Copy
St. Gewoon Speciaal
Expertisecentrum KANS in onderwijs

Maart 2016

Beste lezer,
in deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

KANS in onderwijs
Door Ellen Pieterse, directeur KANS in onderwijs


KANS in onderwijs is een onderdeel van Stichting Gewoon Speciaal en biedt expertise vanuit haar scholen.
Vanaf 1 maart 2016 heb ik de leiding overgenomen van Co van den Beld en ben ik de nieuwe directeur van KANS.
Daarnaast ben ik met ingang van 1 december 2015 de nieuwe directeur van de SBO de Stuifheuvel in Zeist.
Vanaf 1982 werk ik in het onderwijs waarvan de meeste jaren in het Speciaal Basisonderwijs. De laatste 20 jaar ben ik directeur van verschillende scholen/besturen geweest. Tevens ben ik zes jaar lang voorzitter geweest van het Landelijk Werkverband voor Speciaal Basisonderwijs.
In mijn eerdere functies heb ik mij ingezet om de expertise vanuit het SBO uit te dragen naar andere scholen. Mijn taak bij KANS is dus niet geheel nieuw.
 
De komende periode zal vooral in het teken staan van kennismaken (medewerkers, scholen. besturen en SWV-en) verdiepen in de huidige situatie en te werken aan de ontwikkeling van KANS.

Coachen met het oortje, een KANS voor Passend Onderwijs
Door Paulien Oogjen, IB ondersteuner en leerkrachtcoach

Passend Onderwijs vraagt veel van leerkrachten.  Uit recent onderzoek van de DUO-onderwijsonderzoek in samenwerking met het Algemeen Dagblad (augustus 2015) naar de ervaringen met Passend Onderwijs een jaar naar de invoering, blijkt dat: de ruime meerderheid (minimaal 86%) van alle doelgroepen zegt dat hun school veel of enigszins behoefte heeft aan extra scholing voor leraren op het gebied van passend onderwijs.
Hoe kan synchroon coachen hier een bijdrage aan leveren?
Passend Onderwijs kan alleen dan vorm krijgen als de basisorganisatie (het klassenmanagement, de didactiek en de pedagogische relatie) in een klas staan als een huis.
Alleen dan ontstaat er tijd en ruimte om met de kansen die Passend Onderwijs biedt effectief aan de slag te gaan. Dit roept meteen de vraag op welke ondersteuning ingezet kan worden als verwacht wordt dat op het gebied van de basisorganisatie veel winst te behalen valt?
Hier kan Synchroon Coachen een snelle en goede oplossing voor bieden.
Hoe werkt het?
Bij een traditionele manier van begeleiden observeert een coach de les en neemt notities. Na de les (of later) geeft hij feedback op het lesgedrag. Dat kan effectiever. Met synchroon coachen - met een oortje, zoals in de beveiliging en de sport gebruikt wordt - kan een coach de leerkracht tíjdens de les van feedback voorzien. De coach zit met een laptop in een andere ruimte. De feedback is kort en van te voren doorgesproken. De leerkracht weet dus wat hij kan verwachten en wordt daardoor ook deelgenoot van het proces.
Feedback die hij meteen kan toepassen. De leerkracht ervaart gelijk welk effect een gedragsverandering heeft. De les wordt niet verstoord door een aanwijzing van de coach en de leerkracht wordt niet ondermijnd in zijn gezag naar de leerlingen toe.
Synchroon coachen vervangt het traditionele nagesprek niet, maar geeft er een aanvulling op. Het belangrijkste voordeel is dat de leerkracht inefficiënte interventies in het  lesgeven meteen corrigeert en ook op de lange termijn steeds sneller de juiste aanpak vindt.
Tijdinvestering:
Trajecten Synchroon Coachen bestaan uit een intake, een asynchrone filmopname en 3 of 4 synchroon filmsessies met nagesprekken.
De eerste drie filmsessies volgen elkaar snel op, zodat nieuwe interventies snel ingeslepen en bijgestuurd kunnen worden. De laatste sessie is na vier weken.
De totale tijdinvestering is ongeveer 10 weken.
De kwaliteit van een leraar is de meest invloedrijke factor
op het succes van leerlingen!
Meer lezen over coaching bij KANS: klik hier

Rots & Water, als je lichaam aanvoelt als een huis…

Door Sylvia Peters, begeleider passend onderwijs en trainer Rots & Water

“Wat goed is voor kinderen met speciale begeleidingsbehoeften is goed voor alle kinderen”.
Dit zeggen we met enige regelmaat in onderwijsland tegen elkaar. Een stelling die ook opgaat voor de training Rots & Water, een psychofysieke weerbaarheidstraining.
Als je lichaam aanvoelt als een huis, voel je je altijd en overal thuis.

Deze uitspraak hoorde ik van ‘founding father’ Freerk Ykema tijdens mijn driedaagse basistraining en trof mij recht in het onderwijshart. Als ervaren speciaal onderwijsleerkracht en schoolondersteuner zie ik elke werkdag weer wat het effect is als kinderen ‘goed in hun vel’ komen te zitten. Leven en leren doe je met je lichaam en in je lichaam, het opbouwen van (zelf)vertrouwen en lichaamsbesef gaan hand in hand.
Een psychofysieke weerbaarheidstraining 
De training Rots & Water van 8-10 lessen van 45 minuten kan bijvoorbeeld worden ingezet als programma weerbaarheid en/of als preventieve interventie bij anti-pestbeleid op een basisschool.  Rots & Water maakt gebruik van een psychofysieke didactiek, wat inhoudt dat startend vanuit een fysieke invalshoek, mentale en sociale vaardigheden worden aangereikt en verworven. Actie (spel, spelen en basale zelfverdedigingsvormen) wordt afgewisseld door momenten van zelfreflectie en (kring)gesprekken. De training kan worden gegeven aan gehele klassen of aan kleine(re) groepen en kan eventueel ook worden ingezet als individueel traject. Inmiddels heb ik ervaren dat het eveneens prachtig kan werken bij het coachen van leerkrachtvaardigheden.
Rots én Water in balans 
Waar staat Rots voor? Waar staat Water voor? Wanneer stel je je als Rots op en wanneer als Water?
Bij een ‘Rots houding’ passen kernwaarden als: Zelfvertrouwen, Weten wat je wilt, Doorzetten, Nee durven zeggen.
Bij een ‘Water houding’ passen kernwaarden als: Behulpzaam, Weten wat een ander wil, Meegaand, Luisteren en kijken, Ja durven zeggen. De training maakt deze kernwaarden wakker of plaatst ze (meer) in balans met elkaar.
Rots & Water binnen uw basisschool
Heeft u een leerling voor wie het belangrijk is om de sociale vaardigheid en weerbaarheid te vergroten? Heeft u een klas waar een positiever klassenklimaat gewenst is? Wilt u werken aan verbondenheid en betrokkenheid met elkaar en een hoger welbevinden?
Een training Rots & Water kan dit realiseren!
Meer lezen over Rots & Water bij KANS: klik hier
De nieuwsbrief van KANS in onderwijs verschijnt 4 x per jaar.
KANS is er voor leerkrachten, leerlingen, ouders, scholen en andere instellingen. KANS biedt professionele begeleiding door experts vanuit het speciaal basis onderwijs (SBO). Bij KANS zijn alle experts in de dagelijkse praktijk werkzaam. Hierom weten zij precies wat het is om met leerlingen om te gaan die elke dag extra zorg nodig hebben. Alle informatie over de activiteiten die KANS voor u kan verzorgen staat beschreven op de website www.kans-inonderwijs.nl
KANS is gespecialiseerd in:
  • Coachen / begeleiden / trainen van (startende) leerkrachten en het afnemen van onderwijsassessments.
  • Onderzoek en begeleiding van kinderen met leer- en/of gedragsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen.
  • Verschillende manieren van ondersteuning en hulp aan (groepen) ouder(s) / verzorger(s).
  • Nascholingscursussen en informatie-bijeenkomsten voor onderwijs-opleidingsinstituten.
De deskundigheid van SBO De Kristal in Maarssen, SBO De Wissel in Houten, SBO De Stuifheuvel in Zeist SBO De Driehoek in Wijk bij Duurstede en SO C.P. van Leersumschool met locaties in Zeist en Veenendaal komen in KANS samen. 
Alle informatie over de activiteiten die KANS voor u kan verzorgen staat beschreven op de website www.kans-inonderwijs.nl
KANS valt onder bestuur van Stichting Gewoon Speciaal, waarin de hierboven genoemde vier scholen voor speciaal basisonderwijs in de regio samen werken. 
Ga naar onze website om verder te lezen.
Copyright © KANS in onderwijs, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
KANS in onderwijs
Galerijmuur 51
3991 WX Houten
Tel: 06 - 533 88 002
info.kans@gewoonspeciaal.com
www.kans-inonderwijs.nl

Schrijf me uit voor deze lijst    Wijzig inschrijving 

Email Marketing Powered by Mailchimp