Copy
Nieuwsbrief 2016: Gelders Kennisnetwerk Voedsel
View this email in your browser
Korte Ketens
Gelders Kennisnetwerk Voedsel
Voorjaar 2016
Terugblik provinciale netwerkbijeenkomst:
3 maart 2016 te Culemborg
 
Op dinsdag 3 maart waren 35 ambtenaren en bestuurders bij elkaar in Vrij in Culemborg. Het doel van deze bijeenkomst was met elkaar in gesprek gaan over regionale voedselketens en de rol van gemeenten daarbij. Aan de hand van praktische voorbeelden en concrete vragen werden de deelnemers in diverse programma onderdelen steeds concreter hoe regionale voedselketens in Gelderland vorm zouden kunnen krijgen. 



De rijkdom en inzichten van deze vruchtbare bijeenkomst over regionale ketens in Gelderland hebben we voor u samengevat.


Klik hier voor meer informatie.
Over het Gelders Kennisnetwerk Voedsel

Gelderland kent een grote rijkdom aan voedsel. Initiatieven van ondernemers en burgers leveren belangrijke bijdragen aan onze economie, leefomgeving en gezondheid. Gemeenten hebben een cruciale rol in het mede mogelijk maken van die initiatieven. Het Gelders Kennisnetwerk Voedsel is eind 2014 gestart en ondersteunt gemeenten bij deze faciliterende rol. Dat doen we aan de hand van netwerkbijeenkomsten, provinciaal en regionaal, advies-op-maat en in de loop van 2016 financieel via de POP3 regeling. Het netwerk wisselt ervaringen uit en biedt praktische voorbeelden en handvatten.
 
Vooraankondiging

De volgende provinciale netwerkbijeenkomst zal plaatsvinden op
donderdag 15 september van 10.00 tot 14.00 bij het Akoesticum in Ede.

Tijdens deze bijeenkomst staan diverse goede voorbeelden vanuit gemeenten en hun activiteiten op het gebied van voedsel centraal. Denk aan: het succesvol indienen van een POP3 aanvraag voor het aanstellen van een keten regisseur [korte ketens], voedsel als integraal onderdeel van de gemeentelijke beleidsdoelstellingen [voedsel op de politieke agenda] en meer. Suggesties waar u van zou willen leren of kennis en ervaring over zou willen delen zijn uiteraard van harte welkom.
POP3 regeling - provinciale subsidiemogelijkheden
Bernadette Janssen verzorgde op 3 maart een presentatie over de mogelijkheden. Deze presentatie vindt u hier.

Stimuleringsregeling korte voorzieningsketens voor gemeenten
Met deze regeling kunnen gemeenten een aanvraag indienen, waarmee zij subsidie kunnen ontvangen voor de inzet van een coördinator die zich gaat richten op het aanjagen en versterken van korte voorzieningsketens. De regeling is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting halverwege april worden opengesteld. Het doel van de stimuleringsregeling is om gemeenten in staat te stellen te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor het realiseren van een korte keten binnen de gemeente en om verder uitvoering te geven aan de coördinatie en realisatie van een korte keten binnen de gemeente/regio. Meer informatie leest u hier  

In eerste reactie op de aankondiging van de stimuleringsregeling heeft u aangegeven in staat te willen zijn om in samenwerking met andere Gelderse gemeenten een aanvraag te kunnen doen. Hiertoe is de regeling aangepast, waardoor het mogelijk wordt om een hoger maximaal bedrag aan te vragen afhankelijk van het aantal samenwerkende gemeenten. [Zie bovenstaande link naar presentatie voor de specificatie]

Contact: Bernadette Janssen, b.janssen@gelderland.nl
026-359 8149. 

Innovatieve Concepten
Via dit openstellingsbesluit stelt de provincie subsidie beschikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe concepten die boven het individuele bedrijfsbelang uitstijgen en die gericht zijn op het structureel verbeteren van de duurzaamheid van een hele keten, een sector of een regio. Daarnaast wordt subsidie beschikbaar gesteld voor het opschalen of praktijkrijp maken van nieuwe concepten.
We nodigen u van harte uit voor een informatiebijeenkomst op 23 maart a.s. van 9.00 tot 11.30 bij Hotel Haarhuis in Arnhem.
Wij stellen het op prijs indien u deze uitnodiging door wilt sturen aan betrokken en innovatieve ondernemers in uw gemeente.  
Klik hier voor de uitnodiging.

Contact: Yvonne Geelen, y.geelen@gelderland.nl, 026-3599557.
Ontwikkelingen in de regio's

Korte voedselketens in Ede en de FoodValley regio
In de gemeente Ede en de FoodValley regio zijn al veel initiatieven op het gebied van korte ketens. Afgelopen jaren is een Coöperatie Boerenhart opgericht die regionale producten bundelt en vervolgens afzet naar horeca. Steeds vaker ook naar supermarkten.

In de regio is steeds meer aandacht om het aandeel regionaal voedsel uit te breiden en beschikbaar te maken voor de inwoners. Dit allemaal op een voor de inwoners gemakkelijke manier. Gemeente Ede neemt momenteel hierin het voortouw en verkent onder regionale ondernemers hoe we ons regionale aanbod breder kunnen inzetten. Verschillende regionale partijen aan vervolgens samen aan de slag met dit project. Het plan is om onder meer regionale handelsmissies te organiseren om de samenwerking te vergroten tussen boer en afnemer.

Natuurlijk is Ede bereid deze resultaten en inzichten met u te delen. Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan nodigen we u van harte uit om contact met ons op te nemen.
Contact: Froukje Idema, programmamanager Food, froukje.idema@ede.nl, 0652121900 

 
Regionaal Werkatelier Noord Veluwe
Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 18 april 2016 en zet in op het volgende:


Het consumeren van meer groente (en fruit) is van belang voor de gezondheid en de lokale economie. Samenwerkende JOGG gemeenten in Noord Veluwe zetten daarom in op het stimuleren van het eten van groente (en fruit) door jongeren, middels de campagne Snoep Groente! Met oog op een duurzaam vervolg van de campagne verkennen we met lokale stakeholders op welke manier de regio de consumptie van groente (en fruit) van dichtbij structureel kan organiseren via een korte keten. 


Cleantech Tomorrow 2016 - Lochem & Zutphen

Reis mee naar een schone toekomst!
 
Kennis en inspiratie opdoen over schone technologie, duurzaamheid en circulaire economie. Dat kan van 2 t/m 5 april tijdens Cleantech Tomorrow. Dit meerdaagse evenement wordt ieder jaar in een andere gemeente van de Cleantech Regio (Stedendriehoek) georganiseerd. Dit jaar zijn de gemeenten Zutphen en Lochem aan zet. Op zaterdag 2 en zondag 3 april zijn er in de hele Stedendriehoek activiteiten voor het publiek. Maandag is een dag voor het onderwijs en dinsdag 5 april wordt dé conferentie over schone technologie en circulaire economie in Almen gehouden. Het hele dorp staat die dag in het teken van duurzaamheid. Kijk voor meer informatie over het programma op
www.cleantechtomorrow.nl.
 
Dinsdag 5 april. ’s Ochtends zijn er ontbijtbijeenkomsten in de regio en vanaf 10.00 uur bent u in Almen welkom voor het hoofdprogramma onder leiding van dagvoorzitter Helga van Leur en  gastsprekers Prof. Dr. Jan Lehmann en Prof. Jan Jonker. ’s Middags is er een open programma met meer dan 30 inspirerende themasessies.
 
In Lochem zijn er ontbijtexcursies bij het moderne metaalbedrijf WILA samen met Friesland Campina en in het gemeentehuis door ForFarmers. ’s Middags is er vanuit Lochem veel aandacht voor de agrarische sector in een pop-up landbouw paviljoen.
Wij nodigen u van harte uit.
De publieksactiviteiten zijn vrij toegankelijk. Voor de conferentie op dinsdag 5 april dient u zich via de website
www.cleantechtomorrow.nl aan te melden. Deelname is gratis.
 
LinkedIn groep voor Gelderse gemeenten

De rijkdom aan inzichten en kennis kan vanaf nu via LinkedIn voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Handig om naast de netwerkbijeenkomsten met elkaar in contact te blijven. Via onderstaande link kunt u een verzoek tot deelname indienen.
LinkedIn - Voedsel bij Gelderse gemeenten
LinkedIn - Voedsel bij Gelderse gemeenten

Contact


Rita ten Dam – provincie Gelderland      Programmaleider Provinciaal kennisprogramma DuurzaamDoor 
026-3598672  | r.ten.dam@gelderland.nl

Suzan Klein Gebbink – Wing                  Organisatie en facilitatie van bijeenkomsten. 
06-52519691 | suzan@wing.nl

Marianne Karstens – Walnut                  Organisatie en facilitatie van bijeenkomsten. Advies op Maat. 
06-41867785  | marianne@walnutfhm.nl