæng med fastsatte rammer.
  • Kulturelle udtryksformer: Spil er ofte kulturbærende, for vi spiller de samme spil som vores forældre, og vi kan genkende vores egne spil i andre kulturers spil eller lære nye herfra.
Og hvis man vil have naturen i spil ;-) ... så findes der masser af spil, der kan eller skal spilles udendørs for ikke at tale om dem, der har naturen som tema. Hvad med fx at finde 20 flade sten på en skovtur, male figurer og farver på den ene side og bruge dem til vendespil. Eller tegn et kryds og bolle bræt med kridt på legepladsen og brug sten og grene som brikker. For de lidt større børn kan man spille ludo og skak, hvor brikkerne er spillerne selv.  Det kræver lidt forarbejde, men det er sjovt.

En lommeterning, ordkort og en bunke duplo-klodser kan blive til et sjovt spil, der har fokus på regnbuens farver. Spillet kan varieres i sværhedsgrad alt efter børnenes alder og kunnen.




Spil er en fantastisk aktivitet - både i sige selv og som supplement til et tema eller en historie, som I ellers er i gang med. Herunder har vi samlet en række klassiske spil og fortæller lidt om det, de kan …

God fornøjelse med at spille jer til sprog og glæde!
 

Spil til alle aldre ...

Start med helt simple puslespil, vendespil og billedlotteri til de yngste - sæt så mange ord på som muligt, mens I spiller. Spil kun så længe, børnene er interesseret.

I børnehavealderen kan I begynde at have mere fokus på turtagning, opmærksomhed og hukommelse med spil som Vildkatten og andre brætspil. Vælg gerne spil som omhandler noget, børnene i forvejen er optaget af. Fortsæt med at sætte mange ord og sætninger på spillet.

Når skolealderen nærmer sig, kan spillene blive mere udfordrende. I kan øve jer i at spille længerevarende spil helt til ende og spille flere ad gange, så man skal vente længere på sin tur. I kan snakke om, hvordan man er en god vinder/taber.

Børn i indskolingen kan begynde at spille mere udfordrende regel- og sprogtunge spil som yatzy, femhundrede, stratego og skak. 

 

Vildkatten

I dette populære spil handler det både om at afkode billeder, huske placering og være hurtig på fingrene. I kan variere det på utallige måder, fx med fokus på en bestemt begyndelseslyd.
 

Vendespil - Drenge & Piger

Et klassiske vendespil med motiver af drenge og piger i situationer fra hverdagen. Spil det som vanligt og sæt ord/sætninger på det, I ser på brikkerne. Oplagt til at arbejde med han/hun og ham/hende. 
 

Figurix

Dette sjove spil giver lejlighed til at snakke om både tal, former og farver. I skal reagerer lynhurtigt for at vinde. Det kan varieres i sværhedsgrad via antal terninger.
 

Obstgarten

Et sjovt spil, der kræver hurtighed og styrker fællesskabet, når I skal nå at høste frugten, inden kragen stjæler den. I kan også have fokus på ordforråd og sætningsopbygning.  

Puzzle duo - modsætninger

Et spil i zonen på vej mod puslespil, ideelt til at lege med modsætninger (antonymer) med de yngste. Træk en brik og se, om I kan matche den med dens rette modpart.
 

Spil, spil og flere spil...


Du kan finde mange flere spil i vores webbutik, hvor vi har udvalgt de spil (og puslespil), som vi synes er rigtig gode.
I mange tilfælde sender vi en vejledning med, der har ideer til, hvordan spillet kan bruges i sprogarbejdet.

Hvis du mangler inspiration til at vælge et spil, der kan bruges til at stimulere et specifikt sprogligt område eller støtte ved en særlig udfordring, så skriv til sol@sprogogleg.dk, så kan vi give dig konkrete tips og ideer.
 
Facebook
Facebook
Hjemmeside
Hjemmeside
Email
Email
Pinterest
Pinterest

Workshop - Yogaleg

Aarhus, to datoer i april
Nu har I igen chancen for at deltage i workshoppen Leg yoga ind i børns hverdag  denne gang i Aarhus C. Med udgangspunkt i yogakortene "YOGA ABC for BØRN" kommer vi omkring både teori og praksis i børneyoga, og I får et sæt kort med i prisen.

Vælg mellem disse datoer:
  •   5/4 kl. 12.30-16.00
  • 12/4 kl. 12.30-16.00
(Datoerne indrammer 1. udg. af International Kids' Yoga Day d. 8/4 :-))

Sagt af tidligere deltagere:

"Det har gjort mig mere entusiastisk omkring børneyoga, og jeg får lyst til at lære mere. TAK for i dag!"

"Kom uden stor indsigt i børneyoga, men går herfra og føler mig klar til at prøve at bruge det. Tak for det!"

"Godt med eksempler fra praksis. Det var meget inspirerende!"


Pris: 748,00 (ex moms)
       
(935,00 inkl. moms)
Læs mere & tilmeld her

Forårsleg med sprog

Vi har samlet 8 ideer til, hvordan I kan lege med sprog med foråret som tema eller inspirationskilde.
Du kan downloade dem her:

8 tips til sprogleg om foråret
 

Vidste du?

At vi har fået en ny kategori på vores hjemmeside, hvor vi har samlet en masse konkret inspiration til leg med sprog?

Du kan bl.a. finde relevante links, sæsonaktiviteter og sange/remser samt ideer til nye spil og lege.

Besøg siden her
 
Køb til skole, institution eller dagpleje?
Da vores sprogkufferter er specialudviklede, er vi ikke omfattet af indkøbsaftaler, så I kan købe direkte via EAN nummer.
Copyright © 2016 Sprog & Leg, All rights reserved.


frameld dig nyhedsbrevet    opdater dine oplysninger

Email Marketing Powered by Mailchimp