Copy
View this email in your browser

Twee nieuwe TOPGGz-afdelingen!


Visie en missie
Bestuur en bureau
Criteria
Procedure
Visitatieplanning

Twee nieuwe TOPGGz keurmerken toegekend

Op 17 maart heeft het bestuur van de Stichting Topklinische GGz twee nieuwe keurmerken TOPGGz toegekend: Door op de afdeling te klikken vindt u de afdelingsinformatie en in welke doelgroep zij in gespecialiseerd zijn.

Wij feliciteren deze afdelingen van harte!

Er zijn nu 42 TOPGGz afdelingen, verdeeld over 21 ggz instellingen. Voor het volledige overzicht van alle TOPGGz afdelingen klik hier.
Lees hier het persbericht van Centrum Dubbele Problematiek.
Lees hier het persbericht van Equator Foundation.

TOPGGz op het Voorjaarscongres

Zoals ieder jaar is TOPGGz weer vertegenwoordigd op het Voorjaarscongres van de NVvP in het MECC in Maastricht van 30 maart t/m 1 april:
  • Tijdens het congres zijn er veel inhoudelijke bijdragen vanuit TOPGGz afdelingen. Deze zijn gebundeld in het overzicht: ‘TOPGGz op het Voorjaarscongres 2016’.
  • Tijdens het congres is er een TOPGGz stand aanwezig waar u alle informatie kunt vinden over TOPGGz en de afdelingen die het keurmerk verworven hebben.
  • Ook op de publieksdag die op vrijdag plaatsvindt is TOPGGz aanwezig (MECC@Table).
Wilt u meer weten over een van de TOPGGz-afdelingen? Of wilt u voor uw afdeling het keurmerk verwerven? Kom dan gerust eens langs in de stand. We staan u graag te woord.

Impressie TOPGGz keurmerkuitreiking

Op 18 februari jl. vond de feestelijke TOPGGz keurmerkuitreiking plaats in het Oude Magazijn in Amersfoort. Het publiek luisterde in een overvolle zaal naar de voordrachten van Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ en Werner Brouwer, voorzitter TOPGGz. Daarnaast deelden een patiënt en een moeder van een jong patiëntje hun indrukwekkende ervaringen met twee nieuwe TOPGGz afdelingen.
Jacobine Geel interviewde aansluitend een panel bestaande uit zowel betrokkenen als professionals over wat de meerwaarde van dit type zorg betekent voor de patiënt, de professionals en de ggz als geheel. Het programma werd afgesloten met een feestelijke borrel.
 
Voor een video-impressie: klik hier

Transdiagnostisch Onderzoek Psychiatrie (TOP) Consortium

Op donderdag 18 februari jl. werd het TOP consortium opgericht: het Transdiagnostisch (doelgroep overstijgend) Onderzoek Psychiatrie (TOP). Het initiatief hiertoe is gekomen vanuit de hoogleraren verbonden aan de afdelingen met het TOPGGz keurmerk en het wordt door de stichting TOPGGz van harte ondersteund. Alle hoogleraren, betrokken bij de psychiatrie in Nederland zijn uitgenodigd deel te nemen. Doelstelling van het Consortium is zich gezamenlijk in te spannen voor het doen van doelgroep overstijgend patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek gericht op het verbeteren van de behandelingen voor psychiatrische patiënten. In dit interview vragen we een van de initiatiefnemers en voorzitter van de stuurgroep van het TOP consortium, prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis, waarom zij dit een belangrijke ontwikkeling vindt en wat het de psychiatrie moet gaan brengen.
Lees meer

Evaluatie TOPGGz criteria

Op het moment worden de criteria om het TOPGGz keurmerk te verwerven uitgebreid geëvalueerd en bijgesteld, zodat deze zo goed mogelijk aan blijven sluiten bij de ontwikkelingen in de ggz. Zo zal er nadrukkelijk aandacht komen voor het patiëntenperspectief en vroegsignalering/preventie binnen de hoogspecialistische ggz.
Medio juni zal het bestuur de definitieve set criteria vaststellen die bij visitaties en hervisitaties vanaf 1 januari 2017 van kracht zullen zijn. De aangepaste criteria zullen via deze nieuwsbrief gecommuniceerd worden.
In het najaar zullen twee informatiebijeenkomsten georganiseerd worden om alle belangstellenden hierover goed te informeren.

Prestigieuze VICI beurs voor Altrecht hoogleraar Iris Engelhard

Prof. dr. Iris Engelhard, hoogleraar Academisering van de GGZ bij Altrecht (Academisch Angstcentrum) en de Universiteit Utrecht, heeft een Vici beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verworven. Zij is daarmee één van de 32 Nederlandse toponderzoekers (uit een totaal van 215 aanvragers) die deze persoonsgebonden beurs van anderhalf miljoen euro heeft gekregen. De financiering is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep uit te bouwen.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De Vici-beurzen worden door NWO wetenschapsbreed toegekend. Gehonoreerde projecten gaan bijvoorbeeld over de evolutie van sterren, het schizofrene gedrag van elektronen, de eigenschappen van nieuw types oplosmiddelen of de relatie tussen politieke ideologie en de productie van kunst in de grote veertiende-eeuwse imperia in het Midden-Oosten en Azië.
Het project van prof. dr. Iris Engelhard heeft als titel ‘Angst de baas met verbeterde methode’. Mensen met een angststoornis kunnen door hun angst niet meer goed functioneren. Cognitieve gedragstherapie is effectief, maar verre van optimaal, omdat de angst vaak in een later stadium terugkeert. Engelhard en haar groep gaan onderzoeken of een nieuwe psychologische behandeling, gericht op het neutraliseren van het angstgeheugen, tot betere resultaten leidt bij de behandeling van angststoornissen.

Meer informatie: NWO en Universiteit Utrecht

Daling suïcides na eerste psychose

Het risico op suïcide na een eerste psychose in Noord-Nederland is 2,4%. Twintig jaar geleden was dat ongeveer 10%. Dit blijkt uit onderzoek van Stynke Castelein, Edith Liemburg van Zorgprogramma Psychosen, onderdeel van Lentis en anderen, dat op 16 januari 2016 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is gepubliceerd. “ ‘Harder’ en relevanter kan een uitkomstmaat niet zijn” schrijft prof. dr. Lieuwe de Haan (AMC) in een reactie op het onderzoek van Castelein, Liemburg e.a..
De grote daling in het suïciderisico bij patiënten met een psychotische aandoening in Noord-Nederland kan mogelijk toegeschreven worden aan verbeterde zorg. Het is van groot belang deze zorg verder te verbeteren en effectief gebleken interventies op uitgebreide schaal te implementeren.

Meer informatie: Dr. Stynke Castelein, socioloog, senior-onderzoeker Lentis TOPGGz Psychosen, s.castelein@lentis.nl.

Master Mind SENS bij Vincent van Gogh

Eerder berichtten wij in deze nieuwsbrief dat we binnen het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie zijn gestart met MasterMind, een nieuwe vorm van neuropsychologische behandeling binnen het behandelaanbod van het centrum. Al snel bleek er grote belangstelling te zijn voor Master Mind ook vanuit de reguliere zorgprogramma’s binnen Vincent van Gogh. Zo werd deze innovatieve behandeling onlangs binnen het zorgprogramma stemmingsstoornissen opgenomen. Meer kennis over de gevolgen van cognitieve stoornissen bij psychiatrische aandoeningen, bevordert zowel bij patiënten als behandelaars de greep op de problematiek en leidt tot het stellen van realistische doelen - aangepast op basis van de individuele capaciteiten van de patiënt. Daarmee wordt aangesloten bij de persoonlijke noden en wordt overvraging voorkomen. Master Mind zal tevens worden uitgebreid met een e-health module zodat blended care geboden kan worden. Ook wordt de training vergezeld van effectonderzoek.
Voortvloeiend uit Master Mind is het afgelopen jaar een Sociaal-Emotionele training voor mensen met het Noonan Syndroom ontwikkeld, genaamd SENS. Het is een groepstraining speciaal gericht op volwassenen met deze genetische aandoening. Eerdere studies van de onderzoeksgroep toonden aan dat patiënten met name kampten met alexithymie. De ontwikkeling van de training kwam voort uit structureel overleg met de patiëntenvereniging en betreft een samenwerking van het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting Noonan syndroom. De Noonan specifieke sociaal-cognitieve training SENS maakt deel uit van het klinisch neuropsychologisch behandelarsenaal ‘Master Mind’ en wordt vormgegeven door drs. Renée Roelofs.
Voor meer informatie: drs. Anke Loijen (Master Mind; aloijen@vvgi.nl) en drs. Renée Roelofs (SENS; rroelofs@vvgi.nl).

Onderzoek foutloos leren bij Korsakov

In de voorjaarseditie van de top GGZ nieuwsbrief is vorig jaar het onderzoeksproject ‘Foutloos leren bij Korsakov’ geïntroduceerd. Dit project is een initiatief van het Topklinisch centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen, onderdeel van Vincent van Gogh instituut, in samenwerking met het Korsakov Kenniscentrum, ZorgAccent, MeanderGroep en Atlant Zorggroep.
Foutloos leren is een methode om alledaagse vaardigheden (opnieuw) te leren. Met het innovatieve project wordt onderzocht of 1) foutloos leren een effectieve methode is voor het aanleren van vaardigheden bij patiënten met het syndroom van Korsakov en 2) of foutloos leren bijdraagt aan zelfstandigheid, vergroting van het gevoel van eigenwaarde, verbetering van het cognitief vermogen en de kwaliteit van leven van de patiënt. Inmiddels zijn 55 patiënten getraind in uiteenlopende vaardigheden: Van tandenpoetsen tot het opbellen van de taxi. De controlegroep bestaat uit 33 ongetrainde patiënten. Van de zomer verwachten we de eerste onderzoeksresultaten binnen te hebben. Met de uitkomsten van het onderzoek wordt een handleiding ‘foutloos leren bij Korsakov’ ontwikkelend en worden (inter)nationale artikelen uitgebracht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Rensen: yrensen@vvgi.nl.

Promotie Rianne de Kleine

Drs. Rianne de Kleine, werkzaam bij Centrum voor Angststoornissen, Overwaal promoveerde 15 maart jl. op het proefschrift: ‘Enhancing exposure therapy efficacy for post-traumatic stress disorder’. Promotoren: prof. dr. Agnes van Minnen en prof. dr. Eni Becker.
Rianne heeft onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van d-cycloserine (DCS) aan exposuretherapie voor posttraumatische stress-stoornis. Zij vond aanwijzingen dat DCS van meerwaarde kan zijn voor patiënten die minder goed of snel op exposuretherapie reageren.

Symposium behandeling complexe angst- en stemmingsstoornissen 2.0


Op 21 april vindt plaats het


georganiseerd door samenwerkende organisaties: in NijCa2re, Nijmegen Centre of Anxiety and Affective disorders Research and Expertise.
U bent van harte welkom!

Meer informatie over programma en aanmelding

Twee proefschriften over ADHD bij ouderen

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) komt ook bij ouderen nog voor. Dit blijkt uit zowel het promotie onderzoek van Marieke Michielsen (VUmc) als uit het promotie onderzoek van Evert Semeijn (Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ Den Haag). Zij screenden en diagnostiseerden ouderen in de algemene bevolking binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA).
Het was eerst de overtuiging dat ADHD een aandoening was die bij kinderen voorkwam, en dat de symptomen met het ouder worden van het kind zouden verminderen en soms zelfs uiteindelijk verdwijnen. Nu is erkend dat ADHD ook na de jeugd kan voortduren tot in de volwassenheid en oudere leeftijd.
De prevalentie van ADHD is 3% bij mensen boven de 60 jaar. ADHD op oudere leeftijd gaat gepaard met meer angst en depressie, eenzaamheid, conflicten, en een slechtere lichamelijke gezondheid. Kwalitatief onderzoek laat zien dat ouderen met ADHD nog steeds hinder ervaren van hun onrust en aandachtsproblemen.
Programma ADHD bij volwassenen van PsyQ ontwikkelt nu binnen de Levenslooppoli ADHD een behandelprotocol voor ouderen met ADHD die behandeling willen in samenwerking met de ouderen psychiatrie.

Symposium over de nut en noodzaak van infantpsychiatrie

De Zorglijn Infants van Karakter organiseert op 28 juni 2016 een symposium voor professionals die in de dagelijkse praktijk jonge kinderen tegenkomen die zorgelijk gedrag laten zien. 
 
Door wetenschappelijk onderzoek worden gerichte interventies ontwikkeld en onderzocht die direct aansluiten op de behoefte van de praktijk. Er vroeg bij zijn, is bij psychiatrische problematiek van cruciaal belang. Als professional in de zorg kunt u het verschil maken door uw kennis van afwijkende gedragskenmerken bij jonge kinderen te vergroten. Het is nooit te vroeg!
 
In dit symposium richten we ons op de klinische praktijk waarbij de onderbouwing vanuit de wetenschap vanzelfsprekend aandacht krijgt. De plenaire lezingen bieden een overzicht van dit nog betrekkelijk nieuwe terrein en maken zichtbaar dat ontwikkelings-/gedrags- en opvoedproblemen, ook een voorbode of eerste uiting kunnen zijn van latere stoornissen zoals autisme of ADHD meer extreme vormen van pathologie. In de parallelsessies gaan we in op behandelmethodieken en trainingen.
 
Meer informatie kunt u krijgen via Margriet Stoorvogel, Zorglijnmanager bedrijfsvoering ASS, ADHD en Infants: t. 024 351 22 22

Gebruik van ROM bij Shared Decision Making

Inmiddels is iedereen wel op de hoogte van het begrip ROM (Routine Outcome Monitoring), maar er blijkt in de GGZ praktijk behoefte te bestaan aan welke toepassingen er mogelijk zijn. Het artikel "Gebruik van Routine Outcome Monitoring bij Shared Decision Making" beschrijft hoe op professionele wijze en met ervaringskennis de ROM bij behandeling voor zowel patiënt als behandelaar zijn nut heeft. Het artikel beschrijft hoe het Topklinisch Centrum Lichaam Geest en Gezondheid van GGZ Breburg sinds 2012 werkt volgens de aanpak van Shared Decision Making (SDM) en de ROM als middel toepast bij patiënten die behandeld worden met een combinatie van mentale en fysieke klachten. Na interviews komen de ervaringen van patiënten aan de orde naast de ervaring van behandelaars. 
In de praktijk zijn de voordelen van het gebruik van Routine Outcome Monitoring bij Shared Decision Making gebleken. Frequent gemeten ROMs zijn – vanwege de informatie die ze verschaffen met betrekking tot de vorderingen die een patiënt maakt - namelijk een uitstekende informatiebron die de patiënt kan ondersteunen om meer regie te nemen in de behandeling. Het is verder persoonsgericht: door de grafisch voorstelling van de huidige persoonlijke stand van zaken krijgt de patiënt een goed beeld van het verloop van het genezingsproces. Het plaatst de voortgang van het herstelproces in perspectief van genezing en geeft de patiënt keuzemogelijkheid om te participeren in de besluitvorming waardoor deze zelf de regie heeft over de aspecten van de behandeling (bijvoorbeeld: herstel van depressieve stoornis en/of pijnstoornis). Die actieve rol van participatie en zelfsturing bij patiënten draagt positief bij aan empowerment van patiënten en aan versnelling van het genezingsproces.
Lees hier het artikel.

Workshop Shared Decision Making op het VGZ congres

VGZ zorgverzekeraar organiseert op 9 juni in Arnhem een 'academie' voor de GGZ-zorgverleners en – cliënten(vertegenwoordigers). Het thema wordt Shared Decision Making, een belangrijk en actueel onderwerp binnen de GGZ. De ervaring is dat door gebrek aan kennis en kunde er in de praktijk nog te weinig vorm aan wordt gegeven. Margot Metz (senior beleidsmedewerker) gaat namens GGZ Breburg een plenaire presentatie geven over dit onderwerp. David Khasho (gz-psycholoog) verzorgt namens het Topklinisch Centrum voor Lichaam Geest en Gezondheid een workshop over hoe je als behandelaar werkt middels het SDM-model en hoe je gebruik maakt van ROM.
Voor meer informatie: c.gruijters@ggzbreburg.nl

Psycho-educatie (PE) cursus voor adolescenten en hun ouders

SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence organiseerde in het najaar 2015 voor het eerst de PE cursus voor adolescenten en hun ouders.
Het programma bestond uit 5 bijeenkomsten op een locatie van Dimence en 7 online modules. De cursus werd gegeven door Anja Stevens, psychiater, en Bart Geerling, verpleegkundig specialist GGZ.
In tegenstelling tot de reguliere PE cursussen werd er actief gebruik gemaakt van de online behandelmogelijkheden. Deze manier van aanbieden past goed bij de doelgroep en hun wensen over de manier waarop zij zorg willen ontvangen.
De cursus wordt op dit moment geëvalueerd, zowel patiënten als naastbetrokkenen waarderen de combinatie van online en de groepsbijeenkomsten. De volledige resultaten hopen wij in een volgende nieuwsbrief te presenteren.

SLEEPREG-BD onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd door SCBS Bipolaire Stoornissen, naar slaapverstoring bij zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis of een postpartumpsychose in de voorgeschiedenis (SLEEPREG-BD) is nog steeds in volle gang.
Er is al bij veel vrouwen slaap en stemming tijdens en na de zwangerschap in kaart gebracht, maar we zijn nog steeds op zoek naar nieuwe deelneemsters.
We zoeken zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis of met een postpartumpsychose in de voorgeschiedenis die mee willen doen aan het onderzoek.
Meer informatie is te vinden in de nieuwsbrief.

Refereermiddagen SCBS Bipolaire Stoornissen

In 2015 organiseerde het SCBS Bipolaire Stoornissen 4 maal een refereermiddag waarin verschillende onderwerpen, gerelateerd aan de bipolaire stoornis aan bod kwamen.
Een korte terugblik is te lezen in de nieuwsbrief.
Ook in 2016 staan er weer refereermiddagen gepland. Op 24 maart is het onderwerp ‘E-health en bipolaire stoornissen’.
Meer informatie is te vinden op de site.

Innovaties bij SCOS

Het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen in Deventer onderzoekt de behandeling van verslaving bij autisme die gedurende de afgelopen 2 jaar in de klinische afdelingen is geboden. De methode is een aanpassing van het dubbel-diagnose protocol voor volwassenen met autisme. Momenteel wordt een groepsmodule ontwikkeld, naast de bestaande individuele therapie. Verslaving en autisme krijgen ook de aandacht in het lopende promotie onderzoek naar risicofactoren voor een zeer intensieve behandeling voor ASS.
Het afgelopen jaar zijn er vanuit het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen 32 verpleegkundigen en begeleiders van de klinische afdelingen geschoold in het systemisch werken. Hierdoor hebben zij als behandelaar meer oog voor de mogelijke systeemproblematiek en kunnen indien nodig hun cliënt en het systeem doorverwijzen voor systeemgesprekken.
Aankomende innovatie ontwikkeling Virtual reality: Vanaf half maart zal er binnen het Cluster Ontwikkelingsstoornissen gewerkt worden met Virtual Reality. Deze Virtual Reality bril kan ingezet worden bij behandelingen. Te denken valt onder andere aan het leren reizen met openbaar vervoer, omgaan met pleinvrees etc. Vanuit Saxion Hogescholen zal er onderzoek gedaan worden naar de inzetbaarheid van Virtual Reality in de behandeling.

Innovatieve behandeling intensieve EMDR lijkt succesvol

Centrum '45 heeft een intensieve EMDR behandeling ontwikkeld, waarmee in januari is gestart. Gedurende een opname van vijf dagen worden twee sessies EMDR per dag aangeboden. De resultaten van deze innovatieve behandeling worden onderzocht en de eerste uitkomsten lijken hoopgevend.
Lees meer

Centrum ’45 werkt samen in onderzoek naar EMD app

Centrum '45 heeft in samenwerking met andere partners een EMD app ontwikkeld en voert nu onderzoek uit. De EMD app is een nieuwe online toepassing die is gebaseerd op het EMDR-protocol. Beoogd wordt met de app de efficiëntie van de EMDR-behandeling te vergroten en de zorg toegankelijker te maken.
Lees meer

Handleiding voor meergezinsgroepen met vluchtelingen

Behandelaars bij Stichting Centrum '45 schreven een handleiding voor meergezinsgroepen met vluchtelingen, omdat het gezinsleven van asielzoekers vaak onder druk staat. Het gezinsleven van asielzoekers staat vaak onder druk. De asielprocedure kan lang duren. Ook moet er vaak worden verhuisd. Bij gezinnen die onzeker zijn over een verblijfsvergunning en/of dreigen uitgezet te worden, is vaak sprake van een hoog spanningsniveau dat een goede ontwikkeling van de kinderen belemmert. In ‘Goed ouderschap in moeilijke tijden, handleiding voor meergezinsgroepen met vluchtelingen’ wordt een preventief programma voor asielzoekers en vluchtelingen beschreven.
Lees meer

Vroegtijdige behandeling borderline bij jongeren


Littekens op de ziel door voortdurende teleurstelling en frustratie voorkomen
Eind februari verscheen in een bijlage bij de Volkskrant een uitgebreid artikel over borderlineproblematiek bij jongeren en het belang van vroegtijdige behandeling. Lees hier het artikel.
 
De Viersprong behandelt jongeren met borderline met behulp van Mentalization Based Treatment (MBT) in Amsterdam, Bergen op Zoom en Den Bosch. In Bergen op Zoom kunnen jongeren vanaf 14 jaar instromen. In Amsterdam en Den Bosch vanaf 16 jaar. Lees hier meer.

NJi erkent MST op het hoogste niveau:

Meest effectieve behandeling voor zeer lastige puber

Wetenschappelijk is bewezen dat de resultaten van MST (Multi Systeem Therapie), op de korte en lange termijn, beter zijn dan de resultaten van andere behandelingen voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Reden temeer voor het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) om de interventie op het daartoe hoogste niveau, ‘effectief volgens sterke aanwijzingen’ op te nemen in haar databank. MST is de enige behandeling voor deze doelgroep in deze hoogste categorie. Lees meer in het persbericht van MST-Nederland.
MST ook bewezen kosteneffectief.
In recent onderzoek is ook de kosteneffectiviteit van MST in Nederland aangetoond. MST is dus niet alleen bewezen effectief, maar ook bewezen kosteneffectief.
Naar Behandeling met MST

Zelfs kwetsbare patiënten met persoonlijkheidsstoornissen hebben baat bij confronterende psychotherapie

Dat concludeert Janine van Manen in haar proefschrift “Treatment selection in personality disorders” dat zij op 26 januari 2016 verdedigde in het Erasmus MC. Zij onderzocht de indicatiestelling voor behandeling bij 700 patiënten met persoonlijkheidsstoornissen in 6 verschillende behandelcentra voor persoonlijkheidsproblematiek in Nederland. Lees meer

BEAT VICTIMIZATION!

Onderzoek naar weerbaarheid en preventie van victimisatie van mensen met een psychotische kwetsbaarheid
Mensen met een psychotische kwetsbaarheid hebben een verhoogd risico om slachtoffer te worden van geweld. Victimisatie kan een grote impact hebben op het leven van cliënten en een negatief effect hebben op herstel. GGZ Drenthe Psychosecircuit werkt mee aan het Beat Victmization project van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, waarin onderzoek gedaan wordt naar nieuwe interventies die gericht zijn op het voorkomen van victimisatie. Hierbij wordt gekeken naar het effect van sociale activatie en een psychomotorische training op weerbaarheid en slachtofferschap.
Lees meer

Onderzoeksresultaten naar hoge emotionaliteit borderline patiënten

Eind 2015 werd een artikel (Lobbestael & Arntz, 2015) gepubliceerd over een onderzoek waar onder meer cliënten van het team persoonlijkheidsstoornissen, onderdeel van Virenze aan deelnamen. Dit onderzoek testte of borderline patiënten extreem emotioneel reageren op allerlei soorten triggers. De samenvatting van het onderzoek alsook de volledige referentie ervan kan je vinden via de link.
Lees meer

Gezamenlijke promovendus aangesteld rond hostiliteit

Martijn van Teffelen is aangesteld als nieuwe medewerker bij het team persoonlijkheidsstoornissen. Zijn aanstelling wordt gedeeltelijk bekostigd door Virenze-Riagg Maastricht en de Universiteit Maastricht, en bestaat uit klinische taken (basispsycholoog) en onderzoekstaken (promovendus). Martijn heeft deze aanstelling verworven na een open procedure, waarin verschillende potentiele kandidaten samen met een hoofdonderzoeker de competitie aangingen. De andere leden van het onderzoeksteam zijn Jill Lobbestael (hoofdonderzoeker en co-promoter, team persoonlijkheid), Frenk Peeters (promotor, team stemming), en Marisol Voncken (co-promoter, team angst). Het project is getiteld `Computer- en therapeut-gestuurde cognitieve interventies voor hostiliteit: een blended e-mental health benadering`. Het project zal zowel binnen Virenze-Riagg Maastricht, als in andere vestigingen van Virenze worden uitgezet.
Lees hier de samenvatting van het onderzoek.

Scholingsaanbod Altrecht Psychosomatiek Eikenboom 2016

In 2016 heeft Altrecht Psychosomatiek Eikenboom weer een ruim aanbod van (na)scholingsbijeenkomsten op het gebied van ernstige ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK) en Somatoforme stoornissen. Het betreft cursussen en workshops die gebaseerd zijn op jarenlange behandelervaringen, wetenschappelijke inzichten en onderzoek. De trainers zijn zeer ervaren in het geven van scholing aan uiteenlopende groepen professionals.
Lees meer

Postbus 1198

3800 BD Amersfoort

033-4450678

info@topggz.nl
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Twitter
Twitter
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor deze nieuwsbrief.
 
Copyright © 2016 Stichting Topklinische GGz, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp