Copy
Nieuws van het WFD front, mei 2016
Werkgroep Florakartering Drenthe
Beste floristen,
Het is bijna mei, de lente kleurt wit, maar gelukkig niet alleen van hagel en sneeuw: het Amerikaans krentenboompje staat volop in bloei en ook de Bosanemonen blijven maar bloeien, al zijn ze hier en daar duidelijk over hun top heen.
De langverwachte lente komt langzaam maar gestaag tot ontplooiing. In ieder geval starten we binnenkort met onze eerste excursie. Ben je beginnend of volleerd florist: iedereen is welkom, opgeven is niet nodig.

21 mei 2016 – Landgoed Vosbergen, Eelde Paterswolde

We gaan op zoek naar de voorjaarsflora van landgoed Vosbergen, Lemferdinge en De Duinen. Deze maken deel uit van de “landgoederengordel Eelde”. Vosbergen, een ruim 100 hectare groot gebied in voornamelijk Engelse landschapsstijl, wordt gekenmerkt door een afwisseling van bos, open gedeelten met grasland en vennen. Mede door de veelzijdige flora en fauna is het daarmee een gevarieerd natuurgebied. Het landgoed is vanaf 1890 aangelegd door het echtpaar Kraus-Groeneveld en kreeg in de decennia daarna zijn huidige vorm. Verzamelen: 10.00 uur in Cafetaria Drieluik, Hoofdweg 219, 9765 CG Paterswolde. Tel. 050-3093595.
Nieuw ingerichte Anreeper diep, zomer 2015
Foto: Joop Smittenberg

4 juni 2016 –
Deurzerdiep & Anreeperdiep

(Let op dus niet 11 juni)
In 2015 is het project 'Herinrichting Deurzerdiep en Anreeperdiep' uitgevoerd. Om meer ruimte te creëren voor water zijn de oude beeklopen weer in ere hersteld en er zijn nieuwe slenken aangelegd. Het resultaat is een plaatselijk zeer sterk meanderende en gevarieerde beek. De scherpste meanders hebben een steile buiten- en een flauwe binnenbocht gekregen. Dat moet in de loop van de tijd op korte afstanden veel variatie aan leefomstandigheden voor flora en fauna opleveren. Laarzen aanbevolen!
Verzamelen: 10.00 uur in Café De Aanleg, Asserstraat 63, 9451 TA Rolde. www.de-aanleg.nl Tel. 0592-241251
 
Actie voor behoud zeer zeldzame Wilde narcis
(Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus)

Eind maart, begin april zijn (Wilde) Narcissen echt onze voorjaarsbodes.
Maar hoe ziet het zoekbeeld van de Wilde narcis er ook maar weer uit?
Op Verspreidingsatlas kun je zien (klik hier) dat de soort vooral in ZW-Drenthe en ZO-Friesland voorkomt en onder het kopje literatuur vind je vier artikelen, waaronder een van Willem Beijerinck.
Hij omschrijft in 1957 de Wilde narcis als volgt:
‘Deze tijlozen hebben min of meer knikkende of zijwaarts afstaande bloemen van 5-6 cm diameter, waarvan de kroonslippen veelal iets lichter geel getint zijn dan de dooier gele bijkroon (paracorolla) of trompet, die ongeveer even lang is als de kroonslippen. De bloemen steken niet of weinig boven de blauwgroene, smal lintvormige, 0.5 – 1.5 cm brede bladeren uit. De planten zijn duidelijk kleiner dan die der gekweekte en later bloeiende trompetnarcissen. De hoogte tijdens de bloei varieert van 15-30 cm.’

Dit voorjaar is Jan Paasman van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. samen met Michiel Poolman van het Landschap Overijssel in actie gekomen om deze bijzondere en kenmerkende soort voor de toekomst behouden in een van de laatste bolwerken van deze soort in Rouveen.
Bekijk hier de opnames die gemaakt zijn voor RTV Oost en lees hier het artikel van het Landschap Overijssel.

Wilde narcissen onder eiken in de wegberm van het Boerpad in Haakswold bij Ruinerwold (4 april 2009)
De WFD heeft in 2009 en 2010 de Wilde narcissen geïnventariseerd in de dorpen Ruinerwold, Nijeveen en Kolderveen (pag. 21-22 van Nieuwsbrief 45), een gebied dat aansluit bij de omgeving van Rouveen. Toen zijn niet alle oude groeiplaatsen die in het artikel van Beijerinck zijn aangegeven, bezocht. Het plan is om volgend voorjaar hier nog weer eens gericht op pad te gaan. Dit voorjaar zijn ook bij Hoogersmilde op een oude huisplaats bloeiende narcissen gevonden, die veel kenmerken vertonen van de wilde. Als hierover voldoende zekerheid, bestaat melden we dat met foto’s op de WFD-website, Bijzondere vondsten 2016.

Bijzondere vondsten

De Drentse flora is weer een soort rijker!
Op de begraafplaats in De Wijk vond Edwin Dijkhuis Schijnklimopereprijs (Veronica cymbalaria), een soort die makkelijk verward kan worden met de algemeen in Drenthe voorkomende Klimopereprijs. Over deze zuiderling verscheen recent een natuurbericht, met daarin onder andere informatie hoe je de soort kunt herkennen. Let er eens op.
Op de bijzondere vondsten pagina van de WFDrenthe site vind je het achtergrondverhaal over deze ontdekking.

Daar vind je ook nieuwe meldingen van Duinvogelmuur (Stellaria pallida ), een ondergeschoven kindje van de Drentse flora. Door het wat koude voorjaar is deze gelige, sterk op Vogelmuur lijkende soort vermoedelijk nu ook nog wel op de geschikte plaatsen (plantsoenen, boomspiegels) te vinden. Je kunt de vondsten aan ons doorgeven of direct op Verspreidingsatlas invoeren, al dan niet via PlantObs natuurlijk.

Ga mee op Floron kamp!

Van vrijdag 10 juni tot en met maandag 13 juni is er een FLORON-kamp in het uiterste zuidwesten van Drenthe. Je bent van harte welkom om een of meerdere dagen mee op excursie te gaan. Op het programma staan bezoeken aan het Holtingerveld (Havelterberg), de steden Meppel en Steenwijk en fraaie hooilanden langs het Meppelerdiep. Aan een vergunning voor het inventariseren van het militaire oefenterrein wordt nog gewerkt.
We hopen op een groot aantal (ook) Drentse deelnemers. Voor meer info en opgave, klik hier.

Het Nieuwe strepen: nog steeds km-hokken te reserveren.

Wie op Verspreidingsatlas bij Het Nieuwe Strepen kijkt, zal zien dat nog niet alle druppels in Drenthe grijs zijn. Je kunt dus nog steeds een (of meer) hok(ken) reserveren. Aan het kaartje dat op de WFD-website (www.WFDrenthe.nl) staat is sinds maart niets veranderd. Hier kun je zien welke HNS-hokken nog vrij zijn voor een inventarisatieronde van 4-8 uur binnen twee weken. Ook lees je hier meer over dit project en hoe je mee kunt doen. Kies bij voorkeur een hok waar al iemand of een florawerkgroep gaat strepen ( op Verspreidingsatlas de rode druppels).

 
We ontmoeten je graag op een van onze excursies of andersinds.
In ieder geval een heel mooi en verrassend veldseizoen toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Ben Hoentjen (benhoentjen@kpnmail.nl) (050-4061990)
Els Heijman (wfdrenthe@gmail.com) (06-10418115)
District Drenthe (D5)
De WFD nieuwsbrief verschijnt zo'n 6x per jaar en houdt je op de hoogte van excursies, projecten en bijzondere floristische waarnemingen.
Wil je deze nieuwsbrief doorsturen naar belangstellenden: graag!
Voor meer info over excursies en activiteiten kijk op www.WFDrenthe.nl
WFDrenthe@gmail.com

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Florakartering Drenthe · Achterhaven 7 · Schipborg, AE 9469 pt · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp