Copy
Nieuwsbrief #2  april 2016
Bekijk deze e-mail in uw browser

Nieuwsbrief

Jaarverslag Erfgoed Gelderland

Benieuwd wat Erfgoed Gelderland in 2015 heeft gedaan? Bekijk dan ons jaarverslag! Hierin geven wij u een impressie van onze activiteiten in het kader van Verbinden, Borgen, Bewaren, Beleven en Leren.

Reizen in de Tijd: 100 bezoeklessen!

Nadat eerder dit jaar Staatsbosbeheer en Paleis het Loo lessen hebben toegevoegd aan de digitale leerlijn Reizen in de Tijd, zijn er in april weer nieuwe bezoeklessen bijgekomen. Daardoor is de teller op 100 komen te staan. Het Elisabeth Weeshuis in Culemborg paste twee bestaande lessen aan zodat deze aansluiten bij de thema’s ‘Kunstschatten’ en ‘Om niet te vergeten’ en het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel ontwikkelde een iPad-les voor groep 8 bij het thema ‘Voltooid verleden tijd’. Ook de lessen van drie verschillende kastelen van Geldersch Landschap en Kasteelen zijn op de site te vinden. Leerlingen kunnen nu in het kader van Reizen in de Tijd op bezoek bij De Cannenburch, Huis Verwolde en Kasteel Doorwerth! Steeds meer culturele aanbieders en erfgoedinstellingen weten aansluiting te vinden bij Reizen in de Tijd. Kijk voor meer informatie op reizenindetijd.nl

HAN studenten presenteren hun werk bij Erfgoed Gelderland

Samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) werkt Erfgoed Gelderland aan het innoveren van erfgoedbelevingen. Ieder semester werken studenten van de Informatie Communicatie Academie (ICA) van de HAN aan digitale toepassingen, applicaties, waarmee de content van mijngelderland.nl en collectiegelderland.nl tot leven komt. Vrijdag 1 april kwamen 25 studenten en 5 docenten van de module Immersive Design van de ICA hun werk presenteren bij Erfgoed Gelderland. Inmiddels is ook een andere groep studenten met een 'Erfgoed Gelderland project' begonnen. Dinsdag 7 april vond de aftrap plaats voor het project Solutions in Interactive Media voor de tweedejaars studenten HAN Communication & Multimedia Design. Ook bij dat project fungeert Erfgoed Gelderland als opdrachtgever. Meer informatie leest u op onze website.

Onderzoek vrijwilligers in het museum

In 2015 hebben VSBfonds, Movisie en - namens het Landelijk Contact Museumconsulenten - Erfgoed Gelderland het plan opgevat om een groot opgezet onderzoek te doen naar de inzet van vrijwilligers in Nederlandse musea. Zo'n 44% van de musea nam deel aan het onderzoek en inmiddels zijn de eerste enquêteresultaten bekend. In expertmeetings met de musea is er in maart en april doorgepraat over bepaalde aspecten die uit het onderzoek naar voren kwamen. Onder andere Paleis Het Loo, het Flipje en Streekmuseum in Tiel en Stadsmuseum Doetinchem hebben hieraan deelgenomen. Als uitkomst van het onderzoek zal een digitale toolkit worden ontwikkeld, waarmee de musea concrete handvatten krijgen om hun vrijwilligersbeleid verder aan te scherpen. 
Dit onderzoek is een vervolg op een onderzoek in 2009, door dezelfde partners uitgevoerd. Resultaat hiervan was een training vrijwilligersmanagement en de publicatie 'De vrijwilligersorganisatie'.

De Gelderse streken - Wat een verhaal!

Samen met het Nederlands Openluchtmuseum en RBT KAN werkt Erfgoed Gelderland aan het project ‘Verhaal van Gelderland’ om de Gelderse geschiedenis tot leven te brengen. In april is de imagocampagne van start gegaan. Deze campagne kent vijf thema’s. Met elkaar zijn zij belangrijke iconen van de Gelderse geschiedenis: Romeinen, Kastelen, Hanze, Tweede Wereldoorlog en Veluwe. De activiteiten starten met het thema Romeinen, iedere volgende maand is de volgende icoon aan de beurt. Alle uitingen hebben als afzender ´De Gelderse Streken – Wat een verhaal!’. Door die naamgeving sluit deze campagne goed aan bij de reeds langlopende campagne ‘Gelderland levert je mooie streken’. Bekijk hier de long read van de eerste campagne met de Romeinen als icoon. Sinds 2015 volgde vanuit dit project ook de samenwerking met Omroep Gelderland bij de organisatie van de Gelredagen. 

De Maakdagen: op elke deurmat in Gelderland!

De mediacampagne voor de Maakdagen 2016 staat in de startblokken. Met de Persgroep zijn afspraken gemaakt over vermelding van de Maakdagen in alle Gelderse huis-aan-huisbladen. De totale oplage is 994.487 stuks! Rond 25 mei verschijnt in de meeste weekbladen een agendapagina met activiteiten in de betreffende regio. Zo bieden we maatwerk voor deelnemers en bezoekers. Elke activiteit valt dus op honderdduizenden deurmatten in Gelderland.
Wilt u ook profiteren van deze mediacampagne? Meld uw activiteit dan uiterlijk 15 mei aan via het aanmeldformulier! Voor meer informatie: gemaaktingelderland.nl
Copyright © 2016 Erfgoed Gelderland, All rights reserved.


 uw gegevens aanpassen of uitschrijven
Website
Twitter
E-mail
Facebook