Copy
VIO Nieuwsbrief maart 2016
View this email in your browser
Beste leden,

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar, we hebben weer genoeg te melden. De ALV heeft plaatsgevonden, de themagroepen zijn weer een stap verder.

Daarnaast is het aftellen begonnen…….. de VIOdag op 14 april in Dordrecht komt er aan.
Met in de ochtend een keur aan aantrekkelijke gastsprekers als Maxime Verhagen en Cees Brandsen. En in de middag interactieve parallelsessies vanuit de vier themagroepen Kennis, Proces, Onderwijs en Innovatie.

Heb je je nog niet aangemeld, meld je dan snel aan via de
site van VIO. Dit event kan en mag je eenvoudig niet missen!
Tot de 14e allemaal.
Marjolein van de Nadort, nieuw bestuurslid en trekker themagroep Onderwijs.

Ik werk voor NOVI Verkeersacademie, die opleidingen Verkeerskunde verzorgt op Associate degree of op HBO Bachelor niveau.
Ik ben daar actief als stage- en afstudeerbegeleider en ben betrokken bij het verder ontwikkelen van de vakken van de opleiding.

Vanuit het bestuur trek ik aan de Themagroep Onderwijs. Wij willen het onderwijs over Ontwerp op de onderwijsinstellingen in Nederland en Vlaanderen zo goed mogelijk laten aansluiten op de praktijk. We hebben de VIO leden nodig om te horen welke behoeftes er zijn binnen het werkveld. Tijdens bijeenkomsten met de leden zullen we hier dan ook aandacht voor vragen.
Algemene Leden Vergadering 17 maart jl.

De Algemene Leden Vergadering van 17 maart j.l. heeft duidelijk gemaakt dat de Vereniging Infra Ontwerp (VIO) op de goede weg is. Een door het bestuur uitgezette vragenlijst/enquête bevestigt dit beeld. Er is veel waardering voor de opzet van de Vereniging en VIO voorziet nadrukkelijk in een behoefte.
Natuurlijk de gekozen themagroepen moeten meer body krijgen en de communicatie met leden kan zeker nog verbeterd worden, maar over het algemeen zijn onze leden enthousiast over de kwaliteit van de bijeenkomsten. Dit geeft ons als bestuur veel energie om er extra hard aan te trekken.
De notulen kunt u hier downloaden.
VIO-VNMGdag 14 april, een dag vol interactie, nieuwe inzichten en praktijkkennis. 

Maxime Verhagen en Cees Brandsen zullen In het het ochtendprogramma inzoomen op de samenwerking binnen de infrastructuur. Workshops en discussie sessies zullen in de middag een inkijk geven in een aantal innovatieve praktijkcases. Uiteraard sluiten wij de dag af met een netwerkborrel.

Bekijk hier het volledige programma. Nog niet aangemeld? Dat kan alsnog via dit aanmeldingsformulier.
Genomineerden VIOprijs 'beste infra ontwerp van het jaar'

Inzender: Dura Vermeer
Project: ONTWERP, AANLEG EN MEERJARIG BEHEER EN ONDERHOUD N421
De nieuwe verbindingsweg N421 biedt een oplossing voor de files in en rond Houten die sinds de aanleg van de vinexwijk dagelijkse praktijk zijn. Het is één van de projecten van de provincie Utrecht voor het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefbaarheid in het buitengebied tussen Houten en Bunnik.

Inzender: Heijmans
Project: Parallelstructuur A12 Gouda
Heijmans breidt in opdracht van de provincie Zuid-Holland het wegennetwerk rond Gouda uit. Onder de naam ‘Parallelstructuur A12’ komen er twee nieuwe provinciale wegen bij: de Extra Gouwekruising en de Moordrechtboog. De twee wegen ontlasten de A12 bij het Gouweaquaduct en zorgen voor meer capaciteit op dit traject.

Inzender: Heijmans
Project: Wegverbreding A12 Veenendaal – Ede - Grijsoord
Het verkeer op de A12 tussen Den Haag en de Duitse grens heeft dagelijks veel last van files, goed voor een 9e plaats in de file top 50 in 2014. Het weggedeelte tussen de aansluiting Ede - Wageningen en knooppunt Grijsoord is een traject dat als knelpunt overblijft op het Nota Mobiliteit traject A12. De inmiddels aangelegde spitsstroken langs de A12 tussen Veenendaal en Ede en de verbreding van het traject A12 Waterberg - Velperbroek vergroten het knelpunt tussen Ede en Grijsoord. Dit weggedeelte werkt als een ‘flessenhals’. Het wegvak A12 Ede - Grijsoord zal om bovenstaande reden permanent verbreed worden van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Na de definitieve gunning van Rijkswaterstaat aan Heijmans A12VEG bv is in augustus 2014 het ontwerp van de A12 Veenendaal-Ede-Grijsoord (A12VEG) opgestart.

Lees hier de volledige project beschrijvingen.
Update themagroep Onderwijs 

De themagroep Onderwijs werkt aan de voorbereiding van de themamiddag op 13 oktober 2016, waar we ook de afstudeerprijs zullen uitreiken. We willen graag zoveel mogelijk studenten bereiken voor de werving voor de afstudeerprijs. Mocht je een bijdrage willen leveren, neem dan contact op met Marjolein.
Daarnaast denken we na over manieren om het vakgebied ‘ontwerpen’ te promoten.
Tijdens de VIO dag op 14 april 2016 zullen we in een parallelsessie stilstaan bij de competenties die horen bij de ‘ontwerper van de toekomst’. Wil je meepraten? Meld je dan aan!
Update themagroep Onderzoek & Innovatie

De themagroep 'onderzoek en innovatie' had op 31 maart 2016 haar laatste bijeenkomst. Hierin hebben we vooral de laatste hand gelegd aan een beknopte synthesenota over de impact van het autonome rijden op het wegontwerp. Deze synthesenota is de weergave van de inputs die we verzamelden op de studiedag van onze themagroep op 12 november jongstleden. In de nota trachten we de huidige stand van zaken te schetsen over de relatie autonoom rijden en wegontwerp. Toegegeven, op dit moment zijn er nog meer vragen dan antwoorden, maar de nota schetst toch enkele trends en invloedsgebieden die we als ontwerpers in de gaten moeten houden. Tegelijk hebben we getracht als themagroep enige orde te scheppen in de prioriteiten voor de wegbeheerder op korte, middellange en lange termijn, alsook of de focus op het type wegennet. We verwijzen graag naar de VIO website waar u de nota integraal kan downloaden.

Daarnaast hebben we tijdens onze bijeenkomst afspraken gemaakt over de inhoudelijke invulling van onze volgende meetings en identificeerden we de volgende thema's waarop we als themagroep willen focussen: 1) hoe maak je human factors toetsing bij de evaluatie van ontwerpoplossingen SMART? en 2) tegen welke dilemma's lopen we aan bij de toepassing van de ontwerprichtlijnen bij concrete cases en hoe kunnen we van hieruit kennisvragen formuleren in de richting van het beleid of de onderzoekswereld?

Heb je als lid van VIO interesse om deel te nemen aan deze themagroep? Stuur dan een mailtje naar 'onderzoekinnovatie@vereniginginfraontwerp.nl' en dan we nodigen je graag uit op onze volgende bijeenkomst op 1 juni van 9u30 tot 12u.

 
Update themagroep Kennis

Uit een korte enquete onder de leden blijkt dat de themamiddag Kennis 2015 in LEF als (zeer) positief werd ervaren en er zijn suggesties gedaan voor vervolg. Het bleek te vroeg om iets over de nieuwe ontwerprichtlijnen te kunnen zeggen, wel zijn de eerste opmerkingen over met name de nieuwe ROA gemeld. De themagroep heeft de zelf de nieuwe ROA ook onder de loep genomen en de eerste opmerkingen gedeeld met de dossierhouder van RWS.

Overigens kan iedereen via de VIO, CROW of RWS vragen stellen of feedback geven over de nieuwe richtlijnen, over de afhandeling hiervan zijn tussen de betreffende organisaties afspraken gemaakt. Ook heeft de themagroep zich opgeworpen om als klankbordgroep te fungeren voor het ontwikkelen en toetsen van nieuwe of herziene ontwerprichtlijnen. Lees verder en download de nieuwe ROA richtlijnen.
 
Verder is de themagroep bezig met het voorbereiden van de themamiddag Kennis op 16 juni 2016 net als vorig jaar bij RWS in he LEF Future Center. De samenwerking tussen opdrachtnemers, opstellers van richtlijnen en gebruikers van ontwerprichtlijnen, staat hierbij centraal. Dit willen we doen aan de hand van een aantal dilemma’s die spelen bij de toepassing van richtlijnen zoals bij afwijkingen en de afstemming tussen opdrachtgever en opdrachtgever. Meer info volgt later.
Denk mee met CROW over een verbeterslag van de kennismodules Wegontwerp!
 
Al enige tijd staan de CROW-publicaties over het ontwerp en inrichting van wegen als ‘digitale boekenplank’ in de kennismodules. CROW is volop bezig om de toegankelijkheid van de online content te verbeteren. Hierbij gaat het niet om de inhoud, maar om de manier van ontsluiting van de kennis. Hierover hebben wij verschillende ideeën. Graag willen wij onze ideeën voorleggen aan de gebruikers van de kennismodules wegontwerp. Uiteraard horen we ook graag uw bevindingen en ideeën. Wat is er goed aan de kennismodules en wat moet er zeker niet veranderen? Maar vooral ook ideeën wat kan er beter kan?!
 
Bijeenkomst
Op vrijdag 22 april 2016 organiseert CROW een bijeenkomst voor gebruikers van de kennismodules wegontwerp. De bijeenkomst is van 9.30 uur tot 12.00 uur bij CROW-KpVV op Jaarbeursplein 22 in Utrecht. Aansluitend van de bijeenkomst wordt door CROW een lunch verzorgd. 
 
Interesse voor deze bijeenkomst? Stuur dan een mail naar stan.wolters@crow.nl. Vermeld bij uw aanmelding van welke kennismodules u veelvuldig gebruik maakt. Heeft u al ideeën/suggesties die u graag wilt bespreken op 22 april, dan kunt u deze ook alvast mailen.
 
Mocht u vragen hebben over deze bijeenkomst, neem dan gerust contact op met Marleen Hovens (marleen.hovens@crow.nl, 0318 – 69 53 73) of met Stan Wolters (stan.wolters@crow.nl, 0318 – 69 53 07). 


Copyright ©  Vereniging Infra Ontwerp

Our mailing address is:
secretariaat@vereniginginfraontwerp.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Infra Ontwerp · Ankermonde 37 · Nieuwegein, Ut 3434 GB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp