Copy

- Turneringer -

August 2016

Turneringer i juli og august
30.7 EM-satellit (2) Aarhus

1.8. (tilmelding) 12. UEFA 2016
1.8. (tilmelding) 12. Champions League 2016
5.8 (tilmelding) Holdturneringen 2016/2017 - Er dit hold tilmeldt?
6.8. 17. Svendborg Open 
13.8 EM-satellit (2) Ringsted
21.8 EM-satellit Odense
25.8 Venskabskamp: KBgK - Danmark
27.-28.8. DM Doubles


Kommende turneringer
3.9. BG 1/2 Marathon
4.9 Vesterbro Lokalstival Cup # 4
8.-9.10. Kvalifikation til Det individuelle DM
20.-23.10. EM (på dansk grund!)
12.-13.11 Det individuelle DM
13.11 DM i speedbackgammon 
18.11. Vesterbro Backgammonklubs Cafemesterskab 2016 

Europamesterskabet nærmer sig

Af Taus Bøytler

The European Backgammon Championship
Vinteren kommer, får vi konstant at vide i Game of Thrones - uden at det rigtigt bliver til noget. Så megen snak, så lidt action, suk. Nej, giv mig så hellere et Europamesterskab i backgammon, hvor der er garanteret action fra den første terning bliver kastet.

Europamesterskabet i backgammon bliver afviklet den 20. - 23. oktober 2016 på Marienlyst Hotel, og allerede nu er der 23 danskere på listen over de 31 spillere, der har annonceret deres deltagelse i den  individuelle del af turneringen. Det drejer sig blandt andet om Khosrow Jafehvand, der pt. ligger nummer 1 på Danmarksranglisten, den fynske verdensstjerne Kenny Nissen og Team Casino Copenhagen-stjernen Steen Grønbech, der for en gangs skyld ikke skal være turneringsdirektør.

Dansk Europamester, ja tak
Fra bestyrelsens side håber vi, at rigtig mange danskere har lyst til at deltage i Europamesterskabet, og at folk støtter op om de satellitter, der bliver afholdt i København, Ringsted, Odense og Aarhus (se kalenderen). Og så naturligvis at vi får en dansk europamester.

Husk, at medlemmer af DBgF har mulighed for at stille op i det individuelle Europamesterskab.

Morten Olesen: "Backgammonspillere elsker added value, og har altid regnet den ud!"

Af Taus Bøytler

Morten Olesen fra Danske Spil A/S
Siden 2013 har Danske Spil været sponsor for Dansk Backgammon Forbund. Nyhedsbrevet har mødt Morten Olesen, vores rundhåndede kontaktperson i Danske Spil, til en snak om at se backgammonmiljøet udefra, europamesterskabet i backgammon med videre. 

Til oktober er Danmark vært for europamesterskabet i backgammon. Også her er Danske Spil med som sponsor. Hvad forventer du dig af den turnering?

Morten: "Jeg forventer, at der kommer mange glade spillere, som gerne vil deltage i den backgammonfest som EM i Danmark bør være. Samtidig er det mit håb, at vi kan bruge eventen til at sprede kendskabet til backgammon i Danmark blandt en del af danskerne, som kender spillet og synes det er sjovt, men som ikke spiller det ret ofte."

Danske Spil har også i flere omgange støttet Nordic Open. Hvordan har du som ikke-backgammonspiller oplevet denne turnering, der har deltagere fra hele verden? 

Morten: "Nordic Open i påsken er blevet en hyggelig tradition. Det er rart at bidrage til en event, hvor spillerne er glade for, at vi er der, og det er ret specielt at opleve folk komme fra hele verden for at spille med. Vi var med første gang i 2013 og har støttet op hvert år siden.

Jeg synes Nordic Open og Danske Spil passer rigtig godt sammen, selvom jeg godt ved, at spillerne her ikke synes backgammon på danskespil.dk er helt godt nok. Jeg ved dog, at flere stadig spiller med, og specielt når der er konkurrence. Backgammonspillere elsker added value og har altid regnet den ud!
"

I 2015 uddelte Danske Spil via udlodningsmidlerne 1,25 milliarder kroner til alle mulige og umulige projekter inden for idræt og kultur. Hvad er efter din mening de sjoveste projekter, Danske Spil er med til at støtte?

Morten: "Jeg synes generelt at idræt og foreningslivet i Danmark er noget helt specielt, som vi skal værne om. Derfor er det specielt dejligt at arbejde på Danske Spil og vide, at man er med til at støtte op omkring aktiviteter, som ellers ikke kunne gennemføres. Jeg kan ikke nævne en specifik sjov ting midlerne bruges på. Men aktiviteter til udsatte børn synes jeg ikke, vi kan bruge ressourcer nok på."

Du har efterhånden været med på sidelinjen nogle år. Hvad er dit generelle indtryk af det danske backgammonmiljø?

Morten: "Mit indtryk er at der er enkelte få ildsjæle, som virkelig brænder for backgammon i Danmark, og det er utrolig vigtigt, at de ”normale” medlemmer støtter op omkring disse fyrtårne. Der er altid en god stemning til de events, jeg har overværet, og det er positivt, at der er så mange mennesker som brænder for sporten.

Desværre har jeg endnu ikke helt knækket, hvordan vi får endnu flere med på vognen. Fra min side af bordet vil jeg jo helst være med til at oplære nye spillere, så de kan starte med at spille på danskespil.dk, og måske på sigt kaste sig ud i turneringer og cube action
".

Hvornår regner du selv med at begynde med at spille backgammon?

Morten: "Jeg har faktisk allerede deltaget i Bangs juleturnering sidste jul, hvor det blev til en enkelt sejr! Jeg spiller mest på danskespil.dk, hvor vi jo ikke bruger dobbeltterningen. Den er jeg endnu ikke helt blevet venner med. Efter at have overværet tre begynderseminarer til Nordic og fulgt med på sidelinjen de sidste par år synes jeg selv, at jeg har fået bedre styr på spillet. Men når jeg så sidder overfor Jens Christian Pedersen oplever jeg, at der er alt for meget, jeg slet ikke ved alligevel.

Når jeg er ude til events har jeg alligevel ikke tid til at spille med. Her har jeg fokus på at hjælpe op omkring eventet, og skabe de bedste rammer for turneringen. Det synes jeg er hyggeligt, selvom jeg nogle gange kan få lyst til at sidde med ved en chouette
."

CLS 2016 & CLS CUP 2016

Af Torben og Maja Steerup

Patrick Toxværd Larsen vinder CLS 2016
I årets CLS deltog 49 spillere – 12 i A-rækken, 16 i B-rækken og 21 i C-rækken. A- og B-rækken blev delt op i to og C-rækken blev delt op i fire puljer. Kampene blev afviklet i perioden fra marts til juli i år. Der blev afviklet 146 grundspilskampe og 16 omkampe i de tre trækker, indtil vi kom frem til slutspillet.

A-rækken
Semifinalen i A-rækken bestod af Martin Foldager (#4046) vs. Klaus Switon (#15) og Patrick Toxværd (#19545) vs. den forsvarende mester, Jens Christian Pedersen (#6005). Klaus og Patrick sejrede og mødtes i finalen den 4. juli. Med en 17-5 sejr har Patrick fået titlen dobbelt CLS-mester - da han også vandt CLS A-rækken i 2014. 

B-rækken
I B-rækken mødtes Mogens Dreier (#3987) vs. Axel Stemark (#4322) og Pernille Rosendal (#1387) vs. Jesper Meisner (#8310). Alle fire semifinalister sikrede sig oprykning til A-rækken, og finalen blev spillet den 12. juli mellem Axel og Jesper. Axel vandt med cifrene 17-8.

C-rækken
George Velando (#77), Thomas Fuglheim (7175), Lars Brinkgaard (#98) og Kenny Jørgensen (#2600) blev nr. 2 i de fire puljer i C-rækken, og dermed sikrede de sig oprykning til B-rækken. Semifinalen blev spillet af Jeppe Jørgensen (#5772) vs. Katrine Pawlik (#127) og Steen Ørnvig (#1700) vs. Ole Michael Nielsen (#6887). Katrine gik hele vejen og vandt C-rækken over Ole den 10. juni. 

CLS CUP
CLS CUP’en havde i år 35 deltagere og efter 31 kampe var vi nået semifinalerne, hvor følgende skulle mødes: Michael Wiele (#7591) vs. Morten Droob (#10853) og Allan Christensen (#5) vs. Jan Larsen (#5825). Weile vandt 17-8 over Jan i finalen den 6. juni.

Extreme Gammon Masters 2016

Af Karsten Bredahl

Jess Danielsen (tv) og Hallur S. Sævarsson (th) - To af de skrappe deltagere i XGM
Extreme Gammon Masters (XGM) 2016 er en turnering, som både henvender sig til de skrappeste såvel som til de spillere, som vil træne deres spil, møde de bedste og måle deres niveau mod disse.

I år er der indført en nyhed, consolation. Dette tiltag er der taget positivt imod, og hele 44 spillere har valgt at prøve kræfter med turneringen i sit nyeste og mest opdaterede format.

20 videre til main 
Første runde blev opdelt i 8 puljer á 5-6 spillere, som er i gang med at spille alle-mod-alle til 15 points. Alle kampe noteres, og der er 3 point på højkant pr match (point gives for sejr, laveste tab af match winner chance (mwc) og laveste PR (performance rating, red.)).

Af de 44 spillere går 20 videre til MAIN (kampen om titlen) og 24 videre til CONSOLATION, hvor der igen opdeles i grupper (mere om det i næste nyhedsbrev), og efter dén runde ryger 8 spillere i hver række til cup-kampene (mere om det også i senere nyhedsbreve).

Fri adgang til nørdland 
Det var lidt om turneringens baggrund, og hvordan er det så gået i første runde – aka level 1?

Det kan man læse lidt mere om ved at trykke på linket og derfra er der fri adgang til nørdland, men pas nu på. Det er tung læsning og bør indtages i rationer… :) 

XG-rookie 1: Hallur S. Sævarsson

Af Taus Bøytler

Hallur er skrap!
Nyhedsbrevet har mødt Hallur S. Sævarsson, der i år deltog i XG Masters for første gang. Det førte en del røverhistorier med sig. Enjoy! 

Du har vundet to ud af fem kampe med en gennemsnitlig PR på 4.39. Har det givet dig blod på tanden, at du har spillet så godt? 

Hallur: "Jeg må jo indrømme, at jeg er faldet ordentligt i backgammonfælden igen, igen - efter at have været væk fra gamet i en del år med et par comebackforsøg.

Jeg startede back in the days i de glade 90ere sammen med min god ven, Thomas Kristensen. Vi startede med at blive hustlet på Strøget af bl.a. Navidi Afshar, men endte med selv at sidde på hajsiden sammen med typer såsom græsk-amerikaneren John Bazigos, Rulle-Ralle (Rasmus G. Hansen) og en ung tyr ved navn Sander ;-) (Sander Lylloff).

Vi blev grebet af det spændende og uforudsigelige spil, og jeg husker, at vi sammen købte backgammonbiblen ”Backgammon” af Paul Magriel, som vi studerede intensivt. Computerprogrammerne JellyFish, og senere Snowie, brugte vi flittigt og konkurrerede selvfølgeligt hurtigt om at opnå laveste error-rate.

I dag er XG (Extreme Gammon, red.) blevet oraklet og en afgørende del af toolboxet hos enhver backgammonspiller med lidt ambitioner. Dette har medført, at det gennemsnitlige niveau i miljøet er pænt højt, ikke mindst i Danmark, hvor der er mange skrappe spillere. 

Som mit underlige navn sikkert antyder, så er jeg faktisk en fuldblods is-perker, dvs. islænding med originalt blåt pas, men har boet på tålt ophold i Danmark, siden jeg var 2 år gammel. Mit seneste comeback til backgammon kan jeg takke Thomas Kristensen for, som introducerede mig til det islandske landshold, hvor jeg blev tilbudt førstebordet på holdet, så jeg kunne være med til at repræsentere de blå-hvide farver til EM for hold i Budapest sidste år. Lad os bare sige, at der resultatmæssigt er potentiale for forbedringer og vi ser frem til at klare os bedre til det kommende EM her i Danmark.. HUH!

Der er en super spændende udvikling i gang for backgammonsporten i Island med voksende interesse og et ungt forbund (www.kotra.is), der afholder turneringer og udbreder sporten deroppe, selvom kundegrundlaget, som bekendt, er småt. Men vi kender jo til islændingenes styrker i bl.a. skak med adskillige stormestre, dygtige håndboldspiller, crossfitudøvere (intet mindre end to islandske Dottirs har vundet Crossfit Games to gange i træk) og nu ikke mindst fodbold.

Jeg er blevet en slags mentor for holdet og hjælper med at træne og oplære mine holdkammerater, ikke mindst at få dem til at bruge XG systematisk og mere effektivt. Så mon ikke at Kotra, som backgammon hedder på islandsk også snart bliver mestret af os vikinger – Áfram Ísland… HUH HUH!! :)  

Så svaret er ja, selvom jeg altid lugter blod, så giver det da ekstra blod på tanden, at placere sig fornuftigt i en prestigefyldt turnering som XG Masters. Livemæssigt filmer og analyserer jeg alle mine kampe med XG og ved den internationale turnering i Gibraltar (store credits til Steen Grønbech og crew for en fed turnering) lå mit PR-snit på ca. 4,4, så det er ikke en stor overraskelse for mig, at jeg ligger deromkring.
"

Hvad fik dig til i første omgang at tilmelde dig turneringen? 

Hallur: "For en uheldig spiller som mig (se bare min DGBF-rating i frit fald), så er XG Masters jo et dejligt format, hvor man stadig kan få credit og vinde, selvom man bliver rullet ud. Fx tog den skrappe Freddie Noer mig ned med en dygtig rullelektion – 0-15 endte matchen i seks partier, men jeg vandt alligevel 2-1 pga XG analysen (2.84 vs 3.65).

Det er en top-liret turnering, hvor man lærer en masse, ikke mindst ved at notere andres kampe, som jeg kan anbefale andre at gøre. Thomas Kristensen og jeg har noteret en række af hinandens kampe og gennemgået dem straks derefter med hard-core botnorm setting udrulning, som nogenlunde passer med tempoet, vi gennemgår kampen i.

Inspireret af det danske XG Masters-format har jeg tænkt på en lignende turnering i Island, hvor fårene jo på brutal vis skilles fra bukkene.

Man skal selvfølgelig passe på, at charmen og hyggen ved spillet ikke går tabt ved at voldtage alting i XG, men jeg mener godt, at hygge og en professionel tilgang kan gå hånd i hånd i et format som XG Mastersturneringen.

PS. Kæmpestort cadeau til turneringsleder Karsten Bredahl for en velorganiseret turnering og super engagement med tjekkede online excel-ark og konstante opdateringer på Facebook.
"

Eliteklubberne står vel i kø for at skrive kontrakt med dig, nu hvor du har spillet så godt. Har du planer om at deltage i holdturneringen 2016/2017, og hvis ja, så på hvilket hold?

Hallur: "Jamen, det er sgu fedt at være tilbage i backgammonmiljøet, hvor jeg kender en del af det gamle slæng og har lært nye, flinke folk at kende, så jeg er frisk på at være med i holdturneringen igen, som jo både er hyggelig og liret. Det handler vel basalt set bare om det rette tilbud og kemi ;-)

XG-rookie 2: Lars Brinkgaard

Af Taus Bøytler

Lars Brinkggard har kun mødt gentlemen i XGM
Med under 2.000 tmp og en rating på under 1.100 var Lars Brinkgaard fra start af oppe mod overmagten, da han opportunistisk tilmeldte sig XG Masters. Nyhedsbrevet har mødt han til en snak om at turde udfordre sig selv. 
 
Du har vundet to ud af fire kampe med en gennemsnitlig PR på 6.87. Er dit eget niveau, som du havde forventet? 

Lars: "Jeg var godt klar over, at jeg ville være underdog i det fine selskab af dygtige spillere. Men det har aldrig generet mig at tabe til bedre spillere. Det vigtigste i de kampe er at lære noget og samle ny viden og erfaring.

Jeg havde før turneringen håbet på at vinde et par kampe, men at jeg også ville vinde en del analysepoint, havde jeg ikke regnet med. Men selve min nuværende PR er nok lidt som forventet.


Hvordan har det været for dig som forholdsvis ny spiller at deltage i XG Masters?

Lars: "Det har været en utrolig god oplevelse at være med i XG Masters indtil nu. Det er en unik mulighed for at spille mod nogle af de bedste spillere og blive mere bevidst om sit niveau.

Det er jo lidt af en udfordring. Man ved jo ikke om man falder helt igennem og har været lidt for overmodig ved at tilmelde sig en turnering, hvor man måske slet ikke har evnerne. Men jeg kan lide at udfordre mig selv. Det er nogle gange svært at vurdere sit niveau når man ikke kender de andres, det giver XG Masters mulighed for. 

Noget af det bedste ved at være med i XG Masters har været mødet med de sympatiske og dygtige spillere, jeg har spillet mod. Jeg har kun mødt rigtige gentlemen i mine kampe, uanset hvem der har vundet og tabt. 

Det sociale aspekt er også vigtigt. I BG-miljøet er vi jo nogle relativt få mennesker, der deler den her lidt nørdede interesse, og det er fedt, at spillere der måske er dygtige end en selv har lyst og tid til både en hyggelig snak og til at diskutere spillet og give ud af deres viden og erfaringer. Sådan bliver vi alle bedre.


Er du blevet en bedre backgammonspiller efter at have deltaget i XG Masters?

Lars: "Jeg tilmeldte mig primært XG Masters for at blive bedre og for at lære. Jeg så det samtidig som en mulighed for at spille mod de dygtigste spillere og til at fordybe mig lidt i analyserne og lære af mine fejl. Udover det var Karsten Bredahl god til at få mig overbevist om, at det kunne være lærerigt for mig at deltage:) Og det har det været.

Jeg har også trænet en del op til turneringen, hvilket i sig selv kan være med til at optimere ens spil. Jeg skal fortsat arbejde med at få min PR ned, og her er XG Masters en helt ideel turnering at deltage i. 

Samtidig har turneringen været præget af et utrolig højt informationsniveau og professionel turneringsledelse af Karsten Bredahl. Der er mulighed for en masse lir og fordybelse i detaljer på et niveau jeg ikke hidtil har set ved backgammonturneringer.
"  

Jan Larsen: "Ulla er uden tvivl verdens bedste makker"

Af Taus Bøytler

Jan Larsen
I holdturneringssæsonen 2016/2017 vil deltagerne i 1. division for første gang kunne møde de skrappe folk i den nystiftede klub, Jægersborg Backgammon Klub, der tidligere var kendt og frygtet som KBgK VI. Nyhedsbrevet har mødt en af holdets stjerner, Jan Larsen, til en snak om den nye klub. 

Dit hold KBgK VI forlader KBgK, men beholder jeres placering i holdturneringen, hvor I i sæsonen 2016/2017 kommer til at spille i 1. division under jeres nye navn, Jægersborg Backgammon Klub. Hvordan forventer du, at I vil klare jer i jeres debutsæson under det nye navn?

Jan: "Ja, stor respekt og tak til bestyrelsen i KBgK for at tillade os at tage vores placering med til Jægersborg. Vi er rigtig glade for at kunne fortsætte i 1. division.

Mine forventninger til premieresæsonen er ikke tårnhøje, men jeg mener at vi har et rigtig godt hold, som burde kunne spille med i den øverste halvdel af 1. division og efter vores succes ved pokalturneringen synes jeg, at vi har lidt at have det i.
En drøm kunne jo være at sætte sig på en af oprykningspladserne...


Hvad bliver det fedeste ved at være spiller i Jægersborg Backgammon Klub?

Jan: "Kig på holdkortet - det er jo indlysende - Det fedeste ved at være spiller i Jægersborg Backgammonklub er en masse skønne backgammontimer med danmarks bedste holdkammerater. De fleste af os har kendt hinanden i en del år, og vi svinger rigtig fint sammen. Jeg håber på at vi med tiden kan lokke lidt flere spillere til klubben og måske så vokse lidt, så vi kan stille med flere hold til turneringen."

Både du og din holdkaptajn Ulla Hansen deltager i det individuelle EM, der afvikles til oktober. Tror du, vi kan forvente en ren Jægersborg-EM-finale?

Jan: "Ulla og jeg startede helt tilfældigt med, at spille live backgammon på den samme dag hos Sigi Christiansen til en CubeAction-klubaften (Cube Action er en nu nedlagt backgammonklub, red.), og vi har fulgtes ad lige siden. 

Ulla er uden tvivl verdens bedste makker og vi har allerede to titler sammen (DM i doubles hvor Ulla jo blev den første kvindelige vinder og consultation doubles ved Zürich Open)  Det er derfor helt indlysende, at vi skal sætte et foreløbig punktum ved at mødes i EM-finalen senere på året. 

Jeg kan heller ikke forestille mig, at oddsene fra Danske Spil på netop det scenarie kommer til at være særlig høje:)


I 2009 vandt du High Q Juleturnering ved at besejre Bussen-stjernen Pernille Rosendal i finalen. Er der noget særligt ved at være julemester?

Jan: "Ja, helt sikkert. 2009 HighQ-finalen mod Pernille glemmer jeg aldrig - jeg var lige startet med at spille live og havde slet ikke forventning om at nå noget som helst andet end de tre indledende gruppekampe. Jeg fik alligevel fedtet mig igennem til finalen. Jeg kom foran 1-0 til 9 og tabte derefter gammon på en 4-knold inden jeg rullede mig tilbage til sejr (med fed streg under "rullede"). 

Det ville have været helt ok, hvis Pernille efterfølgende peb lidt over det held, jeg havde i den kamp, men det gjorde hun slet slet ikke. Hun var yderst sympatisk, og det var en rigtig god oplevelse at spille min første finale.  At blive julemester kan man jo efterfølgende leve på i mindst 30-35 år, helt som fodbolddrengenes EM-sejr i '92.
"

Du har mødt 351 medlemmer af DBgF. Hvilken dansk modstander frygter du mest?

Jan: "
Der er ingen grund til at frygte nogen spillere overhovedet. Jeg frygter ISIS og Al-Qaeda, men jeg tror ikke at der er nogen danske backgammonspillere, som helt kan måle sig med dem, alt andet lige. Jeg har tabt til Klaus Rydeng hver gang, vi har mødtes indtil nu, men han er jo altid rar og venlig og vinder som regel helt fortjent og med et smil på læberne:)

Max Pohle derimod er altid ubehagelig og ondskabsfuld (ironi kan være benyttet), inden han som regel kommer langt bagud og ender med at vinde  . . . . Jeg ved sgu ikke, hvad mandens hemmelighed er:) men det er altid festligt at møde ham.


Jægersborg Backgammon Klub kommer til at bestå af følgende spillere: 

Jan Larsen
Ulla Hansen
Simon Coban
Kim Vestergaard
Erling Skorstad

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by MailChimp