Copy

Denna månad: Möt Håkan Wirtén, Generalsekreterare WWF och Suad Ali, expert på Migrationsverket och nyligen utnämnd till Årets opinionsbildare av Veckans Affärer.

APRIL 2016

"Jag inspireras av människor som sätter verksamhet, resultat och nytta framför sig själv och sitt ego."

   

Håkan Wirtén är Generalsekreterare på World Wide Fund for Nature. Han har också ett förflutet inom Skogsstyrelsen.

Berätta lite om din bakgrund och vägen till jobbet på WWF
Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av djur, natur och friluftsliv. Tidiga morgnar med termos och fågelsång med föräldrar och syskon väckte mitt intresse. Viljan att göra nytta och gott har jag alltid haft med mig. Här tror jag också att livets hårda skola, där flera nära och kära gått bort i unga år, har spelat stor roll. Utbildningen kunde blivit många saker inom naturområdet och råkade bli skog- och jägmästarutbildningen. Efter många år i det offentliga och Skogsstyrelsen i bland annat Västervik, Gotland och Jönköping, kändes steget till Världsnaturfonden WWF som ett mycket stimulerande och naturligt steg.
 
WWF är en värdegrundsstyrd organisation. Vilka är dina personliga värderingar och hur präglar de ditt ledarskap?
WWFs värdegrund sammanfaller på många sätt med min egen, vilket också var både en drivkraft och en förutsättning när jag för 5,5 år sedan tog steget över till WWF. Att alltid se till helheten till exempel, oavsett vilken position du jobbar på. Att fokusera på lösningen i första hand och inte på problemet. En tydlig konsekvens av detta blir att inte låta det bästa bli det godas fiende, även om det förstås också måste finnas krav. Utöver detta förväntar jag mig också att alla gör sitt bästa och lever i stort som vi lär. Alla måste ta ansvar för sig själv och det arbete man är satt att leda och göra, ett personligt ledarskap som gäller alla oavsett om man är chef eller medarbetare.
 
Ser ledarskapet annorlunda ut i en organisation som WWF jämfört med näringslivet i stort och vilka egenskaper behövs för det?
En värdegrundsstyrd organisation som WWF har både likheter och skillnader med såväl näringslivet som den offentliga sfären. Vår finansiering och ekonomiska spelplan är i mångt och mycket lika som för näringslivet, men vi saknar samtidigt oftast näringslivets enkla, tydliga och mätbara mål att idka verksamhet för att tjäna pengar. Vårt ekonomiska resultat är snarare ett medel än ett mål i sig. Våra mål och önskade resultat påminner istället mer om det offentligas omvända ekonomi där vi behöver pengar för att idka verksamhet. På samma sätt är det hos oss ofta svårt att säkert mäta uppnådda resultat och effekter. Det som skiljer oss åt är styrningen. I det offentliga styr politiken via lagar, regler och direktiv, vilket vi helt saknar och istället styrs av vision och värdegrunder. Med detta sagt tror jag gott ledarskap i sig är rätt så universellt och har samma grunder och behov. Helt klart bör man dock som ledare i den värdegrundsstyrda världen vara utrustad med en tydlig inre kompass, en stor portion uthållighet och gärna kunna säga nej också. Det ställs nog också högre moraliska krav på ideella ledare. En positiv och bejakande människosyn är också förstås helt nödvändig för att frigöra den enorma kraft och energi som finns i en sådan här organisation.
 
Hur håller du dig a jour med det som sker i omgivningen?
På alla sätt jag kan; radio, tidningar, mobilen/nätet, Twitter, text-TV, tidningar och förstås mina kunniga medarbetare.
 
Var hämtar du inspiration ifrån?
Människor som sätter verksamhet, resultat och nytta framför sig själv och sitt ego. Den pågående ego-kulturen i samhället är högst tröttsam. Jag försöker vara öppen och receptiv för människor runt mig i vardagen, i stort och smått finns det ofta massor att lära sig och inspireras av.
 
Vilka 5 handfasta råd skulle du gett dig själv när du tog ditt första ledarjobb?
För det första tycker jag att det i alla jobb är viktigt med två saker:
Försök om möjligt att se till att din överordnade chef är en riktigt bra chef som tänker på din utveckling och byt arbetsgivare då och då, inte bara befattning och position.
Mina råd till mig själv i mitt första ledarjobb skulle därutöver vara:
  • Ta hjälp. Var inte dumstolt och tro att du klarar allt själv
  • Sök stöd och hjälp hos helst flera personer runt dig som du känner förtroende för; din partner (vilket jag i och för sig alltid har haft stor nytta och glädje av), din chef, någon kollega, en mentor osv
  • Sök balansen i livet; verksamheten, dina närmaste och du själv (viet, duet och jaget) behöver alla tre din tid och energi
  • Och sist men inte minst; var dig själv i alla situationer
Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap och filosofi?
Var tydlig med och sträva efter att alla delar samma vision, långsiktiga mål och värdegrund i själ och hjärta. Sök varje medarbares optimala nivå, det är lika illa om en medarbetare är understimulerad som att hen tvingats ta sig vatten över huvudet. Ta fram uppföljningsbara mål på kort och lång sikt i dialog, ge stort förtroende och kräv samtidigt ansvar att bidra till resultat och sin chefs arbetssituation. Följ upp och återkoppla konstruktivt med både ris och ros, men var frikostig med berömmet.
 
Vilka råd skulle du ge till medarbetare för att stötta ledarskapet på bästa sätt?
Försök sätta dig in i hur din chef har det och hur du kan hjälpa henne/honom. Försök lyfta dig till den nivån och iklä dig den helhetssyn som både gör ditt eget jobb roligare och levererar mer nytta till verksamheten. Du kommer få en chef som får mer tid över för att stötta och coacha dig, som mår bättre och är gladare, som får mer tid över för de strategiska frågor hen har ansvar för, och du kommer att bli belönad med en mycket bättre arbetssituation.
 
Har du haft någon mentor under din karriär och vad har det gett dig konkret?
Jag har då och då och under vissa perioder tagit hjälp av olika personer för att bolla och diskutera, men det har nog inte haft den frekvens och/eller kontinuitet som oftast kännetecknar ett mentorskap. Jag har tyvärr alltid haft lite för mycket av ”klara mig själv” i mig och hade kunnat ha haft större nytta av mentorskap än vad fallet har varit hittills. Jag har dock själv varit (och är) mentor i några omgångar, vilket också har varit mycket givande.
 
Vilken har varit din personligt största utmaning som ledare hittills och hur har du hanterat den utmaningen?
Utan tvekan i mitt nuvarande jobb, inte minst under den första tiden då jag ställdes inför särskilt svåra utmaningar och beslut i mitt ledarskap. Tre saker som var viktiga för mig var att jag följde min inre övertygelse, att jag fick stöd av styrelsen och mina närmaste och att jag bara ville framåt, jag hade själv stängt vägen bakåt.
 
Vad är det allra bästa med ditt jobb idag?
Alla fantastiska människor i Sverige och runtom i världen och den fantastiska känsla det innebär att dela engagemanget för vårt extremt viktiga uppdrag och den gemensamma övertygelsen om hur det ska göras.
 
Unga personer är en del av er verksamhet. Vad ser du att dessa bidrar med och finns det något utmärkande för deras ledarskap?
Framåtanda, ifrågasättande och öppenhet. Det är härligt att se, möta och låta sig inspireras av dem. Sen förstår de sig förstås på världens unga och de sociala medierna på ett helt annat sätt.
 
Vilka utmaningar ser du framför dig och hur kommer det att påverka ditt ledarskap?
Det finns en hel värld där ute att rädda och ta hand om, och vi strukturerar om och fokuserar på ett ganska omvälvande sätt i vårt internationella nätverk för att nå större effekt på vårt arbete. Samtidigt har vi också fortfarande mycket kvar att göra och utveckla i vår egen organisation. Hur det kommer att påverka mitt ledarskap har jag ingen aning om, men jag hoppas jag fortsätter att utvecklas och lära mig nya saker hela tiden utan att förtröttas.

Finns det något specifikt som du vill uppleva som ledare som du ännu ej varit med om?
Någon gång skulle det vara skönt att kunna säga; nu är jag nöjd! (men det kommer knappast att hända….)
 
Om du hade fått välja en annan bana, vilket skulle det ha varit i så fall?
Astronaut. Att se jorden från rymden, eller helst månen, har jag drömt om sedan 1969.

"Var inte rädd för förändringar, alla har något att bidra med och det är så man utvecklas"



Fotograf: Julia Jane Persson


Suad Ali jobbar som expert på Migrationsverket och blev utsedd till Årets Opinionsbildare av Veckans Affärer.

Berätta om din bakgrund och hur vägen till den roll du har idag kom till
Min karriär i korthet: Jag var ideellt aktiv i tio år. Engagemanget började med Operation Dagsverke på gymnasiet och fortsatte sedan i engagemang i UNHCR, Röda Korset och Utrikespolitiska föreningen. Jag har studerat statsvetenskap, varit projektledare för Goda Grannar i Linköping, arbetat med insamling och administration för UNHCR. Jag började arbeta på Migrationsverket på asylprövningen sommaren 2012, med Sveriges flyktingkvot hösten 2012 och gick sedan vidare till en experttjänst i början av 2014. När den värsta svältkatastrofen på 60 år bröt ut på Afrikas horn 2011 startade jag ett insamlingsprojekt för de drabbade flyktingarna. I år blev jag av Veckans Affärer utsedd till en av Sveriges 101 Supertalanger 2016 och vinnare i kategorin "Årets Opinionsbildare". Jag var även med i Expressens lista över Sveriges Kvinnor. Jag är också ny krönikör för Nordens största ledarskapstidning, Tidningen Chef och var en av huvudtalarna på årets Chefsgala.

Vad betyder ledarskap för dig?
Ledarskap för mig handlar om att leda människor och få de att sträva mot samma mål, samtidigt som de har möjlighet att påverka och vara delaktiga i processen. Det är för mig ett gott och hållbart ledarskap. Konsten att engagera sina medarbetare och motivera dem till att kunna utvecklas och få utlopp för sin potential.

Vilka råd skulle du ge till andra om just självledarskap?

  • Ha tydliga mål, båda kortsiktiga och långsiktiga.
  • Var inte rädd för förändringar, alla har något att bidra med och det är så man utvecklas.
  • Ge utrymme att tänka nytt, galet och annorlunda. Unga föddes in i Internet och har många gånger nya innovation idéer. Våga ge de utrymme att utveckla dessa. För många unga är det viktigt att ha ett arbete man tror på, som gör skillnad och där man har möjlighet att påverka. De största sociala medierna, som även företag och offentlig sektor idag använder sig av, Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter uppfanns av personer som alla tillhör Generation Y.
  • Tro på det du gör, det är det som driver en när det är tungt.
  • Omge dig med personer som inte är som du, gå utanför din comfort zone. Det är då vi utvecklas som mest.

Hur vill du vara en förebild för andra?
Jag hoppas att jag kan vara en förebild för personer genom mitt engagemang och driv, och även ändra bilden av hur en ledare ska se ut. Det är häftigt att kunna vara en förebild för personer som kanske tidigare inte har känt sig representerade. Representation är så viktigt oavsett bakgrund, kön, ålder osv. Jag är glad att jag kan inspirera andra personer som inte ser ut som normen och kan relatera till mig, unga personer men även allmänt att inspirera andra att våga följa sina drömmar, vara orädda och våga köra på. 

Vilka värderingar är viktiga för dig och genomsyrar ditt sätt att leda i vardagen?
Klyschigt men de mänskliga rättigheterna, människors lika värde, empati och tydlighet.

Varifrån hämtar du din energi och inspiration?
Främst från familjen. Det är viktigt att omge sig med personer som ger en kraft, energi och kärlek. Sedan har mitt skrivande alltid varit viktigt för mig. Jag har skrivit sedan jag var tio år och det har alltid varit mitt sätt att ventilera och rensa huvudet men även mitt sätt att peppa mig själv. Någonting händer när man får ner sina tankar och känslor i skrift, man kan ta på de på ett helt annat sätt. Sedan hämtar jag inspiration från läsning, TED Talks osv. Jag inspireras av människor som tror på sig själva, gör skillnad och som vågar köra på.

Hur inspirerar du andra?
Jag tror att jag gör det genom mitt engagemang och driv i de här frågorna. Jag har varit engagerad ideellt i tio år och jobbat med frågorna i fem år. Det bästa med det är vetskapen om att arbetet gör skillnad och det vet jag inspirerar många. Jag var delegationsledare för Cultural Orientation Program för 200 flyktingar i världens största flyktingläger Dadaab i Kenya förra året. Det blev så påtagligt vilken skillnad vårt arbete och flyktingkvoterna i världen gör. Det värmde verkligen att se det.

Hur skulle omgivningen beskriva ditt ledarskap?
Tydlighet, engagerad och framåt men även stöttande och peppande. När jag var delegationsledare i flyktinglägret Dadaab förra året inträffade terrorattacken i Garissa, ca 10 km från där vi befann oss och jag blev tvungen att evakuera mitt team och SVT som var med oss och filmade till dokumentserien Fosterland till Sverige. När man jobbar internationellt är man alltid medveten om att saker och ting kan hända och där och då sattes såklart mitt ledarskap på prov. Där och då handlade det om att fokusera på att ta hem teamet, hålla sig lugn och tydlig och hela tiden informera teamet om vad som skulle hända. Det gick bra och jag fick feedback från mitt team att de uppskattade min tydlighet, mitt lugn och stöd under evakueringen av en pågående terrorattack.

Vad är det bästa man kan åstadkomma med ett gott ledarskap?
Få andra att utveckla sin potential och bidra till förändring för att på bästa sätt sträva mot samma mål och nå sina uppdrag.

Vad är ett gott ledarskap för dig?
Jag har haft förmånen att ha fantastiska chefer som har varit raka, engagerade stöttande och gett mig utrymme att utvecklas. Det för mig är ett gott ledarskap eftersom att det inspirerar och driver mig i mitt arbete.

Vilken vision har du om ledarskapets förmåga på sikt?
Ledarskapet behöver förändras. Annika Elias från Ledarna har bl.a. tidigare flaggat för att det råder chefsbrist i Sverige och i relation till detta, så är knappt var tionde chef under 35. Fler unga behöver få möjlighet att utvecklas som ledare och få förtroende att ta ansvar. Det kräver att arbetsgivare tänker utanför boxen.

Vad har du kvar att uträtta och hur vill du påverka andra genom ditt sätt att verka?
Det finns mycket att göra i världen och för mig har det alltid handlat om att man gör det man kan i den mån man kan. Att kunna göra skillnad och förändring driver mig.

Vad ser du framför dig att du gör i framtiden och på vilket sätt kommer ledarskapet att vara en del av detta?
Att bl.a. verka från FN:s högkvarter i New York. Där är Jan Eliasson en förebild, han är klok, engagerad och en tydlig ledare. Det gillar jag och det lockar att kunna påverka från högkvarteret i New York men jag älskar också fältarbetet och kommer att fortsätta med fältuppdragen också. Ledarskapet är oerhört viktigt, om inte viktigare än någonsin.



Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Boka den 28 april i kalendern. Då bjuder vi, tillsammans med Lead Direct Media, in till ett frukostseminarium kring hur du ökar din konkurrenskraft med digital marknadsföring och genererar fler affärer. Läs mer och anmäl dig här.
  • Välkommen att träffa oss i Almedalen. Vi kommer att ha ett spännande kunskapsseminarium, måndagen den 4 juli klockan 13.15-14.15. I panelen finns Azita Shariati, VD Sodexo, Christina Forsberg; tf GD CSN och Årets Chef 2015 och Jörgen Kihlgren, ledarskapsutvecklare Ledarna.
  • Har du missat Smarta samtal den 8 april? Läs mer här
  • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.


Nyheter

  • Nya kunder denna månad är inom IT, konsultbranschen och spelbranschen.
  • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
  • Vill ni vet a mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
  • Läs intervju med vår VD Marika Skärvik i tidningen Arbetsliv här.
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.
  • PerformancePotential på Twitter.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Vi matchar VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet.

I maj månads nyhetsbrev intervjuar vi Veronica Augustsson, VD på Cinnober och tre spännande chefer på Avanza IT som delar på ledarskapet.

Vill du veta mer om den moderna formen av Potential Management kontakta våra karriärrådgivare, specialiserade kring VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™, på karriarradgivning@performancepotential.se