Copy
nummer 4, april 2016
View this email in your browser

Veel maatregelen na de zomer van start
Waterhuishouding wordt aangepakt


Als alles volgens planning verloopt, gaat na de zomer op een flink aantal plekken in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal letterlijk de schop de grond in om de veiligheid rond het spoor te verbeteren. Er wordt dan onder meer gewerkt aan de riolering, sloten en eventuele vloeistofkerende voorzieningen in de nabijheid van het spoor. Allemaal maatregelen om de nadelige gevolgen van een eventueel ongeval met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te beperken. Ook verbetering van de bereikbaarheid van het spoor en de bluswatervoorzieningen staan op het programma.


Bij elkaar gaat het om ongeveer vijftien projecten die deel uitmaken van het in 2014 vastgestelde maatregelenpakket. In het toen gehouden onderzoek is onder meer gekeken naar de effecten van een mogelijke brand met gevaarlijke stoffen. ‘Hoe kun je voorkomen dat gevaarlijke vloeistof of bluswater via het riool of op een andere manier het open water kan vervuilen?’, was toen een van de vragen. Het antwoord luidde dat er vooral op het gebied van waterhuishouding veel winst valt te behalen. Watergangen en kolken afsluiten, rioolaansluitingen aanpassen, spoorsloten in kaart brengen, gemalen beschermen et cetera. Allemaal maatregelen waarmee ingenieursbureau Royal HaskoningDHV aan de slag gaat. De komende maanden worden de maatregelen verder uitgewerkt, doorgerekend en met de gemeenten besproken. De uitvoering start na de zomer.
Riolering aanpakken
Het is sowieso de bedoeling dat gevaarlijke vloeistof en vervuild bluswater zich niet via de riolering kunnen verspreiden. Daarom worden op diverse plaatsen bij het spoor rioolkolken afgekoppeld van de riolering en aangesloten op de nabij gelegen spoorsloot. Dit is een van de lessen die we hebben geleerd van de trein- en giframp in 2013 in het Belgische Wetteren. Tegelijk worden trottoirkolken vervangen door straatkolken, waardoor meer vloeistof tegelijk kan afstromen. Deze maatregelen staan op het programma voor de spoorwegovergangen Hazeldonkse Zandweg in Zevenbergen, Kade in Roosendaal en Bosschendijk, Vaartweg en Galgenstraat in Oudenbosch. Ook in het buitengebied zijn soortgelijke maatregelen denkbaar, al zullen daar ook plekken zijn waar in voorkomende gevallen watergangen met bijvoorbeeld zandzakken worden afgesloten.
Dammen
Een andere mogelijkheid om watergangen of open water te beschermen tegen gevaarlijke vloeistof of vervuild bluswater, is het aanbrengen van dammen. Dat kunnen vaste damwanden zijn of voorzieningen om tijdelijk een dam op te werpen. In Zevenbergen richten de beschermingsmaatregelen zich op het gemaal, het Zwanegat, de watergangen die de woonwijk Bosselaar ingaan en de watergang langs de Looierij. In Oudenbosch gaat het om de watergang langs het spoor tussen de Galgenstraat en de Vaartweg, de vijver aan de Parklaan en de vijvers in de woonwijk ten oosten van het spoor.
In Roosendaal moet de drainage onder het spooremplacement worden aangepakt om te voorkomen dat er gevaarlijke vloeistof of bluswater richting de Roosendaalse Vliet kan stromen. Ook is een extra buffer nodig, zodat Roosendaal niet te maken kan krijgen met overtollig water. Deze maatregelen zijn voorzien in 2017 als onderdeel van het groot onderhoud van de drainage.

 
Woningen beschermen
Er komt straks ook een opstaande rand tussen de tuinen van de woningen aan de Burgemeester Vogelstraat in Zevenbergen en het spoor te liggen. Die moet voorkomen dat bij een brand met gevaarlijke stoffen er brandende vloeistof richting de woningen stroomt. Deze maatregel betekent tijdwinst voor bewoners wanneer zij zouden moeten vluchten en voor de brandweer die de woningen moet koelen.
 
Behalve al deze beschermingsmaatregelen staan op het lijstje van Royal HaskoningDHV nog enkele andere projecten. In Oudenbosch wordt gekeken naar een bluswatervoorziening bij de overweg Galgenstraat. In het buitengebied wordt een einde gemaakt aan situaties waar de hulpdiensten niet bij het spoor kunnen, omdat daar de onderhoudswegen van ProRail zijn afgesloten. Bij de toegangshekken komen sleutelkluizen die dit probleem oplossen.

Proefdraaien met het Veiligheidsdashboard
Inwoners kunnen meedoen


De komende maanden wordt in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal samen met inwoners proefgedraaid met het zogeheten Veiligheidsdashboard. Met deze speciale webapplicatie heb je als burger straks inzicht in de veiligheidsrisico’s die zich in je omgeving kunnen voordoen en krijg je meteen bericht in het geval van een ongeval. De proef start in april in Moerdijk.


Het Veiligheidsdashboard is een eigentijds communicatiemiddel dat inwoners razendsnel informeert bij een incident dat gevaar kan opleveren. De drie gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling en eerste testfase.
 

Website
Wie straks aangesloten is op het Veiligheidsdashboard, is in het geval van een ongeval of calamiteit verzekerd van een melding op zijn mobiele telefoon, tablet of PC. Dat kan om een ongeval gaan met gevaarlijke stoffen over het spoor, maar ook andere incidenten worden via het Veiligheidsdashboard gemeld. Het systeem meldt wat er aan de hand is, of er sprake is van een bepaald gevaar en wat je moet doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen als dat nodig is.
Het Veiligheidsdashboard wordt overigens niet alleen ingezet in het geval van een calamiteit, maar functioneert als een speciale website voor inwoners op het gebied van veiligheid. Die kunnen er informatie vinden over de risico’s in hun omgeving en over de maatregelen die de overheid heeft getroffen om die risico’s te beperken. De website laat inwoners ook zien wat zij zelf kunnen doen om zich voor te bereiden op een eventueel incident en hoe zij de risico’s voor zichzelf kunnen beperken.
 

Aanmelden
Je als inwoner aansluiten op het Veiligheidsdashboard doe je straks door je aan te melden op de website met je e-mailadres en 06 nummer. Het systeem weet dan dat jij in het geval van een incident zowel een e-mailbericht als een SMS bericht moet krijgen. De gegevens die je achterlaat, kunnen door niemand anders worden ingezien. Ieders privacy is gewaarborgd. Er komt ook een speciale app die je als bewoner kunt downloaden op je smartphone. De app is tevens beschikbaar voor telefoons met een Android besturingssysteem.
 

Proefdraaien
Dit voorjaar kunnen inwoners van Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zelf gaan proefdraaien met het Veiligheidsdasboard. Zij worden hiertoe door hun gemeenten uitgenodigd. Wie meedoet aan de proef, kan aangeven welke aanpassingen of verbeteringen nodig zijn. Het proefdraaien begint in april in Moerdijk. Een maand later volgt Halderberge en in juni is Roosendaal aan de beurt.
Lezers van deze nieuwsbrief kunnen zich voor de proef aanmelden door te mailen naar
harry.killaars@brandweermwb.nl. Zij krijgen dan automatisch een inlogcode die toegang geeft tot de proefopstelling van de website.

 

Gesprek met Statenleden wekt verwachtingen
Via Den Bosch de druk in Den Haag opvoeren


Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zijn er in geslaagd om de problemen rond de toename van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen bij het provinciebestuur op de agenda te krijgen. Die conclusie is gerechtvaardigd na het gesprek op 26 februari van West-Brabantse bestuurders en bewoners met Provinciale Staten. Zelfs de leefbaarheid kreeg in Den Bosch alle aandacht.

Het is mede aan de bewoners uit de gemeenten te danken dat Provinciale Staten op 26 februari een heus rondetafelgesprek organiseerden over het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen in Brabant. Zowel de VAG (Vereniging Alternatief Goederenspoor) uit Halderberge als de klankbordgroep uit Moerdijk deed al lange tijd verwoede pogingen om bij de politici in Den Bosch aandacht te vragen voor het spoortraject Moerdijk-Halderberge-Roosendaal. Het leek immers of de Brabantse politiek alleen maar oog had voor de problemen met de zogeheten Brabantroute in Midden- en Oost-Brabant. West-Brabant was nauwelijks in beeld. Aan die situatie is op 26 februari een einde gekomen. Het provinciaal bestuur is nu duidelijk op de hoogte van de spoorproblematiek in West-Brabant en weet dat in deze regio de belangrijkste spoorverbinding tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen ligt.

Trillingen als eyeopener

“Dat is sowieso een van de grote winstpunten”, blikt burgemeester Giel Janssen van Halderberge terug. Hij was op 26 februari namens de bestuurders een van de sprekers. “Een nog groter winstpunt is dat we behalve de veiligheid ook het aspect leefbaarheid op de agenda hebben gekregen. Ik was dan ook blij met de aanwezigheid van GGD Brabant tijdens de bijeenkomst die mijn toelichting op dat punt ondersteunde. Zo hebben we de aanwezige politici duidelijk kunnen maken dat veel bewoners in onze gemeenten ernstige hinder ondervinden van de trillingen
en het geluid van het treinverkeer. Deze onderwerpen bleken een echte eyeopener te zijn. De Statenleden toonden dan ook grote belangstelling voor het onderzoek dat we door akoestisch adviesbureau Ardea hebben laten uitvoeren.”
Ook Riet Gerla van de bewonersklankbordgroep uit Zevenbergen kijkt met voldoening terug op het gesprek in Den Bosch. “Geweldig dat we na tweeënhalf jaar vergeefs aankloppen bij het ministerie nu eindelijk aandacht krijgen voor onze leefbaarheid. In Den Haag sturen ze ons steeds terug, wanneer we het over iets anders dan veiligheid willen hebben. Aan de constatering van Ardea dat de treinen veel te hard rijden, hebben ze tot nu toe geen boodschap. De politiek in Den Bosch gelukkig wel.”

Bossche lobby naar Den Haag

Giel Janssen en Riet Gerla hebben allebei hun hoop gevestigd op de kracht van de politieke lobby vanuit Den Bosch naar Den Haag. “Het wordt tijd dat we als bewoners steun in de rug krijgen van de politiek”, aldus Riet. “Niet alleen in onze gemeenten, maar ook op provinciaal en landelijk niveau. We hebben als klankbordgroep weliswaar onze eigen lijn naar het ministerie, maar tot nu toe heeft de politiek zich teveel afzijdig gehouden. Wanneer de Statenleden hun politieke collega’s in de Tweede Kamer aanspreken over onze problemen, verwacht ik een toenemende
druk op het ministerie.” Ook Giel Janssen zet daar op in. “Ik verwacht dat de dames en heren Statenleden in Den Bosch hun politieke broeders en zusters in Den Haag zullen aansporen tot daden.” De burgemeester verwacht ook bij ProRail meer aandacht voor het probleem van de trillingen. “Daar ben ik van overtuigd.”


Mogelijk al in 2017 geluidsmaatregelen
Ook de wachtsporen dan opruimen


Als het aan de Stuurgroep Veiligheid Spoorzones Moerdijk-Halderberge-Roosendaal ligt, worden al in 2017 de eerste maatregelen getroffen tegen de geluidhinder die de goederentreinen veroorzaken. Ook de sporen waar goederentreinen staan te wachten bij het passeren van een andere trein, zouden dan opgeruimd moeten worden.
 
Dat staat te lezen in een recente brief van de stuurgroep aan ProRail. De stuurgroep, bestaande uit de bestuurders van de drie gemeenten en de directeur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, wil niet wachten totdat ProRail met de uitvoering van zijn eigen meerjarenprogramma begint. In dat geval zouden de maatregelen pas ergens tussen 2018 en 2022 uitgevoerd worden.
 

Werk met werk maken
De drie gemeenten en de Veiligheidsregio dringen er al een jaar op aan bij het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) en ProRail om behalve aan de veiligheid en zelfredzaamheid ook aandacht te schenken aan de gevolgen van de toename van het spoorvervoer voor de leefbaarheid. Daarbij gaat het om geluid, trillingen en het vaker dicht zijn van overwegen. Bij voorkeur zou de leefbaarheid tegelijk moeten worden aangepakt met de uitvoering van de veiligheidsmaatregelen. ‘Werk met werk maken’ heet dat. Aan de veiligheid, zelfredzaamheid en hulpverlening wordt inmiddels hard gewerkt. Eind 2017 moet het programma Samen aan de slag met de maatregelen zijn uitgevoerd. Dus zou de koppeling met maatregelen op het gebied van leefbaarheid ook nog dit of volgend jaar gestalte moeten krijgen. De stuurgroep ziet dan ook het liefst dat ProRail al in 2017 begint met het uitvoeren van de eerste geluidsmaatregelen.
 

Raildempers en betonnen dwarsliggers
Eind vorig jaar heeft ProRail inzicht verschaft in de maatregelen die nodig zijn om de geluidsoverlast aan te pakken. Tot het pakket behoren het plaatsen van geluidsschermen, het aanbrengen van raildempers en de vervanging van de houten dwarsliggers door betonnen exemplaren. Alle maatregelen tegelijk uitvoeren kan niet, omdat over een onderwerp als het toepassen van geluidsschermen eerst nog overleg nodig is. Maar op het vervangen van de dwarsliggers in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal en het aanbrengen van geluidsdempers hoeft volgens de stuurgroep niet te worden gewacht. Die maatregelen zouden dan kunnen samenvallen met de uitvoering van diverse werkzaamheden langs het spoor, die de gemeenten al op het programma hebben staan. Zoals het aanbrengen van vloeistofkerende wanden en de werkzaamheden aan sloten en rioleringssystemen die direct aan de spoorzone grenzen.
 

Wachtsporen
De stuurgroep dringt er bij ProRail ook op aan om al in 2017 de zogeheten wachtsporen in Zevenbergen en Oudenbosch op te heffen. Op deze sporen mogen ook treinen met een gevaarlijke lading wachten totdat andere treinen zijn gepasseerd. Het gebruiken van wachtsporen is uit het oogpunt van veiligheid niet langer acceptabel. Bij de treinbotsing vorig jaar in Tilburg was, waarbij een gevaarlijke stof uit een tankwagon lekte, was ook een trein betrokken die op een dergelijk wachtspoor stond opgesteld.

Aanpak West-Brabant krijgt navolging
Ook Europese belangstelling


De manier waarop Moerdijk, Halderberge en Roosendaal de gevolgen van de toename van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen aanpakken, krijgt steeds meer navolging. In Brabant, maar ook in andere regio’s in Nederland. Zelfs in Brussel bestaat belangstelling.

Inmiddels weten alle gemeenten in Midden- en West-Brabant waar aan het spoor wordt gewoond, wat hen te doen staat om de veiligheid te verbeteren. De Veiligheidsregio heeft voor deze gemeenten een zelfde onderzoek door bureau Antea laten uitvoeren als in 2014 voor Moerdijk, Halderberge en Roosendaal is gedaan. Dus is in Bergen op Zoom, Etten-Leur, Breda, Dorst, Rijen, Tilburg en Oisterwijk nu ook bekend welke maatregelen nodig zijn om een eventueel ongeval aan het spoor doeltreffend te bestrijden en de nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Net als in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zijn
daar de plussen en minnen op het gebied van bereikbaarheid, bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid in kaart gebracht. “Je ziet bij die gemeenten een toenemende belangstelling voor onze aanpak”, aldus Harry Killaars. Harry is adviseur Risicobeheersing en adviseur Gevaarlijke Stoffen bij Brandweer Midden- en West-Brabant en is nauw betrokken bij het project Soorzone Moerdijk, Halderberge en Roosendaal. “Bij alle spoorgemeenten in onze regio begint het veiligheidsbewustzijn te groeien. Ze hebben niet allemaal dezelfde problemen als in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal en iedere gemeente heeft zijn eigen aandachtspunten. Maar veiligheid en vooral zelfredzaamheid en risicocommunicatie staan inmiddels bij alle gemeenten hoog op de agenda.”
 

In de kijker met Veiligheidsdashboard
Ook buiten de regiogrenzen groeit de belangstelling voor de aanpak in West-Brabant. Zo heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zich gemeld voor het onderzoek dat TNO vorig jaar heeft gedaan naar de praktische kant van de zelfredzaamheid in onder andere de Stationsbuurt in Roosendaal. Vooral met het Veiligheidsdashboard spelen Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zich buiten Brabant en zelfs in het buitenland in de kijker. “Er bestaat een groeiende belangstelling voor de innovatieve manier waarop wij de risicocommunicatie willen organiseren”, aldus Harry. “De Veiligheidsregio’s Twente en Zeeland willen graag weten wat dit voorjaar de resultaten zijn van onze pilot met het Veiligheidsdashboard. In Twente willen ze het systeem dan mogelijk gebruiken voor de gemeente Borne waar de problematiek aan die bij ons in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal doet denken. Zeeland overweegt een provinciebrede uitrol.”
 

Brussel
Ook in Brussel kwam onlangs ter sprake dat er methoden zijn om risicocommunicatie doelmatiger aan te pakken. “Dat gebeurde tijdens een Europees congres over IT en informatiemanagement. Het zou mij niet verbazen wanneer de manier waarop wij een paar jaar geleden op Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk met CBIS zijn begonnen, navolging krijgt in andere Europese regio’s.” CBIS staat voor Calamiteiten BHV Informatiesysteem en functioneert inmiddels ook elders in Brabant als online communicatietool om bedrijven bij een risicodreiging snel te waarschuwen. Het Veiligheidsdashboard is de CBIS-variant voor bewoners. “Deze nieuwe manier van communiceren en alerteren heeft de toekomst. Niet alleen bij ons.”
Nieuwe abonnees welkom
Weet u nog mensen die mogelijk belangstelling hebben voor deze nieuwsbrief?
Wijs hen dan op
www.mhrsignaal.nl of mail hen deze link. Nieuwe abonnees zijn altijd welkom.
Copyright © 2016 M-H-R Signaal, All rights reserved.

M-H-R Signaal is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Realisatie: Mercuur communicatie
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
MHR Signaal · Nieuwsbrief Basisnet Spoor · Moerdijk - Halderberge - Roosendaal, NL · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp