Copy
Halo Mr./Mrs. <<First Name>> <<Last Name>>. 
Tariff og forhandlinger

Tarifforhandlingene

30.05.2016 går avtaleperioden for Hovedavtalen ut. Det er avtalt at forhandlinger om ny hovedtariffavtale skal gjennomføres i siste halvdel av juni 2016. For KUFO møter Leder og generalsekretær i disse forhandlingene. Når forhandlinger er i havn og KA’s medlemmer har godkjent resultatet ved uravstemning vil ny Hovedtariffavtale foreligge. Den vil bli trykket opp i et begrenset opplag.  Av erfaring vet vi at de fleste benytter nettbaserte utgaver og for å unngå for mye bruk av papir vil heretter ikke sende ut papirutgaver til alle medlemmer. Vi vil sende ut en del eksemplarer til stiftslagene som kan distribueres til tillitsvalgte og de som ønsker papirutgaver. Om noen ønsker å få avtalene tilsendt vil vi sende disse ut på forespørsel. Nye medlemmer mottar avtalene i en velkomstpakke. KA er sekretariat for alle sentrale avtaler og vi henviser til deres hjemmesider hvor alle avtaler ligger. http://www.ka.no/kompetanseomrader/tariff


Tarifforberedende PU om lønn og arbeidsvilkår, hovedavtale og medbestemmelse, OU og etterutdanningsordninger.
Fra høsten 2015 har det i forbindelse med ny organisering av kirken vært 3 partssammensatte utvalg som har sett på utfordringer knyttet ny kirkeordning. Kirkerådet har inngått en samarbeidsavtale med KA som kan lede til at presteskapet og andre som i dag er statsansatte etter 2017 vil bli ansatt i et sentralt kirkelig rettssubjekt (med foreløpig navn «Den norske kirke) De tre utvalgene har arbeidet med a)Medbestemmelse og Hovedavtalen B) Etterutdanning og organisasjonsutviklingsmidler (OU) c) Lønn og arbeidsvilkår. De ulike fagforbund har deltatt i disse gruppene. KUFO har deltatt i gruppe A og B. Alle gruppene vil i løpet av våren levere en rapport hvor utfordringer knyttet til at et nytt stort medlem vil etter all sannsynlighet bli en del av KA’s tariffområde. Dette er ikke forhandlinger, men en kartlegging av områder som senere kan komme til uttrykk i tarifforhandlinger.
Kurs for tillitsvalgte
KUFO har de i flere år hatt felles tillitsvalgt opplæring med Diakonforbundet og Presteforeningen (de har noen medlemmer innen KA sektoren) Det skal i år være Hovedtarifforhandlinger.  Om det blir avsatt en pott til lokaleforhandlinger vet vi ikke enda, men vi vil uansett holde et kurs for tillitsvalgte. Kurset vil omhandle generelle forhold omkring medbestemmelse og rettigheter og plikter for tillitsvalgte (Hovedavtalen) og tema knyttet til forhandlinger med spesielt fokus på lokaleforhandlinger. Kurset holdes 07.09.2016 på Gardermoen kl. 10:00 – 17:00 Vi oppfordrer stiftslagene til å gi dette tilbudet videre til nye og gamle tillitsvalgte. Det er også viktig å skape et nettverk mellom tillitsvalgte slik at de som påtar seg slike oppgaver opplever å være en del av en større sammenheng. Mer detaljerte opplysninger vil bli sendt til stiftslagene når programmet er klart.
Nye utdanninger for AVU (Arbeidsveileder utdanning)
Fra høsten 2016 er det oppstart på to ulike utdanninger som fører fram til kvalifisering som veileder innen ABV. Både MF og TF starter opp slik utdanning som går over 3 år.
Det er stort behov for veiledere med undervisningsbakgrunn så kateketer og andre oppfordres tilo å søke. Dette har kommet litt brått på og det er ikke avklart hvilke støtteordninger som gjelder for dette. Mer informasjon om dette vil komme. Vi oppfordrer sterkt til at medlemmer i KUFO søker på en av disse utdanningene og informerer om at søknadsfrist er 01.06.26 for studium på MF og 31.05.16 for studium på TF. Info lagt ut på hjemmeside: www.kufo.org
Kirkemøtet 06.-12.04 2016
Også i år skal kirkemøtet holdes i Trondheim. KUFO har to styremedlemmer som også er delegater til Kirkemøtet. I tillegg inviteres styremedlemmene til å delta på åpningsdagen. I år deltok totalt 5 styremedlemmer under kirkemøtet. I tillegg til disse er to av våre medlemmer (utenom styret) delegater på kirkemøtet. Dette er en viktig arena for å bli kjent og å bygge relasjoner og forstå hvordan kirken styres.

Kirkemøtet budsjett, lovgiver osv
Fra og med 2017 vil kirken få et selvstendig økonomiansvar. Dette medfører at Kirkemøtet får utvidede oppgaver. Til nå har de hatt oppgaver som lovgiver (Kirkemøtevedtak har status som lov) Nå vil det også få oppgaver som økonomiforvalter. Dette kan medføre en tydeligere kamp om midlene enn tidligere når departementet hadde denne oppgaven. De enkelte kommune/ fellesråd vil som tidligere ha ansvar for den lokale kirkens økonomi. Kirkemøtet kan delegere en del av budsjettoppgavene til Kirkerådet.

Partsforhold i kirken Den norske kirke og DNK
De ulike fagforbund har partsforhold innen ulike tariffområder. KUFO har partsforhold innen KA området og kan delta i forhandlinger om endringer lønn osv innen dette området. I forhold til Staten og departementet har vi ikke et slikt partsforhold. Her representeres vi av Presteforeningen og deltar i deres delegasjon ved forhandlinger. Ved drøftinger som gjelder statsansatte har vi derfor ikke rettigheter knyttet til Hovedavtalen i Staten. Når et nytt sentralt rettssubjekt opprettes vil KUFO få partsrett også på dette område siden er sannsynligvis bli knyttet til KA området.

KA arbeidstaker organisasjon for alle kirkelige arbeidsgivere
På kirkemøtet 2016 ble det vedtatt at KA skal være arbeidstaker organisasjon for  de arbeidsgivere som har presteskapet, ansatte i kirkerådet og ansatte ved bispedømmekontorene som arbeidstakere. Dette betyr at alle ansatt i kirken etter hvert vil få en tariffavtale. Rettssubjektet Den norske kirke vil derved bli et nytt og stort medlem i KA. Dette gjør det som er skrevet i foregående punkt enda mer aktuelt og viktig.
 
Tekstilgruppen i Kirkerådet
Etter at Kirkemøtet vedtok at Kateketer skal benytte skrå stola har KUFO blitt invitert til å delta i møter i kirketekstilutvalget. Dette er et rådgivende utvalg som sender saker til Nemnd for gudstjenesteliv og videre til det valgte Kirkeråd. Tekstilutvalget bearbeidet retningslinjer for Liturgisk drakt som senere (desember 2015) ble godkjent av Kirkerådet. Retningslinjene gjelder alle vigslede tjenester og er felles for disse, samtidig er det spesielt nevnt hvem som skal bære stola og hvilken type stola som gjelder for de enkelte tjenester. I tillegg til retningslinjene har utvalget utarbeidet en veiledning til hvordan retningslinjene skal forstås og praktiseres. I denne veiledningen finnes en symboliste som er anbefalt.  Dette er en anbefaling både til de som skal bestille stola, men også til biskopene som skal godkjenne den enkelte stola. Denne gruppen arbeider kontinuerlig og veiledningen blir oppdatert etter hvert. Samtidig har den revisjon som har blitt gjort nå tatt hensyn til at flere vigslede tjenester nå skal bære stole utenpå alba og det har blitt gjort noe mer vesentlige endringer. Symbolisten er felles for alle vigslede tjenester.
Ved bestilling av stola anbefaler KUFO følgende prosess:
  • Avtal med arbeidsgiver hvordan anskaffelse skal foregå. I sentral særavtale/arbeidstøy http://www.ka.no/static/i-hele#arbeidstoy er det avtalt at vigslede tjenester skal få dekket utgifter til liturgisk drakt. Det finnes flere prisklasser og det er derfor viktig å avtale hva som er gjeldende praksis i det enkelte fellesråd. Det er også viktig å avklare hva som skjer når en skifter jobb evt slutter i stillingen. Særlig er dette viktig om en velger å kjøpe en dyrere stola og dekke merkostnadene selv. Avtalen bør være skriftlig.
  • Kontakt din biskop/bispekontor for informasjon om lokale godkjenningsrutiner. Hvilke skisser hvilken dokumentasjon behøver de for å kunne godkjenne stola.
  • Kontakt produsent for forslag til utforming og symboler.
  • Sendt inn forslag til godkjenning av stola. Biskop skal godkjenne.
  • Bestill godkjent stola
  • Ta i bruk stola. Det kan være nyttig at en i kunngjøringer første gang stola benyttes orienterer om at i henhold til Kirkemøtevedtak 2015 og kirkerådet desember 2016 skal vigslede kateketer bære stola utenpå alba. Dette forklarer ny praksis for de som ikke kjenner saken.
  • KUFO anbefaler at det tas opp med biskop om det er mulig å foreta en felles markering for alle i bispedømmet. Der biskop legger stola på alle vigslede kateketer. Dette bør stiftslagene ta opp med biskop og tidspunkt bør velges slik at alle aktuelle rekker å få produsert stola innen dette.
PU om liturgisk drakt
Som oppfølging av Kirkemøtets vedtak om skråstola for kateketer og kantorer (og tidligere vedtak om skråstola for diakoner) er det satt ned en Partsammensattutvalg (PU) om liturgisk drakt på KA området sentralt. I de sentrale særavtaler for kirkelige stillinger er arbeidstøy og liturgisk drakt regulert. Utvalget vil kartlegge praksis for dette i en del  fellesråd . Og se på hvilke utfordringer den nye ordningen representerer lokalt.

Veien til vigslet tjeneste
Etter mal fra «Veien til prestetjeneste» som har eksistert noen år har kirkemøtet vedtatt att det også skal arbeides med en tilsvarende ordning for de andre vigslede tjenestene. Bispemøtet har ansvar for dette og det har vært et første møte om dette. Fagforbundene Diakon, Kufo og MFO er representert i en gruppe som ser på hvordan et slikt opplegg kan gjennomføres. I gruppen er bispemøtet, og representant for bispedømmene og fellesråd representert. Det er planen å ha et forslag klart slik at bispemøtet kan behandle dette på siste møte høsten 2016
EU/GF 2017
Hamar stiftslag har påtatt seg ansvaret for EU 2017. Kurset inkludert GF vil holdes 12.-15.06.2017 Sted er ikke klart enda, men det vil bli i eller nær Hamar. EU vil i 2017 bli to dager. I tillegg til dette vil styret arbeide med en egen dag vi har kalt KUFO dagen. Denne vil bli dag tre som en del av EU, men ansvaret for programmet vil ligge i styret. EU kurset vil derfor fortsatt framstå som et tredagers kurs selv om oppgavene er noe annerledes fordelt. KUFO sentralt har som tidligere ansvar for GF som holdes dagen etter kurset.
Personal saker
KUFO ønsker at konflikter skal løses på lavest mulig nivå for å unngå at saker eskalerer som følge av sentral involvering. Noen saker er allikevel av en slik art at de kommer til forbundet sentralt. De enkelte sakene rapporteres ikke til hverken til sentralstyret eller landsstyret. De fleste saker som kommer inn blir stort sett behandlet av generalsekretær. Noen saker er knyttet til rådgivning for tillitsvalgte, andre er samtale med medlemmer og rådgivning til disse. Andre saker kan føre til at KUFO henvender seg til fellesrådet skriftlig eller muntlig og i noen saker deltar vi i møte med arbeidsgiver eller andre parter i en konflikt.  I praksis har vi alltid saker gående. Dette kan være fra 2-6 saker som krever oppfølging, brev eller besøk. Personalsaker utgjør derfor en vesentlig del av arbeidet til Generalsekretær.

Volontører i KUFO
KUFO har som de siste årene hatt volontører gjennom EVS programmet. EVS er en del av Erasmus+ som er EU kommisjonens program for studie, ungdom og idrett.  Vi har hatt fire volontører de siste årene. 15.02.2016 kom fire nye. Det er Aimee fra Libanon, Theodora (Dora) fra Helles, Klevisa fra Albania og Mia fra Kroatia.
Volontørene utfører en del oppgaver på kontoret. Registrering og utsending av velkomst brev til nye medlemmer. Praktisk kontorarbeid, hjemmeside og grafisk design. I tillegg til arbeid de utfører i direkte tilknytning til KUFO deltar de i menigheter med konfirmantarbeid, barnearbeid og eldre arbeid. De deltar også på aktiviteter i andre organisasjoner som KIA, KRIK, Kirkens verdensråd, Nidaros pilegrimsgård og flere.  Volontørene er her i 12 måneder og er i hovedsak finansiert av Erasmus+.
Om noen ønsker besøk og deltagelse på arrangementer send gjerne en forespørsel. Eller om noen ønsker informasjon om hvordan de selv kan delta i tilsvarende ordning ta gjerne kontakt. KUFO er også godkjent som senderorganisasjon så om unge mellom 18-30 hos dere ønsker et år i et Europeisk land (pluss naboland rundt Middelhavet og i Kaukasus) kan vi bistå i denne prosessen.
www.aktivungdom.eu

Eget bilag om rekrutering i Vårt Land
03.03.16 ble det lagt ved et bilag om rekrutering til Vårt Land. KUFO har vært med på finansieringen av dette. Vi har bestilt opp et eget opplag av bilaget og oppfordrer alle stiftslag til å benytte dette i alle sammenhenger der en møter unge som kan være aktuelle for studie og yrkesvalg. Det er også flere so allerede i er jobb som kan ha nytte av dette bilaget for å stimuleres til å velge kirken som arbeidsplass.
Kirkerådet har innkalt til en rekruteringskonferanse 16.11 hvor alle parter fra arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner, fagforbund og sentralkirkelige aktører er representert.
KUFO.ORG
KUFO.ORG
Facebook
Facebook
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 KUFO, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp